:shock: DrSkobic, drago mi je da ste pronasli istorijat Sibirskog Haskija, ali je ocigledno da ste uspeli da propustite jednu vrlo vaznu
SITNICU... Naglasili ste pogresan deo u tekstu. Ono sto je trebalo naglasiti je
"Sam Cukci pas ucestvovao je u stvaranju nekoliko rasa pasa : danasnjeg Aljaskog Haskija, danasnjeg Sibirskog Haskija, Aljaskog Malamuta i Sepala zapreznog psa."' Onaj koji je ovo pisao je hteo da stavi do znanja odakle potice sam Sibirski Haski, pa je naveo prastaru rasu pasa koji su zapravo bili preci mnogim polarnim psima - Cukci psi. Malo pre Vaseg naglasenog teksta, lepo pise da su se Cukci psi ukrstali sa psima drugih plemena (izmedju ostalih i sa psima plemena Malamutez, odakle potice Aljaski Malamut), ali je navedeno vise plemena, tj. vise vrsta pasa, koji su opet, kao rezultat ukrstanja sa Cukci psima davali neke nove "pasmine".
I dalje stojim iza toga da je glupo sto ste napisali da su haski i malamut "ista vrsta" (ako ste pod ovim mislili na "polarni psi", onda u redu, ili ako ste mislili da su obe vrste - psi

) samo zato sto imaju dalekog zajednickog pretka. Nakon tih ukrstanja obe rase su krenule da se razvijaju svojim tokom, tako da danas razliku izmedju malamuta i haskija ne mogu da uoce samo laici i ljudi koji se ne zanimaju za kinologiju. A na kraju krajeva, pa zar nema 99% danasnjih rasa pasa nekog dalekog zajednickog pretka - vuka, sakala, hijenu, sta vec...

I to ih zaista cini pripadnicima "iste vrste" (zivotinjske) - psima, ali se oni ipak razaznaju i dele po rasama. I medjusobno se VEOMA razlikuju.
Dalje, ne zelim da ulazim u verodostojnost ovog teksta, zato sto sam i sam na internetu nailazio na sijaset tekstova, koji su svi bili prilicno uverljivi, ali jedni drugima totalno suprotni i protivurecni. Cak bi negde istorijat nastanka haskija nalazio kao istorijat nastanka malamuta (samo bi se u tekstu umesto "sibirski haski" nalazilo "aljaski malamut") i obrnuto. A u svakom pise da je pleme koje je uzgajalo rasu istu veoma ljubomorno cuvalo, ne dozvoljavajuci bilo kakva ukrstanja!
I za kraj cu samo reci da cak postoji verovanje da je aljaski malamut nastao ukrstanjem pasa plemena Malamutez i vuka! Kao, jedne veceri zenku vezanu za drvo upario vuk... U ovo cak ni ja ne verujem, mada je svakako lepa legenda... :razz: :wink:
Znaci, HASKI i MALAMUT nikako nisu
"ista vrsta pasa", vec samo psi koji imaju slican (ali opet veoma razlicit) fizicki izgled i namenu, i veoma verovatno dalekog zajednickog pretka. Toliko... 8)