Alan Ford

"veliki gradovi su leglo zlikovaca, zato cju te vezati za stub! ali...."
"....stavicju ti i sidro, chisto za sluchaj da lipsash, stara moja. neko te mozhe odvucji a josh se od tebe mozhe sqhati dobar satarash.."

Mislim da nije stvar navike - cinjenica je da su tom poslu uvek prilazili ozbiljnije i kreativnije od nasih prevodilaca...Ima gomila primera - jos za stare Juge,gde su razbraca pokazala da za prevod nije dosta samo recnik(Uvek se setim njihove sinhronizacije crtaca i nase,ili mog zaprepascenja kada sam uporedio prevod epizoda Abulijevog "Torpeda" objavljenih u "Vjesnikovom" albumu sa onim do tada izaslim u "Stripoteci" - npr citavo jedno "Idi do djavola,i zasluzio si da umres" je u hrvatskom izdanju glasilo "Yebi se."...uvek su bili eksplicitniji)
A sta reci o likovima iz "Cvecare"?... nema potrebe da dodajem ista,Max i Bunker su napravili strip koji je verovatno bio popularniji kod nas nego u Italiji, i citavoj jednoj generaciji je prva asocijacija na strip upravo svescica dzepnog formata...
Nego,da ne spamujem temu suvise...Evo par meni dragih:
-"Slomimo kosti svima koji bi to htjeli meni uciniti";

- Klasicni poceci svih prica Br.1."Nicoletto(Makjaveli),Ikare,Odiseju,Homere,Cezare...itd. - Ja sam prestar da se ovim bavim ali prihvati ovaj moj mali savjet(prijedlog)"

- Br.1."Grunfe,avion funkcionira?"
Grunf:"U onom pravcu?- Ne!"
Br.1. "Automobil ?"
Grunf:"U onom pravcu?- Ne!"
Br.1."Sto onda funcionira?"
Grunf:"U onom pravcu?- Nista!"

-Grunf:"Sad je vazno odrediti pravac leta...Tko zna gde se nalazi Kanada?-Ah,cini mi se da bi morala biti tamo!...Jucer sam sreo covjeka koji je spomenuo da ima rodjake u Kanadi i mahnuo rukom u onom pravcu"

Ja čitam i ova današnja izdanja, a imam na cd-u otprilike nekih 100 brojeva! Obožavam taj strip i moj stari ga je čitao kad je bio mlad. Stvarno se možeš i nasmijati i opustiti, samo još da malo češće izlazi!:D

moja familija je fan alana forda.
moja je majka nedeljom odmarala tako što je napunila kadu vodom uzela alan forda i bar malo pobegla od svega... prestala je to da radi kad su joj slova bila presitna pa je morala da stavlja naočare da bi mogla da čita stripić.

Prilozi

• nosonja03.jpg
    nosonja03.jpg
    16,2 KB · Pregleda: 21
A da li se neko seca do kog broja su pocetkom 90ih izlazili oni trobroji...Ja ih imam desetak prvih...E,da izlazi li AF u Hrvatskoj jos?(Ziveli MaxBunker i N.Brixsy)

Back