Alan Ford

zanimam me kako je oficijalni naziv edicije AF ovaj sto izlasi u Srbiji sto stampa color group?

Alan Ford Superstrip

Naslovna broja 66, januar 2009. (originalno broj 315 - PRIGIONIERO DI MORGANA)

2d0fiv4.jpg

u HR izzlaz ialan ford klasik kojem je cijena 15 kn sto je kod vasa nedgje malo vise od 150dinara...alan ford je dobre kvalitete izasao je do broja 75 i mogu ti reci da ima mnogo kolekcionara jer mozes kupiti dvabroja starija za 19 kn znaci oko 190 dinara

E ovako.Vidim da ovde ima zaljubljenika Forda pa bi da pokrenem jednu zanimljivu temu.Na mnogim komentarima oko Alana Forda citao sam da mnogi kazu kako je Alan nakon 200-tog broja poceo da bude jako los(kad govorim o broju 200 mislim na originalne Italijanske brojeve jer je u Hrvatskoj i Srbiji izlazilo 10 izdavaca pa ne znam vise kako idu po originalu).Ja sam pre par dana uzeo da citam brojeve Alan Forda od broja 427(Proklestvo mjeseca zelenog poput jabuke se zove broj a izdao ga je u Hrvatskoj strip agent extra).Kad sam citao komentare na stripovi sajtu komentari su skoro svi bili da je strip 1 od 10 ocena.Moje misljenje je da su ti Alan Fordovi sasvim Ok i da nisu toliko losi kao sto svi hoce da ga prikazu.Ne znam dal neki znaju ali u broju 428 prorocanstvo se desava da navodno pogine cela TNT druzina osim sir Olivera i Alana i tako u narednim epizodama vecina druzine se ne pojavljuje.Ja nisam citao dalje od broja 433 ali sam video da se u narednim brojevima ponovo vracaju "poginuli" clanovi TNT grupe.Moje misljenje je da ipak nije tako los novi Alan Ford mada vidi se da nedostaju ostali clanovi TNT grupe i da nema dobro poznatog humora.Zanima me sta mislite o tom "novom" Alanu Fordu i da li je i vama toliko los Alana da ga vise ne mozete citati

Mislim da nove epizode uopšte nisu loše, dobro je došla promena posle 420 brojeva. I da, samo Alan Ford "preživljava" od cele grupe TNT, ali vremenom se vraća jedan po jedan. Nije loša mala promena. Malo mi je glupo što su preuredili cvećarnicu, ali ostalo nije tako loše... Imam 24 broja Alan Ford Extra iako ih još nisam sve čitao, ali prija mala promena. Bilo bi dobro da se kasnije sve vrati u normalu...

Mislim da nove epizode uopšte nisu loše, dobro je došla promena posle 420 brojeva. I da, samo Alan Ford "preživljava" od cele grupe TNT, ali vremenom se vraća jedan po jedan. Nije loša mala promena. Malo mi je glupo što su preuredili cvećarnicu, ali ostalo nije tako loše... Imam 24 broja Alan Ford Extra iako ih još nisam sve čitao, ali prija mala promena. Bilo bi dobro da se kasnije sve vrati u normalu...

Pa i ja mislim da bi malo promene trebalo da dodje.Samo opet TNT grupa ne moze da bude super ako nije komplet.Jednostavno meni je bas falio Bob Rock,Broj 1,Sef,Jeremija......Zanima me dal se vraca komplet grupa ili ce mozda neki od clanova da ipak nestane zauvek.Znam samo da se posle broja 433 vraca Grunf,Jeremija i Sef a broj 1 i Bob Rock nisam video dal se vracaju u narednim epizodama jer nije bilo recenzije na stripovi sajtu za te nove brojeve.Na primer video sam komentar naslovnica i crteza da je jako lose.Meni na primer su crtezi i naslovnice u Alan Fordu uvek odlicne.E sad nije to bas kao crtez velikog Magnusa koji je uvek 10 ocena medjutim ja bi dao ocenu 8 za crteze ovih novih Alana.U svakom slucaju ukusi su razliciti samo nisam mogao da verujem koliko su ljudi "napljuvali" ove nove epizode.Ja sam prvo mislio da to ne mozes citati medjutim posle sam video sa su epizode skroz OK.Nisu bas dobre kao one stare ali sasvim su Ok po meni.Na primer od tih novih mi je bila glupa epizoda Novi dan a posebno je bzvz epizoda Svijet Alana Fonta.Dok rasplet krimica je dobra epizoda samo sto zaista nedostaje ostatak ekipe i to se bas vidi.Mozda bi malo mogao da neko odmeni Bunkera koji nije ni cudo da nema bas previse ideja nakon toliko brojeva.Takodje jako je zanimljiva sprdacina u epizodi Proklestvo mjeseca zelenog poput jabuke gde ismejavaju pokojnog Sadama huseina.U svakom slucaju mene je bez obzira na sve zanimalo da saznam sta ce biti u narednim epizodama pa sam zato brzo procitao epizode od 427-433.

Na kraju se svi vraćaju, poslednji se vraća Broj Jedan, ali još nisam stigao do te epizode. Što se tiče epizode "Svijet Alana Fonta", ta se ni meni ne sviđa jer je već postojala slična epizoda samo se ovog puta radi o nekoj trećoj dimenziji... Epizoda "Proklestvo mjeseca zelenog poput jabuke" mi se baš svidela i ona je razlog što sam nastavio da čitam ove nove epizode. Stvar koja mi se još ne sviđa je to što sada dobijaju novac za njihov rad, a ne da vide 10$ jednom godišnje...

Na kraju se svi vraćaju, poslednji se vraća Broj Jedan, ali još nisam stigao do te epizode. Što se tiče epizode "Svijet Alana Fonta", ta se ni meni ne sviđa jer je već postojala slična epizoda samo se ovog puta radi o nekoj trećoj dimenziji... Epizoda "Proklestvo mjeseca zelenog poput jabuke" mi se baš svidela i ona je razlog što sam nastavio da čitam ove nove epizode. Stvar koja mi se još ne sviđa je to što sada dobijaju novac za njihov rad, a ne da vide 10$ jednom godišnje...

Da u pravu si.Upravo sam procitao broj 436 Superhikova sjena i tu sam video da je TNT grupa komplet.Takodje mi se bas dopao broj Superhikova sjena i vidi se velika promena kad se vratila cela grupa TNT.Takodje cinjenica jeste da ima manje humora nego ranije i da je novi Alan malo vise "detektivski" nego sto je bio ranije.To sam primetio jos u epizodi rasplet krimica koja je 100% detektivski strip.Mislim da ove nove epizode ljudi nisu prihvatili zato sto ima manje humora pa verovatno ljudi to tesko prihvataju.Sto se tice crteza jeste losiji nego kod Magnusa medjutim drugi junaci su mnogo vise pali sa crtezom nego Alan Ford.Alan Ford skoro uvek ima negde 8 ocenu za crtez dok se Dilan Dog,Marti Misterija,Zagor .... krecu u ocenama od 5-7.Jednostavno kod Zagora ne moze niko da pogodi crtez Zagora i Cika dok su crtaci Alana vrlo dobro pogodili Magnusov crtez.Cinjenica je takodje da Magnus jeste velemajstor medjutim tesko bi se navikao na njegov crtez Texa,Zagora i.....Citao sam Tex Vilera u izdanju strip agenta koji je radio Magnus i mogu reci da lepsi crtez u zivotu nisam video.Toliko detalja i toliko truda je ulozeno u taj strip da je fantasticno.Medjutim ko se malo vise udubi videce da Tex veoma podseca na Alana po liku i da jednostavno Magnus ne moze da se odvoji od Alana Forda,Naravno Magnus je tog Texa uradio samo 1 put i to zato sto su ga zamolili.Zakljucak je da bi i pored vrhunskog crteza pre prihvatio mnogo losiji crtez Texa nego vrhunski Magnusov koji vuce na Alana Forda.Ko nije citao dolina terora od Tex Vilera u izdanju strip agenta neka obavezno procita da vidi crtez Magnusa.

Poslednja izmena:

Samo zelim da podsetim da su i ranije clanovi grupe "nestajali na neko vreme", ali su se uvek vracali. Npr. Sefa i Jeremije nije bilo, takodje ni Grunfa, a i Bob je znao da "nestane"

Ne bih da se ova tema zaboravi, pa da je azuriram malo. Meni, koja sam inace zaljubljenik u horor filmove najbilja epizoda je Kuca duhova. Pa, ako ste raspolozeni, dajte vase predloge

Pa te epizode su vec pripremljene da se TNT grupa vrati jer njihova tela nisu nadjena pa mozemo predpostaviti da ce se opet pojaviti.Ja Alana nikako ne mogu generalizovati.Na primer moguce da mi se svidi epizoda 350 a da mi se ne svidi 25.Poenta je da se ne moze reci da ne valja ceo Alan Ford posle broja 100.Ja svaku epizodu volim da obrazlozim zasto mi se ne svidja i zasto mi je crtez ili prica losa.Medjutim moje misljenje je da crtez Alana je konstantno dobar.Potrebno je ipak da Bunker malo odmori i da pusti neke nove ljude.Nemoguce je da 1 covek stalno ima dobre ideje posle toliko brojeva i godina

moze da prica ko sta hoce al jedino su originalne epizode od 001 do 073 sa pravim smekom,cistim specificnim crtezom,neponovljivim detaljima u slici,verno prenet scenario u crtez-to je AF.
Drugi serijal je isto imao svoju draz ali definitivno daleko od originala..

A ovo novo gde agenti TNTlete savremenim avionima umesto paklenim izumima kolege Grunfa,gde krljaju klopu po hotelima umesto da zicaju za hrenovku(virsle)--stvarno nemam reci.

Jos jedna stvar je neponovljiva u pocetku a to je perfektno uklopljen prevod pok.Nenada Brixy-savrsenstvo satire i crnog humora na nas ex YU nacin i nemoguce ga kopirati.
Novi prevodi kao da su radjeni na Google-translate.
I dan danas ih volim i citam-jedino zbog stare slave!

moze da prica ko sta hoce al jedino su originalne epizode od 001 do 073 sa pravim smekom,cistim specificnim crtezom,neponovljivim detaljima u slici,verno prenet scenario u crtez-to je AF.
Drugi serijal je isto imao svoju draz ali definitivno daleko od originala..

A ovo novo gde agenti TNTlete savremenim avionima umesto paklenim izumima kolege Grunfa,gde krljaju klopu po hotelima umesto da zicaju za hrenovku(virsle)--stvarno nemam reci.

Jos jedna stvar je neponovljiva u pocetku a to je perfektno uklopljen prevod pok.Nenada Brixy-savrsenstvo satire i crnog humora na nas ex YU nacin i nemoguce ga kopirati.
Novi prevodi kao da su radjeni na Google-translate.
I dan danas ih volim i citam-jedino zbog stare slave!

Kao što rekoh, to sa savremenim avionima, gomilom para koje dobijaju po završenom poslu jeste žalosno. Ne samo što nema Grunfovih izuma, već nema ni crne knjižice Broja Jedan, Jeremijinih specijaliteta, Sir Oliver-ovih sitnih prevara, vežbališta i svega što ih čini drugačijim od drugih. Napisah gore, nadam se da će se te stvari vratiti u normalu, ako ne, onda ovaj strip postaje nešto sasvim novo i nezanimljivo. Da, prevod jeste loš i ni sličan Brixy-evom, ali šta tu možemo...

Samo zelim da podsetim da su i ranije clanovi grupe "nestajali na neko vreme", ali su se uvek vracali. Npr. Sefa i Jeremije nije bilo, takodje ni Grunfa, a i Bob je znao da "nestane"

Da, nestajali su, ali na kratko i nije došlo do nekih novih promena (jedino je Bob nestao na dosta vremena, kada je zamenjen za nekog mafijaškog šefa), ali sada je cvećarnica sređena! U stvari, više i nije cvećarnica, samo su zadržali naziv iako na staklima imaju print tipa "Privatna detektivska agencija" ili nešto slično. Print! Sećam se vremena kada su prozore koji su razbijeni u svađama Boba, Jeremije i Šefa lepljeni selotejpom.

BTW, sad se setih da se Sir Oliver vratio u Englesku. Šta je sa njim, jel se vratio?
Stvarno moram da pročitam ove epizode koje nisam...

Pa realno je opao kvalitet svih stripova pa tako i Alan Forda.Ako gledamo na primer Dilan Doga Dnevnik i VC ili Ludens videcemo ogromnu razliku.Dnevnik Dilan je mnogo bolji kvalitet i crteza i price.Od VC meni se samo svidela epizoda Nekropolis dok ostale su mi prilicno dosadne a neke "mogu da prodju" Takodje i Zagor je mnogo zanimljiviji ZS nego ludens.Na primer kod Zagora preovladjuje prilicno los crtez likova.Mozda jedino novi Tex je dobar dok Marti,Zagor i Dilan su mnogo ispod nivoa ZS i LMS.Od Alana previse svi ocekujemo jer je po meni normalno da nestane ideja posle toliko brojeva i mislim da se mora nesto menjati u stripu.Opet kazem meni sve zavisi od epizode do epizode.Na primer meni se uopste ne dopada epizoda (Ne)glasajte za Notaxa a na stripovi sajtu ocenjena je 10.Mislim Ok je meni ta epizoda ali ni blizu super kao sto su je ocenili.Sto se tice tog izleta autora da nestane vecina TNT grupe i da Alan preuredi cvecarnicu ni meni se uopste ne dopada ta ideja.Bez vecine TNT grupe bi strip odmah propao jer ne bi imao ni H od humora koji ga krasi.Na primer veceras sam procitao epizodu 434 Pri finoj piceriji i sasvim mi je OK.Cak sam se na par trenutaka bas smejao kad su se sef i Jeremija tukli i svadjali.Odmah se videlo da je strip mnogo bolji.Mozda je autor sa tim nestankom TNT grupe hteo da nas malo zainteresuje i mislim da je u tome uspeo jer je mene zanimalo sta ce biti u narednim epizodama.Mozda je mogao to malo bolje da uradi i da izbaci svijet alana fonta koji je prilicno dosadan.Opet ponavljam meni te nove epizode uopste nisu toliko lose kao sto svi pricaju medjutim istina je da fali malo vise humora i doskocica a da treba manje da bude detektivskih forica.

Ma problem nije u nicemu drugom nego sto je komercijala preovladala svagde pa i u stripu.
Mora se navrat-nanos stampati sto vise samo da bi se bolje zaradilo i cim se nesto radi pod pritiskom a ne zato sto to volis tu je kvalitet u k***cu.
Ocigledan primer vam je i prestanak izlazenja Mister No-a u Italiji,cim je tiraz pao iza neke kriticne crte nemilosrdno su ga sj****li,a to isto ocekuje i Alan forda,on jos zivi samo zahvaljujuci tome sto pored redovne serije izbacuju i razne reprinte starih epizoda i svaki poklonik AF kad kupuje recimo neki reprint iz 70-ih kupi i novu epizodu cisto da ima,pa onda tu su brojevi u boji koji isto doda onaj mali potrebni deo citalaca koji je potreban i ljudi samo iz navike nova izdanja kupuju...
U mom okruzenju od nas 100 koji smo odrasli uz AF jedva da 15 cita ovo novo,nas 50-ak ih ipak kupujemo i cekamo da nam bude tako dosadno i da vise nemamo sta citati pa da bi se naterali na citanje..
Pa i sami znate pre 90-ih ko se recimo bavio muzikom,ljudi koji su znali da pevaju i sviraju a sad i kurta i murta vatili se mikrofona.
Tako je i sa stripom!

Ma problem nije u nicemu drugom nego sto je komercijala preovladala svagde pa i u stripu.
Mora se navrat-nanos stampati sto vise samo da bi se bolje zaradilo i cim se nesto radi pod pritiskom a ne zato sto to volis tu je kvalitet u k***cu.
Ocigledan primer vam je i prestanak izlazenja Mister No-a u Italiji,cim je tiraz pao iza neke kriticne crte nemilosrdno su ga sj****li,a to isto ocekuje i Alan forda,on jos zivi samo zahvaljujuci tome sto pored redovne serije izbacuju i razne reprinte starih epizoda i svaki poklonik AF kad kupuje recimo neki reprint iz 70-ih kupi i novu epizodu cisto da ima,pa onda tu su brojevi u boji koji isto doda onaj mali potrebni deo citalaca koji je potreban i ljudi samo iz navike nova izdanja kupuju...
U mom okruzenju od nas 100 koji smo odrasli uz AF jedva da 15 cita ovo novo,nas 50-ak ih ipak kupujemo i cekamo da nam bude tako dosadno i da vise nemamo sta citati pa da bi se naterali na citanje..
Pa i sami znate pre 90-ih ko se recimo bavio muzikom,ljudi koji su znali da pevaju i sviraju a sad i kurta i murta vatili se mikrofona.
Tako je i sa stripom!

Kod Alana se nije promenio scenarist kao u svim ostalim stripovima ali jednostavno covek nema vise ideja kao nekada.Verovatno posto je istrosio sve ideje sad pokusava kao nesto novo ali naravno stari citaoci to nece nikad prihvatiti.Moje misljenje je da bolje da se stampa i dalje nego da prestane sve.Jer ako prestane Boneli da radi onda mozemo samo da ponovo citamo reprinte.Mene licno ne zanima da kupujem npr USA stripove.Moje kritike su velike prema vecini junaka ali ipak ima epizoda koje su i dalje odlicne.Nije ni svaki Zagor i Dilan los novi ali cinjenica je da jesu losiji nego ranije.Na primer Teks je prilicno napredovao od ranije i meni su licno zanimljivije nove epizode nego ZS.I crtaci Texa su mnogo bolji nego oni iz prvih Tex Vilera.Kod AF je sreca sto crtez nije pao kao kod ostalih junaka.Naravno da ne moze da se poredi sa Magnusovim crtezom ali po meni nikad nije pao crtez ispod ocene 7 sto je prilicno dobro.

Back