Ajkule na kokainu

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
317.072
Ajkule_393x620.jpg


Možda zvuči kao scenario nekog filma B produkcije, ali naučnici smatraju da se agresivne i gladne ajkule hrane paketima halucinogenih droga koje trgovci bacaju u vodu kod obale Floride.

Ajkule na kokainu biće u fokusu predstojeće Nedelje ajkula na Diskaveriju, a stručnjaci su analizirali da li okeanski predatori zaista napadaju, grizu i unose narkotike koje u zapakovanim paketima blizu obale bacaju trgovci drogom.

„Naslov emisije jeste pomalo senzacionalistički, ali želimo da se pozabavimo pravim problemom. Sve što proizvedemo, sve što stavimo u naša tela završi u prirodnim vodotokovima, a morski život, od kog zavisi naš opstanak, izložen je tome“, kaže doktorka Trejsi Fanara, jedna od predvodnica istraživačkog tima.

Brojne studije pokazale su da su ribe u morima izložene farmaceutskim proizvodima i narkoticima, poput kokaina, metamfetamina, ketamina…

„Ukoliko su ove bale kokaina izvor zagađenja, veoma je moguće da su ajkule pod uticajem hemikalije. Kokain je toliko rastvoriv, da ukoliko se stvori samo mali otvor u paketu, ceo sadržaj će brzo završiti u vodi“, navodi Fanara.

Očekuje se da će Ajkule na kokainu biti je jedan od najgledanijih segmenata Nedelje ajkula na Diskaveriju, posvećene svim mogućim vrstama, od velikih belih i čekićara do ostalih manjih vrsta ajkula.

U istraživanju koje je obavljeno kod arhipelaga Florida Kiz i koralnog grebena, a Fanara i britanski morski biolog Tom Hird primetili su da se ajkule u tom području čudno ponašaju.

Jedna čekićara, koje se obično klone ljudi i beže od njih, krenula je direktno na njih. Primetili su i peščanu ajkulu kako pliva ukrug kao da je fokusirana na izmišljeni objekat.

Takođe su sproveli i eksperimente, bacajući bale slične onima koje bacaju trgovci drogom, a ajkule su vrlo brzo počele da otkidaju komade.
link
 
Meni je ovo kao teorija zavere..ali kako kazu naucnici vrse se ispitivanja..
A meni nesto milo sto Srbija nema more..pa nemamo ni ajkule na kokainu :lol:
Jos i o tome moramo da brinemo..malo nam je nasih muka, prljave i zagadjene reke, jezera ...:mrgreen:
 

Back
Top