Adventizam i subota

Evo ga opet na videlu,i nije ga sramota...
Hajde sreco daj se osokoli i konacno mi odgovori pitanje sa kojeg si junacki pobegao:

ZA KOGA JE KONKRETNO Bog posvetio i blagoslovio sedmi dan,ko je taj koji bi trebao imati nekakvog blagoslova od tog dana - jel mozda konje,magarce,andjele,heruvime ili sam Bog ????
..ili mozda Adam ?

Ti očito znaš, pa ćeš nam citirati biblijski tekst gdje točno piše za koga je subota posvećena i kome je zapovjeđena. Dakle, pokaži da poštuješ Božju riječ.

Ti očito znaš, pa ćeš nam citirati biblijski tekst gdje točno piše za koga je subota posvećena i kome je zapovjeđena. Dakle, pokaži da poštuješ Božju riječ.
Naravno da znam,evo ti teksta ZA KOGA je Bog posvetio i blagoslovio sedmi dan;

1 Mojs.2,7:
"...A stvori Gospod Bog čovjeka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovjek duša živa..."

Kao sto se jasno vidi,u vreme stvaranja Bog je stvorio Adama i on je bio JEDINO ljudsko bice na planeti koje bi moglo imati benefita od Bozjeg ekskluzivnog blagosiljanja sedmog dana i ujedno bio je jedini pripadnik Bozjeg naroda koji se tek trebao stvarati na Zemlji u skladu sa Bozjim instrukcijama za razmnozavanje.

Evo,dobio si jasnog i preciznog odgovora od mene a koji se dobija na osnpovu logickog povezivanja cinjenica stoga ako li smatras da mi iz nekog razloga logika pogresna - daj me demantiraj tako sto ces mi takodje jasno i precizno odgovoriti ZA KOGA je Bog posvetio i blagoslovio sedmi dan.
Izvoli.

Koliko vidim čovjek vas ubija argumentima a vi samo okrećete na desete teme.
E to sto si ga tako nazvao i podrzao je protivno svim vasim kanonima.
Ko jer...tika podrzi kanoni ga proklinju.

Osim toga evo u kom pravcu ti ide crkva.

Prilozi

• Screenshot_20241124_112212_Messenger.jpg
    Screenshot_20241124_112212_Messenger.jpg
    97,1 KB · Pregleda: 3
Kakva bvre pogresna tvrdnja falsifikatoru jereticki,ponavljam jos jednom citata iz Svetog Pisma:

1 Mojs.2,2-4:
"...I svrši Bog do sedmoga dana djela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svijeh djela svojih, koja učini;
I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svijeh djela svojih, koja učini;
To je postanje neba i zemlje, kad postaše, kad Gospod Bog stvori zemlju i nebo,..."

Kao sto se jasno vidi,Biblijski izvestaj o stvaralackom procesu se zavrsava konstatcijom da je " to postanje neba i zemlje sto ce reci da sve sto je Bog stvarao nalazi se IZA te konstatcije !!!

KAKO TE NIJE SRAMOTA DA FALSIFIKUJES BOZJU REC SAMO DA BI ODBRANIO SVOJU JERETICKI TEOLOGIJU ????????????
To bi moglo proći da je to jedini stih na ovu temu ali nije. S obzirom kako nigdje ne vidimo da praoci od Adama do Sinaja svetkuju subotu kao i da imamo jasan stih koji kaže da je subota obznanjena na Sinaju moramo promisliti o čemu se radi u tom tvom čuvenom stihu. I razumno je zaključiti da je prorok Mojsije prilikom zapisivanja o stvaranju svijeta napisao i obrazloženje izrailjske prakse svetkovanja subote koja je nastala hiljadama godina nakon opisanih događaja stvaranja, ali je sa njima bila povezana i u vrijeme pisanja Knjige Postanja već bila aktuelna. Kako sam već naveo prorok Mojsije na sličan način obrazlaže i druge izrailjske prakse poput nejedenja mesa sa mišića na zglavku u stegnu.

E to sto si ga tako nazvao i podrzao je protivno svim vasim kanonima.
Ko jer...tika podrzi kanoni ga proklinju.
Pa ne podržavam ja njega u pogrešnim učenjima RKC već u argumentaciji protiv vas. Recimo tebe podržavam kad JS objašnjavaš da je Hristos Bog.

Osim toga evo u kom pravcu ti ide crkva.
Aleksandar Vučić je inače fan vašeg protestantskog duha tako da nije baš njegova žena dobar argument za bilo šta.

Evo,dobio si jasnog i preciznog odgovora od mene a koji se dobija na osnpovu logickog povezivanja cinjenica stoga ako li smatras da mi iz nekog razloga logika pogresna - daj me demantiraj tako sto ces mi takodje jasno i precizno odgovoriti ZA KOGA je Bog posvetio i blagoslovio sedmi dan.
Izvoli.

Prvo, nisam od tebe tražio tvoje 'logičko povezivanje činjenica', nego citat iz Biblije. Nemaš ga, dakle, pa ovo svoje logičko povezivanje' zatakni proročici za šešir.

Drugo, što je pogubno po tebe, ovo tvoje 'logičko povezivanje činjenica' je antibiblijsko. Jer ti tvrdiš da je Bog još u raju s Adamom sklopio savez i da mu je tom prilikom dao Deset zapovijedi, a među njima i subotu. Biblija (Mojsije) svjedoči upravo suprotno ovome što ti ponavljaš, svjedoči da Bog ni sa kim, prije Židova na Sinaju (Nije Jahve sklopio taj savez s našim očevima, Pnz 5,3) nije sklopio ovakav savez, dakle nikome prije Židova na Sinaju nije dao Dekalog a to znači ni subotu. Evo svjedočanstva Biblije:

Pnz 5,1-21: Mojsije sazva sav Izrael te im reče: »Čuj, Izraele, naredbe i zapovijedi što ih danas izričem u tvoje uši! Naučite ih, držite i vršite. Jahve, Bog naš, sklopio je s nama savez na Horebu. Nije Jahve sklopio taj savez s našim očevima, nego baš s nama svima koji smo danas ovdje živi.

6 ‘Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
7 Nemoj imati drugih bogova uz mene!
8 Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. 9 Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca – onih koji me mrze – na djeci do trećeg i četvrtog koljena, 10 a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.
11 Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.
12 Dan subotnji obdržavaj i svetkuj, kako ti je naredio Jahve, Bog tvoj. 13 Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. 14 A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvome. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni vol tvoj, ni magarac tvoj, niti ikakvo živinče tvoje, niti došljak koji je unutar tvojih vrata; tako da mogne otpočinuti i sluga tvoj, i sluškinja tvoja kao i ti. 15 Sjeti se da si i ti bio rob u zemlji egipatskoj i da te odande izbavio Jahve, Bog tvoj, rukom jakom i ispruženom mišicom. Zato ti je zapovjedio Jahve, Bog tvoj, da držiš dan subotnji.
16 Poštuj oca svoga i majku svoju, kako ti je Jahve, Bog tvoj, zapovjedio, da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji koju ti Jahve, Bog tvoj, daje.
17 Ne ubij!
18 Ne učini preljuba!
19 Ne ukradi!
20 Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!
21 Ne poželi žene bližnjega svoga!
Ne poželi kuće bližnjega svoga, ni njive njegove, ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga.’«

Dakle, da je Bog još u raju 'izrekao u uši Adama i Eve' ove zapovijedi, kako ti tvrdiš, Mojsija bi Bog sigurno u ovo uputio i spriječio Mojsija da u Božjoj riječi napiše ovakvu 'netočnost' - da Bog nikome prije Židova na Horebu nije dao ove zapovijedi i ni sa kim prije njih nije sklopio savez.

P.S. Još jednom. Zatakni svoju logiku proročici za šešir, jer gore vidjesmo da ti je ona iznjedrila antibiblijski nauk.

To bi moglo proći da je to jedini stih na ovu temu ali nije. S obzirom kako nigdje ne vidimo da praoci od Adama do Sinaja svetkuju subotu kao i da imamo jasan stih koji kaže da je subota obznanjena na Sinaju moramo promisliti o čemu se radi u tom tvom čuvenom stihu. I razumno je zaključiti da je prorok Mojsije prilikom zapisivanja o stvaranju svijeta napisao i obrazloženje izrailjske prakse svetkovanja subote koja je nastala hiljadama godina nakon opisanih događaja stvaranja, ali je sa njima bila povezana i u vrijeme pisanja Knjige Postanja već bila aktuelna. Kako sam već naveo prorok Mojsije na sličan način obrazlaže i druge izrailjske prakse poput nejedenja mesa sa mišića na zglavku u stegnu.
Biblija nije badava pisana redosledno pocevsi od stvaranja stoga sve sto tamo ima u smislu hronoloskih zapisa -SVE JE TAKO KAKO JESTE zapisano i nikako drugacije
Dobio si par pitanja kako bi pojasnio svoju apsurdnu teologiju ali si i od tamo pobegao dok mi neka pitanja proglasavas pogresnim kako bi takodje eskivirao odgovaranje.

Svaki posten covek koji prati nasu diskusiju jasno vidi da si ti klasican eskivator koji pojma nema pre svega od svoje vlastite doktrine a jos manje ima od Svetog Pisma.
...i to nazalost nije najgore vec je to tvoja tendenciozna odluka da pljujes Bozju Rec i da ujedno zabadas glavu u pesak kako bi se...sta ja znam,mozda spasao od posledica i uzasnih blamaza.

Prvo, nisam od tebe tražio tvoje 'logičko povezivanje činjenica', nego citat iz Biblije. Nemaš ga, dakle, pa ovo svoje logičko povezivanje' zatakni proročici za šešir.

Drugo, što je pogubno po tebe, ovo tvoje 'logičko povezivanje činjenica' je antibiblijsko. Jer ti tvrdiš da je Bog još u raju s Adamom sklopio savez i da mu je tom prilikom dao Deset zapovijedi, a među njima i subotu. Biblija (Mojsije) svjedoči upravo suprotno ovome što ti ponavljaš, svjedoči da Bog ni sa kim, prije Židova na Sinaju (Nije Jahve sklopio taj savez s našim očevima, Pnz 5,3) nije sklopio ovakav savez, dakle nikome prije Židova na Sinaju nije dao Dekalog a to znači ni subotu. Evo svjedočanstva Biblije:

Pnz 5,1-21: Mojsije sazva sav Izrael te im reče: »Čuj, Izraele, naredbe i zapovijedi što ih danas izričem u tvoje uši! Naučite ih, držite i vršite. Jahve, Bog naš, sklopio je s nama savez na Horebu. Nije Jahve sklopio taj savez s našim očevima, nego baš s nama svima koji smo danas ovdje živi.

6 ‘Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
8 Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. 9 Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca – onih koji me mrze – na djeci do trećeg i četvrtog koljena, 10 a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.
11 Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.
12 Dan subotnji obdržavaj i svetkuj, kako ti je naredio Jahve, Bog tvoj. 13 Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. 14 A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvome. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni vol tvoj, ni magarac tvoj, niti ikakvo živinče tvoje, niti došljak koji je unutar tvojih vrata; tako da mogne otpočinuti i sluga tvoj, i sluškinja tvoja kao i ti. 15 Sjeti se da si i ti bio rob u zemlji egipatskoj i da te odande izbavio Jahve, Bog tvoj, rukom jakom i ispruženom mišicom. Zato ti je zapovjedio Jahve, Bog tvoj, da držiš dan subotnji.
16 Poštuj oca svoga i majku svoju, kako ti je Jahve, Bog tvoj, zapovjedio, da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji koju ti Jahve, Bog tvoj, daje.
17 Ne ubij!
18 Ne učini preljuba!
19 Ne ukradi!
Ne poželi kuće bližnjega svoga, ni njive njegove, ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga.’«

Dakle, da je Bog još u raju 'izrekao u uši Adama i Eve' ove zapovijedi, kako ti tvrdiš, Mojsija bi Bog sigurno u ovo uputio i spriječio Mojsija da u Božjoj riječi napiše ovakvu 'netočnost' - da Bog nikome prije Židova na Horebu nije dao ove zapovijedi i ni sa kim prije njih nije sklopio savez.

P.S. Još jednom. Zatakni svoju logiku proročici za šešir, jer gore vidjesmo da ti je ona iznjedrila antibiblijski nauk.

Kad mi budes dao eksplicitan dokaz da je Bog stvorio limina i tresnje koji to izricito pominje onda ces dobori takvog dokaza i od mene u vezi onog sto trazis.
Hajde sokole,ili uskrati Bogu ekskluzivitet u stvaranju ili priznaj da se u nekim slucajevima logika zaista mora koristiti kad se cita Sveto Pismo !

Generalno jeste sve redoslijedno ali se nekad prilikom redoslijednog opisivanja događaja ubace i neka obrazloženja kasnijih događaja ili prakse koji su povezani sa time što se opisuje.
Jesi li siguran da si skontao ovo sto su ti prsti iskuckali ?????????????????????????

Jel su se to mozda po tebi stvaranja iz treceg dana samo najavile a desile se ..sta ja znam,nakon Sinaja ?
Ili je mozda Bog stvrio coveka tada kada su se pojavili izrailjci na svetskoj sceni ?????

S kom ja to pricam ljudi moji...a da se prebacimo na Sport i Umetnost,mozda se tamo budes bolje *snasao ( citaj - manje blamirao ) ??? :D :mazi:

Pa ne podržavam ja njega u pogrešnim učenjima RKC već u argumentaciji protiv vas. Recimo tebe podržavam kad JS objašnjavaš da je Hristos Bog.

Aleksandar Vučić je inače fan vašeg protestantskog duha tako da nije baš njegova žena dobar argument za bilo šta.
Ajde?
Pa da je tako ne bi on isao u pravcu gde ide tvoja crkva.
Ili pak ona ide u njegovom?
Cim podrzavas jeretika bilo kako, pod prokletstvom si.
Ocigledno ne poznajes dobro svoje kanone u Oce?
Ili samo vadis kako te usi svrbe?

Kad mi budes dao eksplicitan dokaz da je Bog stvorio limina i tresnje koji to izricito pominje onda ces dobori takvog dokaza i od mene u vezi onog sto trazis.

Niti sam ja tražio kakav dokaz od tebe niti mi treba. Ja sam u svom gornjem tekstu do kraja ogolio tvoju poziciju:

Vidimo, Biblija je jasna – Ni s kim prije nas Izraelaca ovdje na Horebu Bog nije sklopio savez i dao zapovijedi koje vam ja izričem, svjedoči Mojsije, nabrajajući nakon toga 'Zapovijedi saveza'.

17 Ne ubij!
18 Ne učini preljuba!
19 Ne ukradi!
------------------------------------------------------

Ti pak, prkoseći ovim jasnim Mojsijevim riječima rugaš se Božjoj riječi tvrdeći potpuno suprotno – Nisu Židovi prvi s kojima je Bog sklopio savez na Horebu i dao im zapovijedi Dekaloga, nego je Bog još u raju Adamu dao 10 zapovijedi Dekaloga.

P.S. Još jednom. Nikakve dokaze od tebe niti tražim nitu su potrebne. Biblija je jasna i ti si jasan. Jedino što, eventualno, možeš je pokušati dokazati da Bog pravu istinu nije ipak otkrio Mojsiju, nego adventističkoj 'proročici' Ellen White tri i pol tisuće godina nakon Mojsija.

Niti sam ja tražio kakav dokaz od tebe niti mi treba. Ja sam u svom gornjem tekstu do kraja ogolio tvoju poziciju:

Vidimo, Biblija je jasna – Ni s kim prije nas Izraelaca ovdje na Horebu Bog nije sklopio savez i dao zapovijedi koje vam ja izričem, svjedoči Mojsije, nabrajajući nakon toga 'Zapovijedi saveza'.

17 Ne ubij!
18 Ne učini preljuba!
19 Ne ukradi!
------------------------------------------------------

Ti pak, prkoseći ovim jasnim Mojsijevim riječima rugaš se Božjoj riječi tvrdeći potpuno suprotno – Nisu Židovi prvi s kojima je Bog sklopio savez na Horebu i dao im zapovijedi Dekaloga, nego je Bog još u raju Adamu dao 10 zapovijedi Dekaloga.

P.S. Još jednom. Nikakve dokaze od tebe niti tražim nitu su potrebne. Biblija je jasna i ti si jasan. Jedino što, eventualno, možeš je pokušati dokazati da Bog pravu istinu nije ipak otkrio Mojsiju, nego adventističkoj 'proročici' Ellen White tri i pol tisuće godina nakon Mojsija.

Trazio si dokaze gde se eksplicitno kaze da je Adam svetkovao subotu stoga sam ti ja odrzao jednu malu pokaznu vezbu i potrazio dokaze za limuna i tresnje ,jel imas ili nemas !?

Trazio si dokaze gde se eksplicitno kaze da je Adam svetkovao subotu stoga sam ti ja odrzao jednu malu pokaznu vezbu i potrazio dokaze za limuna i tresnje ,jel imas ili nemas !?

Završena priča o Adamu i suboti. Dokaza nemaš, jer ne postoje, ali imamo dokaze za tvoje orgijanje nad Biblijom.

Biblija je jasna – Ni s kim prije nas Izraelaca ovdje na Horebu Bog nije sklopio savez i dao zapovijedi koje vam ja izričem, svjedoči Mojsije, nabrajajući nakon toga 'Zapovijedi saveza'.

Ima ono Isus je rekao farisejima, da je subota radi coveka i nije covek radi subote, dao i im je i primer Davida koji je usao u Boziju kucu i jeo hlebove koji su samo svestenicima bili namenjeni ukazujuci na ovo gore da je sve radi coveka i da nije covek radi obreda.

Jos je rekao da je dosao da ispuni Stari Zavet i zakon i sledstveno uveo je Novi Zavet.

Znaci subota kao obredni dan je ispunjena i dosla je nova 'subota' i 'novo' bogopostovanje istinskog Boga koje se prenosi na sve narode, ne samo za Jevrejski narod u SZ.

Zato su i Apostoli i prva crkva, na Jerusalimskom sabora raspravljajuci o ulasku neznabozaca u veru i crkvu, odlucili da ne treba da se obrezuju i drze (obredni) zakon, nego da je sustina zakona u tome da ne sluzimo idolima i da ono sto ne zelimo sami sebima ne cinimo i drugima, to je duhovni zakon koji postoji i u Starom i Novom Zavetu, i kroz taj duhovni zakon treba da se posmatraju i subota i starozavetni obredi.

Subota je imala svoj veliki znacaj bogopostovanja u vremenu i istoriji bogoizabranog naroda Jevreja u Starom Zavetu, sada je vreme i istorija Novog Zaveta izmedju Boga i svih ljudi i naroda koji zive na zemlji, sada mi hriscani imamo novu 'subotu', ali i dalje duhovno postujemo staru subotu jer je bila odraz bogopostovanja u Starom Zavetu.

Ti si 2 sedmice religiozan pa 2 nisi.
Zavisi od tvog prirodnog ciklusa koji jod nisi pobedio.
Samo ne ismejavaj se mnogo sa tim stvarima jer tu postoji crvena linija kod ovog gore.
nikad nisam ni bio religiozan

ja sam vernik koji poštuje veru svog naroda i predhrišćansku i hrišćansku.
to ti ne možeš da razumeš kao ni svaki dogmaš, šta ja onda tebi sa amovima da objašnjavam?

nikad nisam ni bio religiozan

ja sam vernik koji poštuje veru svog naroda i predhrišćansku i hrišćansku.
Ovo je nemoguce iz prostog razloga sto su to dve potpuno suprotne verske kategorije - ili si hrascanin ili spadas u kategoriju ostalih koji to nisu,nema trece !!!
to ti ne možeš da razumeš kao ni svaki dogmaš, šta ja onda tebi sa amovima da objašnjavam?
Sa ovim se potpuno slazem,imate si vi neku vasu,izuzetno tesko razumljivu filozoviju zasnivana na onom paradoksalnom "..i jare i pare ali ipak kako meni pashe..." :D

Back