Nemačka nacionalna televizija ARD o protestima u Srbiji: "Učestvovanje u demonstracijama postaje opasno, do kada će EU ćutati?"
Izvor: ARD
Ono što je počelo kao protest protiv korupcije u Srbiji je u medjuvremenu preraslo u široku gradjansku pobunu u celoj zemlji. Protesta protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića je sve više a on postaje sve autoritarniji. U zemlji koja je kandidat za članstvo u EU – učestvovanje u protestima postaje opasno. Pre nekoliko nedelja su bezbednosne snage bukvalno prebile brojne demonstrante, ali demonstracije se nastavljaju i tako već nekoliko meseci. I večeras se održava jedan od brojnih protesta, ovaj put u Novom Sadu, gradu na severu zemlje – upravo tamo gde je urušavanje nadstrešnice glavne železničke stanice sa brojnim ljudskim žrtvama pokrenulo talas protesta koji i danas traju, izveštava nemački ARD.
Slavica Filipović ne odustaje. I večeras je na protestim kao i mnogo puta ranije prethodnih meseci.
"Izmedju ostalog sam besna zbog korišćenja prekomerne sile prema studentima i ostalim gradjanima u prethodnom periodu", kaže Izjava Slavica Filipović.
Ona nastavlja sa protestima iako je na sopstvenom primeru osetila koje posledice protesti mogu da imaju.
Nekoliko sati ranije kod Slavice, u njenom domu. Zajedno sa suprugom, advokatom, još jednom pregleda dokumentaciju i rešenje o otkazu.
Predavala je 24 godine u gimanziji u jednom mestu nadomak Novog Sada. Zajedno sa nekoliko koleginica je stupila u obustavu rada kao vid podrške studentskim protestima. U julu joj je uručeno rešenje o otkazu.
"Pitala sam direktorku, jel Vi to nas zaista otpuštate. Rekla je: pa da. Prva reakcija je bila smeh, ne zbog toga što mi je bilo do smeha nego zbog toga što sam mislila da su se preigrali, da je ludost to što čine", navodi Slavica.
Za Slavicu je ovo jasan pokazatelj kako se Vučićev sistem obračuanava sa kritičkim glasovima.
N1
Nekih stotinjak kilometara južnije, u Beogradu, srpski kanal N1
Novinari redovno izveštavaju uživo sa demonstracija. U poslednje vreme im je sve češće potrebna zaštitna oprema.
Direktor televizije, Igor Božić govori o otvorenom neprijateljstvu prema njima.
"Naši novinari su neprekidno izloženi pretnjama, bilo je i fizičkih napada", navodi Izjava programski direktor N1 Igor Božić.
N1 izveštava kritički i nezavisno, što je retkost u Srbiji.
Kanal pripada koncernu United Media sa Aleksandrom Subotić na čelu.
Čini se očiglednim da srpska država pokušava da se meša u poslove ove grupacije, što pokazuje i jedan snimljeni razgovor izmedju dvojice konkurentskih direktora.
Prevod dela razgovora izmedju Stan-a Millera i Vladimira Lučića:
"Predsednik je Nikosa pitao da se nadje brz način da se smeni Aleksandra Subotić".
"Naravno da je neprijatna situacija ali svi smo rešeni da se borimo za svoje pravo na nezavisno novinarstvo", ističe Božić.
Vučić na Pinku
Predsednik Srbije Vučić u razgovoru za jedan provladin medij odbija svaku umeüanost u ovaj slučaj i dodaje
„Ne znam da li je gospodja Subotić učinila nešto dobro ili loše – ali da sam želeo da ugasim te medije – to bi se i dogodilo“, rekao je Vučić.
Vučićeva Srbija je na putu u EU a ona se do sada uzdržavala od kritike prema sve autoritarnijem predsedniku. Pitanje je: do kada će to tako biti.
Michael Gahler je spoljnopolitički glasnogovornik narodnjačkog bloka u Evropskom Parlamentu, dakle pripada istoj partiji kao i predsednica Komisije Von der Leyen.
On zahteva više javne kritike i finansijske konsekvence u odnosu na Srbiju.
"Po mom sudu bismo morali da uvedemo neku vrstu uslovnosti, naročito kada je reč o uplatama velikih iznosa Srbiji. To se naročito odnosi na oblasti kao što su sloboda medija i borba protiv korupcije. Ukoliko nema napretka – neće biti ni isplata", kaže Michael Gahler.
Nazad u Novi Sad kod Slavice Filipović i njenog muža.
I oni žele Srbiju bez Vučića na vlasti. Protesti su jedan od koraka ka tom cilju.