Aleksandar Simic: I rat ako treba

Naravno..ali zato Srbija treba da odbije ulazak u E.U i NATO..a koliko Srba je za to spremno da se zrtvuje ..istina to ce biti bolje na duze staze..ali ko ce to da podrzi kada su demokrate obecale Srbima para cim udjemo u E.U a naivni u to veruju..

ja sam licno spreman da odbijem ulazak i u EU i u NATO u zamenu za rusku stratesku pomoc u naoruzanju i u medjunarodnim odnosima.

PRoblem je sto vecina Srba jos na zalost ne razmislja kao ja, nego misle da ce lepo ziveti ako udjemo u EU pa su za taj lep zivot sspremni da prodaju i oca , i majku, i sestru da nateraju da bude prostitutka i tako dalje. Njima ja porucujem jedno - pogledajte kako zive u toj EU Bugari i Rumuni i bice vam jasno kako cete vi u toj istoj EU ziveti sutra.

znaci mi imamo izbor:

- ili da beograd i par okolnih sela bude drzava srpskog naroda u okviru EU u kojoj su Srbi evropski cigani
- ili da drzava koja ce ukljucivati srbiju(sa kosovom) , republiku srpsku i crnu goru bude reprezent ruskih interesa u regionu .

SPS prosrpska stranka?Pa bog te je'bo ludog, pamtis kao kokoska?

Kakvo bre nuklearno naoruzanje, kakve nuklearne bombe?Trabunjas a ne znas ni o cemu trabunjas.Jednostavno necu da trosim vreme da ti objasnjavam zasto nam nista ne bi znacilo ni da imamo nuklearno naoruzanje.

ajde budi dobar pa mi objasni zasto nam ne bi nista znacilo da imamo nuklearno naoruzanje. sav sam se pretvorio u uvo.

Ovako: jedini nacin na koji mozemo da dobavimo nuklearnu bombu jeste da preko teroristickih kanala dobijemo nesto iz ruskih magacina koji su jako slabo cuvani i podlozni kradji, ali cak i u toj situaciji, taj poduhvat bi predstavljao veliku nepoznanicu za svaku grupu koja bi to pokusala.Rusi, ni bilo ko drugi, nam nuklearno oruzje dati ili prodati nece, jer je to , kao i odluka o upotrebi nuklearnog oruzja, politicka odluka sa dalekoseznim implikacijama.
Cak i kad bi dobili nesto, odmah bi se posatvili u nivo drzava tipa Iran, S.Koreja ili Pakistana, dakle neodgovorne drzave kojima ne treba dozvoliti da poseduju bilo kakvo oruzje masovnog unistavanja: ponovo sankcije, a mozda i bombardovanje.
Kakvu bi bombu mogli da dobijemo?Takticku reda velicine 0.5 do 10 kt, ''theatre'' oruzje reda velicine od 10 do 25 kt, ili gravitacionu bombu velicine od 400 kt do 10 MT?Krstareci projektil, ili neku od raketa zemlja-zemlja kratkog ili srednjeg dometa?
U slucaju da dobijemo, ne znaci nam nista jer nemamo nacina da je dopremimo do cilja.Avijacija nepostojeca (ne , ne zbog dosmanlija i kvislinga, vec zbog toga sto nikad nismo, ni kao SFRJ, ni kao SRJ, a tek kao Srbija necemo imati dovoljno novca za nabavku i odrzavanje flote ni obuku pilota).
U slucaju da i nekako dopremimo bombu do cilja, koji cilj da izaberemo?Neku NATO vojnu bazu ili aerodrom u Evropi, neki evropski grad?Super, srpski samoubilacki komandosi detoniraju cudo, neka vojna baza tipa Keflavik, Lammersdorf ili neki grad, recimo, London, ode u vazduh i sta cemo onda?
Mozes li da zamislis intenzitet odmazde koja bi nas zbrisala s lica zemlje?
I NATO i Rusija imaju doktrinu nekoristenja oruzja masovnog unistavanja u mogucem evropskom ratu, jer je operativni prostor suvise mali i posledice bi pogodile i jedne i druge, a Evropu pretvorile u radioaktivnu pustinju.I sto se tice ruskih i zapadnih planera, upotreba nuklearnog naoruzanja spada u kategoriju "nezamislivo" sve od uklanjanja projektila srednjeg dometa iz Evrope--mislim naravno na Pershing i SS20.

ja sam licno spreman da odbijem ulazak i u EU i u NATO u zamenu za rusku stratesku pomoc u naoruzanju i u medjunarodnim odnosima.
Прво не мора да буде у супротности с другим.
Дакле - зашто не ЕУ?

А , истовремено, ово друго, да.

Али, под претпоставком, да добијемо ту руску стратешку помоћ - СТВАРНО.

И, под претпоставком да је таква "комбинација" могућа. Она би била најбоља варијанта.

PRoblem je sto vecina Srba jos na zalost ne razmislja kao ja, nego misle da ce lepo ziveti ako udjemo u EU pa su za taj lep zivot sspremni da prodaju i oca , i majku, i sestru da nateraju da bude prostitutka i tako dalje. Njima ja porucujem jedno - pogledajte kako zive u toj EU Bugari i Rumuni i bice vam jasno kako cete vi u toj istoj EU ziveti sutra.
Не ваља толика "еурофобија". Као што не ваља ни слепа "еурофилија".

И једно и друго је у суштини - погрешна слика.

- ili da beograd i par okolnih sela bude drzava srpskog naroda u okviru EU u kojoj su Srbi evropski cigani
- ili da drzava koja ce ukljucivati srbiju(sa kosovom) , republiku srpsku i crnu goru bude reprezent ruskih interesa u regionu .
У светлу малочас реченог, мало погрешна поставка.

П. С.

И, стално се враћам на оно:

Много више они (који год, од тих "великих") "бирају" нас, него што ми "бирамо" њих.

Колико год се ми "нудили", њихови интереси одлучују о томе шта ће и како од нас "прихватити".

Томе нас историја стално учи, али, изгледа, никако да научимо.

Ovako: jedini nacin na koji mozemo da dobavimo nuklearnu bombu jeste da preko teroristickih kanala dobijemo nesto iz ruskih magacina koji su jako slabo cuvani i podlozni kradji, ali cak i u toj situaciji, taj poduhvat bi predstavljao veliku nepoznanicu za svaku grupu koja bi to pokusala.Rusi, ni bilo ko drugi, nam nuklearno oruzje dati ili prodati nece, jer je to , kao i odluka o upotrebi nuklearnog oruzja, politicka odluka sa dalekoseznim implikacijama.
Cak i kad bi dobili nesto, odmah bi se posatvili u nivo drzava tipa Iran, S.Koreja ili Pakistana, dakle neodgovorne drzave kojima ne treba dozvoliti da poseduju bilo kakvo oruzje masovnog unistavanja: ponovo sankcije, a mozda i bombardovanje.
Kakvu bi bombu mogli da dobijemo?Takticku reda velicine 0.5 do 10 kt, ''theatre'' oruzje reda velicine od 10 do 25 kt, ili gravitacionu bombu velicine od 400 kt do 10 MT?Krstareci projektil, ili neku od raketa zemlja-zemlja kratkog ili srednjeg dometa?
U slucaju da dobijemo, ne znaci nam nista jer nemamo nacina da je dopremimo do cilja.Avijacija nepostojeca (ne , ne zbog dosmanlija i kvislinga, vec zbog toga sto nikad nismo, ni kao SFRJ, ni kao SRJ, a tek kao Srbija necemo imati dovoljno novca za nabavku i odrzavanje flote ni obuku pilota).
U slucaju da i nekako dopremimo bombu do cilja, koji cilj da izaberemo?Neku NATO vojnu bazu ili aerodrom u Evropi, neki evropski grad?Super, srpski samoubilacki komandosi detoniraju cudo, neka vojna baza tipa Keflavik, Lammersdorf ili neki grad, recimo, London, ode u vazduh i sta cemo onda?
Mozes li da zamislis intenzitet odmazde koja bi nas zbrisala s lica zemlje?
I NATO i Rusija imaju doktrinu nekoristenja oruzja masovnog unistavanja u mogucem evropskom ratu, jer je operativni prostor suvise mali i posledice bi pogodile i jedne i druge, a Evropu pretvorile u radioaktivnu pustinju.I sto se tice ruskih i zapadnih planera, upotreba nuklearnog naoruzanja spada u kategoriju "nezamislivo" sve od uklanjanja projektila srednjeg dometa iz Evrope--mislim naravno na Pershing i SS20.

pricas napamet. procitaj malo na internetu kako su sve drzave koje su danas nuklearne sile, to postale. Sve one su , sem Amerike i Rusije, svoje nuklearno naoruzanje dobile ili razvile u saradnji sa Amerikom ili Rusijom. Sve do jedne.

Znaci nikakve kupovine od terorista i ostale gluposti koje ti pominjes ne dolaze u obzir. drugo ti ne pratis kako se razvijaju stvari u svetu. amerika ne zeli balans naoruzanja sa rusijom vec zeli da rusiju vojno porazi i unisti. shodno tome je i ova prica o raketnom stitu u evropi. pod maskom tog stita amerika zeli da instalira svoje nuklearne projektile da bi imala premoc u nuklearnom udaru sa rusijom, jer na taj nacin bi americki projektili stizali daleko brze do rusije lansirani sa teritorija poljske i ceske, nego ruski lansirani sa teritorije rusije do amerike . na taj nacin bi amerika mogla da unisti rusiju uz daleko manju stetu po sebe ako prva napadne. to oni zele.

shodno tome rusija je vec izasla iz sporazuma o balansu konvencionalnog naoruzanja sa nato paktom i nova trka u naoruzanju je pocela.

shodno tome , ako je srbija odlucan i siguran ruski saveznik , rusija moze da izadje iz sporazuma o nesirenju nuklearnog naoruzanja i da isto preda u ruke srbije ili da svoje naoruzanje instalira na teritoriji srbije.

stajanjem uz nato pakt srbija ne dobija nista vec samo gubi.

stajanjem uz rusiju srbija dobija na svim poljima pogotovo na polju ostvarenja sopstvenih nacionalnih interesa.

П. С.

И, стално се враћам на оно:

Много више они (који год, од тих "великих") "бирају" нас, него што ми "бирамо" њих.

Колико год се ми "нудили", њихови интереси одлучују о томе шта ће и како од нас "прихватити".

Томе нас историја стално учи, али, изгледа, никако да научимо.

ovo je tacno. interesi velikih odredjuju interese malih.

eto meni je sasvim svejedno ko ce nam biti strateski saveznik, samo mi je bitno da mi ostvarimo opstvene interese a to je ujedinjenje svih srpskih teritorija u jednu drzavu. moze da bude i zanzibar.

al stvari u realnosti stoje drugacije . interesi zapadnih sila su da se srbi nikada ne ujedine u jednu drzavu, da srpska drzava bude sto manja, jadnija, bednija i najobicniji satelit i sluga NATO drzava.

interes rusije je jaka pravoslavna srpska drzava na balkanu.

shodno tome nisam ja odlucio ko ce biti moj saveznik vec su to odlucile same velike sile koje su se shodno svojim interesima odredile razlicito prema srpskom nacionalnom projektu.

stoga ja moram sa rusijom ne sto volim , vec zato sto moram. nema mi druge.

Прво не мора да буде у супротности с другим.
Дакле - зашто не ЕУ?

А , истовремено, ово друго, да.

Али, под претпоставком, да добијемо ту руску стратешку помоћ - СТВАРНО.

И, под претпоставком да је таква "комбинација" могућа. Она би била најбоља варијанта.

Не ваља толика "еурофобија". Као што не ваља ни слепа "еурофилија".

И једно и друго је у суштини - погрешна слика.

У светлу малочас реченог, мало погрешна поставка.

zato sto ako udjes u EU i NATO gubis podrsku rusije. ne moze se na zalost sedeti na 2 stolice . Vecina EU drzava su istovremeno i clanice NATO i shodno tome Srbija ako bude deo EU ce htela ne htela morati da sledi NATO politiku i da bude deo NATO saveza u borbi za zaposedanje rusije i njenih prirodnih bogatstava.

znaci ne moze jare i pare.

mozes dobiti clanstvo u EU a izgubiti kosovo , drzavnost, teritoriju, naciju

ili mozes biti uz rusiju sacuvati svoju drzavnost, nezavisnost, teritoriju, naciju a izgubiti clanstvo u EU

pricas napamet. procitaj malo na internetu kako su sve drzave koje su danas nuklearne sile, to postale. Sve one su , sem Amerike i Rusije, svoje nuklearno naoruzanje dobile ili razvile u saradnji sa Amerikom ili Rusijom. Sve do jedne.

Ti svoje informacije crpis sa interneta?Dobro...

Znaci nikakve kupovine od terorista i ostale gluposti koje ti pominjes ne dolaze u obzir. drugo ti ne pratis kako se razvijaju stvari u svetu. amerika ne zeli balans naoruzanja sa rusijom vec zeli da rusiju vojno porazi i unisti. shodno tome je i ova prica o raketnom stitu u evropi. pod maskom tog stita amerika zeli da instalira svoje nuklearne projektile da bi imala premoc u nuklearnom udaru sa rusijom, jer na taj nacin bi americki projektili stizali daleko brze do rusije lansirani sa teritorija poljske i ceske, nego ruski lansirani sa teritorije rusije do amerike . na taj nacin bi amerika mogla da unisti rusiju uz daleko manju stetu po sebe ako prva napadne. to oni zele.

Kao sto svako dete zna, patrole americkih SSBN su konstantne, 24/7, i razlikuje se samo njihov broj u odnosu na DEFCON status.Rusi imaju slicnu politiku.Sa strateskih polozaja za lansiranje projektila (Barencovo more, indijski okean u visini roga Afrike, pored Kamcatke-ili sto se Rusa tice, pored Novaje Zemlje, i istocne i zapadne obale Amerike), vreme upozorenja iznosi negde izmedju 3 i 12 minuta, dakle, nikakvi nuklearni projektili u Evropi nisu potrebni.Eventualne baze na kojima bi se postavila protivraketna odbrana nisu ofanzivne i nemaju vrednost u eventualnom nuklearnom ratu.
Prvi napad koji bi izvela Amerika ne bi znacio bas nista, jer Rusi, kao i Ameri imaju politiku ''launch on detection''. sto znaci da bi projektili izleteli iz silosa odmah po otkrivanju i potvrdi da je protivnik lansitrao svoje projektile.Podmornicki projektili sluze prvenstveno za ''counter-value'' napad i kao takvi predstavljaju glavnu polugu odvracanja od napada na protivnika.

shodno tome rusija je vec izasla iz sporazuma o balansu konvencionalnog naoruzanja sa nato paktom i nova trka u naoruzanju je pocela.

Da, jeste.Rusija nema para da isporuci operativnim jedinicama vise od 50 novih tenkova T-90 godisnje, za projekt T-95 nema nimalo para, novi avioni su na niovu projekta ili najvise nekoliko probnih primeraka, ruska mornairca je u katastrofalnom stanju, tako da im jedino ostaje da proizvedu planirani jedan Topol-M godisnje do 2020, ako i to uspeju, jer je jedan od dva prototipa eksplodirao pri padu posle neuspesnog lanisranja.Sto se tice ruske premoci u oklopu, 70% tih tenkova je beznadezno zastarelo:T-54/55/64/72.Samo 30% je T80 i T90.Za takvu masu tenkova u napadu postoji lek: ATAM.Ko zna, zna.

shodno tome , ako je srbija odlucan i siguran ruski saveznik , rusija moze da izadje iz sporazuma o nesirenju nuklearnog naoruzanja i da isto preda u ruke srbije ili da svoje naoruzanje instalira na teritoriji srbije.

Pod uslovom, naravno, da Rusija proceni da su srpski interesi u sferi ruskih interesa, i da eventualno pruzi neku vojnu ili materijalnu pomoc.Od nuklearnog naoruzanja nema nista, kao sto sam ti vec objasnio.

pogledaj malo globus godisadj. 2/3 ruske ekonomije i svega je koncentrisano u zapadnoj rusiji, tj u oblastima oko moskve i sankt petersburga. recimo da unisti moskvu amerika mora projektile lansirati sa istocne obale USA . to je veoma veliki broj km koji projektil mora da prevali da bi unistio cilj i zato automatski postaje ranjiv .

a ako se isti lansira sa teritorije ceske ili poljske, vreme potrebno da projektil stigne do cilja je minimalno, i na taj nacin se povecava americka nuklearna pretnja rusiji.

sto se tice rusije ona je vec procenila da je srbija tj balkan u sferi njenih interesa.

problem srbije nije rusija. problem srbije su izdajnici kao sto si ti koji vise vole da budu sluge, podguzne muve i robovi uz zapadne sile nego gospoda, nezavisni i slobodni uz ruse.

zato sto ako udjes u EU i NATO gubis podrsku rusije. ne moze se na zalost sedeti na 2 stolice . Vecina EU drzava su istovremeno i clanice NATO i shodno tome Srbija ako bude deo EU ce htela ne htela morati da sledi NATO politiku i da bude deo NATO saveza u borbi za zaposedanje rusije i njenih prirodnih bogatstava.

znaci ne moze jare i pare.

mozes dobiti clanstvo u EU a izgubiti kosovo , drzavnost, teritoriju, naciju

ili mozes biti uz rusiju sacuvati svoju drzavnost, nezavisnost, teritoriju, naciju a izgubiti clanstvo u EU
Не знам...
Мислим да није баш тако.
Можеш ући у ЕУ, а при томе не и у НАТО.

Већина чланица ЕУ , јесу и у НАТО, али не све.

Него, на том стратешко-војном плану (уз и, наравно, одређени економски, јер и то је повезано), прихватити подршку Русије.

Не знам...
Мислим да није баш тако.
Можеш ући у ЕУ, а при томе не и у НАТО.

Већина чланица ЕУ , јесу и у НАТО, али не све.

Него, на том стратешко-војном плану (уз и, наравно, одређени економски, јер и то је повезано), прихватити подршку Русије.

ti si u pravu mozes uci u EU a ne u NATO al i ako udjes u EU a ne u NATO opet moras slediti politicki politiku NATO pakta jer su 90% clanica EU istovremeno i clanice NATO pakta.

znaci neposredno mi ne bi bili clanica NATO al to ne bi pravilo nikakvu razliku , jer bi morali kao clanica EU da sledimo politiku zemalja EU ,koja je istvoremeno politika NATO pakta jer je vecina tih drzava clanica EU istovremeno i clanice NATO-a.

ti si u pravu mozes uci u EU a ne u NATO al i ako udjes u EU a ne u NATO opet moras slediti politicki politiku NATO pakta jer su 90% clanica EU istovremeno i clanice NATO pakta.

znaci neposredno mi ne bi bili clanica NATO al to ne bi pravilo nikakvu razliku , jer bi morali kao clanica EU da sledimo politiku zemalja EU ,koja je istvoremeno politika NATO pakta jer je vecina tih drzava clanica EU istovremeno i clanice NATO-a.

Опет кажем - не мора бити тако.

А зашто онда и сама Русија каже, у вези с нама: нема ништа против да ми уђемо у ЕУ, а има, наравно, да уђемо у НАТО.

Опет кажем - не мора бити тако.

А зашто онда и сама Русија каже, у вези с нама: нема ништа против да ми уђемо у ЕУ, а има, наравно, да уђемо у НАТО.

pa kako ne mora? Pa sama EU je NATO organizacija? Sta ti mislis da ce oni da prime u svoje clanstvo neku drzavu koja ce recimo da radi na njihovu stetu? Jer pre ili kasnije , neminovno interesi EU/NATO-a i Rusije ce se sukobiti i Srbija nece moci da bude dobra sa svim.

Ja kapiram da ti propagiras tu politiku "srednjeg puta" , to je ok ako za to postoji mogucnost, no u ovom konkretnom primeru imas "ili/ili" . znaci ili si za EU/NATO automatski protiv Rusije, ili si za Rusiju a automatski protiv EU/NATO.

Ne moze jare i pare i sedenje na dve stolice kao sto sam vec rekao.

znaci mi imamo izbor:

Vecina Srba..bar one koje ja znam iz Crkve..razmisljaju kao ti..tu se slazemo da Srbija konacno treba da pridje nekoj strani...i po meni je bolje da su to Rusi..jer ipak isti narod..ista vera..a i ljubav Rusa prema Srbima je ogromna..imam par prijatelja koji tamo rade..kolega po struci..i puni su hvale..a i RPC se dosta aktivirala za pomoc Srbiji..

pa kako ne mora? Pa sama EU je NATO organizacija? Sta ti mislis da ce oni da prime u svoje clanstvo neku drzavu koja ce recimo da radi na njihovu stetu? Jer pre ili kasnije , neminovno interesi EU/NATO-a i Rusije ce se sukobiti i Srbija nece moci da bude dobra sa svim.

Ja kapiram da ti propagiras tu politiku "srednjeg puta" , to je ok ako za to postoji mogucnost, no u ovom konkretnom primeru imas "ili/ili" . znaci ili si za EU/NATO automatski protiv Rusije, ili si za Rusiju a automatski protiv EU/NATO.

Ne moze jare i pare i sedenje na dve stolice kao sto sam vec rekao.

То је твоје мишљење, да нема могућности за "средњи пут". Имаш право на њега.

Али, ја напиисах, оно најбитније, што баш и не иде много у прилог твом ставу, а на шта не одговори - Русија је, више пута рекла да нема ништа против да ми уђемо у ЕУ, али да има за НАТО.

А, ваљда се (како смо већ раније закључили, да "они" нас "бирају") ту пре свега Русија "пита", много више него ми.

gde je to rusija rekla da podrzava ulazak srbije u EU?
Пре неки месец, био је интервју с руским амбасадором, на РТС, и човек рекао, чула сам га директно, дакле, није "препричавање".
Каже:
" Ми немамо проблем с уласком Србије у ЕУ, и Русија је, уосталом, део Европе. Али, с уласком Србије у НАТО, имамо".

Пре неки месец, био је интервју с руским амбасадором, на РТС, и човек рекао, чула сам га директно, дакле, није "препричавање".
Каже:
" Ми немамо проблем с уласком Србије у ЕУ, и Русија је, уосталом, део Европе. Али, с уласком Србије у НАТО, имамо".

Aj što Rusi imaju problem sa našim ulaskom u NATO, ali što mi imamo problem... :roll:

Nego, tema, ljudi, tema...

Postoji mogućnost ograničenog vojnog sukoba, ali samo ako se tako dogovorilo sa NATO-om...Taj sukob bi bio isceniran po jednačini " i vuk sit i ovce na broju"...

Naravno, radi se o podeli Kosova.

Videćemo da li je Simić budala, ili dobro obavešten čovek.

Aj što Rusi imaju problem sa našim ulaskom u NATO, ali što mi imamo problem... :roll:

Nego, tema, ljudi, tema...

Postoji mogućnost ograničenog vojnog sukoba, ali samo ako se tako dogovorilo sa NATO-om...Taj sukob bi bio isceniran po jednačini " i vuk sit i ovce na broju"...

Naravno, radi se o podeli Kosova.

Videćemo da li je Simić budala, ili dobro obavešten čovek.

A taj, rezirani sukob bi izgledao tako , sto bi hrabra srpska armija usla na kosovo, potisnula kukavicke snage KFORa, i zauzele linije na Ibru..........:roll:

Super rezirano, ali u podeli uloga ispada da je NATO sebi dodelio ulogu magaraca, koje "hrabre srpske trupe" , bacaju u reku.........sumnjam.......:roll:

A za Simica nemas sta da cekas da vidis..........covek je budala na kvadrat...

A taj, rezirani sukob bi izgledao tako , sto bi hrabra srpska armija usla na kosovo, potisnula kukavicke snage KFORa, i zauzele linije na Ibru..........:roll:

Super rezirano, ali u podeli uloga ispada da je NATO sebi dodelio ulogu magaraca, koje "hrabre srpske trupe" , bacaju u reku.........sumnjam.......:roll:

A za Simica nemas sta da cekas da vidis..........covek je budala na kvadrat...

Ne snage KFOR-a, ne vojska Srbije...Ali, bez sukoba nema ni crtanja granica, zar ne?

Back