AKVARISTIKA

• Začetnik teme Začetnik teme Zefir
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
imala sam i ja pre borca, ziveo je jaaako dugo. maltrtirao je sve ribice u akvarijumu, ubio 2 zenke i tako....al mi je ipak bio najdrazi...
Ja trenutno imam 7 barbusa, 3 crne tetre, koi ribicu narandzastu, 8 gupika koje su se u njemu i rodile ( sad imaju godinu dana) i imam jednog malog sarana kojeg je moj decko nasao na reci sa najlonom i malom udicom zakacenom za usta. Najlon smo skinuli, rane su zarasle ko da ih nije ni bilo i prilicno je vec ogroman, tako da nameravamo da ga u prolece pustimo gde ga je on nasao. jede kao svinja tako da u proseku potrosim kutijicu hrane za dve nedelje

imala sam i ja pre borca, ziveo je jaaako dugo. maltrtirao je sve ribice u akvarijumu, ubio 2 zenke i tako....al mi je ipak bio najdrazi...
Ja trenutno imam 7 barbusa, 3 crne tetre, koi ribicu narandzastu, 8 gupika koje su se u njemu i rodile ( sad imaju godinu dana) i imam jednog malog sarana kojeg je moj decko nasao na reci sa najlonom i malom udicom zakacenom za usta. Najlon smo skinuli, rane su zarasle ko da ih nije ni bilo i prilicno je vec ogroman, tako da nameravamo da ga u prolece pustimo gde ga je on nasao. jede kao svinja tako da u proseku potrosim kutijicu hrane za dve nedelje

Ovaj moj borac je jako plasljiv i nece da jede hranu za ribice nego ja mu dajem hranu od mojih kornjaca koju smeju da jedu samo vece ribe pa mu prepolovim na nekoliko delova.I to hoce da jede.

i ti sve to držiš u jednom akvarijumu :shock:
šaranima sigurno ne odgovara među tropskim ribicama,šarani su hladnovodne ribe i bla bla bla...da ne bih previše trošio savete,ako ti je imalo stalo do ribica prelistaj malo temu ili još bolje,pronađi neki od domaćih sajtova za akvaristiku i pogledaj gde si pogrešila...

pa kazem ti, namam gde sa tim saranom, a necu da ga bacim u wc solju, lepo je porastao i pusticu ga u februaru na tamis gde smo ga nasli. Moguce da mu neodgovara sredina, mada to ne pokazuje, jede ko svinja, pliva normalno, uopste nije nervozan, a potpuno ignorise ostale ribice, mada ni one njega ne primecuju. A koi je privremeno tu, treba da ode u akvarijum mog decka,samo da on sredi problem sa svojim ribicama. Znam da je kombinacija cudna i da ne treba mesati tropske i slatkovodne ribice, ali nisam imala izbora

pa kazem ti, namam gde sa tim saranom, a necu da ga bacim u wc solju, lepo je porastao i pusticu ga u februaru na tamis gde smo ga nasli. Moguce da mu neodgovara sredina, mada to ne pokazuje, jede ko svinja, pliva normalno, uopste nije nervozan, a potpuno ignorise ostale ribice, mada ni one njega ne primecuju. A koi je privremeno tu, treba da ode u akvarijum mog decka,samo da on sredi problem sa svojim ribicama. Znam da je kombinacija cudna i da ne treba mesati tropske i slatkovodne ribice, ali nisam imala izbora

Iz kog si ti grada?

Totalno sam neiskusna kad je akvaristika u pitanju, ali se trudim ;).
Imamo akvarijum recimo oko 2 meseca, ja sam birala ribice uz konsultacije sa prodavcem i svojim dragim koji je i ranije imao akvarijume, te je lepo upućen u materiju. Akvarijum nam je izuzetno lep (nije da se hvalim... ;)), ali imam jedan problemčić.
Naime, imamo tri japankice (Radovan, Rumenka i Georgina), jedna je, igrom slučaja nešto veća (Georgina) i interesantno je da molike uvek nasrću baš na nju!
Imali smo tri crne molike, od kojih je jedna uginula, drugu smo posle dužeg posmatranja kako maltretira Georginu izolovali u teglu i vratili prijatelju - vlasniku pet šopa. Druga je uginula u međuvremenu, a treća od pre neki dan nasrće na Georginu! Sad su to počele da rade i dve (preostale) žute... Napominjem da nam je to druga "Georgina", prethodnu su uspele da ubiju...
U čemu je štos, da li je uobičajeno da se ove ribice ne trpe ili je nešto drugo u pitanju?
Hvala na savetu.

uobičajno je da se tropske vrste sa hladnovodnim vrstama uopšte i ne drže u akvarijumu...ako hoćeš lepe i zdrave japanke izbaci sve ostale vrste riba,osim čistača koji dobro podnose niske temperature tako da možeš da ih ubaciš ili zadržiš ako ih već imaš.
temperatura neka bude oko 23 celzijusa...
mogla bi da navedeš litražu akvarijuma,kakav filter koristiš,da li imaš biljke itd.

uobičajno je da se tropske vrste sa hladnovodnim vrstama uopšte i ne drže u akvarijumu...ako hoćeš lepe i zdrave japanke izbaci sve ostale vrste riba,osim čistača koji dobro podnose niske temperature tako da možeš da ih ubaciš ili zadržiš ako ih već imaš.
temperatura neka bude oko 23 celzijusa...
mogla bi da navedeš litražu akvarijuma,kakav filter koristiš,da li imaš biljke itd.
Akvarijum ima oko 135 litara, imamo i neke biljčice, a za filtere me mnogo pitaš - pojma nemam. :-?
Ubaciću koju fotkicu...
Ono što me buni kod ovih ribica je da maltretiraju samo tu jednu japankicu (i to najveću) ostale dve su od prvog dana u akvarijumu i sve je OK.

U pitanju je velik akvarijum dimenzija cetri sa dva metra dubine metar i osamdeset.

Izbetoniran sa tri strane dok je u jednom delu staklo dimenzija 1.8 x 0.94 metara.

Dali bi mi neko mogao pomoci kako da iracunam koje debljine da stavim staklo.

Onako otprilike po meni zanci pricam napamet racunam da bi tri desetke pravljenje u pampleksu mogle to izdrzati ali opet nisam siguran pa dali neko zna kao se to pravilno racuna koga god sam od staklara pitao niko nema poima.

Unapred hvala

Imali smo tri crne molike, od kojih je jedna uginula, drugu smo posle dužeg posmatranja kako maltretira Georginu izolovali u teglu i vratili prijatelju - vlasniku pet šopa. Druga je uginula u međuvremenu, a treća od pre neki dan nasrće na Georginu! Sad su to počele da rade i dve (preostale) žute... Napominjem da nam je to druga "Georgina", prethodnu su uspele da ubiju...
U čemu je štos, da li je uobičajeno da se ove ribice ne trpe ili je nešto drugo u pitanju?

Da jeste uobicajeno da moli hoce da napadaju japanke,obicno ih grickaju po repu i stomaku,moraces da biras izmedju te dve vrste.;)

xa xa,mozda su se osetile slabijim.salim se naravno.Dok sam drzao ribice nisam drzao molike bas zbog japanki,jer su mi svaki put izgrizle i ubile.A i dobio sam savete da ih ne drzim sa japankama od drugih ljudi koji su bili mnogo iskusniji od mene. :)

xa xa,mozda su se osetile slabijim.salim se naravno.Dok sam drzao ribice nisam drzao molike bas zbog japanki,jer su mi svaki put izgrizle i ubile.A i dobio sam savete da ih ne drzim sa japankama od drugih ljudi koji su bili mnogo iskusniji od mene. :)
Iskreno: ja nemam pojma i ne znam ništa o akvarijumu i ribicama! Oslonila sam se na prijatelja koji drži pet šop (i pravio mi je akvarijum) i svog dragog koji je imao akvarijum kao dete (što je bilo jako, jako davno ;)).
Meni je bilo važno da u akvarijumu bude što više vrsta, jer mi sedopada kad je sve to šareno i različito... I ja sam birala ribice... uz prethodno odobrenje (pošto je bilo dosta onih koje su mi se dopale, a koje ne mogu u "zajednicu" sa postojećim).
Čim stignem ubaciću neku slikicu... Akvarijum stvarno izgleda jako dobro! ;)
A moj dragi je molike, čim ih "uhvati na delu" kako maltretiraju Georginu (narandžasta japanka, ubedljivo najveća), vadio iz akvarijuma i stavljao u teglu!
Tu bi ostale dan-dva, pa ih je vraćao... Možda su "vaspitne mere" delovale?! :?:;):lol:

Moze da se desi da kada ih prebaci u teglu i vrati ih posle da budu uplasene pa da ih zbog toga i ne diraju.Mada sve zavisi.Eh ako hoces saren akvarijum ubaci nekoliko neonkica,zebrica i trihogastera.Bice sareno koliko hoces.Ubacis i neku dobru biljku i to ti je to.Naravno i cistace i muljase ubaci.Isto je dobro da ubacis jednog puza(velikog zutog)on je dobar za alge.I ubacis jednog borca(muzjaka)oni su isto prelepi.Nemoj dva da ubacujes jer ce se poubijati a moze da se desi i zenku da ubije kad ubacis.Obicno se drzi samo muzjak.Sve to bi prelepo izgledalo.Jos kad bi nasla i cokot neki supalj i stavis u akvarijum da mogu ribice da prolaze i zezaju se oko njega bilo bi super.Ja se malo raspisao.;):D

Back