Agresivnost i frustracije maloletnika

neuredjeno drustvo- raspustena deca

deca jesu besna i isfrustirana ... ljubav se ljubavlju radja :)
razlozi su brojni:
- roditelji koji optereceni egzistencijalnom krizom, uglavnom zapostavljaju decu na razne nacine,
a dete vidi isfrustiranog roditelja koji je posteno radio pa popio otkaz, srozao se na drustvenoj lestvici pa ne postuje njegov put i izbore
- odrasli samo ocekuju ustupke a nista im ne nude
- drustvo koje apsolutno ne razmislja o njima,
ne nudi im nikakve satisfakciju da ih ceni, uvazava,
nudi im modele uspesnosti u prevarantima, drcnim nepismenim i nekulturnim biznismenima oko kojih se sve okrece, kao i model gazis ili si gazen
- skolovanje se srozalo i ne predstavlja nikakvu sigurnost za zaposlenje,
- nedostatak perspektive

na b92 je nedavno tema bila novi zakon o zastiti dece gde su gosti bili dve zene ocigledno uskog opsteg obrazovanja i jedan obrazovan, normalan covek koji je ukazao na opasnost ambicioznih ljudi u nevladinim organizacijama koji pored ostalog navode svedsku za primer gore navedenog zakona ne uzimajuci standarde u obzir, i jedini ukazao na nekulturu voditeljke koja odheba coveka sto spomenu - u koju sobu da oteram dete, onu koja se greje ili koja se ne greje)
kao na mesanje uzroka i posledica- poput katastrofe da niko ne ide u pozorista a tek je on istakao da se ne ide zbog standarda, prvo se puni stomak i osnovne zivotne potrebe isunjavaju a onda se ide u pozorista- sto opste obrazovana osoba uvidja i shvata! ali, "novoelite" jednostavno ne vide gradjanina i njegove probleme i zgrazavaju se sto on ne ide u pozoriste :eek:
da bi prohodao moras propuzati- uvek se moraju ispuniti neki uslovi da bi doslo do nadogradnje
ja bih dodala da se ne secam dobre predstave da sam odgledala u Bg-u, vec 15 god idem pod moranje

elem, poenta agresije maloletnika je poziv u pomoc odraslima ... koji ih samo cusnu i ostanu gluhi na njihove potrebe

a kako izaci na kraj sa njima- isto kao sa coporima pasa, u grupi klinaca vlada zakon copora :kafa:

Poslednja izmena:
Искрено, шта се то у држави нуди клинцима да они не би били агресивни или фрустрирани?

Ево мени каже професорка ''учи требаће ти'' , ја њој кажем ''ето ти имаш факултет, и то јак факултет, и радиш за неких 200-250 евра, а онај ко у школу није ушао он зарађује по 1000-2000-3000'' и она ме погледа и шта да ми каже кад зна да сам у праву? 80% од 100% јавне сцене и шатро ''елите'' нису присмрдели школи, немају основну културу, и они су главни, значи на свакој позицији неки кретен и ментол, и онда се питају што су људи фрустрирани, како и да не буду када морају да слушају неког ко је по знању и човечности испод њих, а они морају да играју како он свира.

Ovo sto je Gospodjica14 napisala - meni je bilo jezivo za procitati. I kako da budu drugaciji- posle ovakve konstatacije. I uvek je bilo losih klinaca.... pa ajde
ucini nesto dobro za nekoga od njih. Mozda i pomogne. I zasto su tako negativni?

Uh, strasno mi je zao sto sam te sokirala :zelenko2:

Ali i dalje stojim iza svake svoje reci. Ja sam bila dete krajem osamdesetih, i TVRDIM da nije bilo OVAKO losih klinaca. Mi nismo ubijali, tukli, maltretirali (i pritom sve to snimali za YOUTUBE). Nas su roditelji itekako kaznjavali za los uspeh ili ponasanje u skoli i van nje, nije bilo zamislivo da odgovorimo nesto (a kamoli fizicki nasrnemo) na svoje nastavnike. Nismo skidali do gole koze, maltretirali i tukli svoje vrsnjake kao najgori sadisti praveci od toga javnu senzaciju za prikazivanje preko interneta. Danasnja deca su bolesna, roditelji su bolesni, a i celo drustvo je bolesno. Uce se da je super izivljavati se na slabijem od sebe (coveku ili zivotinji), od malih nogu uce da zavide boljem, uspesnijem, naprednijem od sebe umesto da se na njega ugledaju. Oni "mladici" od jedva dva'es godina sto su opljacakali banku i protim ubili i tesko ranili tri osobe, imaju policijski dosije od 12te godine zivota. Danasnjim klincima uzor za uspeh su kontroverzni bizmismeni a za ljubav napicene, polugole pevaljke.Oni kojima nisu - smatraju se cudacima, takvi se tuku i maltretiraju. Dovoljno je da ih pogledas u lice, pa u odecu i sve ti je jasno. Oni ne citaju lektiru, nego na internetu pronalaze prepricane knjige. Skola im je zamajavanje, vaspitanje u najvecem broju slucajeva nemaju, niti ga zele. Sistem vrednosti im je potpuno sjeban. I ja ne sporim da za su za to odogovorne starije generacije, ali nemam nameru da ulepsavam stvarnost.
Poznajem ljude cija su deca dobra. Takva deca se upisuju u elitne skole (citaj: zajedno sa manjinom), a ako to nije slucaj onda postanu zrtve bahate vecine.Njihovi roditelji takodje predstavljaju manjinu ovde, ne malom broju je jedini cilj u zivotu da svoju decu posalju u inostranstvo, na skolovanje (i zivot). Sve ovo nije nikakav "negativizam" nego realnost. Meni je jezivo kada neko negira realnost, zabada glavu u pesak i siri ni na cemu zasnovan "pozitivizam". Da smo kao drustvo bili u stanju da realno sagledavamo stvari, umesto sto smo guslali, ziveli u proslosti i zamajavali se trivijalnostima onda kada nam se radilo o glavi mozda ne bismo bili ovde gde smo i mozda nam mladje generacije - na kojima svet ostaje je li - ne bi masovno bile sklone kriminalu, nasilju i/ili trage frange zivotnoj filozofiji.
Tek njih kad vidim skontam da nema sanse da ovde bude bolje ni za 1000 godina.

Искрено, шта се то у држави нуди клинцима да они не би били агресивни или фрустрирани?

Ево мени каже професорка ''учи требаће ти'' , ја њој кажем ''ето ти имаш факултет, и то јак факултет, и радиш за неких 200-250 евра, а онај ко у школу није ушао он зарађује по 1000-2000-3000'' и она ме погледа и шта да ми каже кад зна да сам у праву? 80% од 100% јавне сцене и шатро ''елите'' нису присмрдели школи, немају основну културу, и они су главни, значи на свакој позицији неки кретен и ментол, и онда се питају што су људи фрустрирани, како и да не буду када морају да слушају неког ко је по знању и човечности испод њих, а они морају да играју како он свира.

Све је то близу али си заборавио да напоменеш да можда 5% тих што неће школу стигне до тих 3000 евра, позиције и слично.
Осталих 95% постају вести у хроникама или пријатељи добре капљице које зезају неки нови клинци у крају.
Школа је нешто што ти нико не може одузети, нарочито ако си је завршио знањем.
Осим ако баш немаш жељу да будеш "елита" и "јавна сцена".

Све је то близу али си заборавио да напоменеш да можда 5% тих што неће школу стигне до тих 3000 евра, позиције и слично.
Осталих 95% постају вести у хроникама или пријатељи добре капљице које зезају неки нови клинци у крају.
Школа је нешто што ти нико не може одузети, нарочито ако си је завршио знањем.
Осим ако баш немаш жељу да будеш "елита" и "јавна сцена".

Ја мислим да их стигне много више, чим је на свакој позицији гов*ар који нема ни школу, ни културу, и дошао је из пи*че материне, и или се накрао у рату па после њега од таксирања постао директор, или је покрао сад нешто преко режима па постао минстар. Ево нпр Драган Ђурић, председник ФК Партизан, он је био кондуктер, па таксиста, а сада је директор Зекстре и председник ФК Партизан, па ти мени објасни како, а притом никад није ни шутнуо лопту?
И ја нисам ни причао о томе куда води то понашање, али то се клинцима нуди као једини излаз, јер им држава не нуди ништа. Ево нпр мој ћале док је био у рату, замало није погинуо, ишао на прву линију, од бомби полу ћелав сад човек, а неки који су ваљали пљуге и гориво за време рата они су сада директори, фаце, возе неке мерцедесе, док мој матори вози голфа. Просто нема система вредности, нема кодекса, нема ничега што ће некога да води напред и да га усмерава. У песми Београдског Синдиката се лепо каже: ''нестали су кодекси, остали су комплекси, победе су порази а исходи су потресни.''

Ne zavaravajte se; nikad nije bilo bez problema.Bilo je i gorih dana. Boljih takodje, ali ne puno.

BUDI PROMENA KOJU ZELIS DA VIDIS U SVETU.

Pocnimo da menjamo svet,polazeci od sebe.

Ako deca budu imala prilike da vide i nesto dobro, i nesto lepo, poneko ce se ugledati.To je vec korak napred.

Ne mozete ocekivati od dece da budu dobra, ako nisu imala priliku to da vide i nauce.

Ја мислим да их стигне много више, чим је на свакој позицији гов*ар који нема ни школу, ни културу, и дошао је из пи*че материне, и или се накрао у рату па после њега од таксирања постао директор, или је покрао сад нешто преко режима па постао минстар. Ево нпр Драган Ђурић, председник ФК Партизан, он је био кондуктер, па таксиста, а сада је директор Зекстре и председник ФК Партизан, па ти мени објасни како, а притом никад није ни шутнуо лопту?
И ја нисам ни причао о томе куда води то понашање, али то се клинцима нуди као једини излаз, јер им држава не нуди ништа. Ево нпр мој ћале док је био у рату, замало није погинуо, ишао на прву линију, од бомби полу ћелав сад човек, а неки који су ваљали пљуге и гориво за време рата они су сада директори, фаце, возе неке мерцедесе, док мој матори вози голфа. Просто нема система вредности, нема кодекса, нема ничега што ће некога да води напред и да га усмерава. У песми Београдског Синдиката се лепо каже: ''нестали су кодекси, остали су комплекси, победе су порази а исходи су потресни.''

Слажем се ја са тобом око наведеног али је поента онога што сам хтео да ти кажем да школа увек користи. Да не треба да се одричеш школе само зато што је неко на превару достигао неки положај и има неку корист.
На жалост, због таквог размишљања данас имаш гомилу родитеља који своју децу, из најбоље намере, да се не би мучила као они, усмеравају погрешно, на лакше стазе и заобилазне путеве. На пречице. А лепо се каже, ко не плати на мосту, платиће на ћуприји.
Зато децу треба учити да материјална богатства немају вредност већу од употребне. И да не преносе генетску глад на децу.

bese davno,u titovo vreme,ja devojka.klinja od nekih 7-8g obesio malo mace kanapom za granu,zapeo luk i strelu,i vezba gadjanje.drhtala sam od grozote prizora,od gadjenja prema tom detetu i onom ko ga stvori,od zelje da ga posteno izudaram.prisla sam mu i kolko sam mogla smireno pitala zasto to radi,kako bi bilo da njemu neko tako radi,sta je on dete ili zver,cetnik,nemac (tako nas ucili).nisam primetila da je njegov otac stajao na terasi,na prvom spratu,razvikao se i ostro mi pripretio `pazi malo na recnik,sram te bilo,sta to govoris mom detetu,nemoj da ti sidjem dole i opalim samarcinu` :eek: upitah ga `zar ne vidite sta radi vase dete`,on je nastavio da mi preti a na to sto ga upitah,nije odgovorio
dokaz da su roditelji stvorili i da podrzavaju svoje vukodlake

Prvo, ta tvoja profesorka nema platu 200-250 evra.

Drugo, sta nju briga da li neki privatnik koji zaradjuje 3000 evra ima ili nema skolu? Ako joj se to ne svidja, neka ode ona u privatne vode, pa neka sa svojom ultra-mega-giga sposobnoscu i znanjem koje je naucila u skoli zaradi 3000 evra mesecno.

Trece, ti koji rade za drzavu, a nesposobni su i sisaju od te iste drzave 2000-3000 evra mesecno, itekako imaju skolu. Verovatno se na prste jedne ruke moze naci neki takav slucaj koji nema skolu. Da bi sisao drzavni budzet za tolike pare, on mora da ima skolu.

bese davno,u titovo vreme,ja devojka.klinja od nekih 7-8g obesio malo mace kanapom za granu,zapeo luk i strelu,i vezba gadjanje.drhtala sam od grozote prizora,od gadjenja prema tom detetu i onom ko ga stvori,od zelje da ga posteno izudaram.prisla sam mu i kolko sam mogla smireno pitala zasto to radi,kako bi bilo da njemu neko tako radi,sta je on dete ili zver,cetnik,nemac (tako nas ucili).nisam primetila da je njegov otac stajao na terasi,na prvom spratu,razvikao se i ostro mi pripretio `pazi malo na recnik,sram te bilo,sta to govoris mom detetu,nemoj da ti sidjem dole i opalim samarcinu` :eek: upitah ga `zar ne vidite sta radi vase dete`,on je nastavio da mi preti a na to sto ga upitah,nije odgovorio
dokaz da su roditelji stvorili i da podrzavaju svoje vukodlake

Joj, breeee, sto udjoh i procitah z:cry:

Jesi spasila mace?

Na to sam mislila izmedju ostalog...takvi "izdanci" su danas kao dobar dan. A najstrasnije je sto je sve manje ljudi spremno da se zaustavi i ocita bukvicu takvima...i pomogne stvoru koje te male psihopate muce. Bahati su danas glasna vecina, normalni tiha manjina. I nema nade u da se takvo stanje stvari u dogledno vreme promeni.

Plašim se tih klinaca, kad postanu veliki, na šta li će tek onda biti spremni? Ne verujem da agresivno, vaspitno zapušteno dete izrasta u valjanog čoveka. Trebalo bi da država napravi neki plan, nenametljiv i gotovo neprimetan, da se razna ministarstva udruže, pre svega zdravstvo i prosveta, pa i kultura i sport, da se ovoj deci pomogne. Gledanje i prazno pričanje ne vode ničemu. Valjda je u interesu ove zemlje da ima kvalitetne omladince i gradjane.

Plašim se tih klinaca, kad postanu veliki, na šta li će tek onda biti spremni? Ne verujem da agresivno, vaspitno zapušteno dete izrasta u valjanog čoveka. Trebalo bi da država napravi neki plan, nenametljiv i gotovo neprimetan, da se razna ministarstva udruže, pre svega zdravstvo i prosveta, pa i kultura i sport, da se ovoj deci pomogne. Gledanje i prazno pričanje ne vode ničemu. Valjda je u interesu ove zemlje da ima kvalitetne omladince i gradjane.

To su mali Hitleri.
Pomoć države svodi se samo na kažnjavanje i/ili formalno i potom problem postaje još veći.

I kada kažeš zdravstvo, prosveta itd, pa nisu institucije nekakva viša živa bića, pa da pomažu, već institucije su sastavljene od pojedinaca.
Sve dok se na instituciju bude gledalo kao na neko više biće, neće davati rezultate, već kada se shvati da kvalitet institucije je prioporcionalan kvalitetu pojedinaca.
A to podrazumeva dobru selekciju kadrova.

Слажем се ја са тобом око наведеног али је поента онога што сам хтео да ти кажем да школа увек користи. Да не треба да се одричеш школе само зато што је неко на превару достигао неки положај и има неку корист.
На жалост, због таквог размишљања данас имаш гомилу родитеља који своју децу, из најбоље намере, да се не би мучила као они, усмеравају погрешно, на лакше стазе и заобилазне путеве. На пречице. А лепо се каже, ко не плати на мосту, платиће на ћуприји.
Зато децу треба учити да материјална богатства немају вредност већу од употребне. И да не преносе генетску глад на децу.

Ма не одричем се ја школе, само исто тако знам да без неке везе, што страначке, што ортаклука, тешко да ћеш добити посао, што је овде свима јасно. Можеш да добијеш посао ако си члан ДС-а или неке партије на власти, ово остало може да ради као шљакер, или на грађевини или као таксиста, и то је то.

Тужно је што омладина у Србији масовно има мишљење да од школе нема 'леба, али је то и реално, у Србији и нема леба од школе. За ових пар година, из Србије је отишло 40.000 научника, и високо образованих људи, што је на проценат образованих људи и популације у Србији скандалозно, значи сваки који вреди је отишао у просеку, што значи ви што сте остали сналазите се како знате и умете. Ја опет кажем деведесете су биле, а код нас Срба све што је било и поновиће се, само десет пута страшније, живи били па видели.

Prvo, ta tvoja profesorka nema platu 200-250 evra.

Drugo, sta nju briga da li neki privatnik koji zaradjuje 3000 evra ima ili nema skolu? Ako joj se to ne svidja, neka ode ona u privatne vode, pa neka sa svojom ultra-mega-giga sposobnoscu i znanjem koje je naucila u skoli zaradi 3000 evra mesecno.

Trece, ti koji rade za drzavu, a nesposobni su i sisaju od te iste drzave 2000-3000 evra mesecno, itekako imaju skolu. Verovatno se na prste jedne ruke moze naci neki takav slucaj koji nema skolu. Da bi sisao drzavni budzet za tolike pare, on mora da ima skolu.

Прво та моја професорка је за моје четри године школовања имала да промени можда три одевне комбинације, јер пара више нема, и ради два посла како би имала ето славу да прослави, и тако неки празник, а о летовању и зимовању и не размишља, радила је у великој банци, али када се променила власт шутнули их све и поставили своје људе. Укратко.

Ти који раде за државу су у партијама које су на власти,и шишају од државе колико год им треба, и немој да ми причаш о држави, јер када се прича о држави има смисла само када се прича о Швици, Аустрији, Немачкој, Енглеској, Француској и државама тог типа, а у нашој држави банани немој да ми причаш, јер чим изађем на улицу видим шта и како се ради, и како се све ради испод стола, и како је све преко везе, и како је олош елита, а права елита крпи крај с крајем.

И када млад човек као што сам ја, од двадесет година, види све ово, и види куда све ово иде, и како ми краду сваки дан паре, и купују аудије, јахте, авионе, виле, а како ја гледам да ли уопште имам будућност кроз две-три године а да не причамо за даље, онда и не треба питати зашто ова омладина не зна ни куда иде, ни шта ради.

Кажи ти мени шта мени ова држава нуди? А нисам члан странке, и нећу да будем лопов по тој линији, ни по било којој другој, а желим да живим на свом, где сам рођен и где сам одрастао, и где су моји људи, моја вера, мој народ. Шта ми нуди држава?

Прво та моја професорка је за моје четри године школовања имала да промени можда три одевне комбинације, јер пара више нема, и ради два посла како би имала ето славу да прослави, и тако неки празник, а о летовању и зимовању и не размишља, радила је у великој банци, али када се променила власт шутнули их све и поставили своје људе. Укратко.

Ти који раде за државу су у партијама које су на власти,и шишају од државе колико год им треба, и немој да ми причаш о држави, јер када се прича о држави има смисла само када се прича о Швици, Аустрији, Немачкој, Енглеској, Француској и државама тог типа, а у нашој држави банани немој да ми причаш, јер чим изађем на улицу видим шта и како се ради, и како се све ради испод стола, и како је све преко везе, и како је олош елита, а права елита крпи крај с крајем.

И када млад човек као што сам ја, од двадесет година, види све ово, и види куда све ово иде, и како ми краду сваки дан паре, и купују аудије, јахте, авионе, виле, а како ја гледам да ли уопште имам будућност кроз две-три године а да не причамо за даље, онда и не треба питати зашто ова омладина не зна ни куда иде, ни шта ради.

Кажи ти мени шта мени ова држава нуди? А нисам члан странке, и нећу да будем лопов по тој линији, ни по било којој другој, а желим да живим на свом, где сам рођен и где сам одрастао, и где су моји људи, моја вера, мој народ. Шта ми нуди држава?

Prvo, ne znam koliko je odevne kombinacije promenila, ali ako je profesorka, onda nema platu 200-250 evra. I super ako je radila za drzavnu banku, trebala je da nadje neku vezu da se zaposli u Komercijalnoj ili jos tako nekoj slicnoj drzavnoj banci. Sve, samo da ne radi kod privatnika ili sama ulozi pare u nesto, posto to rade samo nemoralni ljudi i lopovi.

Drugo, tvoja profesorka radi za drzavu, drzava joj daje pare. Ne znam da li je u nekoj partiji na vlasti, mada sumnjam. U Srbiji je drzava najveci moguci ideal, i ugraditi se u sistem i muzati istu je ideal srpskim generacijama unazad. Ovo ne vazi ako ides u neku privatnu skolu, u sta sumnjam.

Omladina ne zna gde ide, jer ima glupave starije generacije koje pojma o zivotu nemaju jer su zivele u komunjarskom sistemu. Te starije generacije ne umeju da ih upute u novo vreme, gde je sve teze sisati drzavu, posto ista ima sve manje para. Ovo cemu mi prisustvujemo sada je poslednji stadijum komunjarskog sistema, gde para vise nema, pa je ugradjivanje u sistem sve teze i teze, trebaju ti sve vece veze. To radja ogromnu malogradjanstinu i jos vecu glupost. To se obicno desava kada je najveca moralna vrednost u drzavi- uglaviti se na neko radno mesto u javnoj instituciji, odakle nikada ne mogu da te otpuste, i odakle ces da parazitiras do kraja zivota. U takvom sistemu je i moguce da ti isti koji su se uglavili po javnim institucijama pljuju po privatnicima. U takvom glupavom sistemu je moguce da omladina ocekuje da mu drzava obezbedi posao, sto je jos veca besmislica. Tj. ova omladina je generalno prestala da ocekuje to od drzave, sto je jedan od malih stvari koja je jako dobra u svoj ovoj papazjaniji- da ljudi prestanu da moralno pljuju po drzavi zato sto im ne obezbedjuje posao. Ranije, omladina 80-ih je to radila, i zato se nisu pomerili ni korak dalje od svojih starih. Ova omladina ni priblizno nece da bude toliko nesposobna kao generacije 40-ih,50-ih i 60-ih, jer ce se oni snalaziti u zivotu na osnovu svojih sposobnosti, a nece im drzava dati na poklon radna mesta.

Bold- Drzava ne moze nista da ti nudi, jer ista nije zivo bice. Sto se tice uslova koji vladaju ovde, ona zavise od ljudi koji zive u drzavi, tako da se zali na ljude, a ne na neki opsti pojam kao sto je drzava. I generalno, nikada se u zivotu ne oslanjaj na to sta ti neko nudi, i sta ce neko da ti da, nego se oslanjaj na sebe i svoje sposobnosti. A svako ko prima pare od drzava, opstina, ili mu drzava da monopol na usluge koje pruza je lopov, a ipak mislim da ti koji imaju jahte su oni koji su ulozili svoje pare i svoj zivot u neki biznis, pa uspeli ljudi. Verovatno ima i neko ko nije privatnik a ima jahte i sl., ali to su bas neki profi sisaci budzeta.

Poslednja izmena:
Prvo, ne znam koliko je odevne kombinacije promenila, ali ako je profesorka, onda nema platu 200-250 evra. I super ako je radila za drzavnu banku, trebala je da nadje neku vezu da se zaposli u Komercijalnoj ili jos tako nekoj slicnoj drzavnoj banci. Sve, samo da ne radi kod privatnika ili sama ulozi pare u nesto, posto to rade samo nemoralni ljudi i lopovi.

Drugo, tvoja profesorka radi za drzavu, drzava joj daje pare. Ne znam da li je u nekoj partiji na vlasti, mada sumnjam. U Srbiji je drzava najveci moguci ideal, i ugraditi se u sistem i muzati istu je ideal srpskim generacijama unazad. Ovo ne vazi ako ides u neku privatnu skolu, u sta sumnjam.

Omladina ne zna gde ide, jer ima glupave starije generacije koje pojma o zivotu nemaju jer su zivele u komunjarskom sistemu. Te starije generacije ne umeju da ih upute u novo vreme, gde je sve teze sisati drzavu, posto ista ima sve manje para. Ovo cemu mi prisustvujemo sada je poslednji stadijum komunjarskog sistema, gde para vise nema, pa je ugradjivanje u sistem sve teze i teze, trebaju ti sve vece veze. To radja ogromnu malogradjanstinu i jos vecu glupost. To se obicno desava kada je najveca moralna vrednost u drzavi- uglaviti se na neko radno mesto u javnoj instituciji, odakle nikada ne mogu da te otpuste, i odakle ces da parazitiras do kraja zivota. U takvom sistemu je i moguce da ti isti koji su se uglavili po javnim institucijama pljuju po privatnicima. U takvom glupavom sistemu je moguce da omladina ocekuje da mu drzava obezbedi posao, sto je jos veca besmislica. Tj. ova omladina je generalno prestala da ocekuje to od drzave, sto je jedan od malih stvari koja je jako dobra u svoj ovoj papazjaniji- da ljudi prestanu da moralno pljuju po drzavi zato sto im ne obezbedjuje posao. Ranije, omladina 80-ih je to radila, i zato se nisu pomerili ni korak dalje od svojih starih. Ova omladina ni priblizno nece da bude toliko nesposobna kao generacije 40-ih,50-ih i 60-ih, jer ce se oni snalaziti u zivotu na osnovu svojih sposobnosti, a nece im drzava dati na poklon radna mesta.

Bold- Drzava ne moze nista da ti nudi, jer ista nije zivo bice. Sto se tice uslova koji vladaju ovde, ona zavise od ljudi koji zive u drzavi, tako da se zali na ljude, a ne na neki opsti pojam kao sto je drzava. I generalno, nikada se u zivotu ne oslanjaj na to sta ti neko nudi, i sta ce neko da ti da, nego se oslanjaj na sebe i svoje sposobnosti. A svako ko prima pare od drzava, opstina, ili mu drzava da monopol na usluge koje pruza je lopov, a ipak mislim da ti koji imaju jahte su oni koji su ulozili svoje pare i svoj zivot u neki biznis, pa uspeli ljudi. Verovatno ima i neko ko nije privatnik a ima jahte i sl., ali to su bas neki profi sisaci budzeta.

Па држава и јесте ту да обезбеди посао својим становницима о чему причаш ти? Ако су сви приватници шта од тога држава има? Како може да буде јака држава ако је све приватизовано, а зна се како се овде плаћа порез и томе слично, тј да преко страначке линије не плаћа нико ништа. Значи та твоја прича не да је шупља, него има двеста рупа које могу да оборим кад год хоћеш, али мрзи ме више да пишем километарске постове, нека ти буде да си у праву..

И само једна ствар, држава МОРА да обезбеди политичку, социјалну, економску и територијалну сигурност, нама наша није обезбедила ништа од та четри наведена, и то је тачка.

Nije samo porodicno vaspitanje u pitanju vec i odnos drzave prema roditeljstvu i deci. Prihvatamo sve i svasta sto nacujemo, a sve se sirovo i povrsno tumaci. Decja prava, zakoni o zastiti dece...to se kod nas sve svodi na "prava" ali ne i na obaveze. Ocu da kazem da deca moraju da se uce da imaju i neke obaveze i da ce snositi posledice za negativne oblike ponasanja. Sada se ide u pravcu da se drzava sto vise umesa u porodicu i vaspitanje. Roditelj ne sme da vikne na dete, da ga kazni , odmah ga deklarisu kao zlostavljaca, a nije zlostavljac jedna majka koju sam videla kako moli svoje dete koje ima oko tri godine da ustane sa strokavog trotoara.Stajala je kao koza i bespomocno posmatrala deset minuta dete kako se valja po trotoaru i histerise.Bas je super mama. Dete mora da zna gde mu je mesto, a gde je mesto roditelju.Tako se uci da postuje i starije od sebe. Medjutim kada se pomesaju uloge lose ispadne. Na kraju ce se toliko obezvrediti prava odraslog coveka da ce ga psi setati, deca vaspitavati, a neko drugi kaznjavati. Mnogo mi je zao kada cujem ovakve primere , hvata me strah i pitam se gde mi to idemo? Sta je falilo tradicionalnom vaspitanju? Ne mislim na ono kada se pomene tradicionalno vaspitanje da to podrazumeva batine, mislim na tradicionalno bez batina.

Poslednja izmena od moderatora:
Mnogo mi je zao kada cujem ovakve primere , hvata me strah i pitam se gde mi to idemo? Sta je falilo tradicionalnom vaspitanju? Ne mislim na ono kada se pomene tradicionalno vaspitanje da to podrazumeva batine, mislim na tradicionalno bez batina.

Možda ljudi veruju da je Ljubav, nežnost i iskrenost i saosećanje, nešto što odmaže savremenom čoveku u surovom svetu, pa se zamenjuju sa grubošću i licemerjem i sebičnošću?

Back