NenaS
Zainteresovan član
- Poruka
- 403
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Divan pas. Ali pre svega "radni" koji zahteva veliki prostor i puno kretanja. Na stan se gotovo nikad ne prilagodi kao i na našu klimu, zbog čega je sklon poboljevanju od najrazličitijih bolesti. Nije preterano "društven", priznaje jednog gazdu, okolinu bukvalno "trpi" što znači da nije podesan za puno dece...Nadam se da sam bio od koristi.NenaS:![]()
![]()
Lepa i relativno nepoznata rasa, zato molim sve one koji nesto znaju o malamutima, cuvaju ih ili su ih cuvali da nam se pridruze i podele svoje znanje sa nama.
"Setajuci" Internetom u potrazi za informacijama naisla sam na sajt Americkog kluba odgajivaca aljaskih malamuta, pa, za eventualno zainteresovane, prilazem americki original teksta i slobodni prevod "moje malenkosti" i najstarije cerke, za koji se unapred izvinjavamo znalcima jezika, ako nije na odgovarajucoj visini...
) samo zato sto imaju dalekog zajednickog pretka. Nakon tih ukrstanja obe rase su krenule da se razvijaju svojim tokom, tako da danas razliku izmedju malamuta i haskija ne mogu da uoce samo laici i ljudi koji se ne zanimaju za kinologiju. A na kraju krajeva, pa zar nema 99% danasnjih rasa pasa nekog dalekog zajednickog pretka - vuka, sakala, hijenu, sta vec...
I to ih zaista cini pripadnicima "iste vrste" (zivotinjske) - psima, ali se oni ipak razaznaju i dele po rasama. I medjusobno se VEOMA razlikuju.
Mogao bih da se slozim da su po jednoj liniji imali istog zajednickog pretka, ali kako je za "nastavak vrste" ipak potrebno dvoje, onaj drugi roditelj je bio razlicit. Da, vrlo verovatno i sasvim logicno da nisu nastali sami od sebe - ili mozda jesu, ali samo u pocetku, dok je posle covek odabirom nastavljao vrstu birajuci najbolje pse za RAD, jer su oni ipak RADNI PSI (hm... Oni koji su bili "nepozeljni" u daljem priplodu - losih fizivkih ili psihickih karakteristika - ne retko su zavrsavali na trpezi istih tih plemena koja su ih i "uzgajala" :shock: ). Ipak, ko sa sigurnoscu moze reci kako je neka rasa nastala...?
8-) Znaci, MALAMUTI i HASKIJI su nekada davno imali manje ili vise slicnog ili istog pretka, ali se danas te rase u mnogome razlikuju, i nikako nije samo razlika u visini, i to napravljena zbog izlozbi...
Cinjenica je da su haskiji mnogo "popularniji", drugim recima mnogo poznatija rasa, pa ljudi i kad vide malamuta kazu "vidi sto je lep haski", pa kad se nekad odluce za psa, imaju malamuta na umu, ali kupe haskija jer nisu ni svesni svoje zablude... Pa i ja sam, kad sam prvi put video malamuta, mislio da je u pitanju haski...