Akcije NIS bih da kupim

• Začetnik teme Začetnik teme Droid
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jel kupovao neko. Koliko me realno kosta jedna akcija sa svim provizijama sada.

Hteo bih za jedno 10 000 eur da kupim te akcije. Vidim da je odlicna dividenda, ne verujem da ce da propadne.

Auuuuuu, ti bi za 10.000 eura da kupis a ja danas kupio 100 akcija za 64.000 dinara.
Lako ti je izracunati. Uz cenu akcija dodaj jos 2(dva) % za provizije brokera i banaka. ;)
Neka ti je sa srecom!

Auuuuuu, ti bi za 10.000 eura da kupis a ja danas kupio 100 akcija za 64.000 dinara.
Lako ti je izracunati. Uz cenu akcija dodaj jos 2(dva) % za provizije brokera i banaka. ;)
Neka ti je sa srecom!

Ma milion dinara. Racunam da ce biti lep prihod od dividendi. A jel ih ima u ponudi? Ne mogu da ih nadjem na berzi. posto su sad? Jel se sad to kupuje klasicno kao i ostale akcije? Jel treba da otvaram racun za kupovinu akcija?

U kojoj banci je to najbolje?

Ma milion dinara. Racunam da ce biti lep prihod od dividendi. A jel ih ima u ponudi? Ne mogu da ih nadjem na berzi. posto su sad? Jel se sad to kupuje klasicno kao i ostale akcije? Jel treba da otvaram racun za kupovinu akcija?

U kojoj banci je to najbolje?

Jel' ti to mene malkice zezas? Kako ne znas nista o Berzi?
Evo ti link pa prati sve sto te interesuje. http://www.belex.rs/
Moras otvoriti namenski racun za kupovinu. Ja imam kod Komercijalne banke i nemam lose iskustvo.
Sve sto je na berzi se kupuje na isti nacin. Das nalog svom brokeru i cekas da obavi posao. Dividenda kod NIS-a je redovna. ;)

Jel' ti to mene malkice zezas? Kako ne znas nista o Berzi?
Evo ti link pa prati sve sto te interesuje. http://www.belex.rs/
Moras otvoriti namenski racun za kupovinu. Ja imam kod Komercijalne banke i nemam lose iskustvo.
Sve sto je na berzi se kupuje na isti nacin. Das nalog svom brokeru i cekas da obavi posao. Dividenda kod NIS-a je redovna. ;)

Ma znam ja o Dau, Futsi, Kek i sl :hahaha: ali o ovoj nasoj tarzaniji ne znam nista.

A jel ikad kupis privatno dividenda opet leze na racun u posti?

Kojim mesecom obicno isplacuju dividende...

Sad je bilo nesto manje?

Poslednja izmena:
bez 100000 ne poćinjem

Znaci lepi nikad neces da pocnes :D

- - - - - - - - - -

jel ima jos neko drzavno preduzece da nije prodato cije akcije mogu se kupe,ja cu poste srbije

Da to a i ovaj Telekom da ti kazem, mi sa besplatnim akcijama i na to imamo pravo. To ce biti zlatna koka. Mozda sacekam pa kupim Telekom akcije. Mozda bolje nego NIS. Vidis kako nafta leluja sa cenom, a ljudi ce da placaju kredit za mobilni pre nego leba da kupe :D

Ma znam ja o Dau, Futsi, Kek i sl :hahaha: ali o ovoj nasoj tarzaniji ne znam nista.

A jel ikad kupis privatno dividenda opet leze na racun u posti?

Kojim mesecom obicno isplacuju dividende...

Sad je bilo nesto manje?

Leze na racun koji prijavis brokeru. Ja npr. ima dva namenska racuna kod Kombanke: jedan za kupovinu i drugi za uplatu od prodaje akcija i dividendu.
Dividenda se isplacuje jednom godisnje sa presekom stanja na dan odrzavanja Skupstine akcionara (negde u Junu mesecu Skupstina a isplata u Septembru).
Evo ti lepo pojasnjen primer za 2014. godinu objavljen u Blicu pa ako nesto ne bude jasno, pitaj slobodno: http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/586997/NIS-isplacuje-dividendu-iz-dobiti-za-2014-godinu

Leze na racun koji prijavis brokeru. Ja npr. ima dva namenska racuna kod Kombanke: jedan za kupovinu i drugi za uplatu od prodaje akcija i dividendu.
Dividenda se isplacuje jednom godisnje sa presekom stanja na dan odrzavanja Skupstine akcionara (negde u Junu mesecu Skupstina a isplata u Septembru).
Evo ti lepo pojasnjen primer za 2014. godinu objavljen u Blicu pa ako nesto ne bude jasno, pitaj slobodno: http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/586997/NIS-isplacuje-dividendu-iz-dobiti-za-2014-godinu

Znaci kupujem akcije tamo u maju.. uzimam dividendu na jesen a posle prodam. Na 1000 akcija bice 300 eur zarada. Na 5000 eura to je 6%.

Poslednja izmena:
Znaci kupujem akcije tamo u maju.. uzimam dividendu na jesen a posle prodam. Na 1000 akcija bice 300 eur zarada. Na 5000 eura to je 6%.

Pa sad, pazi da se ne predjes. Cena je sada na 50% vrednosti a pred dividendu znatno skoci. Pogledaj malo grafikon kretanja cena unazad par godina pa analiziraj kada je najpovoljnije kupovati. Prodaja je posle laka. ;)

Pa sad, pazi da se ne predjes. Cena je sada na 50% vrednosti a pred dividendu znatno skoci. Pogledaj malo grafikon kretanja cena unazad par godina pa analiziraj kada je najpovoljnije kupovati. Prodaja je posle laka. ;)

Ma ne preracunao sam se.. pazi sad.. 5000 eur kupis 1000 akcija... po akciji se dobija dividenda 30 centi... znaci to je samo 300 eur.. za 300 eur mi se ne isplati da se cimam i rizikujem 5000 eur.. pogotovo sto rusima nista ne verujem.

Може ли ми неко објаснити поступак и трошкове ако моје целокупне акције /потфељ/ хоћу да пренесем на друго лице /није ближе сродство/ ? Такође ме интересује у случају стечаја фирми,
чије акције поседујем, имам ли нека права на неку пропорцијалну надокнаду из стечајне масе, или све иде повериоцима и ст.управнику, а акционари могу да се "отпишу"...? ХВАЛА !

Za ovo prvo mora da ti odgovori neko drugi, a za ovo drugo sve zavisi kolika je stačajna masa. Pravilo je da se prvo isplaćuju poverioci i kreditori, pa tek ono što preostane (ako preostane) ide akcionarima, s tim što se prvo isplaćuju vlasnici preferencijalnih akcija, pa tek onda običnih.

Za ovo prvo mora da ti odgovori neko drugi, a za ovo drugo sve zavisi kolika je stačajna masa. Pravilo je da se prvo isplaćuju poverioci i kreditori, pa tek ono što preostane (ako preostane) ide akcionarima, s tim što se prvo isplaćuju vlasnici preferencijalnih akcija, pa tek onda običnih.

Mozda odgovor na prvo pitanje nadje ovde:
6. HOĆU DA POKLONIM AKCIJE. KAKO MOGU DA PRENESEM AKCIJE NA DRUGO LICE?

Prenos prava iz hartija od vrednosti po osnovu ugovora o poklonu vrši se na osnovu pismenog ugovora o poklonu koji je overio nadležni organ a Broker sproveo u Centralnom Registru HoV
7. POTREBNA DOKUMENTACIJA ZA POKLON?

Ugovor o poklonu overen u sudu, original na uvid,
Kopije ličnih karata poklonodavnca i poklonoprimca.
Tarifira se 3000 rsd po poklonoprimcu.

Cekaj i ako ja kupim sad za 5000 eur 1000 akcija NIS-a, tarifa brokera je 2500 dinara?

Necu NIS sacekacu Telekom... tu cu da ulozim. Bice bolje a i sigurnije od banke.

Ниси разумео, 2500 је такса за пренос власништва другом лицу /ткз. такса на поклон/у суду......а брокер, кога одабереш и направиш уговор о заступању, има тарифу коју плаћаш, уз остале
манипулативне трошкове - провизије /банка, берза и ЦРХоВ (централни регистар хартија од вредности)/ приликом куповине односно продаје, и зависе од суме /цена акције Х количина - број /.
...успут, и ПТТ илити Пошта су овлашћени брокери, колико знам ?!

Poslednja izmena:
Necu NIS sacekacu Telekom... tu cu da ulozim. Bice bolje a i sigurnije od banke.

Iskreno, mislim da će i tu biti situacija kao sa NIS-om - ljudi koji imaju akcije će pohitati da ih prodaju da bi došli do nekog dinara, pa će im cena mnogo padati, tako da bih i tu sačekao sa kupovinom.
Ono, to je moje mišljenje. Srećno sa kupovinom u svakom slučaju.

@DEDA.D

Jeste , banka Poštanska štedionica je ovlašćeni broker i diler.

Стигла понуда за откуп преосталих акција "Дијаманта" Зрењанин, да ли Тодорићев "Агрокор" или ? са Кајмана, за 11727, 4,30% акција по око 300е по акцији.То је вероватно у рукама "малих
акционара", тако да ће те 2 "фирме" имати 100%.....шта да се ради....бизнис на нивоу...док ја, пре 8 година купим, 1 акцију ХХХ фирме за 800е, да би данас била нешто >32е...еее
еби га....

Poslednja izmena:

Back