Академик Душан Теодоровић: Лажне дипломе харају Србијом!

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
http://www.blic.rs/vesti/politika/novi-nin-dusan-teodorovic-akademik-sumnjive-diplome-vladaju-srbijom/4fv1q0s

NIN | 11. 08. 2016 - 09:53h

Većina ljudi u aktuelnim vlastima i na čelu javnih preduzeća su dobili fakultetske diplome na sumnjiv način, izjavio je akademik Dušan Teodorović u intervjuu Olji Bećković za novi broj NIN-a.

SivktkqTURBXy8zMmFmNGY1NzcyMzNiMGFiYTdmYzkzNGQ0YzgxMTc5Zi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

- Problem sa privatnim fakultetima u Srbiji je što su termin „privatno“ preveli na „moje je, pa ja onda mogu da radim šta hoću“. To ne postoji nigde na svetu - i Harvard i Stenford su privatne institucije, ali su organizovane na potpuno drugim principima. Mi imamo balkansku verziju privatnih fakulteta, gde odmah mogu da postavim ženu, sina ili ćerku da bude prorektor. Ako pogledate našu vladu i direktore javnih preduzeća, svi oni su dobili nekakve fakultetske diplome od privatnih univerziteta i to kada su već bili u nekim godinama - upozorio je Teodorović.

Ovaj akademik, koji je i predsednik Odbora SANU za visoko obrazovanje, naveo je i niz primera.

- Siniša Mali se nikada nije bavio naukom, niti se bavi sada naukom, niti će se baviti, jedino je hteo da ima doktorsku titulu. Isti slučaj je i sa Jorgovankom Tabaković, tu je i doktor Nebojša Stefanović, tu su razni ljudi koji se preko granice, kako kod nas na selu kažu, „leba ne bi najeli“ od tog svog doktorata... Pogledajte i ovu zanimljivost - Vulin je, pored velikog Novog Sada, po diplomu Pravnog fakulteta otišao u Kragujevac, a neko iz Kragujevca, Toma Nikolić, po svoju diplomu išao je do Novog Sada! Deo sistema visokog obrazovanja je postao farsa - ukazao je sagovornik NIN-a.

Ceo intervju sa Dušanom Teodorovićem možete pročitati u novom broju NIN-a, koji je u prodaji od četvrtka 11. avgusta, a ekskluzivnu najavu Olje Bećković pogledajte u video-prilogu:

sve go ehpert do golog... viri pamet...

plaća sirotinja raja komplekse...

bill-gates-jpg-765x415.jpg

Bil Gejts može da kupi koju god oće diplomu pa nije baš poremećen toliko - štedi čovek pare
E jedino što ne može da se zaposli kao SySAdmin Windowsa ni u jednoj banci u Srbiji jer nema ta' fakultet

Zamisli da se javi Bil Gates a oni mu kažu - pa vi imate samo srednju?
Ne možete vi na Windows...

Bil Gejts može da kupi koju god oće diplomu pa nije, štedi čovek pare
E jedino što ne može da se zaposli kao SySAdmin Windowsa ni u jednoj banci u Srbiji jer nema ta' fakultet

Bil Gejts je uspeo u jednom od slobodnijih trzista na svetu danas, trzistu IT thnologija, i njemu zaista nije potrebno da se besmisleno lize sa komunjarama koji drze monopol na nekom trzistu, kao sto su to obrazovne institucije.

- - - - - - - - - -

Lupeta jel?
Koliko si platio?
Aj pričamo kao muškarci...

Ne bih mu dao ni 100 dinara za diplomu bilo kog srpskog faxa, bilo privatnog, bilo drzavnog. Ja bre ne bih dao ni 1000 dinara lekaru da umirem, a kamoli pa ovo.

Bil Gejts može da kupi koju god oće diplomu pa nije baš poremećen toliko - štedi čovek pare

Šta da zamišljam,

Ne bi mu ja dao da mi instalira ni igrice, kamoli da mi nestručan čačka po vindousu ...

Svašta ...e, on će meni da instalira najveći virus na svetu ... pffff....

Bil Gejts je uspeo u jednom od slobodnijih trzista na svetu danas, trzistu IT thnologija, i njemu zaista nije potrebno da se besmisleno lize sa komunjarama koji drze monopol na nekom trzistu, kao sto su to obrazovne institucije.

Znaš da ja volim da pišem nadugačko... medjutim za ovo što si napisao dovoljno je: NE SERI

Šta da zamišljam,

Ne bi mu ja dao da mi instalira ni igrice, kamoli da mi nestručan čačka po vindousu ...

Svašta ...e, on će meni da instalira najveći virus na svetu ... pffff....

u ovome i jeste poenta "uspeha" - zloupotreba UNIX tehnologije
pored dokumentovanih UnIX umrežavanja postoje fabrička nedokumentovana
MYDOOM crv svojevremeno na XP-u je bila demonstracija "mogućnosti" - korisnički računari i serveri provajdera u službi autora
Isti je blokiran zatvaranjem jednog od "servisa" XP-a putem Service Pack 2 koji je gromoglasno najavljivan, propagandno naravno...

LJIGAVE SUBMISIVNE REČENICE po štampi i sajtovima u odnosu kvaliteta izmedju Windowsa i LINUX-a su tipa:
LINUX: ova verzija ne podržava najnoviji tek izašli periferni hardver ali šta očekivati od besplatnog sistema
WINDOWS: trenutno Windows ne podržava najnoviji hardver ali očekujemo da će neka zakrpa ovo popraviti

pa se vi zakrpljujte... nebesplatnim...

- - - - - - - - - -

Internet jeste otvorena veza, nije privatna... ali Windows dodatno pomera granice anonimnosti korisnika...
kratka skripta detektuje identitet korisnika...

u ovome i jeste poenta "uspeha" - zloupotreba UNIX tehnologije
pored dokumentovanih UnIX umrežavanja postoje fabrička nedokumentovana
MYDOOM crv svojevremeno na XP-u je bila demonstracija "mogućnosti" - korisnički računari i serveri provajdera u službi autora
Isti je blokiran zatvaranjem jednog od "servisa" XP-a putem Service Pack 2 koji je gromoglasno najavljivan, propagandno naravno...

LJIGAVE SUBMISIVNE REČENICE po štampi i sajtovima u odnosu kvaliteta izmedju Windowsa i LINUX-a su tipa:
LINUX: ova verzija ne podržava najnoviji tek izašli periferni hardver ali šta očekivati od besplatnog sistema
WINDOWS: trenutno Windows ne podržava najnoviji hardver ali očekujemo da će neka zakrpa ovo popraviti

pa se vi zakrpljujte... nebesplatnim...

- - - - - - - - - -

Internet jeste otvorena veza, nije privatna... ali Windows dodatno pomera granice anonimnosti korisnika...
kratka skripta detektuje identitet korisnika...

Jbala te UNIX tehnologija, sa sve Linuxom.

e sad ostaje filozofsko pitanje u praćenju korisničkih aktivnosti:
ako je neko obišao gej sajt on je pederčina, a ako je obišao NASA sajt onda je on astronaut?
a kako da zajebavamo neistomišljenika sa nadjenom slikom NASA satelita?

- - - - - - - - - -

Jbala te UNIX tehnologija, sa sve Linuxom.

54532db2bee06.jpg

Meri Krismass

e sad ostaje filozofsko pitanje u praćenju korisničkih aktivnosti:
ako je neko obišao gej sajt on je pederčina, a ako je obišao NASA sajt onda je on astronaut?
a kako da zajebavamo neistomišljenika sa nadjenom slikom NASA satelita?

Ako je obisao NASA sajt, velika je verovtnoca da se radi o parazitu iz obrazovnog sistema, koji gleda da se uglavi na vecu drzavnu NASA sisu.

Najčešće su kupovane 90-tih godina !
Znam bar 15 - tak ljudi koji su kupili diplome
na Višoj ekonomskoj kod Vuka....

Samo iz službe u kojoj sam radio - petorica (!?)
Donosili udžbenike na posao, pa, kao, u slobodnom vremenu, uče...:hahaha:
Da se konstatuje, ako danas - sutra bude neke sumnje, ili pukne neka karika
i raspe se lanac, da zaobiđe njih !

Poslednja izmena:
Lupeta jel?
Koliko si platio?
Aj pričamo kao muškarci...

I ja mislim da lik lupeta kao i dobar deo smradova iz Akademije Nauka...
To se prica o tome kad ima smisla, a ne kad je preko 100.000 diploma lazno....i kad su lazni i otisli napolje i zauzeli sve ovde , pa sad ne mozes ni da razdvajas lazno i nelazno...
To je trebalo da se prica 1998 godine...eventualno 2000te.
Sad je bezveze....cak i stetno pricati o tome..

Hvala akademiku koji je otkrio toplu vodu.

Zanima me samo šta bi sa onom ekspresno zataškanom izjavom direktora KCS o tome kako se završava DRŽAVNI Medicinski fakultet.

Da podsetim:

Upitan da prokomentariše sa kakvim znanjem dolaze studenti sa Medicinskog fakulteta i kakvo je znanje srpskih lekara, Ristić je rekao - loše.

- Loše je i to vidim kad me pozove prijatelj i zamoli da mu obezbedim pregled kod urologa specijaliste sa kojima godinama sarađujem. Imamo 101 kardiologa, a dogodi se da su meni poznati lekari na godišnjem odmoru ili kongresu, pa ja zovem redom... Kada prođem listu od prvih deset, dođem do jedanaestog, verujte mi da do 101. nemam poverenje ni u jednog. To nije uobraženje, to je istina - istakao je direktor Kliničkog centra Srbije i kardiohirurg za Politiku.

Muljanje na privatnim nije ništa veće nego na državnim fakultetima.

Srpski prosvetni sistem u celini je problem .

Hvala akademiku koji je otkrio toplu vodu.

Zanima me samo šta bi sa onom ekspresno zataškanom izjavom direktora KCS o tome kako se završava DRŽAVNI Medicinski fakultet.

Da podsetim:

Muljanje na privatnim nije ništa veće nego na državnim fakultetima.

Srpski prosvetni sistem u celini je problem .

Tačno !
Muljka je gotovo ista.
Zato jer je novac čudotvoran !

Tačno !
Muljka je gotovo ista.
Zato jer je novac čudotvoran !

30 ili 40 godina unazad nije raspisan NITI JEDAN javni konkurs ne samo za mesto na univerzitetu nego za učitelja ili nastavnika u osnovnoj školi.

Srpsko školstvo je do te mere uzurpirano i pretvoreno u socijalni program za nesposobnu rodbinu vlastodržaca da deca ne samo što gube vreme u školi već bivaju pogrešno ili vrlo nekvalitetno podučavana, O toleranciji nasilja, protažiranju privilegovane dece i opštem javašluku da ne govorimo.

To je jedan od ključnih razloga zašto stagniramo.

Reforma školstva ne sme biti samo kurikularna već pre i iznad svega kadrovska.

Ovo svako treba da pročita.

Jovana Todorović, đak generacije zrenjaninske Gimnazije, na svečanosti nakon dodele Vukovih diploma "očitala je bukvicu" u svom govoru profesorima, ali i čitavom društvu.

Malo je reći da je govor bio neuobičajen za ovakve prilike, a govor mlade sugrađanke imao je izuzetan odjek i naišao je na simpatije Zrenjaninaca, prenosi list Politika. Jovana se kritički osvrnula na pojave kojima je bila okružena dok je pohađala školu u kojoj je nizala samo petice.

- Pravda ne postoji, jednakost je iluzija! - rekla je Jovana Todorović.

- Imala sam mogućnost da napišem kliše koji je primenjivan godinama i da ređam hvalospeve ili da ostanem verna sebi i kažem ono "što je poželjno prećutati". Poslušala sam svoju savest - kaže odlikašica, pa je tako rekla da je "za prolazak kroz Zrenjaninsku gimnaziju poželjno imati vezu, da nije zadivljena tolikim brojem vukovaca, jer iza svake diplome ne stoji znanje".

Postoje, istakla je, i "privilegovana odeljenja u koja su svesno upisana deca uticajnih roditelja, preko kojih profesori ostvaruju svoje interese", rekla je ona u svom govoru.

Jovana je zamerila nekim učenicima da su se poneli nedolično kad je vođena akcija dobrovoljnog davanja krvi za bolesnog druga.

- U takvim trenucima se očekuje mnogo veća humanost - rekla je.

Ona je zahvalila profesorima za koje misli da časno obavljaju svoj posao, pa je, pored ostalog, rekla da je zbog profesorke fizike zavolela taj predmet i da joj je žao što je bila na društvenom smeru.

"Živimo u kriznim vremenima"

- Kriznim i u duhovnom i u materijalnom smislu. Stoga, sačuvajte gimnaziju. Ona treba da bude ono što je nekad bila. Ona je sposobna da iznedri intelektualce koji su preko potrebni našem narodu - poručila je najbolja učenica.

- Opasno je ako se krivo edukuju mladi ljudi i sa sobom ponesu pogrešne navike - kaže Jovana.

Jovana kaže da nije kritički govorila zato što joj se bilo ko lično zamerio. Ako je već trebalo da se osvrne na školovanje, nije htela da laže:

- Videla sam da se većina đaka sa mnom slaže, pa i profesori, ali kod nas je problem kada treba nešto otvoreno javno reći. Boli me laž. Ako se ne borimo za istinu, onda teško nama. Javljaju se sumnje da je mene, navodno, neko od profesora nagovorio. To nema veze. U pitanju je moj stav. Moj govor je izraz revolta i želje da se kaže istina, da se ljudi nad njom zamisle i da se vrati stari sjaj gimnaziji kao instituciji - navodi svršena gimnazijalka.

Buduća studentkinja književnosti ističe da su isti problemi prisutni i u drugim školama, samo se o njima ćuti. Tvrdi da je sistem vrednosti poremećen u celom društvu, da se ta pojava ispoljava i u obrazovanju i da ono sve više zakazuje.

Posebno joj smetaju konformizam i poltronstvo

- Bitnije je da se borimo za svoja prava nego da budemo srećni ako nas ostave na miru. Sve više ćutimo, trpimo i strahujemo zbog mogućih posledica. Pazimo da se nekom ne zamerimo, a svoje ideale ostavljamo sa strane. Svojih pet minuta sam iskoristila da stanem iza svojih ideala - zaključuje Jovana Todorović.

Back