AKVARISTIKA

• Začetnik teme Začetnik teme Zefir
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav svima ljubiteljima ribica!

Zelja mi je da budem uzgajivac ribica,e sada interesuje me da li neko od vas moze da mi preporuci dobru neku knjigu o uzgajivanju ribica i gde bih mogao da je nabavim?I ako moze neko da mi objasni kako da razlikujem pol kod Japanki?

Pozdrav i hvala unapred!

sto se razlikovanja polova kod japanki prelistaj ovih par stranica i nacices odgovor ;)
inace,previse si ambiciozan...dobro razmisli i preporucujem ti da prvo sam oformis akvarijum i progooglas malo po netu...nacices puno informacija i nemoj da ocekujes da ces sve nauciti odjednom...potrebno je puno vremena da postanes majstor u akvaristici ;)

osim sto su japanke neprijateljski nastrojene prema biljkama(sem naravno sa svim mogucim vrstama anubius nane),one spadaju u najmiroljubivije vrste koje su cesto zrtve drugih ribica...a sto se cene tice,ne znam bas tacno,ali poznato mi je da su japanke uglavnom bezobrazno skupe(negde sam ih video po ceni od 300 din.)...

sto se pola tice prelistaj par stranica unazad i nacices odgovor ;)
a sto se tice ostalog,moras mi prvo dati neke podatke kao sto je litraza akvarijuma,temperatura,kakav filter koristis,kakvo osvetljenje,imas li bilje i koje jos ribice imas pored japanke...

pa ja imam veliki akvarijum oko20 litra ali su ribice uginule... pa sam sada kupila samo nju i drzim je u velikoj tegli , osvetlenje joj je moja lampa sa radnog stola(tu se i nalazi tegla) kada malo poraste, posto je jos mala, premesticu je u veliki akvarijum sa jos ribica...kada ih kupim, temperaturu neznam mlaka voda iz cesme ali sada je vec sobna temperatura, nemam bilje nego samo sareno kamencice...hvala na odgovoru...

izvini sto cu ovo reci,ali uslovi za cuvanje su ti ocajni,no,ja sam tu da pomognem ;)
isplaniraj da sto pre,odnosno u narednih 5 dana sredis taj akvarijum od 20l,odnosno da nabavis kvarcni pesak koji ces koristiti kao podlogu(mozes ga kupiti i u pet shopu).akvarijum postavi na mesto koje je daleko od prozora,odnosno gde nije izlozeno suncevim zracima jer ce ti u suprotnom alge unistiti akvarijum...
sto se tice vode,u akvarijum ide iskljucivo ustajala ili prokuvana voda jer hlor koji se nalazi u cesmovaci nikako nije dobar ni za jedno zivo bice koje se nalazi u akvarijumu!dakle,pre punjenja akvarijuma,pripremi vodu onako kako sam napisao.
obavezno kupi u pet shopu preparate za pripremu vode koji ce ti dodatno omeksati vodu i dodati neke vitamine zbog kojih ce ribice biti manje podlozne stresu ;)
takodje obavezno nabavi unutrasnji filter i grejac!sa filterom ces znati kako da rukujes a grejac neka ti bude podesen na 22-23 stepena zato sto to japankama odgovara.
dakle,da rezimiramo,ovo su stvari koje obavezno moras da nabavis pre petljanja sa akvarijumom:

- preparati za pripremu vode
- filter
- grejac
- i moja preporuka, odgovarajuce osvetljenje

pod osvetljenjem mislim na gro lux neonku od 18w odgovarajuce duzine...
kada sve to resis,napisacu ti koje ribice mozes da stavis sa japankom kao i koje bilje da koristis...
ako iz Beograda i ne znas gde sve to mozes da kupis,slobodno mi posalji privatnu poruku i ja cu ti detaljno objasniti ;)

ma znam ja sta treba da radim ej imala sam ribice par godina i inam sve to sem onih vitamina ali on je jos mala duzina 2 centimetra bez repa i sirina 1,5 cen. pa jos je mala za veliki akvarijum, a ja ne verujem da cu da imam jos ribica... koliko je stara od prilike...??? imam i cistac i filter i grejac...

Ljudi pomagaj te!
Jel postoji nesto na foru hladnjaka za akvarijum neznam kako da ih ohladim a tem. akvarijuma od ove silne vrucine bude i po 30 stepeni poludecu jedna mi je vec crkla od vrucine!
Na koj fazon da ih hladim i da li postoji hladnjak!?

ja sam imao obicaj da stavim zaledjenu flasu od 0,5l ali to nikako nije trajno resenje...
preporucujem da pored flase obavezno stavis i rasprsivac,jer ako je tamperatura vode kriticna,nesto veci nivo kiseonika ce je sigurno bar za koji stepen rashladiti...

pa postoje razne mrestilice...mrestilica za zivorotke(bar ona koju sam ja video) izgleda kao mali plasticni kavez koji se zakaci za zid akvarijuma...novorodjene ribice bezbedno prolaze kroz "resetke" tako da nema sanse da majka slucajno pojede svoje mlade...
sigurno je jako jeftina,ali stvarno nema potreve za njom...samo akvarijum sa puno povrsinskog bilja(npr. vodena kuga) i ribice ce se same snalaziti...

zdravo svima,
kupila sam akvarijum od 56 l, sa potrebnom opremom (pumpa, aerator, filter, osvetljenje, grejanje, kvarcni pesak, bakterije, dekoracija...) - sve lepo oprala, ostaje mi da sipam malo hrane i da cekam da se stabilizuje.
ono sto me interesuje je populacija ribica - kako mogu da ih iskombinujem u tako malom akvarijumu? htela bih da ubacim 6 / 7 ribica, sto sitnijih ali atraktivnijih boja. ineteresuju me 2 ili 3 sitnije vrste za slatku vodu, koje se retko mreste, podnose se i imaju slicne zahteve (temperatura, osvetljenje...)
za pocetak necu stavljati biljke, jer je akvarijum rodjendanski poklon sinu koji ima 4 godine - ja cu ga cistiti i odrzavati, ali ce i on ucestvovati u tome, pa ne bih da bude neki komplikovani sistem.
hvala poznavaocima na sugestijama :)

u prodavnici su mi rekli da ih ne stavljam. kazu da se biljke kupuju za vece akvarijume, od 100 l minimum, inace se komplikuje odrzavanje. za mali akvarijum kakav je moj pocetnicima ne savetuju biljke.

Ljudi,
da li mi neko moze reci nesto o ribicama vrste blek moli i barbus? Jesu li zahvalne za gajenje, jesu ratoborne ili miroljubive? Koliko u proseku zive blek moliji, barbusi i borci? Eto, toliko. Valjda nije mnogo pitanja... Hvala onom ko odgovori!!! :D

Zefir:
U akvarijumu od 25l napunjenog do samo 10l drzim jednog borca!
Nije li to ludo? :roll: :D :wink:

Pa borci se cuvaju sami.Ukoliko stavis dva borca oni ce se pobiti i jedan ce uginuti dok ce drugi imati rane.Ja sam imala dva borca,pa ti zato kazem,posle sam imala zlatne ribice i borca,pa zivorotke i borca,ali uvek se ponavljala scena.Sada vise ne drzim borca,jer zelim da imam puno ribica i saren akvarijum.:D

u prodavnici su mi rekli da ih ne stavljam. kazu da se biljke kupuju za vece akvarijume, od 100 l minimum, inace se komplikuje odrzavanje. za mali akvarijum kakav je moj pocetnicima ne savetuju biljke.

to je glupost...akvarijum bez bilja je obična tegla koja ne samo što estetski ne izgleda lepo,nego se i ribice ne osećaju ugodno,pod stresom su a otpadne materije sem filtera nema ko da prerađuje,pa tako dolazi do velikog broja algi i amonijaka u vodi.
inače,što veći akvarijum i što bolja filtracija,manje ćete se petljati oko čišćenja,ali da se ne lažemo,bez menjanja vode vaše biljke neće biti dobre jer u prirodi nema ustajale vode i voda je uvek sveža,bar tamo odakle potiču akvarijumske biljke i ribe.treba redovno pregledati biljke,presađivati,ali sve su to slatke muke oko kojih vam nikako nije dosadno :wink:

Back