Ako se pitate - zasto

Јес да нисам Заратустра, али дошла ми је под руку карта кинеских дијалеката.

300px-Y-NL400b.gif

Ова тема се зове Ако се питате зашто, што ме неодољиво подсећа на чувену песму Смитса која се зове You Just Haven't Earned It Yet, Baby, а управо почиње речима: If you're wondering why. Међутим, у наставку каже:

I'll tell you why
But you wouldn't be believe me

Сада ћу вам ја рећи нешто што ми, вероватно, нећете веровати.

Овај такозвани привредни бум који бележи Црвена Кина, није последица никаквог марљивог рада, бескласног друштва, једнакости, социјалне прадвде и сличних будалаштина, већ је настао услед вишегодишње ТРГОВИНЕ ДРОГОМ!

Кина је већ вековима један од главних произвођача опијума, и многе европске, пре свих британске компаније и породице су се обогатиле продајући кинески опијум.
Такав је случај са породицама Астор и Деланом, а ви знате да је супруга Френклина Рузвелта била из породице Делано.
Британска источноиндијска компанија је била главни трговац дргом на овом подручју, и управо су преко ње, и преко Хонконшке и шангајске банке, британске племићке породице стекле енормно богатсво. Не верујем да се то дешавало мимо знања краљице Викторије.

Према томе, прича о томе како се Британије обогатила захваљујући чају, јесте још једна у низу будалаштина којима нас засипа званична историја.

Кина данас доживљава успон зато што је успела да извуче већи проценат у трговини опијумом, али и даље има огроман број зависника. Није случајно што се почетком двадесетог века 120.000 хиљада кинеских наркомана настанило у околини Сан Франциска где су, тобоже, градили железницу. Ти Кинези су са собом донели огрону количину дроге.

На крају, када год чујете да је дошло до некаквих сукоба на релацији В.Британија - Кина, знајте да се свађају око процента новца који су зарадили тако што су продавали дрогу, пре свега опијум.

Pobunjenik:
Кина данас доживљава успон зато што је успела да извуче већи проценат у трговини опијумом, али и даље има огроман број зависника. Није случајно што се почетком двадесетог века 120.000 хиљада кинеских наркомана настанило у околини Сан Франциска где су, тобоже, градили железницу. Ти Кинези су са собом донели огрону количину дроге.

А виђу, све да си у праву, па шта онда...
Кина је страховито страдала у Опијумском рату и уваљивање дроге империјалистима би онда била генијална освета. Има онда поетске правде у томе.
То ме подсети на оно Легијину причу како му је Чеда рек'о да прода 500 кила хероина на Запад, а он се сложио са патриотским смислом да им се тако осветимо за бомбардовање. Невезано да ли је истина, сећам се да кад су досманлије то као спаљивали мени је пало напамет: Па јесу ли они луди! Знају ли колико то кошта! Треба продати онима који су нас бомбардовали.
Иронија судбине (у таквим сценаријима) је да је америчка влада главни нарко дилер. Дакле, онај ко би извозио дрогу у Америку само би им помогао да се сами униште.

И нисам знао да слушаш Smiths. Ево једне лепе пјесмице. Почетак је био актуелан пре пар месеци ;)
Крај је типични тинејџерски бунтовнички позив (а младост је категорија духа).
Panic on the streets of London
Panic on the streets of Birmingham
I wonder to myself
Could life ever be sane again ?
The Leeds side-streets that you slip down
I wonder to myself
Hopes may rise on the Grasmere
But Honey Pie, you're not safe here
So you run down
To the safety of the town
But there's Panic on the streets of Carlisle
Dublin, Dundee, Humberside
I wonder to myself

Burn down the disco
Hang the blessed DJ
Because the music that they constantly play
IT SAYS NOTHING TO ME ABOUT MY LIFE
Hang the blessed DJ
Because the music they constantly play

On the Leeds side-streets that you slip down
Provincial towns you jog 'round
Hang the DJ, Hang the DJ, Hang the DJ
HANG THE DJ, HANG THE DJ, HANG THE DJ
HANG THE DJ, HANG THE DJ
HANG THE DJ, HANG THE DJ
HANG THE DJ, HANG THE DJ
HANG THE DJ, HANG THE DJ
HANG THE DJ, HANG THE DJ
HANG THE DJ, HANG THE DJ
HANG THE DJ

ljudi, bre...
ko na zapadu danas jos koristi opijum? mozda kao neki sastojak ili slicno, ali zna se sta se na zapadu koristi...
inace, ne verujem u price da legalno izabrana vlast...bilo koja...se bavi trgovinom droge...da je to slucaj, ne bi postojale svetske mafije...ne bi zaradjivale toliko novca...
naravno, mafija je uvek povezana sa vlascu, to su nam i dragi DSSovci rekli (naravno, sada kada su oni ta vlast, onda nema ni govora o takvoj sprezi :roll: ) ali ne sa svima iz vlasti

То за дрогу му је била епизода на теми...
Него, помињао се енглески језик. Лично мислим да ће енглески још доста дуго остати светски језик из два разлога:
Први - зато што је релативно лак за учење и "ефикасан" - што иде често на штету лепоте језика.
Други и битнији разлог је тај што да би проговорио други језик - кинески, свахили или фински који сам ја јуче почео да учим (купио неку књижицу имају само 15 падежа) - мораш тај језик да научиш. Дакле ако кинески, јапански и индијски бизнисмен знају већ енглески они ће се споразумевати тим језик још дуго пошто земље енглеског говорног подручја не буду у економском врху. Иначе би неко од њих морао да учи нови страни језик. Донекле ће се ту ићи по инерцији. Коначно ће и енглески престати да буде светски језик, али много касније од престанка глобалне доминације Америке.

@Duh Sekire

Zvanicni, drzavni, standardni jezicki dijalekat u Kini je Mandarinski (Putonghua). Ovo sto si nam prikazao na karti su varijacije dijalekata kineskog jezika koji jedan s drugim imaju slicnosti ko Srpski s Ruskim :neutral:, cak mozda jos manje....... Ono sto to sve cini jedinstvenim jezikom jeste drevno pismo koje se odrzalo do danas. Pored njega, znacan broj ljudi govori Kantonskim, osobito na jugu. Mislim, toliko bih o tome za sada, jer necu da smaram ljude s ovom temom.....

Pobunjenik:
Овај такозвани привредни бум који бележи Црвена Кина, није последица никаквог марљивог рада, бескласног друштва, једнакости, социјалне прадвде и сличних будалаштина, већ је настао услед вишегодишње ТРГОВИНЕ ДРОГОМ!

Bajo, kakis k'o foka :D

Ovo sto istresas ovak'e gluposti, po ne znam koji put po internetu, tipa udela srpske krvi u Bogorodici i Isusu, te sve vise diskredituju za bilo kakvu ozbiljnu intelektualnu diskusiju.
Samo da ti pridam (k) znanju da su jos pocetkom 19. v. u Kini veoma unosan opijumski biznis razvili upravo Britanci i ostali zapadnjaci kraduci opijum iz kontinentalne Kine bez placanja carina, a zatim prodavajuci isti krem drustvu kineskoj carskoj aristokratiji za dobre pare, cija je konzumacija u Kini bila zabranjena. Oko toga je i bio vodjen tzv. "Opijumski rat", a od tada do nedavnog otvaranja Kine, Kinezi su stekli utisak da su zapadnjaci prilicni narkosi kad im pada napamet da od toga razviju unosan posao. Iz toga sledi ovaj dogadjaj koji si ti opisao u ciju istinitost ne sumnjam. Oni zaista izgradili tu kilometrima dugu zeleznicu u San Francisku, plativsi je zivotima, sto nikad niko nije ni dovodio u pitanje u US. To je cak bio cest argument kineske dijaspore da potvrdjuje kako su Amerikanci kineskog porekla uvek bili lojalni i pozrtvovani za njihovu zemlju.

Zanima me kako to da prilican broj vas dotancina dobro stoji sa poznavanjem "srpske praistorije", "indoevropskog i arijevskog porekla" u kome jedan od vas kaze "Srbi su Vendi", pa onda drugi "Ne, oni su odbeglo 12. judejsko pleme", pa onda Kelti, Iliri, Vlasi, Tracani, Vede....Sorabi, Shrbi, Shrvi, Sorbone, Serbo Makeridov, pa kurta i murta, pagani, ljoticevci, baba jage, peruni, vukodavi i ostale karakondzule, pa onda dodje onaj mogul Stari Cetinjanin da se prosere i zasoli kako su Crnogorci najveci i najtezi narod u Evropi
smil42d2cf45743cf.gif

...ma dosta vise jednja g..... a recimo ne znate da se u Indiji govore cak 22 zvanicna jezika (Bengali, Hindi, Kannada, Malayalam, Marathi, Telugu, Urdu, Punjabi) sto samo namece odgovor zasto se nijedan od njih ne nalazi pri vrhu kad njih vec ima milijardica......
Nama svima ovako zaguljenima na Balkani treba jedna dobra kamdzija pa da nas "neko odozgo" dobro izmlati i da nam istrese sve buve i iz glave i gaca, dok god mislimo da smo tako stvoreni za pisanje uz vetar !
Ovo prirodno nadovezujem na temu o Indiji i Kini, jer je Indija presedan u svetskoj istoriji da se jedna tolika SVETSKA NACIJA ujedinila ni po osnovi religije, ni kulturi sire gledano, cak NI jeziku, vec ETNOSU i FOLKLORU i duboko usadjenim obicajima, a sto su Britanci svojim prisustvom i ugnjetavanjem, apsurdno, samo pospesili da se taj narod mirnim putem ujedini u toj meri u kojoj je uspeo (ne zaboraviti da je u to trebalo da udje i Sri Lanka, Banglades i Pakistan, a Brice su se dosteljivo snasle da bace izmedju njih kosku na verskoj osnovi).

Nama je ipak znatno milije da danima zvacemo jesu li bosanski muslimani Srbi, a Makedonci, aaa Crnogorci, jesu i Hrvosi :confused: , aaa imaju nase krvi i jodleri.......da da.... to ono secam se Karantinija i ona banovina pre nego sto su pali u ruke Karla Velikog, i Srpskog Dubrovnika..... uuuuuuu mamu im njihovu laaaaaaaaatinsku i copavom Jozi, odnosno "Je-Bo-Titu" !
Ma svu bre usranu instant istoriju i sve nas treba strpati u ekspres lonac da se dinjstamo dok ne propistimo majcino mleko NA OVOM PROSTORU KOJI JE MALO VECI OD ITALIJE ILI JAPANA, a nama se digo na zvezde !!!

Што јес' - јес' .... што се нас тиче овде на форуму стварно си у праву :razz: :razz: :razz: ... али пренебрегаваш суштину а то је да се овде људи и састају да би мало сер-кењ, сер-кењ... то је случај са свим форумима... ништа неуобичајено...необавезно ћаскање... често зезање... али када се појаве они са "научно-фантастичним" претензијама онда долази до претеривања са свих страна... једино да се форуми скроз укину...али чему то...
... зар није боље да се повремено појаве учесници као Ти који ће да нам испоруче и по коју чињеницу...можда нешто сви заједно и научимо... :shock: :shock: :shock:

Zarathustra:
Ovo sto istresas ovak'e gluposti, po ne znam koji put po internetu, tipa udela srpske krvi u Bogorodici i Isusu, te sve vise diskredituju za bilo kakvu ozbiljnu intelektualnu diskusiju.

Обрнуто. ТИ си тај који је сам себе дискредитовао оваквим коментарима:

Zarathustra:
Bajo, kakis k'o foka.

Ovo sto istresas ovak'e gluposti...

Ово прво је толико приземно да не бих ни коментарисао. Други коментар јасно показује твоју неспособност да уважиш другачије мишљење, и сврстава те у оне људе за које је глупост све оно што не разумеју, и о чему немају појма. Ја са таквима немам о чему да дискутујем.

Back