Ako pljuju, mi ćemo da bijemo, kaže Tramp

Sensei

Master
Moderator
Poruka
89.567
„'Ako pljunu, udarićemo.' Ovo je izjava predsednika Sjedinjenih Država u vezi sa katastrofalnim neredima koje je inspirisao Gevin Njusam u Los Anđelesu.

Pobunjenici imaju tendenciju da pljuju u lice pripadnicima Nacionalne garde i drugima. Ovim patriotama je rečeno da to prihvate, tako jednostavno život funkcioniše.

Ali ne i u Trampovoj administraciji. AKO PLJUJU, UDARIĆEMO, i obećavam vam da će biti udareni jače nego ikada ranije. Takvo nepoštovanje neće biti tolerisano!“

1749579920128.png

link

Da li je Tramp preterao, kako kažu vlasti u Kaliforniji (generalno skoro sve američke demokrate) ili je to legitimna reakcija?

Poslednja izmena od moderatora:
Predsednik je u nedelju testirao verziju te fraze.

Tramp je rekao novinarima: „Pratićemo to veoma pažljivo. A kada pljuju na ljude – znate, pljuju, to je njihova nova stvar – pljuju i još gore. Znate šta bacaju na njih, zar ne? I kada se to desi, imam kratku izjavu koja kaže: 'Oni pljuju, mi udaramo'.“

„I rekao sam im, niko neće pljuvati na naše policajce. Niko neće pljuvati na našu vojsku, što rade uobičajeno. Priđu im ovoliko blizu, a onda počnu da im pljuju u lice. To se dešava, pljuju ih veoma jako.“

Nakon što je predsednik Donald Tramp tokom vikenda rasporedio Nacionalnu gardu Kalifornije u Los Anđelesu protivno želji guvernera Kalifornije Gevina Njusoma, država uzvraća. Državni tužilac Rob Bonta najavio je da Kalifornija tuži administraciju, tvrdeći da Tramp nije imao ovlašćenja da federalizuje Nacionalnu gardu u ovom slučaju i da krši državni suverenitet.

Trampova odluka da pošalje Nacionalnu gardu može biti moralno (i politički) problematična. Teškoća sa kojom se suočava tužba Kalifornije je u tome što se čini da savezni zakon daje ne samo predsedniku Trampu, već bilo kom predsedniku, široka ovlašćenja da federalizuje Nacionalnu gardu, bez obzira da li guverner to želi ili ne.

1749600211799.png

Портпаролка Беле куће Каролина Ливит нагло је прекинула конференцију за новинаре након што се суочила са тешким питањима о слободи говора.

Усред сталних тензија око Трампових мера против имиграције у Лос Анђелесу, Ливит је одржала брифинг на којем је оптужила демократе да су одговорне за „левичарске нереде“ и удвостручила председникову сугестију да су многи од учесника демонстрација били „плаћени побуњеници“.

1749704871093.png

Back