Ako navijači i skinheadsi neće da rade - Romi hoće!

Ajde ne lupaj vishe
Daj neki konkretan primer...ti bio i video...
nisi ti mrdnuo nigde iz neke tvoje vukojebine
lepo je to rekao N Chanak -NE STIDIM SE JA SHTO SAM SRBIN, MENE JE SRAMOTA SHTO STE VI SRBI

Nemoj ti meni ''daj konkretan primer''... Znamo svi mi vrlo dobro da je tako. U EU se primaju toliki imigranti baš zato što su izdašniji za crnčenje od belaca...

Наравно да нам поменуте земље не треба да буду узор у свему, али је бласфемично и нетачно Србију
апострофирати као извор и легло дискриминације у Европи и свету, и само стога је поменута и Индија и
кастинско уређење, мада, с обзиром да је то земља њиховог порекла има и смисла и логике.

О Ромима се не може говорити с европске визуре, јер њихова култура и традиција номадског живота је
азијска, односно индијска. Сваки покушај решавања њиховог проблема, који не сагледа корене и све аспекте
њиховог понашања је унапред осуђен на пропаст.
Vrlo moguće, mada smatram da taj aspekt nije odlučujući u celoj priči, jer smo i mi sami okruženi asimiliranim azijskim narodima kao što su Mađari i Bugari.
Iskreno, ne znam gde bih i nas strpao, na istok ili zapad. Ni po istorijskim standardima, ni po ličnom ubeđenju, no to je priča za drugu diskusiju.

Na stranu genetski i istorijski aspekti problema, činjenica je da su Romi sada deo našeg društva i da je naša dužnost i obaveza da ih uključimo u društvo u onolikoj meri u kojoj je to moguće. To i nama i njima donosi korist.

• Podržavam
Reactions: Reg
To što su Romi na marginama društva, to što ne rade, što nemaju obrazovanje, itd., neko može smatrati samo problemom Roma, a neko ga smatra problemom društva.
U svakom slučaju, samo masovna neobrazovanost jedne određene grupe je problem. O ostalom da ne tupim.

to bi se moglo reci i za npr. srbe ili bosance u odnosu na zapadno-evropske zemlje...
a ovi koriste ucijene i pritiske da prilagode ''neprilagodjene''...

da li bi se te metode mogle koristiti prema romima u cilju njhovog uklapanja u drustvene tokove ?

da li bi to bilo rjesenje problema ....

poboljsanje, opste, standarda gradjana srbije resilo bi mnoge probleme, kao sto su zaposljavanje, komunalne teme, i svasta drugo, pa bi i tema ove teme romi bila mnogo manje iritantna osiromasenim gradjanima neromima.
ovako, kola nam idu nizbrdo i ovima sa tanjim zivcima sve smeta, pa i izbeglice (sto im ne zelim da im se desi) a sad evo romi. kao i obicno adresa je pogresna. nase probleme, kakvi god da su, nece resiti niko spolja.
dokle god se ne razidje rezimska eu magla bice nam krivi slabiji i nemocniji od nas, a lisice meso jedu.

poboljsanje, opste, standarda gradjana srbije resilo bi mnoge probleme, kao sto su zaposljavanje, komunalne teme, i svasta drugo, pa bi i tema ove teme romi bila mnogo manje iritantna osiromasenim gradjanima neromima.
ovako, kola nam idu nizbrdo i ovima sa tanjim zivcima sve smeta, pa i izbeglice (sto im ne zelim da im se desi) a sad evo romi. kao i obicno adresa je pogresna. nase probleme, kakvi god da su, nece resiti niko spolja.
dokle god se ne razidje rezimska eu magla bice nam krivi slabiji i nemocniji od nas, a lisice meso jedu.

Do boldovanog pasusa se slažemo 100%. Mislim da ovo zadnje nema mnogo veze sa problematikom.

Vrlo moguće, mada smatram da taj aspekt nije odlučujući u celoj priči, jer smo i mi sami okruženi asimiliranim azijskim narodima kao što su Mađari i Bugari.
Iskreno, ne znam gde bih i nas strpao, na istok ili zapad. Ni po istorijskim standardima, ni po ličnom ubeđenju, no to je priča za drugu diskusiju.

Na stranu genetski i istorijski aspekti problema, činjenica je da su Romi sada deo našeg društva i da je naša dužnost i obaveza da ih uključimo u društvo u onolikoj meri u kojoj je to moguće. To i nama i njima donosi korist.

Ми, Мађари и Бугари, смо сушта супротност номадима, јер наш начин живота је одавно "седелачки", а при том
су сва три поменута народа државотворна, за шта су се кроз историју изборили и сва три народа су одавно
прихватила вредности европске цивилизације. Дакле, разлика је огромна, вишевековна и не може се превазићи
тромесчним семинарима.

Сада ћу поменути једну другу причу која има неке заједничке елементе са овом нашом причом, али и неке
дијаметарлно супротне елементе, а то је прича о Афроамериканцима. Наиме, њих су као што је опште познато,
трговци робљем, углавном англосаксонци, од 17 - 19 века, довозили бродовима у Америку и продавали их као
робове, "белим господарима"....итд.
Прошли су векови, док Афроамериканци, нису постали слободни људи, а затим је било потребно још око 100
година, док се нису изборили за своја елементарна права.
Међутим, Афроамериканци су се жестоко борили за свој положај и на свим осталим пољима, не само политичким
средствима, већ су се доказивали и у разним другим областима, спорту и музици пре свега, и тако стекли
поштовање и изборили се за своје место под сунцем....

Што је најгоре, успављују децу таблетама и уништавају им здравље да би се људи смиловали и уделили који евро. Такви родитељи су за осуду којимa је $$$ важнији од детета.

Da, kad ostalih se radi tako što se dete3tu skuva čaj od maka ili mu se da malo vina ili rakije što ima isti efekat kao tableta.

Ako ste se nekad pitali zašto su naše babe nama stavljale obloge od rakije a ne alkohola, to je zato što em skida temperaturu em opije dete da spava...

Da, kad ostalih se radi tako što se dete3tu skuva čaj od maka ili mu se da malo vina ili rakije što ima isti efekat kao tableta.

Ako ste se nekad pitali zašto su naše babe nama stavljale obloge od rakije a ne alkohola, to je zato što em skida temperaturu em opije dete da spava...
Пре 5, 10 година створено је удружење, организација која се бави баш тим проблемом, да се ромска деца не злоупотребљавају у те сврхе успављивања зарад просјачења. Имао сам њихов плакат, флајер али сам га изгубио. Преко Гугла нисам ништа успео пронаћи.

Ми, Мађари и Бугари, смо сушта супротност номадима, јер наш начин живота је одавно "седелачки", а при том
су сва три поменута народа државотворна, за шта су се кроз историју изборили и сва три народа су одавно
прихватила вредности европске цивилизације. Дакле, разлика је огромна, вишевековна и не може се превазићи
тромесчним семинарима.

Da, ali u jednom trenutku su nomadski narodi, kojima i sami pripadamo, odlučili da postanu sedelački. Ja znam da to nije posao od godinu dana, ali se mora početi, a završiće se kad tad. Pri tom, danas je to lakše učiniti, jer je lakše ostvariti ličnu sigurnost na jednom mestu nego onomad.

Сада ћу поменути једну другу причу која има неке заједничке елементе са овом нашом причом, али и неке
дијаметарлно супротне елементе, а то је прича о Афроамериканцима. Наиме, њих су као што је опште познато,
трговци робљем, углавном англосаксонци, од 17 - 19 века, довозили бродовима у Америку и продавали их као
робове, "белим господарима"....итд.
Прошли су векови, док Афроамериканци, нису постали слободни људи, а затим је било потребно још око 100
година, док се нису изборили за своја елементарна права.
Међутим, Афроамериканци су се жестоко борили за свој положај и на свим осталим пољима, не само политичким
средствима, већ су се доказивали и у разним другим областима, спорту и музици пре свега, и тако стекли
поштовање и изборили се за своје место под сунцем....
Da, Afroamerikanci su se izborili za svoja prava jednom od najimpresivnijih kampanja te vrste u istoriji, divljenja dostojne.
Ipak, Romi se ne bore, bar ne toliko žestoko da bi bili primećeni. Šta to treba da znači? Da ne treba da im se poboljša položaj dok oni ne postanu organizovaniji i glasniji u svojim zahtevima, možda čak i nasilniji? Podsetiću te da je borba Afroamerikanaca bila krvava.

Ono što ja želim da kažem je da mi kao društvo ne dobijamo ništa time što su Romi na marginama, a na marginama jesu. Štaviše gubimo, jer ta populacija niti radi, niti plaća poreze, ništa... O njihovom doprinusu kulturi, umetnosti i nauci da i ne pričamo.
Da zaključim, mislim da Srbija treba da napravi prvi korak i da ne trebamo da čekamo neke uzroke koji bi nas naterali na takav jedan potez.

Da, ali u jednom trenutku su nomadski narodi, kojima i sami pripadamo, odlučili da postanu sedelački. Ja znam da to nije posao od godinu dana, ali se mora početi, a završiće se kad tad. Pri tom, danas je to lakše učiniti, jer je lakše ostvariti ličnu sigurnost na jednom mestu nego onomad.

Da, Afroamerikanci su se izborili za svoja prava jednom od najimpresivnijih kampanja te vrste u istoriji, divljenja dostojne.
Ipak, Romi se ne bore, bar ne toliko žestoko da bi bili primećeni. Šta to treba da znači? Da ne treba da im se poboljša položaj dok oni ne postanu organizovaniji i glasniji u svojim zahtevima, možda čak i nasilniji? Podsetiću te da je borba Afroamerikanaca bila krvava.

Ono što ja želim da kažem je da mi kao društvo ne dobijamo ništa time što su Romi na marginama, a na marginama jesu. Štaviše gubimo, jer ta populacija niti radi, niti plaća poreze, ništa... O njihovom doprinusu kulturi, umetnosti i nauci da i ne pričamo.
Da zaključim, mislim da Srbija treba da napravi prvi korak i da ne trebamo da čekamo neke uzroke koji bi nas naterali na takav jedan potez.

Romi se ne bore.:rtfm: Samo mali procenat njih je zaista spreman da se civilizuje. Nije to posao od godinu dana, al ga tako uprazhnjavaju NGO-e i slicni pa brzo predju na drugi koji je, u zavisnosti od kretanja na trzhistu "projekata" radionica i sl., unosniji za njihovu sporednu zaradu.
Jako dugo je to nomadstvo odolelo nastojanjima civilizacije da dopre do Cigana. To je skoro nemoguca misija na sirem planu. A Cigani tome (taj veci procenat) sa namerom doprinose jer nekad sasvim lepo zaradjuju proshenjem pa nisu zainteresovani za vise ciljeve. To i sami kazhu. Samo pitaj nekog Cigitja na ulici o tome pa ce ti sve biti jasno.

Imamo i mi fensi vladin link, ali nije u tome poenta.

http://www.humanrights.gov.yu/index.php?option=com_content&task=view&id=46&Itemid=37

Treba da se popravi praksa, a ne teorija ili odredbe.

..mi tu na jug-u2...gdje ja stanujem imamo jedno10tak obitelji..Roma...ljudi su sasvim normalni..cisti,uredni..radisni..istina imaju malo vise djece..3-5..dobro to oni tako vole..to im ide na ustrb..zivitnog standarda..idu s nasom djecom u skolu...neki su zavrsili i srednju..kuzis...jedina razlika je sto su malo tamniji..sve ih nazivmo "cigo"..neljute se...od Ahmeta(Meho)..sin Damir..ima 11g...nisam nikad cuo da ga je netko nazavao cigo uvijek Damba..znas polako se mijenjaju i kod nas "obicaji" prema njima..recimo kad klinci igraju nogomet..nema vece komedije nego kad se cigosi s sudijom posvadjaju..a sudija je naravno tu s jug-a..ma jednostvano..zive s nama i mi s njima ...
zaboravio sam napisati..svi su bili pripadnici HV..doduse radili su u kuhinji..i u pozadinskim postrojbama..ali bili su tu i pomogli koliko su mogli i znali...i hvala im na tome...vidis mogao bih pokrenuti kod nas u CRO..na forumu..temu o nacinalnim manjinama...i domovinskom ratu...da ne ispadne da smo samo mi Croati bili u odbrani nam nase lijepe..

Poslednja izmena:

Romi se ne bore.:rtfm: Samo mali procenat njih je zaista spreman da se civilizuje. Nije to posao od godinu dana, al ga tako uprazhnjavaju NGO-e i slicni pa brzo predju na drugi koji je, u zavisnosti od kretanja na trzhistu "projekata" radionica i sl., unosniji za njihovu sporednu zaradu.
Jako dugo je to nomadstvo odolelo nastojanjima civilizacije da dopre do Cigana. To je skoro nemoguca misija na sirem planu. A Cigani tome (taj veci procenat) sa namerom doprinose jer nekad sasvim lepo zaradjuju proshenjem pa nisu zainteresovani za vise ciljeve. To i sami kazhu. Samo pitaj nekog Cigitja na ulici o tome pa ce ti sve biti jasno.

Ево и ЈЕКА ти је већ рекла оно што бих отприлике и ја рекла. Поента је да се за свој друштвени и социјални
развој морају понајвише сами изборити. Људи никада не цене оно што добију на тацни, већ оно за шта уложе
труд и напор и за шта се изборе сопственим снагама.

Значи, морају да покажу резултате барем у неким областима и већу међусобну солидарност, јер има и те како
богатих Цигана, који немају никакву емпатију према сиромашним сународницима, чак се и стиде и негирају
своје порекло.....

Back