Agencija za nekretnine od kupca trazi novac na ulici!

Cekalusa

Početnik
Poruka
6
Pozdrav svima,

Nedavno sam kupio stan u Beogradu i potpisao ugovor sa prodavcem tog stana i zavrsio sve kod notara. Nakon uobicajenog cestitanja i rukovanja i kad su se svi razisli na ulici mi prilazi zastupnik tj agent prodavca iz firme Beocity i trazi da joj naruke platim mnogo novca. Ja je pitam otkud joj ta ideja kad nemam ugovor s njom niti Beocity a ona kaze da brze bolje platim.
Nije mi dala ni fiskalni racun nitj fakturu, nista. Samo neku njihovu 'priznanicu ' da bi "izbegli PdV" kako ona kaze. Ja sve to odbijam i odlazim kuci.

Emailom mi se isti dan javlja neko iz agencije bahatim tonom i trazi placanje fakture koju je poslao, pri tome je email titlovao kao "fakrura".

Mislim da ce doci do suda i vec sam kontaktirao advokata. Od ljudi ovde bih zamolio za savete i misljenja a i svedočanstva slicne sorte koja bi mi mogla koristiti u parnici protiv njih.

Hvala svima unapred

Pozdrav svima,

Nedavno sam kupio stan u Beogradu i potpisao ugovor sa prodavcem tog stana i zavrsio sve kod notara. Nakon uobicajenog cestitanja i rukovanja i kad su se svi razisli na ulici mi prilazi zastupnik tj agent prodavca iz firme Beocity i trazi da joj naruke platim mnogo novca. Ja je pitam otkud joj ta ideja kad nemam ugovor s njom niti Beocity a ona kaze da brze bolje platim.
Nije mi dala ni fiskalni racun nitj fakturu, nista. Samo neku njihovu 'priznanicu ' da bi "izbegli PdV" kako ona kaze. Ja sve to odbijam i odlazim kuci.

Emailom mi se isti dan javlja neko iz agencije bahatim tonom i trazi placanje fakture koju je poslao, pri tome je email titlovao kao "fakrura".

Mislim da ce doci do suda i vec sam kontaktirao advokata. Od ljudi ovde bih zamolio za savete i misljenja a i svedočanstva slicne sorte koja bi mi mogla koristiti u parnici protiv njih.

Hvala svima unapred
ako nisi ih ti angažovao, ako nemaš sa njima potpisan ugovor o posredovanju, onda im ne duguješ baš ništa
agent prodavca je prodavčeva briga

Nisam ih angazovao nego se samo javio na oglas koji su objavili. Kada sam gledao stan nije bilo govora ni o novcu ali su hteli da potpisem neki ugovor sto aam odbio pa je zavladalo malo zatisje medju nama. No opet smo stupili u kontakt i krenuli u proces zavrsavanja ugovora.
Taj agent je sve radio u ime svog klikenta tj prodavca i jasno mi dao do znanja da je "njegov covek". Cak mi je sakrio par bitnih detalja tj mana oko stana i otkud to da on trazi novac od mene na ulici?! Za kakvu uslugu?!

Bez racuna bez fakture, a kad sam spomenuo racun taj agent veli da je bolje bez PDVa :/

Ako je neko imao slicnih iskustava nek slobodno iznese ili ovde ili na pp, pomoci ce meni i mom advokatu.. hvala
Ја сам дао оглас за продају стана и јавило ми се сијасет агенција да ме заступају уз провизију од 2%, од којих сам неколико одабрао/потписао Уговор да им исплатим САМО ако они доведу купца (коме ћу рећи да он нема према њима никаквих новчаних обавеза, већ само ја), са тим да ми ОНИ обаве све оне радње око папирологије и реализације (писање предуговора, провера документације и овере код нотара, након исплате договорене цене). Тако да и ти то можеш да провериш, на исти начин и не дозволиш да те неко уцењује.

Ја сам дао оглас за продају стана и јавило ми се сијасет агенција да ме заступају уз провизију од 2%, од којих сам неколико одабрао/потписао Уговор да им исплатим САМО ако они доведу купца (коме ћу рећи да он нема према њима никаквих новчаних обавеза, већ само ја), са тим да ми ОНИ обаве све оне радње око папирологије и реализације (писање предуговора, провера документације и овере код нотара, након исплате договорене цене). Тако да и ти то можеш да провериш, на исти начин и не дозволиш да те неко уцењује.
Пази на још једну ствар, ако си као купац склопио/потписао Уговор са агенцијом да ти нађе продавца за стан, онда су они у праву, а ако ниси а они "фалсификовали" Уговор, који су можда имали са продавцем (где имају све твоје податке), онда иди са адвокатом преко суда , да "исправљаш криву Дрину", пошто је свугде "хохштаплерај" са неизвесним исходом. Конкретно, мој оглас је имао око 550 прегледа и осим агенција, које ме салетају као "кобци", ниједан ме купац није контактирао било телефоном или мејлом, што ме чуди. За непун месец од 6 агенција, само су 2 довеле "њихове" купце да погледају стан, па сам њих 4 обавестио да раскидам Уговор са њима и очекујем повратну информацију да су га примили, да их скине с......."грбаче" , да не речем оно вулгарно.

Продавао сам масу кућа и станова широм Војводине. Никад ми није био потребан посредник. Увек сам излазио са реалном ценом за локацију и стање самог објекта,и продавао га за тили час. Исто је било и кад сам куповао,искључиво сам пословао са власником некретнине уз предходну темељну проверу. Не видим шта ће ти ико трећи у послу.

Nisam ih angazovao nego se samo javio na oglas koji su objavili. Kada sam gledao stan nije bilo govora ni o novcu ali su hteli da potpisem neki ugovor sto aam odbio pa je zavladalo malo zatisje medju nama. No opet smo stupili u kontakt i krenuli u proces zavrsavanja ugovora.
Taj agent je sve radio u ime svog klikenta tj prodavca i jasno mi dao do znanja da je "njegov covek". Cak mi je sakrio par bitnih detalja tj mana oko stana i otkud to da on trazi novac od mene na ulici?! Za kakvu uslugu?!

Bez racuna bez fakture, a kad sam spomenuo racun taj agent veli da je bolje bez PDVa :/
Jesi li ti procitao taj ugovor koji si potpisao? Tvoj advokat? Pominje li se negde ta agancija? Uslovi? Bilo sta?
Ako nema u ugovoru nemaju oni nista sa tobom. I plus sledeci put mu kazi da te zovne na telefon za par dana da se dogovorite. Kad te bude zvao, ukljuci snimanje i pobrini se da se predstavi i imenom i prezimenom i iz koje agencije. Znaci: Kako? Ko je to? Koja agencija? Kao ne cujes dobro.
E onda tu vidi sta hoce, kakve pare, kakav pdv, pa ga prijavi policiji i imas dokaz da je pokusao da iznudi pare od tebe.

Ako pise u ugovoru da su oni posrednici, ugovor koji si ti potpisao, onda si se zeznuo. Procitaj bolje i vidi ko je duzan po ugovoru da snosi troskove posrednistva. I da li vas kupoprodajni odnos ima veze sa njihovim posrednistvom. Najcesce je to da oni imaju slucaj samo kada oni dovedu kupca. Osim ako je ugovorom naglaseno da je agencija preuzela citavu odgovornost za prodaju i on nema prava da prodaje zasebno. Opet i tu treba da se vidi ko je duzan da snosi troskove.

Ako prodavac ima zaseban ugovor sa agencijom koji je on ugovorio oko provizije, to nema nikakve veze sa tobom i vrv nece da im plati i oni pokusavaju da iznude od tebe.
To sto ti trazi pare na ruke bez pdv je krivicno delo.

Back