Alkoholičar - šta je to ustvari?

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Alkohol utiče na koncentraciju i ponašanje hormona u mozgu. Jedan od njih je dopamin, koji usled konzumacije alkohola ostaje u prostoru između neurona.. Sve to proizvodi osećaj blagostanja, opuštenosti itd, što ima tendenciju da probudi psihološku zavisnost kod onoga koji uzima alkohol. Ljudi koji uzimaju alkohol usled psihološke zavisnosti su alkoholičari. Nebitno je koji izgovor navode, bitno je da je uzeto iz zavisnosti, što podrazumeva redovno konzumiranje, svakako... Ne razlikuje se alkohol puno od nekih narkotika, jedino što su ovi jači..

:(

pa imash i psiho lekove koji uticu na dopamin, to bi mislim bili antipsihotici
kazem uprosceno nisam strucnjak
ali nekako vise ljudi vole alkohol i mozda drogu nego lekove
??

Pa mnogo šta utiče na dopamin, to je samo još jedan od hormona, koji se luči kada postignemo nešto. Samo što je u prirodnim okolnostima efekat jako kratak, supstance produžavaju taj efekat, što kao posledicu ima da se dopamin "istroši" usled preteranog lučenja, pa se zbog toga dan nakon pijanstva javlja ono skenjano stanje koje su svi iskusili.. Sve u svemu, psihička zavisnost nije zavisnost o samom pojačanom lučenju dopamina(uslovno rečeno), već želja da se ponovi ono stanje.. Ljudi koji su alkoholičari često uzimaju isti da bi pobegli od nesrećnih životnih okolnosti, a alkohol zapravo samo pojačava taj efekat.
Inače, ja znam jednu osobu koja je zavisna od tih lekova, mada nisam siguran da li su na bazi dopamina

Ima ih razlicitih alkoholicara.Kod nekih alkohol izaziva veselost do histericnosti,kod nekih duboku depresiju i tugu.
Neki postaju nasilnici,a neki klovnovi.Alkohol naravno izaziva zavisnost,ali neki ljudi ga veoma lako ostavljaju,
dok neki robuju do smrti.Zatim ima onih koji piju samo u drustvu,onih koji piju sami,mozda i krijuci....a najgori su oni
koji piju i sami i u drustvu,sa alkoholom se bude ,sa alkoholom padaju u alkoholicarski san..Koji alkoholicar se ovde
razmatra...mozda onaj koji pada u delirijum tremens????

Back