AI u medicini

Medicina je sigurno jedan od glavnih sektora gde ce AI dosta da pomaze lekarima i naucnicima tamo.

Dobro je sto imamo te moderne tehnologije, ono sto je lose je da dodju neke nazadne snage i vuku civilizaciju unazad.

Ne da mislim nego znam

Znanje koje je potrebno lekarima i uopšte u svim humanističkim profesijama nije samo prost miks informacija na zadatu temu, inače bi kompjuteri bez problema već lečili ljude, ne bi se čekao AI.
Meni je u stvari interesantno kako AI čačka ljudski ego. 😊 "Mi smo smo ljudi, super, naj, prepametni, AI nikada neće...". 😁
A činjenice već sada govore suprotno. Ja sam programer i već sada sam svestan da mi AI diše za vratom. Takodje sw bavim i muzikom i već mi je sada jasno da AI ume da napravi interesantniju muziku od bezbroj ljudskih umetnika. I to neuporedivo brze. Što je ustvari dobra stvar. Umetnost nikada i nije trebala da postane takmičenje.

-
In the medical field, robotic surgery is the sector with some of the most innovative and impactful advancements. In this narrative review, we outline recent contributions of AI to the field of robotic surgery with a particular focus on intraoperative enhancement. AI modeling is allowing surgeons to have advanced intraoperative metrics such as force and tactile measurements, enhanced detection of positive surgical margins, and even allowing for the complete automation of certain steps in surgical procedures. AI is also Query revolutionizing the field of surgical education. AI modeling applied to intraoperative surgical video feeds and instrument kinematics data is allowing for the generation of automated skills assessments. AI also shows promise for the generation and delivery of highly specialized intraoperative surgical feedback for training surgeons. Although the adoption and integration of AI show promise in robotic surgery, it raises important, complex ethical questions. Frameworks for thinking through ethical dilemmas raised by AI are outlined in this review. AI enhancements in robotic surgery is some of the most groundbreaking research happening today, and the studies outlined in this review represent some of the most exciting innovations in recent years.

izvor:

Clinical applications of artificial intelligence in robotic surgery​

J Everett Knudsen1, Umar Ghaffar2, Runzhuo Ma2, Andrew J Hung2,✉
licno mislim da ce u oblasti hirurgije prvo i uleteti AI i da mu je tu mozda i najveca prednost.

Sto je disciplina tehnickija, AI moze da bude bolji u njoj.

Drustvene analize, i nauke poput ekonomije, prava i medicine su zbog svoje prirode mnogo manje 'matematicke' od inzinjerskih stvari.

U stvari, 'matematicke' je pogresan izraz u ovom smislu, jer AI nema te deduktivne mogucnosti kao ljudski um, iako ima 1000 puta bplju indukciju.

Koristim ga samo u kolokvijalnom smislu.

Da li bi vise voleli da vas leci robotizovani AI ili lekar od krvi i mesa u buducnosti?

I pre nego sto svi pohrlite da kazete "covek" prvo razmsilite da ce AI imati daleko vecu bazu znanja i pristupa novijim i uspesnijim tehnologijama lecenja.

AI, naravno, ali ako ikada bude napravljen pravi, genericki AI.

Ovo sto sada imamo (chatgpt i ostalo) nije AI, nego samo ozbiljno skalirani LLM. ;)

Ne bih voleo da me leči LLM :)

Testiram ChatGPT svakodnevno i ima propuste za neke najelementarnije stvari, a kamoli mu poveriti ljudski život. Ne mogu sada naći jedan jako dobar meme gde doktor sedi i chatgpt mu daje sugestije šta nije u redu sa pacijentom, na šta doktor kaže: Da lowkey umire. Hahaha.
Evo kontra primer iz realnog života. Otac od mog drugara je imao neki problem sa plućima. Držali su ga u indukovanoj komi. Nekoliko meseci nisu mogli da provale šta je u pitanju. Taj moj drugar je počeo da konsultoje, priča sa chatgpt o problemu. I dobio rešenje koje su potvrdili sami doktori. Nažalost prekasno. Čovek je umro. Da ne kažem sad koji rečnik je moj drugar koristio da opise doktore.

AI, naravno, ali ako ikada bude napravljen pravi, genericki AI.

Ovo sto sada imamo (chatgpt i ostalo) nije AI, nego samo ozbiljno skalirani LLM. ;)

Ne bih voleo da me leči LLM :)
Koliko sam pratio, prognoza je do kraja 2027. Prvo da se naprave AI agenti koji menjaju najbolje programere na svetu, a onda da se puste u "recursive self improvement". Tj. da AI sama sebi poboljšava model. Teorijski, trebala bi da se desi eksplozija superinteligencije. Videćemo..

Koliko sam pratio, prognoza je do kraja 2027. Prvo da se naprave AI agenti koji menjaju najbolje programere na svetu, a onda da se puste u "recursive self improvement". Tj. da AI sama sebi poboljšava model. Teorijski, trebala bi da se desi eksplozija superinteligencije. Videćemo..

Nema nista od toga.
Ne radi se tu o tome da agenti pod kontrolom AI pisu programe, to i dalje vodi ka samo beskonacnoj izmeni algoritama u LLM-u (usput, ostaje diskutabilno da li je svaka izmena ujedno i improvement), i dalje to ostaje LLM.

Mislim da ce se prava, genericka AI kreirati tek kada se kreira, takozvani (jos uvek je samo u teoriji) organski kompjuter.

Razlika izmedju LLM-a i genericke AI je kao izmedju amebe i čoveka.

Toliki skok je potreban.

Hirurgija da.

Ali za dijagnozu, sto je najbitnija stvar u medicini, potreban je covek.

Naravno, u idelnom smislu; U realnom, u najvecem broju slucajeva lekari u realnim klinikama i bolnicama rade isto sto bi i AI radio.
ne bas. Pitanje je faktor greske (lazno pozitivno, lazno negativno). AI ima daleko manji faktor greske.

Nema nista od toga.
Ne radi se tu o tome da agenti pod kontrolom AI pisu programe, to i dalje vodi ka samo beskonacnoj izmeni algoritama u LLM-u (usput, ostaje diskutabilno da li je svaka izmena ujedno i improvement), i dalje to ostaje LLM.

Mislim da ce se prava, genericka AI kreirati tek kada se kreira, takozvani (jos uvek je samo u teoriji) organski kompjuter.

Razlika izmedju LLM-a i genericke AI je kao izmedju amebe i čoveka.

Toliki skok je potreban.
Ne znam. Slušao sam ozbiljne likove poput Dzefri Hintona, Danijel Kokotajlo...koji su ozbiljno u tome. Ne volim taj termin "nikada". Gomila stvari za koje su ljudi rekli "nikada" je danas normala. AI napreduje daleko brže od svih predviđanja.

Ne znam. Slušao sam ozbiljne likove poput Dzefri Hintona, Danijel Kokotajlo...koji su ozbiljno u tome. Ne volim taj termin "nikada". Gomila stvari za koje su ljudi rekli "nikada" je danas normala. AI napreduje daleko brže od svih predviđanja.

Moj bivsi cimer sa faksa i moj mentor sa postdiplomskih (Devedžić) su 100% u toj priči.
Uključeni su direktno u razvoj određenih modula za OpenAI, tako da znam neke insajderske stvari.
Blizu su da dostignu tacku gde ce im trebati nesto radikalnije, vec se iscrpljuje mogucnost LLM-a.

Mada, meni je i ovo sto sada imamo fantasticno dostignuce.
Ne da mi skracuje vreme rada, nego mi bas pomaze da mi kôd bude kvalitetniji, kao i da odradim i pokrijem sve kada radim auditing (a uvek nesto zaboravim).

Back