„Aleksandar Šapić se zainatio da podigne spomenik Dragoljubu Draži Mihailoviću“: Nova alternativna lokacija u parku „Ušće“

Људи их тако виде и тешко ћеш да нађеш неког ко би их другачије описао, а како сам кажеш, ником данас не пада на памет да поред телефона узме неку књигу и прочита.

Без јасне и широко прихваћене рехабилитације, овај пројекат нема смисла и само ће да долије уље на ватру постојећих подела у Србији.

Пази, А. Шапић??? Да је Вук или чак Шешељ ово покренуо, па да разумем, овако ми опасно заудара на подвалу.
Који људи? Неписмени? Слепи?
Довољно је погледати пар фотографија и да ти одмах буде јасно да Драгољуб Михаиловић није колаборациониста.
А камо ли прочитати да су му жена и деца били заточеници на Бањици, да постоји немачка потерница за њим, да су Немци стрељали Александра
Мишића који се представио Чичом и са њим мајора Фрегла. Чак је Словенац умро за Чичу и слободу златну.
Ко су бре ти људи?

Дража је у Србији, и уопште код Срба, рехабилитован и правно и морално.

потомцима и наследницима југословенске комунистичке елите (и цивилне и војне) он ће увек бити архинепријатељ. из разлога што Дражина рехабилитација укида морално оправдање бољшевичке револуције, тј. пљачке и отимачине имовине и власти. укида легитимитет новој друштвеној елиту, која је на крилима те револуције стекла имовину, статус и привилегије. такви и мртвог Дражу виде као претњу. прича о некаквим бруталностима грађанског рата у коме је, како тврди и левичар Предраг Марковић (историчар) далеко више невиних људи страдало од партизанске руке, него од четничке, само је параван. да би у јавном дискурсу комунистички револуционари остали морално супериорни, Дража мора остати злочинац. иако је за већински српски народ, и поред полувековне сатанизације, он био и остао симбол родољубља, слободе и отпора тиранији.
.
Уопште не пратиш шта сам написао.

Ево, сада потписујем све што си написао и искрен сам. И шта сада?

Једноставно, постоје истине са којим не знаш шта да радиш.

Видиш да су и Американци кренули да се извињавају црнцима, па је настао хаос у земљи, замало да се распадне.

Што кажу ти исти Американци, гет овер ит (савладај то у себи, пређи преко тога и иди даље).

Да, тај покрет треба буде рехабилитован у делу где су патриотски наступили и треба то обележити.

Како разумем те ствари, то би требало да буде свечаност општенародног помирења, а не копање старих рана које ће само постати нове ране, неће зацелити.

Зато кажем, без јасне и широко и дубоко прихваћене рехабилитације, једноставно нема смисла.

.

Уопште не пратиш шта сам написао.

Ево, сада потписујем све што си написао и искрен сам. И шта сада?

Једноставно, постоје истине са којим не знаш шта да радиш.

Видиш да су и Американци кренули да се извињавају црнцима, па је настао хаос у земљи, замало да се распадне.

Што кажу ти исти Американци, гет овер ит (савладај то у себи, пређи преко тога и иди даље).
управо тако. противник сам сваког извињења да догађаје из прошлих времена. са позиција науке, историјски догађаји не могу се сагледавати кроз било какав вредносни систем, него само кроз суве чињенице.

са становишта јавне политике, објективна истина о историјским догађајима и личностима, потпуно је неважна. није никад ни била важна. важна је слика/представа коју нација ствара. та представа о личности или догађају има сврху далеко важнију него сам догађај, јер постаје извор националног надахнућа.

у том смислу, Драгољуб Михаиловић као историјска личност и Чича Дража као национални мит немају и не морају имати подударности. уосталом, јавни споменици су увек манифестација јавне политике, а не историјске науке. јер историјска наука споменике (изворе) проучава, а не подиже. зато су урнебесно смешни покушаји наследника и потомака комунистичке елите да, на основу неких "објективних чињеница", дискредитују Дражу и представе га одговорним за којекакве злочине, колаборација и сличне глупости. кога бре брига за то! у националној свести Срба Дража је давно прерастао у мит. а ту више не досеже никаква "научна" хајка.

Да, тај покрет треба буде рехабилитован у делу где су патриотски наступили и треба то обележити.

Како разумем те ствари, то би требало да буде свечаност општенародног помирења, а не копање старих рана које ће само постати нове ране, неће зацелити.

Зато кажем, без јасне и широко и дубоко прихваћене рехабилитације, једноставно нема смисла.
апсолутно сам против било каквих споменика и манифестација "општенародног помирења" око личности и догађаја из прошлих времена. то је једнако бесмислено колико и бескорисно.

Нису бесмислене, него реалне. Све те медаље и та срања да се окаче мачку о реп. Србија је изгубила Други Светски Рат, и постала Југославија, комунистичко легло шљама, захваљујући и тим четницима што су изгубили борбу и цео рат.

Nije Srbija izgubila zahvaljujući tim četnicima već zahvaljujući Srbima koji su više išli u partizane nego u četnike.

Da su stavljali kokarde umesto petokraka, partizani ne bi imali tu brojniju živu silu a samim tim bi i svi saveznici listom izabrali četnike.

управо тако. противник сам сваког извињења да догађаје из прошлих времена. са позиција науке, историјски догађаји не могу се сагледавати кроз било какав вредносни систем, него само кроз суве чињенице.

са становишта јавне политике, објективна истина о историјским догађајима и личностима, потпуно је неважна. није никад ни била важна. важна је слика/представа коју нација ствара. та представа о личности или догађају има сврху далеко важнију него сам догађај, јер постаје извор националног надахнућа.

у том смислу, Драгољуб Михаиловић као историјска личност и Чича Дража као национални мит немају и не морају имати подударности. уосталом, јавни споменици су увек манифестација јавне политике, а не историјске науке. јер историјска наука споменике (изворе) проучава, а не подиже. зато су урнебесно смешни покушаји наследника и потомака комунистичке елите да, на основу неких "објективних чињеница", дискредитују Дражу и представе га одговорним за којекакве злочине, колаборација и сличне глупости. кога бре брига за то! у националној свести Срба Дража је давно прерастао у мит. а ту више не досеже никаква "научна" хајка.

апсолутно сам против било каквих споменика и манифестација "општенародног помирења" око личности и догађаја из прошлих времена. то је једнако бесмислено колико и бескорисно.
Kada mogu četiri glave na Kalemegdanu, onda moze i Čiča.

Kada mogu četiri glave na Kalemegdanu, onda moze i Čiča.
те главе треба да се уклоне, није им место тамо. ни Чичи није место тамо. ту је место Деспоту Стефану, Краљу Драгутину, Вожду Карађорђу и Књазу Михаилу. ником више.

Poslednja izmena:

Back