Aktuelne izlozbe, desavanja...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Četvrtak,29 augusta 1940
Zagreb če ove jeseni vidjeti originale francuskih umjetnika od impresionizma do danas
u studenom o.g. bit će u Domu likovnih umjetnosti u Zagrebu izložena velika kolekcija radova francuskih majstora,kojoj je vlasnik g.Erih Šlomović


Još do prije nekog vremena nitko nije znao,da u Jugoslaviji postoji jedna velika i vrijedna kolekcija originalnih radova francuskih majstora,koju bez sumnje treba pokazati i široj publici.Vlasnik te kolekcije je g. Erih Šlomović.
Mnogi naši poznati književnici i slikari imali su prilike vide dijelove te kolekcije,kojoj srž sačinjavaju djela najvećih francuskih umjetnika XIX i XX vijeka,medju ostalog radovi Daumiera,Constantina Guysa,Cezannea,Degasa,Marry Cassatte,Odillona Redona,Foraina,Renoira,Gaugina,Roussela,Vuillarda, Matissea,Rouaulta,Bonarda,Maillola,Vlamnicka,Derra ina,Utrilla,Chagalla,Picassa,Legera,Braquea.
Pojedini zagrebački umjetnici,upozorikli su hrvatsko društvo umjetnosti,na ovu kolekciju i izrazili su mišljenje,da bi za naše mlade umjetnike,bilo od velike vrijednosti,a za širu publiku i ljubitelje umjetnosti,od osobitog interesa,da se i u zagrebu priredi izložba tih umjetnina.Imade ih dovoljno da ispuni čitav Dom likovnih umjetnosti,pa je društvo pristalo da g. Šlomović početkom studenog o.g. priredi izložbu francuskih majstora od impresionizma do danas.
U ovoj se kolekciji nalazi veliki broj uljenih slika,pastela,akvarela,gvaševa,tempera,originalni h crteža perom i olovkom,monotipij,litografija,bakroreza i drvoreza.Osim toga ona sadržava poseban odio moderne francuske knjige u kome će publika imati prilike da vidi skupocena bibliofilska izdanja,koja su tiskana u ograničenom broju,kao najluksuznije edicije i bogato ilustrovana od umjetnika.Bit će zastupan i porcelan jednom interesantnom kolekcijom umjetničkih predmeta,koje su izradili sve sami ponajbolji francuski umjetnici.Na izložbi će se vidjeti i izvestan broj plastika,radova prominentnih francuskih kipara.
U vezi sa izložbom,biće izdan umjetnički izradjen katalog,a za vrijeme njenog trajanja,biće održano nekoliko predavanja,na kojima će se prikazati razvoj moderne francuske umjetnosti.
Da se pojača instruktivnost ove izložbe,djela francuskih majstora,pokazat će se na njoj i jedna kolekcija odabranih domaćih autora,koja će biti nabavljena naročito za tu priliku,kako bi se prikazao odnos naših umjetnika prema francuskima.
 
Ovo stvarno treba posetiti:

Izlozba “Ilustratori Politikinog zabavnika”, kultnog casopisa u pop kulturi Srbije i bivse Jugoslavije, otvorena je 23. avgusta u Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu, i obuhvata radove vise od stotinu umetnika, nastale od 1939. godine do danas.

Izlozba, ciji je autor Slobodan Jovanovic, obuhvata radove umetnika koji su radili ilustracije, karikature i stripove za “Politikin Zabavnik”, jedinstven na ovdasnjim prostorima ne samo po dugovecnosti, vec i po univerzalnom pristupu temama iz raznih oblasti, od naucnih i istorijskih prica i podataka do domacih i stranih stripova i ilustracija.

Izlozba ce biti otvorena do 20. septembra.

www.ivanbevc.blogspot.com
 
"ASPECTS OF FINE ART
ASPEKTE DER ZEITGENOESSISCHEN KUNST
ASPEKTI SAVREMENE UMETNOSTI"
(Grupna izlozba)

Otvaranje;
07.09 , 19.00h KULTURNI CENTAR NOVI SAD - LIKOVNI SALON.
Izlozba traje do 20.09.2007


Umetnik Branko Andric jr. je kurator izložbe "Aspekti savremene umetnosti", koja će biti otvorena 7. septembra u Likovnom salonu Kulturnog Centra Novog Sada. Na izložbi učestvuje pet umetnika, tri iz austrijske prestoince Beča, jedan umetnik iz SAD, Njujorka i jedna umetnica iz Novog Sada.

Tema izložbe je stvaralaštvo inspirisano današnjim vremenom, a predstavljeni umetnici primenjuju multidisciplinaran pristup stvaranja umetnickih radova, koristeći savremene tehnologije i medije, koji su postali ne samo element svakodnevice, nego i tema i sredstvo umetničkog izražavanja današnje umetničke scene u svetu.

Predstavljeni umetnici:

Mario Grubišić (video, web art), Beč (Austrija)
Svaralaštvo na Internetu; grafika, crtež, video, animacija itd.
Koristi većinom javne portale (Myspace, Myartspace, Youtube i e-mail servere, uzimajući postojeće web grafike i mešajući ih sa svojim fotografijama i ostalim radovima pri čemu dobija sasvim novu formu i prošireni vizuelni aspekt rada.

Georgi Piralishvili (plastika), Beč (Austrija), Tiflis (Gruzija)
Kombinacija monumentalne i eksperimentalne arhitekture (prototipovi skulptura, mala i velika plastika). Koristi sve materijale (metal, gips, aluminijum, plastika, tekstil) i tako stvara svoj novi svet formi.

Johanna Rille (crtež, grafika - kolaž), Beč (Austrija)
Koristeći svakodnevne situacije, kombininuje i redukuje metode izraza, u grafičkom crtežu kao i kolažnom slikarstvu, od klasičnog portreta do prikaza urbane sredine (javnog prostora), koju i često dokumentarno zapisuje fotoaparatom.

Aleksandra Mirimanov (video-fotografija), Novi Sad (Srbija)
Zanimljiv, inovativan i uspešan pristup umetničkom stvaralaštvu uz pomoć digitalnih medija. Konstruiše kompleksan multimedijalni umetnički rad, prevodeći jedan medij u drugi, odnosno fotografiju u video. U svet videa, koji je po prirodi zavisi od vremena, uvodi fotografije, ritmički sinhronizovane u skladu sa muzikom i ličnim osećanjem. Prikazani rad integriše fotodokumentarno zapisane situacije, koje u okviru gore opisane radne prakse reformišu i proširuju oblik i shvatanje autoportreta.

Ken Nintzel (umetnost i pozorište), Njujork (SAD)
"Theater artist" Ken Nintzel ima multidiciplinaran pristup kocipiranja pozorišnih predstava i na taj način postiže induktivan korak u napred prema jednoj inovativnoj formi pozorišta. Prikazani video zapis predstave LAPSE prikazuje protok jedne godine u životu žene u komi, koja se i pored njenog odsutnog stanja konfrontira i postaje deo tradicionalnih običaja zapadne i svetske kulture. U tako nastalom odnosu pomenuti rituali dobijaju novo lice.

Program:
07.09. 19.00h: Otaranje izložbe u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada
Izložbu otvara kurator, Branko Andric jr.
www.myspace.com/brankoandric
www.brankoandric.com

Izložba traje do 20.09.2007.
 
Postovani,

Pozivamo Vas da budete gosti medjunarodne manifestacije:
’’Slovenska lepota’’ , koji se od 22. do 28. oktobra ove godine po prvi put
odrzava u Beogradu-Srbija.
Zemlje ucesnice : Rusija, Poljska, Ceska , Slovacka, Ukraina,
Belorusija, Bugarska, Moldavija, Makedonija, Bosna i Hercegovina,
Crna Gora, Hrvatska, Slovenija i Srbija.
Ideja je povezivanje zemalja u oblastima: kultura, umetnost,
jezik, tradicionalne vestine, privreda, sport i show business.
Cilj : Stvaranje i objedinjavanje respektabilnog trzista od preko
450 miliona ljudi slicnih po poreklu, tradiciji, duhu i pozitivnoj energiji.
Vizija Koristeci ogromne potencijale koje vec imamo, ponudicemo svetu slovensku lepotu i lepotu uopste kao zajednicki cinilac i kriterijum saradnje u razlicitim oblastimna.

Fond ’’ Slovenska lepota’’ je napravio prvi korak. Uz jasnu strategiju i pomoc Vas koji cete prepoznati svoj interes kao zajednicki i podrzati nas. Da!

www.slavicbeauty.org
 
Izložba „Leonardo da Vinči u Zrenjaninu“, koja dolazi iz Muzeja Leonarda da Vinčija (Ecomuseo Adda di Leonardo) iz italijanskog nacionalnog parka Adda Nord, biće otvorena u Salonu zrenjaninskog Narodnog muzeja 28. septembra

Na otvaranju se očekuju gosti iz Italije, slikari sa internacionalne kolonije kao i značajne ličnosti iz javnog i političkog života.

„Leonardo da Vinči u Zrenjaninu“ je izložba edukativnog i dokumentarnog tipa sa ciljem da podstakne na razmišljanje i probudi duh Leonardovog vremena. Posetioci će imati priliku da vide četiri makete izrađene po Leonardovim nacrtima: sistem podizanja vode, sistem spojenih sudova, sistem proučavanja vrtloga vode i samonoseći most, kao i četrnaest panela različitih dimenzija koji predstavljaju hidraulična i slikarska proučavanja i radove umetnika.

Ova renesansna dela nastala su tokom Leonardovog boravka u vili svog prijatelja Đerolima Melcia u Vapriu 1499. i 1506. godine. Umetnik se tada bavio proučavanjem lišća, fosila, hidrotehnike i uspostavio je prijateljsku vezu sa Đerolimovim sinom Frančeskom, koji je uz Leonarda ostao sve do njegove smrti.

Postavku „Leonardo da Vinči u Zrenjaninu“, čiji je autor je Milan Grahovac, magistar likovnih umetnosti i kustos zrenjaninskog Narodnog muzeja, posetioci će moći da pogledaju tokom celog oktobra.
preporuka ... :) ...
 
Српски уметници позвани да излажу у салону "Лувра"

Политика - Пре 57 минута

БЕОГРАД - Француско Национално удружење лепих уметности из Париза (СНБА) позвало је делегацију српских уметника да изложи своје радове у оквиру међународне манифестације "Салон Карузел ди Лувр", која се одржава од 13. до 16. децембра у Паризу.

Ове године, међународни жири Салона СНБА је уврстио у међународну поставку дела уметника из Србије - Љиљане Антић, Мирјане Ђорђевић, Милана Јакшића, Момчила Јанковића, Вукашина Миловића, Томислава Тодоровића и Николе Вукосављевића.

На тој престижној манифестацији, која се одржава већ 146 година, излагали су Анри Матис, Херни Мур, Жорж Руо, Константин Бранкузи, Бернар Бифе и други.

СНБА је основана 1861. године, а међу њеним оснивачима су били Пиви де Шаван, Огист Роден, Ежен Делакроа и Теофил Готије. До 1993. године изложба, на којој се представља савремена уметност из читавог света, одржавала се у "Гран Палеу", а од 1998. у Карузелу, у оквиру "Лувра".
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top