Alchajmerova bolest,ili ne?

za tako ozbilje stvari neces naci dijagnozu ovde....to samo lekari
potpuno je bespotrebno da bilo ko od nas ispaljuje dijagnoze kod ovako kompleksnih situacija

ovde jedino da trazis savete kako da se ti nosis sa takvim ukucanom a da tebi ne odu zivci
Dijagnoza Alchajmer jako je komplikovana, potrebna je saradnja lekara sa pacijentom i njegovim najblizima,
a to u ovom slucaju o kojem disktujemo nekako i nije moguce jer sin govori o ocu da je glup, nesnalzaljiv , zaboravan
i da je takav oduvek. Ako je neko oboleo od Alchajmera, cak i ako se sumnja da je to "to", njegova porodica ne dozvoljava da taj covek vozi
jer ugrozava zivote drugih ljudi. Ali ne, ovde sin cak uziva kada njegov otac ne vidi dobro semafor, udara u neke stubove.

Inace ljudi koji, ali i njihovi najblizi sa kojim oboleli zivi, primete da se nesto menja u ponasanju ( kod Vladimirovog oca se ne menja nista
jer je ocigledno takav oduvek), primeti i sam covek da nesto s njim nije u redu, pokusava neko vereme da bude i dalje kao normalan,
neki ljudi koji su svesni sta im predstoji ,sami zele da odu u neki dom, problem je da to svi nekako kriju jer je to sramota za porodicu.

Neki ljudi skrate sebi muke, ali sada to nije tipicno, cak i ponajmanje, za ovu dijagnozu jer je prelaz iz sveta svetlosti u svet tame neprepoznatljiv.

Ova je evst svojevremno uzbudila javnost , a razlog samoubistva je spoznaja da je Alchajmer uzeo maha.

Tragedija
Bivši muž Brižit Bardo izvršio samoubistvo
Z. N. | 08. 05. 2011. - 16:08h | Foto: AFP | Komentara: 7

Legendarni Gunter Saks, plejboj i bivši muž glumice Brižit Bardo, izvršio je samoubistvo u sedamdesetosmoj godini u svom dvorcu u Švajcarskoj, saopštila je kancelarija slavne glumice.
Brižit Bardo i Gunter Saks u mladosti

21241267ch.jpg

Gunterov sin Rolf Saks potvrdio je očevu smrt za nemački časopis "Bunte", a za nedeljnik "Fokus" je precizirao da je on pucao u sebe, dok švajcarska policija nije mogla odmah da potvrdi izveštaje.

Saks je sredinom šezdesetih godina pretvorio letovalište Sent Trope na francuskoj rivijeri u "igraonicu" bogatih i slavnih, među kojima je bila i filmska zvezda Bardo. Ona je izjavila da je duboko pogođena Saksovom smrću.

Samo nekoliko nedelja pred njegovo samobistvo videla sam ga na TV gde je drzao neku govoranciju ( bio je genijalan fotograf), ali nije bio u stanju da sam drzi taj
govor, njegova je zena stajala pored njega i neprestano mu je pomagala da se seti reci i recenica.
Inace je on osim toga sto je bio I playboy bio i milijarder, diplomirani matematicar, a to znaci da ta bolest ne ide samo na glupe sheprtlje koji udaraju u neki stubic
autom ispred kuce.

Moj otac sada ima 59 godina.U njegovom ponasanju primecujem dosta neobicnih stvari npr:

- kad razgovaramo,kao da ne slusa sta pricam,kao da gleda kroz mene,ne fokusira se na razgovor sa bilo kime.

- kada on govori nekom,zamuckuje,treba mu pola sata da "isprdi" to sto je hteo reci,ima zastoje u govoru,praveci velike pauze izmenju pojedinih reci..Muuu,aaaa,buuuu...-kmrce i muuce ko onaj bivsi ministar Mihajlovic :) Dok to radi krcka prste,cese se po usima,po nosu,hvata ga neka nervoza kao da je na ispitu u skoli,a ne u svom stanu.Jednostavno,napreze se u tom govoru,kao da mu je tesko sto prica.Takav je sa svakim,ne samo samnom.

- sporo kapira kad mu se nesto objasnjava,znam da su mnogi pizdeli i vatali se za glavu,dok su mu objasnjavali sta i kako...Deda po majci i njegov tast,svu saku olupa o naslon fotelje,dok mu objasnjava nesto,a ovaj okrene glavu i gleda u TV.

- ako mu diktiram neki broj telefona,on omesto da ukuca npr. 358-253 ukuca 358-235 i tako pogresi.Ali to se bezbroj puta desavalo.

- dok vozi kola,sav je usporen,treba mu 5 minuta da se parkira,a vrlo cesto i zakaci drugi auto na parkingu.Jednom sam mu rekao da pripazi na stub od hidranta,kad se isparkiravao i samo sto sam mu to rekao,on krznu retrovizor u hidrant.Posle mesec dana,dok sam prao kola,on pridje i pita me "Odakle ta ogrebotina?" ja mu kazem od hidranta."Ne nije,kakav hidrant,nije tacno,nisam ja zakacio nikakakav hidrant...!" I tu krenemo da se svadjamo - jeste-nije jeste-nije...i da se mrtav preturim u toj raspravi,on bi mirne duse reko "NE". Zatim,kasno kapira kad se upali crveno na semaforu,pa se cesto desavalo da zakoci tek 2 metara pred samu raskrsnicu i to zato sto sam ja vrisnuo,zabode ga na kocnicu,da odalamim glavom o krov auta.Pitam ga "Pa jesi ti video da je crveno?" a on mrtav ladan - "Jesam,jel vidis da sam zakocio". Kad vozi nekim coravim sokacima,juri 70,kad ide bulevarima jedva ide 40.Nema nikakvog osecaja koliko gde treba voziti.Nijedna njegova voznja kola,nije prosla bez najmanje jedne svadje ili pickaranja sa drugim ucesnicima u saobracaju.Cesto kaci ivicnjake kad skrece,kao da ne zna da iza sebe ima jos 3 metra lima.Sa prethodnim kolima imao je tri sudara,a sa onim kolima pre tih,imao je 13 sudara i kacenja,od cega jednu tezu havariju za svega 7 godina voznje i 30 hiljada predjenih kilometara.I sve to pod izgovorom "Pa ja sam amater!".To sto se njemu desava je nedopustivo i maloj deci,a kamo li nekom amateru u saobracaju.

- imamo osecaj u kuci,da on nas yebe u zdrav mozak.Sto je danas reko,sutra kaze - nije.I nisam i nisam,a mi da se pojedemo zivi.I onda tvrdi kako mi njega pravimo budalom,kako on nije izlapeo i da nas troje "ne shvatamo sta je on hteo reci".Pa da li je moguce da zivim sa nekim pod istim krovom 32 godine i da ne shvatam sta je taj hteo da mi kaze.Ja sa mojom majkom ne moram ni da pricam,dovoljno je da se pogledamo u oci,oboje znamo sta smo hteli jedno drugom da kazemo,a ovom treba da "izvajam" skulpturu i "naslikam" akademsku sliku da bi ukapirao nesto.Moji baba i deda po majci,ziveli su po 84 godine,pa nisu bili tolike izlapotine,svesni su bili do smrti.Cak su bolje kapirali od tate.A samo da napomenem,da su njegovi roditelji,baba i deda,oboje bili tesko oboleli od demencije i da su umrli od toga.

- zatim,pravi se da sve zna.On je majstor za sve!A sve cega se lati,ili jos vise pokvari,ili ga namesti,iskrivi i zapetlja,da to vise nijedan majstor na svetu ne ume da desifruje.Sve stekere u kuci,on je zatezao,a iz svih vire zice,zinuli su,samo gledam kad ce struja da me ubije."Ne valjaju stekeri" - veli on.Na cesme stavlja po tri rozetne,jer vire iz zida po 5 cm.Njegov rucni rad i izum...A za to kaze "Ne valjaju vodovodne cevi,zato sto su plasticne".I nista ne valja,samo on i njegov mozak valjaju.Okacio kosu za travu iznad samih vrata od supe,pade kosa,isece brata po glavi.Okaci visecu kujnu,pade kujna sve se razvali po kujni,okaci bojler komsinici,bojler pade u kadu.Vuko neke kablove za antenu,pola stvari po kuci porusio sa kablom.Pali auto na gurku,skrene i udari u banderu!To samo njemu moze da se desi.On je genije za stetu.

Al ne bi mi bilo krivo,kad bi on reko "Pa jeste,ljudi..samnom nesto nije u redu,osecam da lapim...".Onda bi i mogao to da prihvatim.Ma jok bre! "VI NE ZNATE VI NE SHVATATE I VI NE RAZUMETE!"-kaze on nama.Jos ce ispasti kako smo nas troje nerazumni,a on - Tesla! Ali on je oduvek bio takav,otkako znam za sebe.
Da li je to izgubljenost,da li je on zaista GLUP ili je mozda to neko teranje onog seljackog inata?

za AD je malo rano 59 godina
moguce je da je familijarni oblik sa mutacijom gena u pitanju, koji se rano ispoljava, li to bi vec trebao da znas-jesu li mu roditelji imali AD
svakako odvedi oca lekaru, da dobije adekvatnu dijagnozu

On cak ima jos jednu manu - sakuplja nepotrebne stvari.Ide ulicom,nadje praznu limenku i stavi u dzep!Skuplja limenke,a zasto - ne znam.Nije siromasan da bi skupljao sekundarne sirovine,cak sta vise,meni bi bio zivi blam da izadjem iz Pezoa 406 i da se sagnem za praznu limenku.Nek prica sta ko hoce,ali to je bolest!Blazi oblik bolesti sakupljanja djubreta.
On zna da mene to nervira i ko da mi za inat radi te stvari."Sto izigravas ciganina,kad nisi?" - kritikujem ga.
Zatim,zameni neki pregoreli prekidac,stavi drugi a stari krene da stavlja u fijoku."Gde ces to?" - pa da sacuvam,trebace."Za sta ce ti trebati,covece ludi,pa da je dobar,ostao bi na zidu - NE BI GA MENJAO!"
I tako...muke su to.To je ustvari - skup vise sindroma,blazih oblika,udomljenih u jednom coveku.

On cak ima jos jednu manu - sakuplja nepotrebne stvari.Ide ulicom,nadje praznu limenku i stavi u dzep!Skuplja limenke,a zasto - ne znam.Nije siromasan da bi skupljao sekundarne sirovine,cak sta vise,meni bi bio zivi blam da izadjem iz Pezoa 406 i da se sagnem za praznu limenku.Nek prica sta ko hoce,ali to je bolest!Blazi oblik bolesti sakupljanja djubreta.
On zna da mene to nervira i ko da mi za inat radi te stvari."Sto izigravas ciganina,kad nisi?" - kritikujem ga.
Zatim,zameni neki pregoreli prekidac,stavi drugi a stari krene da stavlja u fijoku."Gde ces to?" - pa da sacuvam,trebace."Za sta ce ti trebati,covece ludi,pa da je dobar,ostao bi na zidu - NE BI GA MENJAO!"
I tako...muke su to.To je ustvari - skup vise sindroma,blazih oblika,udomljenih u jednom coveku.

Ih takvi su ti 80% Srbije. I da pretpostavim - zivi za dnevnik i uvek gleda svaku reprizu Boljeg zivota i to je samo sto gleda a uvek IPTV ?

A ovo za sakupljastvo je jedan oblik anxioznosti, nesto slicno OKP-u, tj jedan njegov oblik.
Slicno je i sa onima koji tako sakupljaju zivotinjice u kuci i dvoristu i pricaju kako to rade iz humanih razloga i kako im pomazu a zapravo ih ugnjetavaju i indirektno muce.

Ih takvi su ti 80% Srbije. I da pretpostavim - zivi za dnevnik i uvek gleda svaku reprizu Boljeg zivota i to je samo sto gleda a uvek IPTV ?

A ovo za sakupljastvo je jedan oblik anxioznosti, nesto slicno OKP-u, tj jedan njegov oblik.
Slicno je i sa onima koji tako sakupljaju zivotinjice u kuci i dvoristu i pricaju kako to rade iz humanih razloga i kako im pomazu a zapravo ih ugnjetavaju i indirektno muce.

Da...umrece ako dnevnik ne odgleda i to sve zaredom,od StudijaB,preko pinka,do RTS-ovog drugog dnevnika :) I onda se nervira,pljuje po politicarima i tako svako vece.Pa koj qurac gledas,kada te nerviraju?Ili npr. kritikuje ove danasnje pevace kako nemaju pojma,a posle 5 min. pusti radio na kom se deru ti isti koje je on malopre pljuvao.
Pazi,sakupljam i ja,ali ne takve gluposti.Sakupljam kolekciju singlica,iskljucivo iz 60-ih sa narodnom muzikom.Istrazujem sta je sve snimljeno,prikupljam podatke koji je muzicar kad rodjen,ili umro itd... Ali to je hobi,istrazivanje,traganje za necim...ploce su kao nove iz prodavnice,to mogu razumeti,ali sakupljanje djubreta - ne mogu :)

Da...umrece ako dnevnik ne odgleda i to sve zaredom,od StudijaB,preko pinka,do RTS-ovog drugog dnevnika :) I onda se nervira,pljuje po politicarima i tako svako vece.Pa koj qurac gledas,kada te nerviraju?Ili npr. kritikuje ove danasnje pevace kako nemaju pojma,a posle 5 min. pusti radio na kom se deru ti isti koje je on malopre pljuvao.
Pazi,sakupljam i ja,ali ne takve gluposti.Sakupljam kolekciju singlica,iskljucivo iz 60-ih sa narodnom muzikom.Istrazujem sta je sve snimljeno,prikupljam podatke koji je muzicar kad rodjen,ili umro itd... Ali to je hobi,istrazivanje,traganje za necim...ploce su kao nove iz prodavnice,to mogu razumeti,ali sakupljanje djubreta - ne mogu :)
Mislim da ti je sa caletom sve u redu,ali tebi ocigledno nesto fali.Velika kolicina besa prema ćaletu...Resi to nekako,kako znas i umes.Mozda ti je otac u depresiji,ali ti nemoj zaboraviti da mu trebas pomoci,a ne kritikovati ga.

Mislim da ti je sa caletom sve u redu,ali tebi ocigledno nesto fali.Velika kolicina besa prema ćaletu...Resi to nekako,kako znas i umes.Mozda ti je otac u depresiji,ali ti nemoj zaboraviti da mu trebas pomoci,a ne kritikovati ga.
A ja mislim da ti furas isti fazon kao i moj cale!
On je u toj "depresiji" vec pola svog zivota.Zasto za mene niko od ukucana,ili poznanika,rodjaka,ne kaze kako sam izgubljen i zamisljen,kako ne slusam sta mi neko prica?Jel ti kapiras covece,da su baba i deda umrli od demencije,deda je **** po kuci,a baba solila kafu!FOKUS bracale,to se njemu gubi.Staracka samozivost!Ne udubljuje se u razgovor ni s kim,zato sto misli da je samo on u pravu,pa ga tudja misljenja ne zanimaju.Slusa on,al ne gleda u tebe,nego kroz tebe i ko da nista cuo nije.Secam se kad je majkin otac (deda) cupao kosu,dok se objasnjavao sa njime.On ima nesto svoje tvrdoglavo zacrtano,sto niko ne moze da mu izbije iz glave.Ti mu pricas,a on tera svoje.To je vise onaj seljacki inat,nego izgubljenost.
Pre neki dan sam prokuvao dok sam mu telefonom objasnjavao kakve sijalice treba da kupi za stop svetla,popizdeo sam objasnjavajuci mu,a on kupio pogresne.I jos mi glasno tvrdi kako samo takve sijalice mogu da idu na stop svetla."NEMOJ DA MI PRICAS,SAMO TAKVE SIJALICE MOGU,NE MOGU DRUGACIJE,TAKO PISE U PROSPEKTU!!!STA TI MISLIS,DA SAM JA LUD?!!!"...Da bi 5 min. posle tog tel. razgovora on zvao i rekao mi "Jeste,ipak si ti u pravu,ja sam stavio pogresne sijalice..."On mrtav ladan,a meni pritisak otiso na 200 zato sto me je citavih 10 minuta pravio budalom i neznalicom,a na kraju je on taj koji je pogresio.I onda ja skocim na njega - STO ME NE SLUSAS KAD TI GOVORIM,ZASTO PAMETUJES,PRAVIS SEBI DUPLI POSO,ZASTO SI TOLIKO TVRDOGLAV?DAL GOVORIO TEBI IL DRVETU,ISTO MI JE !!! Sutradan,donosi on meni prospekt i kaze - vidi! Pa sta da vidim,evo lepo ti pise sijalice dvovlaknaste 5/21w. Zagleda on u prospekt..."A da,vidi stvarno..." E doslo mi je da ga gadjam sa tom knjigom...Koga bre ti covece pravis budalom?

Poslednja izmena:
A ja mislim da ti furas isti fazon kao i moj cale!
On je u toj "depresiji" vec pola svog zivota.Zasto za mene niko od ukucana,ili poznanika,rodjaka,ne kaze kako sam izgubljen i zamisljen,kako ne slusam sta mi neko prica?Jel ti kapiras covece,da su baba i deda umrli od demencije,deda je **** po kuci,a baba solila kafu!FOKUS bracale,to se njemu gubi.Staracka samozivost!Ne udubljuje se u razgovor ni s kim,zato sto misli da je samo on u pravu,pa ga tudja misljenja ne zanimaju.Slusa on,al ne gleda u tebe,nego kroz tebe i ko da nista cuo nije.Secam se kad je majkin otac (deda) cupao kosu,dok se objasnjavao sa njime.On ima nesto svoje tvrdoglavo zacrtano,sto niko ne moze da mu izbije iz glave.Ti mu pricas,a on tera svoje.To je vise onaj seljacki inat,nego izgubljenost.
Pre neki dan sam prokuvao dok sam mu telefonom objasnjavao kakve sijalice treba da kupi za stop svetla,popizdeo sam objasnjavajuci mu,a on kupio pogresne.I jos mi glasno tvrdi kako samo takve sijalice mogu da idu na stop svetla."NEMOJ DA MI PRICAS,SAMO TAKVE SIJALICE MOGU,NE MOGU DRUGACIJE,TAKO PISE U PROSPEKTU!!!STA TI MISLIS,DA SAM JA LUD?!!!"...Da bi 5 min. posle tog tel. razgovora on zvao i rekao mi "Jeste,ipak si ti u pravu,ja sam stavio pogresne sijalice..."On mrtav ladan,a meni pritisak otiso na 200 zato sto me je citavih 10 minuta pravio budalom i neznalicom,a na kraju je on taj koji je pogresio.I onda ja skocim na njega - STO ME NE SLUSAS KAD TI GOVORIM,ZASTO PAMETUJES,PRAVIS SEBI DUPLI POSO,ZASTO SI TOLIKO TVRDOGLAV?DAL GOVORIO TEBI IL DRVETU,ISTO MI JE !!! Sutradan,donosi on meni prospekt i kaze - vidi! Pa sta da vidim,evo lepo ti pise sijalice dvovlaknaste 5/21w. Zagleda on u prospekt..."A da,vidi stvarno..." E doslo mi je da ga gadjam sa tom knjigom...Koga bre ti covece pravis budalom?
Da li tvoj otac radi ili je penzioner? Zasto moras da zivis sa roditeljima ako te toliko otac nervira?

Da li tvoj otac radi ili je penzioner? Zasto moras da zivis sa roditeljima ako te toliko otac nervira?

Onda bi morali svi da se odselimo iz kuce,jer takvim ponasanjem on ume da nervira sve koji zive u njoj.Nije penzioner,fali mu jos godinu dana,a radi za neku bednu platu od 15 hiljada.Majka ima otprilike toliku penziju,a ja sa mojih 45000 (i to je donekle beda od plate) drzim kucu "na nogama".Brat mi trenutno ne radi.Moze li jedna troclana porodica,gde su svi odrasli,da zive sa 35000 i kako mogu da zive?Nemam nameru da odem iz stana,koji je kupljen,takoreci od mojih para,jer je meni mamina tetka prepisala stan,a ne mom tati.

Знам да није лако живјети у кући са неким ко је у таквом стању, али имај на уму да ту сигурно има неки здравствени проблем, сад деменција или нешто слично. Треба стрпљења јер није то ништа смишљено и још нешто, размишљај да ти је то отац и да врло лако може и тебе да задеси слична судбина, видиш да су и његови родитељи имали такав проблем. Пусти ти то што кажу да неке болести нису наследне, окрени се мало око себе и видјећеш да је у суштини све наследно.

Prirodno je da se čovek razboli. Vidim da ti ćale oseća posledice tranzicije već duže vreme. Celokupna ova situacija u kojoj se nalazimo rođo, utiče na psihu. Njegova je kako vidim već načeta. Ali šta je tu je. Igraj sa kartama koje su ti podeljene rođo. Drugih nemaš.

No primećujem da ni ti nisi rešio svoje životno pitanje. Nigde ne pominješ svoju porodicu, suprugu, decu ? Nije li to možda razlog tvoje nervoze koju kanališeš kroz probleme u vezi ćaleta.
Možda bi i on drugačiji bio kada bi se družio sa unucima? Možda i ti ne bi bio tako kratkog fitilja da imaš suprugu i decu.
Razmisli dobro, ti sebe najbolje poznaješ, i reci sebi, ne moraš nama: Šta je u osnovi tvoj glavni problem rođače?

Niko nije duzan po nuzdi nekom da pravi i radja unuke da bi kupio sebi dusevni mir.

Deca se imaju iz drugih razloga, a ne da bi neko umirio caleta sa nekim problemom i kupio sebi mir i tisinu.

Deca su ziva bica a ne instrumenti ostvarivanja ciljeva, naucite to konzervativci.

Samo da neko nakoka svo vise deteta bez mozga i razmisljanja, bez planiranja i obezbedjivanja pravih uslova, sve ce to "samo da se resi od sebe posle je l da" ?

E zato imamo svaki treci brak razoren i unistenu istraumatizovanu decu.

Zato sto se prave i radjaju da bi se matori nervozni ljudi zabavljali umesto da odu kod psihijatra po terapiju. I da se retardirani pritisak sredio neutralisao. A kada ih dobijes, e posle mozes da ih i bacis. Bitno da si "odradio to".

Sta te briga sto covek ne pominje decu, suprugu. Ne staj mu na zulj. Ako ih nije pomenuo nije, i on zna zasto nije.

Ispade da u ovoj celoj prici "lud" ovaj covek koji je zrtva svega, ispade da on ima problem i da ima kratki fitilj.

I ne zovi ljude rodjo to zvuci kao da si neki americki redneck serbian edition, niko ti nije rodjak nikakav.

To koliko je on zaboravan bio jos pre 20 i vise godina,govori da je nekoliko puta udarao kolima o jedan te isti stubic (onaj zuto-crni) koji se nalazio ispred kuce.Ako neko jednom nacini gresku,on tezi ka tome da je ispravi,ako drugi put napravi istu gresku,on je budala,a ako to ucini i posle toga,taj moze biti samo kompletan idiot! I svaki put je reko "Zaboravio sam da je tu stubic,ili - nisam ga video". Pa sta ima kog djavola da se secas,valjda znas da je tu,svaki dan prodjes pored njega.
Jeste da sam skoro duplo mladji od njega,ali npr. kad mi neko nesto govori,vec u prvom delu njegove recenice,kapiram sta mi se prica,dok njemu mora da se ponavlja 2-3 puta.Ne uvek,ali kao da mu se na momente otkaci neka zicica u glavi i tada nista ne kapira.Kao da je retardiran,ko da mu mozak radi usporeno.Mozda on nije bolestan,mozda je GLUP. Ne znam,da li postoji dijagnoza ili definicija "glupog coveka".
I u zadnje vreme samo mu se spava i samo bi da lezi,u autobusu cim sedne odmah zaspi...cak je na jednom koncertu spavao stojeci.Nisam verovao da ista osim ptica,slonova i konja,moze stojeci da spava.On cak i kad je budan,deluje pospano.A to je zato sto mu mozak ne radi.Onom kome mozak radi 100 na sat,ne moze ni da trene,zato sto stalno razmislja,a ovome se "opustio" mozak,otromboljavio od praznoce.

Mozda covek ima problem sa dotokom kiseonika u mozak.Mozda postoji neki poremecaj vratnih prsljenova i same kicme sto je veoma cest slucaj i kod mnogo mladjih osoba pa on jednostavno ima neke blaze vidove blokada u glavi.Veruj mi da pravilan dotok kiseonika u glavu moze cudo da napravi od coveka.Osoba prodise punim plucima,vid je bistriji,um takodje,hod je laksi,koncentracija mnogo bolja.Mozda je covek pod stresom pa je psihicki rasejan i deluje nemarno.Ako stavimo na stranu da je mozda malo po prirodi trapav i tvrdoglav ja bih se na tvom mestu zainteresovala za njegovo sveukupno zdravlje.Mozda ima povisen pritisak ili ipak suvise nizak pa odatle deluje tromo i neprecizno jer nije u stanju da >gadja u metu>razumes sta hocu da kazem.Svakako ga treba ubediti na detaljno lekarsko analiziranje koje je verovatno godinama izbegavao i razmisli o ovom problemu kicme i vrata koju ti pominjem.Mozda covek nema nikakvo oboljenje niti demenciju,Alchajmer(zvuci suvise ozbiljno)a njegova ponasanja nisu u toj meri gadna,vec samo slab dotok kiseonika u glavu i srce sto moze imati jako,jakoooo ozbiljne posledice a moze se resiti relativno lako ako je osoba spremna da saradjuje.

Prirodno je da se čovek razboli. Vidim da ti ćale oseća posledice tranzicije već duže vreme. Celokupna ova situacija u kojoj se nalazimo rođo, utiče na psihu. Njegova je kako vidim već načeta. Ali šta je tu je. Igraj sa kartama koje su ti podeljene rođo. Drugih nemaš.

No primećujem da ni ti nisi rešio svoje životno pitanje. Nigde ne pominješ svoju porodicu, suprugu, decu ? Nije li to možda razlog tvoje nervoze koju kanališeš kroz probleme u vezi ćaleta.
Možda bi i on drugačiji bio kada bi se družio sa unucima? Možda i ti ne bi bio tako kratkog fitilja da imaš suprugu i decu.
Razmisli dobro, ti sebe najbolje poznaješ, i reci sebi, ne moraš nama: Šta je u osnovi tvoj glavni problem rođače?
E cuj njega, deca, zena, unuci!!!
Koliko sam razumela njih cetvoro zivi u relatvno maolm stanu, samo Vladimir zaradjuje, pretpostavljam da mu bas i nije momentalno do zenidbe.
Nije svako u situaciji da dobije stan od drzave i da ima cinovnicke privilegje.
Kad bi imao ( Vladimir) svoj stan verovatno ga otac ne bi ni nervirao.

Bio je otac kod nekog neurologa,on ga je saslusao (bolje receno - otreso ga s' k....) i dao mu da pije neke kavinton lekove,ili tako nesto...Radi se o nekom leku koji poboljsava cirkulaciju krvi okolo mozga,kolko sam ja skapirao.Ide na kontrole tromesecno,medjutim! - to nista ne poboljsava situaciju,on je isti.Ne moze se visak tvrdoglavosti i nedostatak pameti nadomestiti ijednim lekom na svetu.Nedavno je zaboravio da zakljuca garazu,pa su mu ukrali veliku busilicu.Isto tako je pre neki mesec zaboravio da zakljuca stan i ne samo sto je zaboravio,vec je i kljuceve ostavio spolja.To je tek video kad se vratio iz prodavnice,a onda se iznenadio otkud kljucevi tu.Sreca,pa niko nije usao,a mogo je da udje i uzme sta mu treba."Ma nece niko,nece niko..."-kaze on.Aman covece,otkud ti znas dal oce il nece,kazem mu - "pa ti mislis,ako si ti posten da su svi takvi".Sve se plasim da ne ostavi tako jedan dan ukljucenu ringlu i ode,pa da ode i ovo malo bede u propast.Ma ja bre,kad treba da krenem nekud,pet puta proveravam dal sam sve ugasio,zakljucam,pa drmnem kvaku da vidim jel sve u redu,a on sve povrsno i ko ko tudjim ku.cem po koprivama.
Ali sta se danas desilo,otera auto u servis i kad je majstor zavrsio,otac udje u kola i krene u rikverc.Medjutim,posto mu je i posle intervencije majstora kocnica nesto propadala,on izadje iz kola da kaze to majstoru,ali KRETEN! - nije rucnu povuko,a auto,posto ima automat-menjac,krene u rikverc iznad kanala!Kad je to video,majstor pojuri ka kolima da ih zaustavi da ne bi upala u kanal,ali posto su vrata bila otvorena,a tockovi okrenuti u desno,vrata se zakace o zid,prelome se na pola,spljoste se o prednje levo krilo i majstora pricepe uza zid radionice.Sav stomak covek ogulio od tapacirunga zbog jednog,slobodno receno - nepromisljenog kretena,koji ne zna nesto najosnovnije,sto i deca u osnovnoj skoli znaju - da povuce rucnu kad izlazi iz kola.Za mene,covek koji izadje iz kola i ne povuce rucnu kocnicu je isto kao kad vrsi nuzdu,pa se ne obrise.Jos i gore od toga,jer danas je moglo da bude i mrtvih.Samo nekud zuri,a sav je smotan ko sajla!Pa kad znas da si takav,onda ne srljaj ko sivonja.Jos se ljuti kad mu neko kaze da je smotan.A sad eto,najmanje 100 evra stete i to ni za sta,za glupost i nepromisljenost.Kupi kola - polupa ih (prva,druga,pa i treca),kupi koznu jaknu - iscepa je na kvaku,kupi rucni sat - odvali mu staklo na ragastov,kupi telefon - padne iz dzepa,razbije se,okaci komsinici bojler - bojler padne u kadu,okaci visecu kujnu - viseca kujna padne na sudoperu,ugradi prekidac - prekidac pregori,okaci luster - krene struja iz njega,umalo me nije ubila kad sam ga slucajno dotako.On ima ponasanje kao neki pijanac iako ne pije,sav je suntav i smusen,nepromisljen i brzoplet,a refleksi ko u pokojnika u njegovih samo !!! 59 godina.A takvog ga vala pamtim otkako znam za sebe,a to nije starost vec,po mom misljenju seljacka tvrdoglavost,neznanje i nevaspitanje.Zasto je to tako,pokusacu da objasnim:
- glavni problem je u tome sto on ne uocava svoje greske,vrlo cesto svaljuje ih na druge (nikad ne priznajuci krivicu,sem kad nacini bas neku veliku stetu,pa nema kud) ali cak i tada ume da se izvlaci - tipa "kriv je zid sto je bojler pao,a ne ja koji sam ga kacio".
- vrlo cesto ponavlja iste greske,a to je zato sto nikog od ukucana ne slusa,svojevoljan je a on tvrdi upravo suprotno.
- nije prisutan u razgovoru,ne udubljujuci se u temu,pa tako i nije cudo sto je zaboravan,jer naravno - ni ja ne mogu da zapamtim ono sto nisam slusao.Mislim da upravo zbog toga on i cini jednu gresku vise puta,jer ne zeli da primeti kad mu mi skrecemo paznju na to.Njegov mozak kao da radi u pola kapaciteta,kao da je u nekom sten-baju.Ko da mu je tesko da odrzi paznju sa onim s kim prica.Danas s njime pricam o necemu,a sutra vec moram da mu nacrtam o cemu smo pricali,a onda ono njegovo "A da,da..."

Moja dijagnoza za njega je sledeca:
- usled smanjene paznje u razgovoru,ili bilo kojim drugim aktivnostima,ne zeleci da "bilduje" sopstveni mozak,dolazi do njegovog atrofiranja.Njemu je mozak atrofirao,jer nije zeleo da ga napreze,a to je zbog prevelikog straha od smrti.On je ubedjen da opterecen mozak skracuje zivotni vek,misleci da ce ako brise sto vise podataka iz njega,smanjiti i broj problema.Medjutim,problemi su tu - i on ih on zbog smanjenog kapaciteta memorije ne primecuje.Ali ih primecujem ja!

Poslednja izmena:
Moja dijagnoza za njega je sledeca:
- usled smanjene paznje u razgovoru,ili bilo kojim drugim aktivnostima,ne zeleci da "bilduje" sopstveni mozak,dolazi do njegovog atrofiranja.Njemu je mozak atrofirao,jer nije zeleo da ga napreze,a to je zbog prevelikog straha od smrti.On je ubedjen da opterecen mozak skracuje zivotni vek,misleci da ce ako brise sto vise podataka iz njega,smanjiti i broj problema.Medjutim,problemi su tu - i on ih on zbog smanjenog kapaciteta memorije ne primecuje.Ali ih primecujem ja!

Wtf, odakle mu ovakva sumanutost? Je l ti ovo umesto njega kazes, tj mislis da on ovo misli, ili je on to izgovorio i zaista ima takav kategoricki stav ?
Pa ovo je kao neka prisilna misao, ili sumanuta misao. Brzo ga vodi kod psihijatra i ispricaj ovo, jer je to jedan od dijagnostickih pokazatelja.

Ostalo sto si naveo - skolski primer Daning Kruger efekta + mozda i narcisoidni poremecaj licnosti koji nije lecen, zatim srBska sujeta, inat, "srBski Daning Kruger" - Srbenda zna sve o svemu najbolje, nemam fax al bajo moj ja imam zavrsen zivotni fakultet" i sl.

A sto se tice tebe - Tvoj otac je takav kakav je, bilo da se radi o patologiji, o bolesti, poremecaju, poremecaju strukture licnosti, vaspitanju, neobrazovanju....Takav je kakav je za sada, i nemas ti sad vremena da ispravljas te krive drine niti ce se moci ispraviti tako lako i u skorije vreme. Nego gledaj ti da si sto manje sa njim u kontaktu i po mogucnosti da sam zivis - ovako svakim danom rizikujes da mentalno obolis i budes jos gori od njega. A imas njegovu genetiku u sebi. Pa ti sad razmisli.

U prevodu - spasavaj svoju zivu glavu (i mentalno zdravu ) covece. Kada citam sta pises, dozivim transfer horora i traume. Kako li je tebi in vivo, samo tvoja dusa zna. :zima:

pa ajmo ovako:
sto se tice lekova njima treba vremena da pocnu da deluju..
a sto se tice karaktera moras da shvatis da se on nece promeniti jer je star a psihicke promene kod matlrih ljudi suravne cudu..
sto znaci:
1.ogranici mu povlastice tipa kola itd kojima moze da ugrozi svoj ili tudj zivot i imovinu..
2.prihvati ga kao bolesnu osobu a ne kao nekoga koga mozes recima ispraviti jer ces tako manje energije i zivaca trositi,a i sam si uvideo da nemavajde od toga..ako bas zelis da pokusas da ga psihicki popravis posalji ga kod psihologa ako zeli da ide..
3.zbog njega i zbog sebe nemoj da se deres...sto se visederes to on vise zeli da se oseti sposobnim i da dokaze da nisi u pravu i time i visegreska pravi jerdrugacije ne ume,i sto se vise deres vise se i ti trosis a sebe treba da cuvas jer izdrzavas celu porodicu..

znaci ponekad morar da odustanes od necega da bi dobio...brini o njemu al ne gledaj na njega kao na zdravu osobu od koje ocekujes normalno ponasanje vec kao na bolesika..

Wtf, odakle mu ovakva sumanutost? Je l ti ovo umesto njega kazes, tj mislis da on ovo misli, ili je on to izgovorio i zaista ima takav kategoricki stav ?
Pa ovo je kao neka prisilna misao, ili sumanuta misao. Brzo ga vodi kod psihijatra i ispricaj ovo, jer je to jedan od dijagnostickih pokazatelja.

Ostalo sto si naveo - skolski primer Daning Kruger efekta + mozda i narcisoidni poremecaj licnosti koji nije lecen, zatim srBska sujeta, inat, "srBski Daning Kruger" - Srbenda zna sve o svemu najbolje, nemam fax al bajo moj ja imam zavrsen zivotni fakultet" i sl.

A sto se tice tebe - Tvoj otac je takav kakav je, bilo da se radi o patologiji, o bolesti, poremecaju, poremecaju strukture licnosti, vaspitanju, neobrazovanju....Takav je kakav je za sada, i nemas ti sad vremena da ispravljas te krive drine niti ce se moci ispraviti tako lako i u skorije vreme. Nego gledaj ti da si sto manje sa njim u kontaktu i po mogucnosti da sam zivis - ovako svakim danom rizikujes da mentalno obolis i budes jos gori od njega. A imas njegovu genetiku u sebi. Pa ti sad razmisli.

U prevodu - spasavaj svoju zivu glavu (i mentalno zdravu ) covece. Kada citam sta pises, dozivim transfer horora i traume. Kako li je tebi in vivo, samo tvoja dusa zna. :zima:

Pa pazi,jednom prilikom je jos davno rekao nesto u stilu "Ja ne pamtim ono sto mi ne treba" medjutim,njemu izgleda nista ne treba,a tako se i prema predmetima ophodi - ko da nisu njegovi.Neke stvari skupo platimo,a on to razjebe o cas posla.Ne vodi racuna ni o cemu,kad kupi npr. nesto novo,kao da jedva ceka da ga sto pre okrnji,da bi ga nosio dronjavog.I kad nesto hoce da popravi,jos vise zajebe stvar,pa se posle ljuti kad mu prigovaramo.Mozda je to i podsvesno,ne znam.Pa i moja keva danas rece - on nista ne ume da sacuva,sav je sumanut :) ko da ga je neko prokleo u ove ruke bangave.
Jednom nam je npr. maaalko,jedva vidljivo naprsla od sunca ona unutrasnja maska u onim prethodnim kolima.I baja uzme onu zutu PTT selotejp traku i prelepi,da se ta jedva vidljiva naprslina ne vidi.Al se zato videla ta zuta PTT traka na 50 metara od kola!Neuk je,nema ukusa,seljak je brate sa dzungle i cuke,a jos kad se potrefi da je i tvrdoglav,samo da begas od njega.

Nesto opasno nije u redu sa njime,keva i ja sumjamo da ga je neko prokleo.Jos pre 30 godina on i keva bili su kod neke vracare na Miljakovcu da vidi sta je to,njega cim je videla s vrata mu rekla da izadje."Sestro,on ti je u go.vnima do guse,njegova slika je bacena u neznan grob".Tu sliku je inace bacila neka njegova,sto je ziveo s njom jos pre moje keve.I jos je napomenula da mu cinje bacaju sa njegove strane familija.A svi znamo da se njegova strina bavi crnom magijom,tj. skapirali smo relativno kasno.Jednom prilikom,daavno jos negde 1992 on je tu njegovu strinu dovezao kod nas kuci,ja sam je tada prvi put video.Bila je u crnini i nekako odbojna i cudna i stalno je trljala dlanovima u krug.Bas tada mi se i keva razboli,pukne joj zuc pun kamencica,i jedva je ostala ziva.Bila je u bolnici 3 meseca.Tek negde oko 1995 su otisli do one vidovite Zorke i necete verovati sta im je rekla: "Ti si u kucu dovezao zenu u crnini,izgledala je ko vestica - ona vam je dala!"Odmah su se setili strine.Kevi je odmah rekla da zna da joj je pukao zuc iako ona o tome nista nije pricala.Mojoj kevi je ta 1993 god. bila prekretnica,jer je strina bacala nesto u kucu,te je ova trebala da umre od te bolesti.Rekla je jos i kako cemo imati mnogo velikih problema sa nekretninama i tacno je tako bilo - imali smo velikih poteskoca kada smo prodavali stan.Cak smo morali na silu da izbacimo tog sto smo kupili stan od njega,jer nije hteo da izadje.A pre toga jedna baba htela da nam proda kucu,pa uzela depozit,a kuca bila u sporu..Tuzili smo se mnogo dugo da bi vratili pare.Bile su to muke velike,a Zorka nam je sve to predvidela.I na posletku,mom ocu kaze "A ti..da pazis kako vozis,imaces problema u saobracaju"- iako je on tada otisao peske do nje sa majkom.Dakle,ipak ne mozemo reci da ne zna i da nagadja,kad se svaka njena rec obistinila.

Pre 2 meseca donesem neke dijafilmove sto sam snimio i rekoh da mu pokazem,cim sam mu dao foliju sa slajdovima u ruke,pocese slajdovi da mu da padaju ko kruske.A ja ceo grad proso,pokazivao kolegama,dispeceru,drugarici sto radi na trafici i nikom nije palo,samo njemu ispade na patos.MALER.Ko da su mu sake suplje!Tako da mislim da ipak ima nesto,ljudi su pakosni i umeju da namestaju.Grdno se varate ako mislite da ne umeju da nameste!A da,ta strina je iznenada prestala da se javlja,onog momenta kad su se moji culi telefonom sa njenom cerkom i rekli da su bili kod Zorke.Dakle,ipak joj savest nije bila mirna inace bi se javila.Ali,nije ni ona dobro prosla,vrlo brzo je obolela tesko od secera, pala na staku,a sin i cerka joj se razvedu u roku od godinu dana.Sad skrenuh sa teme skroz,ali ko zna - mozda i to ima neke veze.

Poslednja izmena:

Brus li,vidi ovako - njemu je "opterecenje" da pamti,vise puta mi je to reko.Pazi,ja imam 33 godine i nisam znao da nekome moze biti opterecenje da nesto zapamti.Ajde da je u pitanju skola,ili neka pesmica,il zadatak iz matematike,to moze biti opterecenje nekome ko to ne voli i koga to ne zanima.Ali da su nekome svakodnevni dogadjaji i razgovori opterecenje pri pamcenju - TO NARODE NIJE NORMALNO !!!

Poslednja izmena:
pa ima neki poremecaj u glavi..nije dzabe dobio lekove..uostalom koja mu je tacno postavljena dijagnoza?
drugo sta ti tacno zelis od njega a sta od sebe?
aj lepo objasni sta bi da dobijes od krstarice savet za tatu ili izduvni ventil?
u oba slucaja bolje je da se obratis stricnim licima..bice ti lakse..
trece brus li osh preziveti sto lik spomenu crnu magiju?xaxaxaa..muke tvoje na netu:lol:

pa ima neki poremecaj u glavi..nije dzabe dobio lekove..uostalom koja mu je tacno postavljena dijagnoza?
aj lepo objasni sta bi da dobijes od krstarice savet za tatu ili izduvni ventil?
trece brus li osh preziveti sto lik spomenu crnu magiju?xaxaxaa..muke tvoje na netu:lol:
Pa sad..sve vise uvidjam da mi je ovo "izduvni ventil" jer cu da puknem ako se nekom ne izjadam.Ne znam koja mu je dijagnoza,on mi je pokazao neki papir koji ja nista ne razumem.Od njega zelim ponajvise da cuva stvari od stete,jer ako to mogu ja moze i on.I najmanja steta nam je,u ovom jako teskom vremenu suvisna.Zelim da ne ponavlja 5 puta istu gresku,al kad ne bi bio zaboravan,mozda bi se i na one prethodne 4 naucio.Mene je Cica-Maco tesko razumeti,mozda ce me barem ovde neko od vas shvatiti - ja sam kolekcionar,takoreci antikvar.Za mene je,ostetiti neki lep i vredan predmet iz kuce,ko za vernika da mu neko bombarduje crkvu.Kapiras?Moje gramofonske ploce su stare 50 godina,neke cak i 105 godina,ali su kao nove,mozes da se ogledas u njima!Te sto su od 100 i vise godina su krte kao staklo od 2mm.Jos mi nijedna nije pukla u rukama.Moj otac je moja susta suprotnost,on bas nista nije sacuvao,ili i to malo sto jeste,oskrnavljeno je i osakaceno.A to je zato sto on nije hobista,pa nema razumevanje i razvijenu svest u tom smeru.Meni dusa pati sto on ne ume da sacuva nesto u izvornom stanju.Za mene bi npr. bio ogroman podvig da kupim nova kola i da ih vozim 40 godina bez ijedne ogrebotine,sa originalnom farbom i enterijerom.Moj cale,cim kupi kola,on ih brze-bolje "overi" u neku ogradu,kapiju il znak,ko da cese guzicom,a ne skupocenim limom.Ja sam ljubitelj,zaljubljenik i ljubomorni cuvar onoga sta posedujem.Stare fotografije koje cuvamo,zapravo jedan njihov deo je sacuvan samo zahvaljujuci meni,jer je drugi deo otac odneo u vlaznu supu i one su tamo zanavek propale.Istog dana kupili smo on i ja po jednu novu koznu jaknu.On je njegovu odmah iscepao,posle mesec dana,dok ja moju evo nosim 7 godina,nigde joj nista ne fali.Evo ti jos primera,moj daljinski od TV-a ima 10 godina i za to vreme,samo mi je jednom ispao iz ruku i to na tepih.Njemu od TV-a iz roditeljske sobe daljinski ispada po 5 puta na dan,uskoro ce moci da ga baci.Ja jos uvek koristim stari soni erikson k810i koji ima originalnu masku,novog sam ga kupio jos 2009.Moj tata je za to vreme promenio 10-ak mobilnih,ako ne i koji vise.
Hocu da razgovaram sa svojim ocem,ali ne i da usled njegovog siromasnog recnika drzim monolog.Nisam ni ja neki govornik,ali ne zelim da mi samo "Da,da,da...sigurno i naravno" prica,dok mu nesto kazujem.Trokira kao neka pokvarena masina.Ali on je takav sa svima,ama bas sa svima - ko god prica s njim,jedine njegove reci u tom razgovoru su "da-naravno i sigurno".Takav razgovor,mene barem smara,jer imam utisak da hoce da me otrese s k.urca a i ostale njegove sagovornike :)

Poslednja izmena:
ti sinepatis od nemoci i nepomirenja sa stvarnoscu...zelja i realnost se sudaraju i dok je tako nerviraces se i patiti u sebi...
to ponasanje sto zelis odoca neces dobiti,i on nece biti ono sto ti zelis,ta slika koncentrisane,razumne i jake figure (sposobnog,uzornog,snaznog oca)ma koliko ti zarko zeleo...tebe verovatno ubija u pojam to sto se osoba koju voslis i koja treba da te voli ne uklapa u kalup koji si joj predvideo..

on je bolestan TI TO NE MOZES PROMNITI
on zaboravlja i unistava stvari TI TO NE MOZES PROMENITI
on izaziva bes u tebi jer izaziva osecaj beznadjai nemoci..on je sve suprotno od tebe,on je pogresnafigura koju volis nakoju se deres i zbog cega seposle osecas lose,izaziva u tebi KRIVICU I BES..

ali ti imas MOC ako prihvatis da je u redu sve ovo da ne mozes pomoci(tj mozes al samo u odredjenoj meri) i izmeniti voljene...kad razumes da je moc ponekad u predaji i novom pogledu na svet mozda budes disao drugacije...

i msm da bi mogao jedan dan daizdvojis za psihologa nekog koji moze da te provede kroze sve tvoje emocije i izvede na pravi put..
tvoj tata nisi ti,ali ni ti neces vise biti ti ako nastavis da se jedes..

- - - - - - - - - -

i razmisli ako znas vec dugo da je on takav i da nikavo dranje to nece promeniti da li se deres na njega iz zelje da utices pozitivno(da sl put ucini drugacije)ili iz neke podsvesne zelje da ga kaznis jer je takav kakav je, slab(nije otac koji treba da bude i nanosi ti bol)?

Poslednja izmena:

Necu, necu, i upravo sam to procitao i odlepio sam, i ...i .....i sta mi to trebalo pred spavanje.... I jedva cekam sutra popodne da mu izodgovaram, samo ne znam da li da mu kazem da "ne pada iver daleko od klade" i zavrsim sve, ili da iskoristim svih 10 000 karaktera sa Krste da mu detaljno izodgovaram za svaku glupost koju je napisao.

OMG. Ou mai faking gad !

:dash::dash::dash::dash::dash:

I on se zali na oca? Trebao bi otac da se zali na ovakvog sina. A 2015. godina eeeej. A kao ovi mladi obrazovani, imaju net, fakultete, izvore informacija.... Ajde njegov cale sa sela, neobrazovan, neuk, neinformisan, i ne zna covek i ne ume za bolje, a stigle ga i godine i ko zna koja bolest i poremecaj mu proradili.

Eeej a ovaj mi spominje vidovite Zorke koje su bile po zatvorima zbog obmanjivanjima ljudi, a kada joj u zatvoru psiholozi radili testove licnosti i merili IQ, saznali su da je to osoba blago ometena u razvoju. Eeej i ona takva uspela i ovoga da osisa. Cccc:roll::roll::roll::dontunderstand:

I da, naravno da je "pogodila sve" i da se to posle "desilo". To im je doktorat. To im je zanat. Da "pogadjaju" i upravo svi i tvrde da je svima "pogodila". Jer kad ne bi "pogadjala" ne bi imala ovce je l tako?
Samo jos da ovce shvate da to nije pogadjanje nego "pogadjanje".

Al sta da ocekujes od neukih ljudi jbt, das mu Rorsahovu mrlju a oni se projektuju u njoj do 101 i nazad. Eeej Zorka.... :roll::dash::evil:

Back