Aikido i Realni Aikido reopen

Koliko sam ja shvatila, aikido je nacin zivota, pristupanja svakodnevici, komunikacije sa ljudima, shvatanja sebe u odnosu prema drugima.
Ucitelj mog sina (koji ce za mene uvek biti majstor, pa se prepucavajte koliko god) pricao je o kooperaciji, slikovito opisavsi partnere u vezbi kako jedan drugom pozajmljuju nesto veoma vredno - vlastito telo, da se na njemu usavrsavaju.
Mom sinu je aikido podigao samopouzdanje, a istovremeno ga nije isprovocirao na grubost.
Preporucujem ga svima, bez obzira na uzrast. Pokusala sam cak i ja, ali su me nekakve bolesti i operacije omele.

Nisam ni ja bio u Japanu ali je tako kao sto sam ti rekao, mozda si cuo za jedno cudo zvano E-mailz:shock:, kada to posaljes nekom recimo majstoru u Japan, i postavis mu u tom pismu pitanje u vezi ovoga sto sam ti ja rekao onda bi sigurno dobio ovaj odgovor koji sam i ja napisao.

Wauuu!!! Dopisujes se sa pravim japancem??? z:D

Recimo bio sam u Francuskoj, Italiji,Americi,Nemackoj i u ovim zemljama je tako, a zamisli ima cak i u ovde kod nas u Svici nekoliko Japanaca i Koreaca koji poducavaju Aikido,Judo,Karate,Kendo,Haidong,Taekwondo itd

:worth:

posle 100 godina i ja da se vratim da malo kuckam ovde sa vama :). ali odmah moram da primetim da, kao i ranije, pitate razne stvari, a da prethodno niste malo guglali ili potrazili odgovor u nekoj online enciklopediji... nas, srpski jezik se svakim danom sve vise i vise skrnavi i unistava, tako da prihvaceni, tj. odomaceni prevodi stranih izraza ne treba da te cude ni najmanje.... evo lepog objasnjenja na wikipedia koje judansa, ko majstor i ko bi kako sebe trebalo da zove :

"Модерна употреба у Јапану [уреди]
У данашње доба, за вежбача дан нивоа се обично сматра да је превазишао кју, или основни ниво. Уобичајено је да особа са дан нивоом носи црни појас, а може бити и инструктор у својој вештини. У многим стиловима, ипак, достизање дан нивоа, иако значи да неко није више почетник, не значи нужно да је експерт.

Укупан број дан нивоа се разликује од стила до стила (од 1 до 5, и од 1 до 10 јесте најчешћи пример у јапанским вештинама, док је од 1 до 9 карактеристика кореанских вештина). Нижи дан нивои се могу добити преко полагања за исте, док виши захтевају године искуства и доприноса конкретној борилачкој вештини. Ово се постиже кроз подучавање или истраживање и публикацију. Ове нивое може доделити само представник главног дођоа који има виши дан ниво, или понекад и комисија. Не постоји универзални ниво достигнућа потребан за прелазак на виши дан ниво, а такође је важно напоменути да је рангирање дан нивоа специфично за сваку школу или стил, тако да се достигнути нивои не могу поредити у различитим стиловима. Уствари, дан ниво не указује увек да неко носи црни појас. Неки стилови не користе црни појас да би указали на виши ниво, мада је ово најуобичајенији и препознатљивији симбол од стране шире јавности.

Највиши дан нивои су понекад резервисани за оснивача или вође стила и они једини могу промовисати остале високо рангиране ученике на виши дан ниво. Ово је довело до тога да у неким вештинама виши дан нивои скоро потпуно ишчезну. Па тако, нпр. у џудоу данас има још само три жива носиоца десетог дана, а само петнаест је достигло овај ниво од када се додељује. [1] У другим стиловима дан нивои нису највиши ранг који се може постићи, већ постоје и инструкторска сертификација и судијска ауторизација као виши, тј. сложенији нивои.

Листа уобичајених нивоа на јапанском [уреди]
Многе јапанске борилачке вештине имају између пет и десет дан нивоа. Најчешћи начин писања истих јесте, по растућем редоследу:

шодан (初段:しょだん) - први ниво црног појаса
нидан (二段:にだん) - други ниво црног појаса
сандан (三段:さんだん) - трећи ниво црног појаса
јодан (四段:よだん) - четврти ниво црног појаса
годан (五段:ごだん) - пети ниво црног појаса
рокудан (六段:ろくだん) - шести ниво црног појаса
нанадан (七段:ななだん) - седми ниво црног појаса (такође, шичидан)
хачидан (八段:はちだん) - осми ниво црног појаса
кудан (九段:くだん) - девети ниво црног појаса
џудан (十段:じゅうだん) - десети ниво црног појаса
У појединим стиловима шодан означава да су савладане све основе једног стила. На сандан нивоу ученик се сматра способним да подучава самостално, и често назива сенсеи. На рокудан нивоу, будока може добити сертификацију вежбача мајсторског нивоа, шихан. Уопштено говорећи, нижи дан нивои се додељују на бази знања и физичких способности. А при додели виших дан нивоа, способност предвођења, учитељско искуство, и служба у стилу играју важну улогу. Нпр., У британском џудоу, да постизање од 1. до 5. дан нивоа, џудо вежбачи морају демонстрирати теоретску, техничку и такмичарску вештину у оцењиваним такмичењима. А промоција од 6. до 10. дана се додељује на основу заслуга и доприноса џудоу.

Иако, је дан систем недвосмислено јапански, прихватили су га и многи други стилови борилачки вештина. Дан систем и добро познати симбол црног појаса апсорбовани су у редовну употребу да укажу на особу са натпросечним вештинама у некој дисциплини. "

Pozdrav!!!

Back