Alfa Romeo 156

Konkretno kod ovog auta su i benzinci i dizeli izmuceni maltene do kraja (na JTD ispod 300.000-400.000km zaboravi), jer dizel se ne kupuje da bi se vozio par puta nedeljno i 10.000km godisnje (srpska logika ustede), a za benzince je botr vec objasnio.

Ide jtd duplo vise bez problema. Problem su ostale komponente.

@Vladan

Moze da se nadje dobar primerak, ali ne ocekuj da prodjes jeftino, tipa jtd iz 2001-2002 za 2000 evra. Takav jtd mora da se plati bar 2600-2700.

ако крене лова као што би требало на лето алфа од 2003, 2004,2005 рестајл, редизајн варијанта до 4000 евра... до тада ћу да ослушкујем..

Јесу ли боље Алфице са 6 брзина.. без обзира да ли је у питању мјет, баш ме занима... јел предност у вожњи на отвореном имати 6 у односу на 5.. ето радознао сам, а као купац алфе ове године желим да се благовремено информишем па много штошта занима.

Nisam vozio ni jednu od ovih, pa ne mogu da ti kazem iz prve ruke, ali mislim da jeste prednost na otvorenom putu. Vozis u nizim obrtajima, trebalo bi manje da trosi, a mozes da prebacis u 5. pa dobijas nesto vise snage i obrtaja na raspolaganju na uzbrdici.

menjac sa 6 brzina nije bolji samo na auto putu, nego i u gradu i medjugradskom voznjom. Kraca mu je svaka brzina, tako da mnogo finije stelujes svaku brzinu, pogotovo treca cetvrta i peta. Sestom se vozi dosta i na otvorenom, znaci neka nizbrdica blaga, vojvodina, kolona, ili ravno ja to vozim 90 na 1500 obrtaja i potrosnja je tada jako mala! Naravno uz veliku snagu ovo je idealno, pogotovo sa euro 4 motorima gde turbo brze i lakse povlaci na malim obrtajima. Mana, kod forda je 5 brzaina obican, a 6 hodro druk koji je skuplji za 130 e, znaci imaces taj trosak "ako" budes menjao kvacilo. Plivajuci zamajac je isti, iste cene, trajnosti isto tako. Neznam kolika je razlika u ceni kod alfe ali se raspitaj, mada po meni vredi i nikad ne bi zaboo vise menjac bez 6 brzina, a mozda taj "film o menjanju neces da gledas" mene nije to srefilo i ako kazu da je na mondeo najgori po tom pitanju, strpali su isti zamajac na tddi koji je slabiji i na tdci od 320 njm!

Alfa 156 sa motorom od 140 ks nosi menjac sa 6 brzina a sa motorom od 115 ks je i menjac sa 5 brzina.
Koji je bolji je stvar ukusa ali duze prenose ima menjac sa 5 brzina i meni se licno taj vise svidja jer kad vozim po gradu mogu komotno da vozim u trecoj 60-70 km/h bez potrebe da ubacim u cetvrtu brzinu.Nisam vozio ovu sa 6 brzina pa necu da pametujem ali sve sa 6 brzina sto sam dosad vozio je trazilo cetvrtu brzinu.
Sam JTD je bolji od M-jeta jer je manje osetljiv na gorivo a plivajuci zamajac nije isti i skuplji je za nekih 100-120 eura za M-jet.

Koji su motori bolji JTD(115,150) ili TDI 116 ks,negde procitah a i pricao sam sa ljudima koji su presli vise od 380000km sa TDI motorima a samo redovno odrzavanje a takodje i JTD mogu obrnut 400000. Mozda u nekoj (daljoj-blizoj) buducnosti kupim neki auto sa jednim od ova dve vrste motora u opticaju je Audi A4 ili Alfa 159 mjet sa 150 ks,premda bih pre sa motorom od 115 ks ali mislim da je to preslab motor za tezinu alfe 159.
Takodje sam misljenja da Alfa brzo gubi vrednost i teze ju je prodat kad za to dodje vreme..
Isto tako veliki minus za ovaj Alfin motor od 150 KS je varijabilni usis koji vrlo cesto pravi problem,otkinu se neke polugice(neznam pravi naziv) ode u usis dalje u motor i napravi veliki trosak,toliko o JTDm motoru sa 150 ks,ove podatke sam iskopao naravno na netu,dakle Alfa ili Audi?

Zašto svi pominju taj plivajući zamajac, koji se klasira kao potrošan materijal? I da te zadesi da zameniš, zameni. Bolje to nego menjač, koga čuva plivajući zamajac. Zameniš i miran si minimum 150 000 km, čak i preko 250 000 km i više, zavisi od auta do auta i načina vožnje. Ljudi izbegavaju neka vozila zbog toga: ''nemoj Pežo 100KW motor, ima FAP i plivajući, nemoj Ford Mondeo/Focus/ostali, ima plivajući zamajac''. FAP izbaciš za 200 ojra, a zamajac zameniš. Jeste investicija, ali potrošan materijal može zadesiti skoro bilo koga. Ljudi izbegavaju da kupe kola koja im se sviđaju, samo zato što ima plivajući zamajac, te se zarobe u, za njih bezličan auto koji nema. I pri samoj kupovini može se predvideti otkazivanje plivajućeg zamajca bar 20-30 000 km unapred.
Prijatelj hteo i voleo da kupi baš Pežo 407, a slab mu je 1.6 HDI. Uzeo 2.0HDI znajući za FAP i plivajući zamajac i zna da ga čeka kad tad ta zamena i kada FAP bude počeo da pravi probleme, leti napolje, reprogam kompjutera i dalje tera ono što voli i uživa u tome. Isto sa zamajcem. Doći će i on na red i zameniće ga i miran je.

Najzanimljivija mi je logika naseg naroda koji ce pre da odresi kesu za automobil ala VW (ako treba i vise ce da plati samo zbog znaka), ustedi koju stotinu na gorivu i da placa milion razlicitih gluposti na dizelima (koji nisu uopste jeftini) nego da uzme benzinca koji popije onu neku stotinu vise ali ustedi na delovima maksimalno (ovo se sve odnosi iskljucivo na one koji malo prelaze)
Mada kako stvari stoje i sam motor ce uskoro da postane potrosni materijal posto su uglavnom svi upoznati sa trendom downsizing-a.

Back