Nije stvorena za sve ljude. Kao svetkovina je data Jevrejima I NIKOM DRUGOM. Ako nisi znao i Jevreji spadaju u ljude.
Ali imas jedan problem bato - stvaranje se desavalo upravo tada kada jevreja nije bilo a bilo je samo Adama i Eve...
...e bas ti ne ide nesto danas,a da probas da se malo odmoris,mozda si prokuvao ?
Dao sam ti konkretnog citata koji sadrzi direktnu i nedvosmisljenu izjavu Isusa Hrista stoga sve dok ne pokazes da je taj tekst falsifikat bolje bi ti bilo da se negde sakrijes da se vise ne brukas badava...ti sada furas fazon "jes da tamo tako pise ali to zapravo znaci ovo,tako mi srece teoloske.."
Adventisti učitavaju nešto što ne piše.
Koliko je meni poznato nista ne ucitavaju nego tvrde da je subota stvorena za coveka i to ne sto im tako pashe vec zato sto je to isto Hristos izricito rekao...!!!
..sta ces,zivot stvarno nije fer za tebe danas na forumu...
Hristos je rekao subota je stvorena za čovjeka.
Taaaaaako je bato,odlicno si skapirao...
I sad ti samo jos fali da skontas KADA je subota stvorena,kada se uopste desavalo stvaranje i kojim tokom i eto ti resenja za ovu tvoju "vecnu"dilemu.
Nije rekao stvorena je za sve ljude ili za čitavo čovječanstvo.
Aha,ti bi hteo da je Isus koristio bas tu formulaciju - ZA SVE LJUDE ilIi ZA CITAVO COVECANSTVO ?
Interesantno razmisljanje,nema sta nego daj mi iskreno reci
dali se poruka u sledecem tekstu odnosi samo na jednog coveka ili na citavo covecanstvo,sta ti kaze tvoja logika :
1 Mojs.2,24:
"...Zato
će ostaviti čovjek oca svojega i mater svoju, i prilijepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno tijelo..."
Ponavljam - dali se u ovom tekstu misli samo na nekog konkretnog coveka sa neznanim identitetom,ili mozda samo na Adama posto je samo on tamo bio kada je Bog izgovarao te reci ili se mozda ipak odnosi na sve ljude,na citavo covecanstvo i pored toga sto ti ta realnost rusi teologiju kao kulu od karata ??
To bi bilo protivno jasnom svjedočanstvu Svetog Pisma da je subota obznanjena Izrailjcima na Sinaju a Hristos Se ne protivi Pismu. Protivi se jedino jeresima.
Pusti bre izrailjce na miru,tebi trenutno muke prave Adam i Eva a svrh svega ti Hristos mesa racune,fokusiraj se ono sto jasno pise ,nemoj dodavati nit oduzimati Bozjim recima !
Subota kao sedmična svetkovina je uspostavljena tek na Sinaju. Dakle subota kao svetkovina NIJE USPOSTAVLJENA KAKO VI VOLITE REĆI PRIJE GRIJEHA. Subota je nepoznata kako Adamu tako i svim ljudima do Mojsijevog doba. Tako da ti ovaj argument pada u vodu. U Knjizi Postanja samo piše da je Bog posvetio subotu bez da je u tom trenutku uspostavio svetkovanje subote kao sedmičnu obavezu za ljude.
I opet isto pitanje - ZASTO JE SUBOTA BILA BLAGOSLOVENA I POSVECENA,u koju je svrhu bilo to posvecenje,sta je Adam trebao ciniti u vezi toga,sta bi to za njega uipste znacilo to posvecenje i blagoslov samo za sedmog dana ???????
Ne, mi idalje treba da proslavljamo Boga kao Stvoritelja ali ne više kroz svetkovanja subote.
Aha,dakle po tebi se subota koristi ZA PROSLAVLJIVANJE Boga ???
Da nisi mozda pomesao neke verske racune bato,odose tii babe i zabe u isti loncic...
Meni se recimo cini
da se sa subotom priznaje Bog kao stvoritelj citavog zivota na ovoj planeti i ta realnost potstice slavljenje Stvoritelja kroz pesmu i poslusnost Njegovim zapovestima.
Takav sam ti ja,nema nema i opet odvalim neke takve stvari..
Nego daj da vidimo argumentaciju:
Naravno da nije. Adam nije trebao prinositi krvne žrtve
A sto ne bi prinosio kada je upravo krvna zrtva trebala simbolizirati zrtvu Bozjeg Jagnjeta...?
Ti bi nabrzaka,onako svercerski da preskocis dolazak Mesije,Njegovu zrtvu na krstu i sve sto je preziveo za spasenje palog coveka i odmah bi da zaviris u grob tvrdeci da je subota navodno simbolizirala Hristov prestoj u grobu u toku subotnjeg dana...Pa neeeeeeeeeeeee ide to tako bato,ne mozes davati takve nebulozne tvrdnje
iz prostog razloga sto kada je subota stvarana greha jos uvek nije bilo sto ce reci potpuno je bezpredmetna bila bila kakva simbolika na smrt Bozjeg Jagnjeta,jel kontas koliko si zaglibio ?
niti svetkovati subotu jer mu Bog nije naredio ni prvo ni drugo.
I sad mi lepo pojasni to sto sam te pitao -
sta je za Adama i Evu znacilo to sto je Bog blagoslovio i posvetio SAMO sedmi dan,sta je za njih znacilo to posvecenje u vreme kada greha jos uvek nije bilo ???????????
To ne mijenja činjenicu da su i krvne žrtve i svetkovanje subote praslika Hrista. To ti vidi sa apostolom Pavlom kako jer on to kaže jasno i glasno. Subota je sjena od Hrista.
To sam ti vec nekoliko puta objasnjivao da sedmicna subota nisu subote dok su subote one sa razlicitim namenama koje su sadrzale krvnu zrtvu kao sastavni elemenat praznovanja.
Za razliku od tih subota,ona koju je Bog blagoslovio i posvetio u toku stvaranja nije mogla sadrzati elemenat krvne zrtve iz prostog razloga sto tada greha jos uvek nije bilo !!!
Sedmicna subota ukazuje JEDINO na Stvoritelja a nema nikakve,apsolutno nikakve dodirne tacke sa Isusom Hristom i Njegovom zrtvom !
Hristos je došao i subote više nema.
Kako je nema,eno je u kalendaru bato ispred nedelje i nakon petka i eno je opet na onim kamenim plocama koje je ispisao ni manje ni vise nego sam Bog !!!
Ovim sto si sada rekao ti si defakto i dejure pokusao slomiti te dve ploce i baciti ih u smece.
Nemoj to raditi prijatelju,ozbiljno ti kazem,nije to dobro !