Ai Muzika, Sta mislite o tome?

Universal Music Group, Warner Music Group i Sony Music Group su otpoceli rat protiv Suno i Udio i podneli tužbu za korišćenje njihove muzike za treniranje AI modela.
Lično mislim da će ova tužba teško proći jer bi u tom slučaju morali da tuže sve škole ili kurseve koji koriste njihovu muziku za poducavanje učenika. Više mi deluje da im je krivo što prvi nisu počeli sa time i sad žele parče kolača.

Da, mogli bi. Koliko sam čitao izjavu CEO Udio i Suno, jedan od aspekata odbrane je baš to. Pored glavne tvrdnje da AI ne koristi već postojeće delove pesama već samo na osnovu tih uzoraka uči kako da komponuje nove stvari. Tako radi i ljudski mozak.
Да, да. Разумем сад. Али не знам колико би та одбрана прошла. Ипак је то туђ производ а ти са туђим производом не можеш ништа да радиш без туђе дозволе ( осим у ретким случајевима типа ако хоћеш да радиш рецензије. ) Кога ће они да гањају, то је ипак њихова ствар.

Да, да. Разумем сад. Али не знам колико би та одбрана прошла. Ипак је то туђ производ а ти са туђим производом не можеш ништа да радиш без туђе дозволе ( осим у ретким случајевима типа ако хоћеш да радиш рецензије. ) Кога ће они да гањају, то је ипак њихова ствар.
Pa nista oni nisu radili sa tuđim proizvodom. Samo su dali AI modelu da ga analizira i uči iz njega. Mislim, tako i mi funkcionišemo. Tvrde da ništa nije semplovano. Već je samo kako oni kažu, AI učio "gramatiku muzike" iz tih pesama da bi mogao da stvara nova dela.

Pa nista oni nisu radili sa tuđim proizvodom. Samo su dali AI modelu da ga analizira i uči iz njega. Mislim, tako i mi funkcionišemo. Tvrde da ništa nije semplovano. Već je samo kako oni kažu, AI učio "gramatiku muzike" iz tih pesama da bi mogao da stvara nova dela.
Да али мислим да мораш да имаш дозволу да користиш нечије производе за тренирање модела. Истренирани модел би могао да се схвати као "дериватно дело" иако он није музика сам по себи. Да не причам о музици коју би он генерисао.

Universal Music Group, Warner Music Group i Sony Music Group su otpoceli rat protiv Suno i Udio i podneli tužbu za korišćenje njihove muzike za treniranje AI modela.
Lično mislim da će ova tužba teško proći jer bi u tom slučaju morali da tuže sve škole ili kurseve koji koriste njihovu muziku za poducavanje učenika. Više mi deluje da im je krivo što prvi nisu počeli sa time i sad žele parče kolača.
Ne moze se neko tuziti za ucenje, ucenje nije kopiranje

Primetila sam u poslednje vreme sve više pesama na YouTube-u koje su kreirane pomoću nekih AI modela. Šta mislite, da li su muzičari zaista ugroženi?
Evo primer koji mi je upravo izleteo na youtube:

o AI svetu je razmišljao i Jean Jarre odavno i to sročio u svoje albume
sa jedne strane imamo mogućnost izbora sa druge nemamo
sa jedne strane možemo koristiti AI za kontrolu procesa koji koriste ljudima
a sa druge strane AI se zloupotrtebljava za kontrolu ljudi već u najranijoj fazi razvoja

naš svet može vrlo lako da izgleda kao sa albuma (postoje lice i naličje, ovo je loša strana)
a melodiju je radio lično Jean Michael Jarre
i slušate prekretnicu izmedju dva smera - upotrebu ili zloupotrebu

neverovatan genijalac koji muzikom kaže šta misli

Poslednja izmena:

Back