ALIMENTACIJA

Vec tri godine trazim savet,a u medjuvremenu uz posetu predsedniku suda i Ministarstvu pravde dovedoh do kraja sudjenje.Zavrsilo se uz zesce muvanje Lovorke Stojnov iz IV suda 9.02 a tek 15.06 pise presudu a danas je 7.10 ona jos drzi predmet i nije ga proglasila pravosnaznim.Bivsi drzi restoran ,ja invalidsku od 24ooo.Lovorka Stojnov ladno na pocetku sudjenja kaze ,dzabe pise presudu da ja nista necu uraditi?!Ponistava sve sto trazi moj advokat kao neosnovano a bivsi nijednu nije platio od razvoda 2000.izmedju ostalog odredjuje troskove advokata 15000(za tri godine) ,ne znam ni da postoje takvi advokati !!!A pri tom mi je ona rekla da obavezno uzmem advokata.Lovorka Stojnov izgleda nije obavestena o novom zakonu o porodicnim odnosima ?????A i kao hocemo u Evropu ,mozda ni to nezna.Sa takvim sudijama?Kako?:dash::rtfm::besna::besan2::vudu::poludeo:

Ja sam dete iz razvedenog braka. Nikad necu zaboraviti 63 dinara koliko je bila alimentacija kad sam ja bila 5 razred, a brat na VMA jer ga je pogazio ludak koji je bezao od policije. Nema pravde, i ne ocekuj je, bori se sama za sebe i svoje dete

Molim pomoc ljudi sa slicnim problemom! Redovno saljem u Srbiju alimentaciju od 100e. Nemam nikakvu presudu, to je suma koju sam sam odredio,tj., maksimalno koliko mogu, imajuci u vidu da sam pored ovog izdatka i samohrani roditelj dvoje momaka( prva i treca godina srednje skole). Cerka kojoj saljem novac zivi kod majke, uzrast 10 godina. Moj problem se sastoji u tome sto majka deteta ne radi godinama i ne namerava da se zaposljava. Prakticno, zivi od para koje saljem detetu. Svakog meseca prilikom slanja para, pokusavam da utvrdim sta se detetu placa i kupuje(garderoba, obuca,ekskurzija itd.) i nisam bio nikada protiv da dodam jos koji evro ukoliko je potrebno! Problem je u tome sto dete ne dobije jaknu koju je majka obecala da kupi od tih para,sto mi se zali da nema obucu za zimu itd. Moze li sud da NATERA majku da i ona ostvari kakav-takav dohodak da bi pomogla izdrzavanje deteta, makar to bilo i 50e mesecno!? Posnoji li zakonska mogucnost da se moje davanje"kesa" svede na 50e, a da ja preko svojih roditelja kupujem detetu sve sto je potrebno i da platim sve troskove(knjige, sveske, garderobu itd.). Da li postoji zakonska mogucnost da se presudi minimalna alimentacija koju bih bio obavezan da uplacujem direktno bivsoj zeni? Naglasavam da sam spreman da podnesem sve troskove bez obzira na sumu. I na kraju ,kako bi sve ovo proslo na sudu po vasem misljenju? Spreman sam i da potpisem u presudi sve gore navedeno.Unapred hvala od samohranog oca!!!

Molim pomoc ljudi sa slicnim problemom! Redovno saljem u Srbiju alimentaciju od 100e. Nemam nikakvu presudu, to je suma koju sam sam odredio,tj., maksimalno koliko mogu, imajuci u vidu da sam pored ovog izdatka i samohrani roditelj dvoje momaka( prva i treca godina srednje skole). Cerka kojoj saljem novac zivi kod majke, uzrast 10 godina. Moj problem se sastoji u tome sto majka deteta ne radi godinama i ne namerava da se zaposljava. Prakticno, zivi od para koje saljem detetu. Svakog meseca prilikom slanja para, pokusavam da utvrdim sta se detetu placa i kupuje(garderoba, obuca,ekskurzija itd.) i nisam bio nikada protiv da dodam jos koji evro ukoliko je potrebno! Problem je u tome sto dete ne dobije jaknu koju je majka obecala da kupi od tih para,sto mi se zali da nema obucu za zimu itd. Moze li sud da NATERA majku da i ona ostvari kakav-takav dohodak da bi pomogla izdrzavanje deteta, makar to bilo i 50e mesecno!? Posnoji li zakonska mogucnost da se moje davanje"kesa" svede na 50e, a da ja preko svojih roditelja kupujem detetu sve sto je potrebno i da platim sve troskove(knjige, sveske, garderobu itd.). Da li postoji zakonska mogucnost da se presudi minimalna alimentacija koju bih bio obavezan da uplacujem direktno bivsoj zeni? Naglasavam da sam spreman da podnesem sve troskove bez obzira na sumu. I na kraju ,kako bi sve ovo proslo na sudu po vasem misljenju? Spreman sam i da potpisem u presudi sve gore navedeno.Unapred hvala od samohranog oca!!!

Problem je što ovaj sport u Srbiju predugo traje uprkos zakonskim odredbama koje upućuju na efikasno suđenje koje bi trebalo da se okonča na dva ročišta. Dakle, trebalo bi da prestaneš da plaćaš, kako bi nju naterao da tuži, pa da se sudu dostave dokazi o primanjima, kao i o rashodima koje imaju oba roditelja. Potom bi trebalo da sud uzme u obzir primanja oba roditelja (kao i njihove mogućnosti da stiču zaradu), pa ona njihove rashode i obaveze izdržavanja drugih lica...., a onda i potrebe deteta kao poverioca izdržavanja. Ovo bi verovatno dovelo u finišu do toga, da se nešto i smanji ispod tih 100 evra (sve zavisi od visine plate) te do mogućnosti da se detetu nešto doturi direktno mimo majke, a preko babe i dede ali je osnovni problem što te parnice ipak traju (i po godinu dana, a možda i više ako bude žalbe), a za to vreme dete ostaje bez sredstava za život.

Šta bilo ko u Srbiji može da uradi sa 100 evra mesečno?

Njegova je tvrdnja da njegova bivša živi zajedno sa detetom od tih 100 evra. Ja mislim da je to neostvarivo.

Drugo, malo mi je čudna i tvrdnja da je on samohrani roditelj dvojice starijih momaka...

Ništa ovde nije čudno. Sve je logično i viđeno. Imao je dvoje dece, verovatno udovac ili sl., kad je majku ovog deteta upoznao. Pre 10 godina začeli devojčicu koja sada ima 10 godina i u medjuvremenu se rastali. Bez obzira da li je bio brak ili vanbračna zajednica. Od tada plaća dobrovoljno, bez sudske odluke 100 evra za dete. Majka ne radi pa joj je zato ovih 100 evra jedini prihod. Njegova je primedba i tu je u pravu, zašto se majka ne hvata nikakvog rada i da ne troši ono što on pošalje na dete.

Poslednja izmena:
Njegova je tvrdnja da njegova bivša živi zajedno sa detetom od tih 100 evra. Ja mislim da je to neostvarivo.

Drugo, malo mi je čudna i tvrdnja da je on samohrani roditelj dvojice starijih momaka...

a ta žena je nesposobna da ostvari dodatni prihod, ovde uopšte nije sporan on, već parazit kome je prepustio staranje o detetu... i sve što uz to ide.
ja bih joj oduzela dete.

Pa sad... Ja mislim da će rad preko leta (u kafiću, branje trešanja itd.) pozitivno uticati na detetov karakter i ličnost... Ne znam šta je toliko strašno u tome...

Слажем се, али не може И НЕ ТРЕБА дете само себе да издржава од тих послова, поред живих родитеља кји су ОБАВЕЗНИ да се материјално старају о детету!
То су супер послови за џепарац, за куповину неких ствари које родитељи не могу да му приуште, а не за леб, млеко и струју!

Pojasnjenje za "rdeki".Razveo sam se od prve zene kada je mladjem sinu bilo godinu dana.Zena otisla da potrazi bolji zivot, a ja sa decom nzad u roditeljsku kucu.Momci su sada , kao sto sam naveo, prva i treca godina srednje skole.Za tih 14 godina od bivse zene nisam dobio NI DINARA alimentacije.Presuda je negde u fioci, ali presude ne mogu da hrane decu i da ih obuku,tako da sam to ostavio po strani.Jedini sud za roditelja su njegova deca, a ja cinim sve sto je u mojoj moci da ih iskolujem(cekaju me i troskovi za 3 fakulteta!!). U Rusiju sam otisao kada mi je postalo jasno da sa nasom platom nemam nikakve sanse da to isfinansiram. Da sam u Srbiji, ne bih pisao po forumima, vec bih uzeo dete kod sebe i ne bih ockivao od bivse ni dinara.
"U se i u svoje kljuse" sto bi rekao nas narod.Hvala svima koji su se javili.Pozdrav iz suncane Moskve!

Ko odlucuje o visini alimentacije ako je sporazumni razvod?I sta utice na visinu alimentacije?

Kod razvoda po presudi koja se donosi na osnovu sporazuma supružnika, potrebno je da supružnici zaključe sporazum o razvodu, sporazum o poveravanju maloletne dece, kao i sporazum o podeli zajedničke imovine. Visinu alimentacije predlažu predlagači (supružnici) i ako je realna, sud će isti predlog prihvatiti.

Ukoliko sporazma nema, sud će visinu izdržavanja odrediti prema potrebama poverioca izdržavanja (deteta) i mogućnostima dužnika izdržavanja (roditelja).

Potrebe deteta sud procenjuje prema uzrastu, školi koju pohađa, a uzima se u obzir i koliki su prihodi roditelja kojem je dete povereno, kao i činjenice ukoliko dete poseduje imovinu koja mu može donositi prihode (neki stan koji izdaje i sl.).

Mogužnosti dužnika izdržavanja (roditelja kojem dete nije povereno na brigu, negu, čuvanje i vaspitavanje) se procenjuju prema prihodima (plata, druge vrste prihoda), kao i rashodima, odnosno obavezama tog roditelja da izdržava druga lica (npr. novu suprugu koja je nezaposlena, deca iz prethodnih brakova i sl.), pa onda prema drugim rashodima koje taj roditelj ima, kao na primer troškovi oko poreza, komunalija, lečenje ako mu je potrebno i sl.

Na osnovu svega navedenog se određuje procenat od neto plate (za dete od 10 godina uobicajeno je da se placa oko 20%) ili neki fiksni iznos koji roditelj u tom slucaju placa na ruke roditelju koji se stara o detetu.

Poslednja izmena:
Kod razvoda po presudi koja se donosi na osnovu sporazuma supružnika, potrebno je da supružnici zaključe sporazum o razvodu, sporazum o poveravanju maloletne dece, kao i sporazum o podeli zajedničke imovine. Visinu alimentacije predlažu predlagači (supružnici) i ako je realna, sud će isti predlog prihvatiti.

Ukoliko sporazma nema, sud će visinu izdržavanja odrediti prema potrebama poverioca izdržavanja (deteta) i mogućnostima dužnika izdržavanja (roditelja).

Potrebe deteta sud procenjuje prema uzrastu, školi koju pohađa, a uzima se u obzir i koliki su prihodi roditelja kojem je dete povereno, kao i činjenice ukoliko dete poseduje imovinu koja mu može donositi prihode (neki stan koji izdaje i sl.).

Mogužnosti dužnika izdržavanja (roditelja kojem dete nije povereno na brigu, negu, čuvanje i vaspitavanje) se procenjuju prema prihodima (plata, druge vrste prihoda), kao i rashodima, odnosno obavezama tog roditelja da izdržava druga lica (npr. novu suprugu koja je nezaposlena, deca iz prethodnih brakova i sl.), pa onda prema drugim rashodima koje taj roditelj ima, kao na primer troškovi oko poreza, komunalija, lečenje ako mu je potrebno i sl.

Na osnovu svega navedenog se određuje procenat od neto plate (za dete od 10 godina uobicajeno je da se placa oko 20%) ili neki fiksni iznos koji roditelj u tom slucaju placa na ruke roditelju koji se stara o detetu.

Kako da ne !!!!
Sve ovo važi samo teoretski - u praksi u 99% posto slučajeva nije tako !!!

Kako da ne !!!!
Sve ovo važi samo teoretski - u praksi u 99% posto slučajeva nije tako !!!

I teoretski i u praksi je kako sam navela, što se tiče Porodičnog zakona i prakse beogradskih sudova.

Međutim, praksa se naravno mora povući u slučaju kada je u pitanju roditelj koji izbegava obavezu plaćanja, pa u tom smislu opstruira i sudski postupak, u kom slučaju je najčešća praksa da se ili postupak dugo vodi ili je sud nemoćan pred situacijom u kojoj dužnik izdržavanja prikriva svoje prihode.

Колико ти имаш година??Јеси ли размишљо да почнеш да радиш и да не живиш као трут од другога...претпостављам да си довољно зрео да можеш да носиш ајнцер и зарадиш тих пет хиљада кје ти толико значе

Meni tih 5 hiljada uopste ne znace... i ja imam 14 godina! ne pada mi na pamet da radim! Pare zelim , zato sto je Ona sada udata i uopste se ne javlja, a dok smo bili kod nje otac je stalno davao iako tad nije bio osudjen!

Kako je resenje o alimentaciji doneseno , pretpostavka je da ste ili maloletni ili na redovnom skolovanju .
Nisi ti ili tvoj brat doneli odluku o izdrzavanju nego sud a nekim poslom a ne ajncerom,. se mozes baviti u slobodnom vremenu da bi pojacala svoje prihode jer od tih 7.000 sigurno je da ne mozes preziveti ............za neupucene !
Potrebno je predati tuzbu za izbegavanje davanja alimentacije POD HITNO , jer naplata ide od momenta tuzbe .
Pri svakoj opstini imas besplatnog pravnika koji ti moze to sastaviti i onda se predaje na sud .
Ako je neko od vas punoletan onda to sam radi a za maloletne drugi roditelj.

To sto ona zivi u Bosni nije nikakva prepreka , sudski proces se odigrava na teritoriji vaseg prebivalista .
E sad......... tacno je da su nam sudovi katastroficni i uzasno spori .
U ovom momentu ne racunaj na te pare i snalazite se kako god znate i umete .
Ali .....proces zapocnite ...i jednog dana sa sve kamatama doci ce se do tog novca i jos ce platiti sve sudske troskove ili ce prvom prilikom kad pokusa da predje granicu( bilo ciju) biti uhapsena
i lepo odlezati sta joj sleduje za neodgovornost prema obavezama i opet ce morati da da sav taj novac.
Nema tu puno polemisanja
A ajncer ipak prepusti cikama koji bi decu strpali da rade u kafani kao neprijavljeno roblje bez radnog vremena i plate uz stipkanje pijanih gostiju .....valda takav odnos imaju i prema svojoj deci :think:

Hvala... Meni te pare ne znace, ali bih volela da se ona malo potrudi, ipak mislim da ako moze da rodi moze i da placa. Ona svom sestricu sve daje, a meni i bratu nista. Jos se sad i udala, malo je preterala (malo vise)!

Само је ти научи како да не поштује мајку...то су ваљда демократске врлине

Поштујем људе који раде...не поштујем оне који не раде и сматрам их лендованима...она је још мала,пишем уопштено на ову тему...а радом ће постати боља и зрелија особа...ако њена мајка не издржава своје дете онда је то жалост,али је још већа жалост учити је како да тужи рођену мајку и да постане као она...са 5000 се не може ништа,тако да јој те паре и не требају,без њих ће преживети...пресешће јој и тужба,и суд и адвокати јер све то не вреди 5000...

Ајнцер је само један пример...брање малина...ткање...мењачница итд итд...више ценим келнерицу са ајнцером у руци него доктора наука без посла који се издржава од мамине пензије...
ја имам 29 година и 13 година уплаћеног радног стажа...али исто тако имам и другаре са 29 година који немају ни 29 минута рада у животу и мисле исто као неки овде...
Овде је реч о клинки којој је рано да ради,а ја говорим уопштено...

Zasto bih je postovala, udala se, sestricu moze sve da da , ona kaze da je on njen zivot. Uzmi je sebi ako hoces!

Back