AI u medicini

Moj bivsi cimer sa faksa i moj mentor sa postdiplomskih (Devedžić) su 100% u toj priči.
Uključeni su direktno u razvoj određenih modula za OpenAI, tako da znam neke insajderske stvari.
Blizu su da dostignu tacku gde ce im trebati nesto radikalnije, vec se iscrpljuje mogucnost LLM-a.

Mada, meni je i ovo sto sada imamo fantasticno dostignuce.
Ne da mi skracuje vreme rada, nego mi bas pomaze da mi kôd bude kvalitetniji, kao i da odradim i pokrijem sve kada radim auditing (a uvek nesto zaboravim).
Da. Ja ga koristim do besvesti. Refactoring, traženje bugova... Ubrzalo mi je kodiranje ono 20x. I ideje. Odvede me u pravcu u kom nisam ni razmišljao.

Jedan od razloga zasto muzicari imaju problema i sa muzickim skolama, i sa svojom strukom, je taj sto je muzika matematika.

Ujedno je i najbitnija i najpopularnija umetnost, i ona koja ima najvise veze sa matematikom.
Ne znam. Sumnjam da je jedan Vivaldi ili Mozart bio matematicar. Mislim, možeš i tako pristupiti, ali ćeš uglavnom dobiti savršenu formu bez suštine. Postoji bezbroj tako generičkih muzičkih sadržaja koji su perfektni, ali booooriiing. Nemaju "to nešto".

Ne znam. Sumnjam da je jedan Vivaldi ili Mozart bio matematicar. Mislim, možeš i tako pristupiti, ali ćeš uglavnom dobiti savršenu formu bez suštine. Postoji bezbroj tako generičkih muzičkih sadržaja koji su perfektni, ali booooriiing. Nemaju "to nešto".
To je druga tema.

Ali muzika je slicnija matematici od medicine. Tj. nije dobar izraz matematika, matematika je cisto deduktivna disciplina, bolji izraz bi bilo 'inzinjerstvo', ali hajde da kazemo matematika, jer se to koristi u kolokvijalnom govoru.

U muzici ti tacno znas koja je nota. I kada on improvizuje, mozes da napises note po njegovoj improvizaciji. Tu je jedna nota jedna nota, nema 'mozda je malo od ove note, a mozda malo i od druge'.

U medicini, tj. dijagnozi, to nije moguce. U medicini postoje neke stvari gde niti imas pojma, niti mozes da imas neki konkretni dokaz da bi imao pojma. Postoje stvari gde si pogubljen u sumi i samo nagadjas. Moras da se sluzis dedukcijom.

Zato AI i postize tako super rezultate u muzici npr. Muzika je bas ono klasican primer za to, da.

slazem se..moje pitanje je vise okrenuto ka buducnosti jer u ovom trenutku ni ne postoje razvijeni modeli zamene.

vise mislim da li ce jednog dana AI postati bolji od lekara od krvi i mesa ili je to nemoguce i sa ogromnim napretkom AI-a jer mu fali ono "covecno"
Pa pazi, ništa nije nemoguće
Ali iz ove perspektive mislim da to u najmanju ruku zahteva vreme i da uopšte nije jednostavno

Naravno Al, i to baš tamo gde je medicina na najnižem nivou kao u Srbiji....Al sigurno neće ubijati ljude vadeći pogrešan bubreg ili vaditi žučnu kesu zbog upale ili grešiti lekove....
Medicina je ionako sasvim oslonjena na računare, ništa, ali baš ništa više ne znaju dok ne prodje sve računare, čak im je zabranjeno da rade bez uredjaja....

U medicini, tj. dijagnozi, to nije moguce. U medicini postoje neke stvari gde niti imas pojma, niti mozes da imas neki konkretni dokaz da bi imao pojma. Postoje stvari gde si pogubljen u sumi i samo nagadjas. Moras da se sluzis dedukcijom.
Mislim da debelo grešiš. Niti lekari lupetaju, niti su kompozitori tako jednostavni. Lekari bubaju godinama informacije da bi deduktivno izneli zaključak. I to uglavnom na osnovu prethodnih slučajeva. AI je u tome master. Plus može da poveže informacije koje ljudski lekar prosto fizičkom ograničenošću sposobnosti ljudskog uma ne bi mogao.
Jedni od najboljih kompozitora nisu imali nikakvo muzičko obrazovanje. Samo osećaj. Npr. Vangelis, Hans Zimmer...

Meni je u stvari interesantno kako AI čačka ljudski ego. 😊 "Mi smo smo ljudi, super, naj, prepametni, AI nikada neće...". 😁
A činjenice već sada govore suprotno. Ja sam programer i već sada sam svestan da mi AI diše za vratom. Takodje sw bavim i muzikom i već mi je sada jasno da AI ume da napravi interesantniju muziku od bezbroj ljudskih umetnika. I to neuporedivo brze. Što je ustvari dobra stvar. Umetnost nikada i nije trebala da postane takmičenje.
Ne radi se uopšte o egu, naprotiv.
Nego je činjenica da AI još uvek ne može u većini medicinskih specijalnosti ni kvalitetno da pomogne a kamoli da kompletno zameni ljudsku radnu snagu. Što ne znači da se to neće postepeno menjati ali za sada je ovako.

Ne radi se uopšte o egu, naprotiv.
Nego je činjenica da AI još uvek ne može u većini medicinskih specijalnosti ni kvalitetno da pomogne a kamoli da kompletno zameni ljudsku radnu snagu. Što ne znači da se to neće postepeno menjati ali za sada je ovako.
Slažem se u potpunosti. Ali radi se i o egu. Znam na osnovu ličnog osećaja.

Kako malo Đokica zamišlja medicinu

Hajde da se i ova tema ne pretvara u pljuvanje lekara. Lepo je što i ste mišljenje ali ne morate njime da kitite svaku temu koja ima veze sa zdravljem
Ma kakvo pljuvanje. Meni je hirurg spasao život. Mogu samo da im se klanjam
Samo govorimo o budućnosti AI u medicini i generalno. Treba ipak malo spustiti nos.

Ali ovo prosto nije istina. Postoje već gomila istraživanja i testova gde AI već daje bolje rezultate nego ljudski doktor. Npr. analiza MRI snimaka.
Analiza snimaka se može svesti na čistu tehniku i nije isto što i davanje dijagnoze itd.

Što se tiče dijagnostike verujem da će AI najviše unaprediti zdravstvo. Ako ništa drugo štedi vreme.

Ma kakvo pljuvanje. Meni je hirurg spasao život. Mogu samo da im se klanjam
Samo govorimo o budućnosti AI u medicini i generalno. Treba ipak malo spustiti nos.
Treba i prestati da sve gledaš kroz prizmu ega jer eto ti ga imaš. To nije nikakav argument.

Ako treba da crtam nešto što se provlači kroz skoro sve što sam ovde pisala, AI će sigurno imati sve veću ulogu svuda pa i u medicini. Ali zameniti lekare, ne, bar ne u skorije vreme. To su potpuno različite stvari.

Treba i prestati da sve gledaš kroz prizmu ega jer eto ti ga imaš. To nije nikakav argument.

Ako treba da crtam nešto što se provlači kroz skoro sve što sam ovde pisala, AI će sigurno imati sve veću ulogu svuda pa i u medicini. Ali zameniti lekare, ne, bar ne u skorije vreme. To su potpuno različite stvari.
Nisam ni rekao u skorije vreme, šta god pod time podrazumevali. Ali najverovatnije hoće. Ego svi imamo, a posebno su doktori poznati po tome.

Back