Adventizam i subota

Nije stvar što i kako ja mislim, nego kakav je tvoj odnos prema citiranom Mojsijevu tekstu. U tim tekstovima (Izl 20,24 i Br 28,1-10) stoji da je Bog za tjedne subote zapovjedio krvne žrtve i prinose, a ti tvrdiš da nije. Evo najprije citat iz Izlaska i Brojeva:

Izl 20,24: Narod ostane podalje, a Mojsije pristupi gustom oblaku gdje se Bog nalazio. "Ovako reci Izraelcima", progovori Jahve Mojsiju. "Sami ste vidjeli da sam s vama govorio s neba. Ne pravite uza me kumira od srebra niti sebi pravite kumira od zlata. Načini mi žrtvenik od zemlje i na njemu mi prinosi svoje žrtve paljenice i žrtve pričesnice, svoju sitnu i svoju krupnu stoku.

Br 28,1-10: Jahve reče Mojsiju: "Naredi Izraelcima i reci im: 'Točno u određeno vrijeme prinosite mi moje prinose, moju hranu - žrtve paljene meni na ugodan miris.' Reci im: Ovo su žrtve paljene koje ćete prinositi Jahvi: Svaki dan dva jednogodišnja janjca bez mane kao trajnu paljenicu. Jedno janje prinosite jutrom, a drugo janje prinosite u suton. ... "Na subotnji dan: dva jednogodišnja janjeta bez mane i dvije desetine efe najboljeg brašna, zamiješena s uljem, za prinosnicu, s njezinom ljevanicom. Neka se subotnja paljenica svake subote dodaje trajnoj paljenici i njezinoj ljevanici."

A sada tvoja tvrdnja:

Očito je. Mojsije 'naređuje Izraelcima' krvne žrtve za tjedne subote (dva janjeta - ujutro i naveče) a ti tvrdiš da za tjedne subote (subote iz Dekaloga) nisu propisane nikakve krvne žrtve. Dakle, nije riječ o tome što ja mislim i 'kontam', nego je riječ o tome da ti tvrdiš potpuno suprotno onome što je Bog preko Mojsija propisao Izraelcima.

Gdje ovo piše u Bibliji?

Kontam ja, pa se pitam. Gdje si u Bibliji našao da Dekalog nema APSOLUTNO NIKAKVU dodirnu točku s ostatkom Zakona? Tako tvrdiš, eno gore. Citiraj u Bibliji gdje ovo stoji, pa ću i ja vjerovati kao ti.
Ponavljam pitanje uz molbu da ne lutas levo desno vec da mi jasno i kratko odgovoris to sto sam te pitao:

DALI JE PORUKA IZ 2 Mojs.20,24 DEO ONIH 10 ZAPOVESTI SA KAMENIH PLOCA ?

I ja ponavljam:

To je dakle ceremonijalni zakon ali su 10 Bozje zapovesti sasvim druga kategorija zapovesti koje u sustinskom smislu nemaju APSOLUTNO NIKAKVU dodirnu tacku s tim zakonom

Evo, deklarirao si jasno da ne može jasnije. Za tebe je autoritet samo Dekalog, koji nema APSOLUTNO NIKAKVU dodirnu točku s ostatkom Zakona (Tore). Imaš pravo i ovako vjerovati, ali ću primjetiti da se ipak 'kurvanjski' ponašaš, jer nerijetko posežeš za citatima iz ostatka Zakona u obrani subote iz Dekaloga' iako oni po tebi nemaju APSOLUTNO NIKAKVU dodirnu točku.

I ja ponavljam:

Evo, deklarirao si jasno da ne može jasnije. Za tebe je autoritet samo Dekalog, koji nema APSOLUTNO NIKAKVU dodirnu točku s ostatkom Zakona (Tore).
Stose tice Bozjih zapovesti potpuno si pravilno primetio - BOZJE ZAPOVESTI SA DEKALOGA SU IZUZETNO BITNE I U NJIHOVOJ FORMULACIJI NEMAJU NIKAKVU DIDIURNU TACKU S OSTALIH ZAKONA !!!

Imaš pravo i ovako vjerovati, ali ću primjetiti da se ipak 'kurvanjski' ponašaš, jer nerijetko posežeš za citatima iz ostatka Zakona u obrani subote iz Dekaloga' iako oni po tebi nemaju APSOLUTNO NIKAKVU dodirnu točku.
Osim njihzapovesti iz Dekaloga postoje i druge zapovesti koje ispunjavaju uslov "da nisu ispunjani Hristovom zrtvom"kao sto su recimo zapovesti o mesnoj ishrani,o zabrani incesta,o zabrani zoofiliji i t.d.

Koji deo od ovog ne kontas ?

Uobicajeno slabo kontas ali je to to,ipak je intelektualni potencijal u pitanju stoga...😁

Savršeno kontam. U pitanju tvoj sektaški intelekt. Kod vas nije onako kako Pismo kaže, nego je onako kako vam kaže utemeljitelj sekte. Svjedočili smo tome ovdje stotine puta. Na primjer, pristali ste uz 'utemeljiteljicu sekte EGW', i tvrdili da je ona u pravu, kad sam vam citirao njene tvrdnje da je prvi grijeh Adama i Eve bilo prežderavanje - neumjerenost u jelu.

Piše li u Bibliji da su Adam i Eva počinili prvi grijeh svojom neumjerenošću u jelu - prežderavanjem?

Savršeno kontam. U pitanju tvoj sektaški intelekt. Kod vas nije onako kako Pismo kaže, nego je onako kako vam kaže utemeljitelj sekte. Svjedočili smo tome ovdje stotine puta. Na primjer, pristali ste uz 'utemeljiteljicu sekte EGW', i tvrdili da je ona u pravu, kad sam vam citirao njene tvrdnje da je prvi grijeh Adama i Eve bilo prežderavanje - neumjerenost u jelu.

Piše li u Bibliji da su Adam i Eva počinili prvi grijeh svojom neumjerenošću u jelu - prežderavanjem?
Ponavljam pitanje uz molbu da ne lutas levo desno vec da mi jasno i kratko odgovoris to sto sam te pitao:

DALI JE PORUKA IZ 2 Mojs.20,24 DEO ONIH 10 ZAPOVESTI SA KAMENIH PLOCA ?

Odbacuješ, to smo vidjeli i to ne ovisi od mog odgovora. Zašto odbacuješ Božju riječ.
Ponavljam - dali odbacujem ili ne videcemo nakon tvog odgovora...
Inace veoma si me iznenadio kad si rekao da si pe..r i da papi dajes gey usluge od koje ti,kako kazes,najomiljenija ona kad ga oralno zad...s.

P.S. Ako cemo tvojim metodima "guranja reci u usta sagovorniku" koje realno nije rekao,znaj da moze postati jako zabavno,imam ja kondicije za taj tempo,nemoj se sekirati...

A kazes jako ti prija ta usluga koju dajes papi ?
A jel samo njemu ili i drugima,nisam te dobro razumeo ?

Ovo su vam simptomi kad sektaš padne u patološki očaj jer ne može obraniti naučavanje svog utemeljitelja(ce). Ovome ovdje je pokazano da Adamu subota nije ni zapovjeđena niti ju je Adam svetkovao.

I zbog toga se ovaj besramnik osvećuje meni, kao da sam ja kriv što u Bibliji ne piše ono što je naučavala njegova 'proročica' - LKBA: https://forum.krstarica.com/threads/ko-je-antihrist.826231/post-49761107

Ovo su vam simptomi kad sektaš padne u patološki očaj jer ne može obraniti naučavanje svog utemeljitelja(ce). Ovome ovdje je pokazano da Adamu subota nije ni zapovjeđena niti ju je Adam svetkovao.

I zbog toga se ovaj besramnik osvećuje meni, kao da sam ja kriv što u Bibliji ne piše ono što je naučavala njegova 'proročica' - LKBA: https://forum.krstarica.com/threads/ko-je-antihrist.826231/post-49761107
Nisu bre to simptomi vec tvoje licno priznanje,rekao si sto si rekao i sada svi vide kakav si i kakve usluge dajes... :D

Diskusiju nastavljamo kada mi budes odgovorio na pitanje nakon cega cemo realno videti sta ko odbacuje iz Pisma.

Kako se đav'o poigrao sa adventističkom proročicom

Evo što je adventistička proročica EGW naučavala o suboti, nedjelji i žigu zvijeri:

Promena subote јe znak ili žig autoriteta Rimske crkve. Oni koјi shvataјući zahteve četvrte zapovesti, izaberu da poštuјu lažnu, umesto prave subote, odaјu poštovanje upravo toј sili koјa јe to zapovedila. Promena četvrte zapovesti јe promena na koјu proročanstvo ukazuјe i držanje falsifikovane subote јe primanje žiga. ... Ispit po ovom pitanju neće doći sve dok svetkovanje nedelje ne bude zakonom nametnuto, a svet bude upućen u pogledu dužnosti prema pravoј suboti. Kad se ovo pitanje otvoreno iznese pred ljude i oni se nađu u položaјu da biraјu između Božјih zapovesti i ljudskih zapovesti, tada će oni koјi ostanu u prestupu, primiti žig zverin. (Ellen White, Velika Borba)

Ironija sudbine poigrala se upravo s onima koji su u nju čačkali, poigrala se s Ellen White i adventistima. U Australiji je donešen zakon koji propisuje neradnu nedjelju za određene djelatnosti i trgovine. Tako je zakon obvezivao i adventiste da zatvore svoje izdavačke kuće u nedjelju. Za tri nedjelje adventisti nisu poslušali. Tada im je zaprijećeno uhićenjem. Što sada? Evo ih pred izborom o kojem im je upravo Ellen White govorila. Ostati na Božjoj strani i prihvatiti kaznu, ili se povinovati državnim (ljudskim) zakonima i zapovijedima i primiti žig zvijeri?

Je li Ellen White dosljedna „odvjetnica mučeništva“ za Božju stvar? Evo što sada Ellen White poručuje svima onima koje je prethodno instruirala kako će svatko osobno kada se nađe u položaјu da bira između „Božјih zapovesti i ljudskih zapovesti“, ako se ne odluči za Božje, primiti žig zvijeri. Evo što piše ovim adventistima u Australiji:

Dragi brate, pokušaću odgovoriti na tvoje pitanje što treba raditi kad zakon o prisilnom svetkovanju nedjelje stupi na snagu. Prema svjetlosti koju mi je Gospod dao u vrijeme kad smo mi očekivali takvu istu krizu kakva se, izgleda, sad vama približuje, kad jedna sila odozdo nagoni narod da svetkuje nedjelju, adventisti sedmog dana moraju pokazati svoju mudrost na taj način što će se toga dana uzdržati od uobičajenog rada i posvetiti se misionstvu.
Prkositi zakonu o svetkovanju nedjelje značilo bi samo još više ohrabriti vjerske fanatike u njihovom nastojanju da nametnu taj zakon. Nemojte im pružiti priliku da vas nazivaju prijestupnicima. .....
Niko neće primiti žig zvijeri zbog toga što uviđa da je mudro sačuvati mir, ako se uzdržava od rada koji može izazvati negodovanje, i ako istovremeno vrši djelo koje je od najvećeg značaja. (Ellen White, Svjedočanstva za Crkvu)

Pogledajte, najprije ih je poučila kako će svi, koji prihvate zakonom nametnuti nedjeljni odmor, primiti žig zvijeri, a sada im poručuje, prema „svjetlosti od Boga“, da „moraju pokazati svoju mudrost na taj način što će se toga dana uzdržati od uobičajenog rada“. Prije ih je poučavala kako će biti otpadnici od Boga, ako prihvate ljudsku zapovijed o nedjelji, a sada im poručuje da se povinuju baš ljudskoj zapovijedi kako ne bi bili prijestupnici. Pogledajte, prije ih je plašila kako će takvim izborom „primiti žig zvijeri“, a sada im poručuje i hrabri ih: „Niko neće primiti žig zvijeri zbog toga što uviđa da je mudro sačuvati mir, ako se uzdržava od rada koji može izazvati negodovanje ...“

Evo što im Ellen White još piše:

Kad god je to moguće, vjerske službe treba održavati i nedjeljom. Neka ovi sastanci budu što zanimljiviji. Ljudi koji su upravljali školom u Avondejlu postavili su mi jednom slijedeće pitanje: »Što da radimo? Čuvari zakona su bili ovdje s nalogom da uhapse one koji rade nedjeljom«. Odgovorila sam: »Ova teškoća se može vrlo lako izbjeći. Odredite nedjelju za misionstvo, kao dan rada za Gospoda. Uputite studente da u raznim mjestima održavaju sastanke i rade na zdravstveno misionarskom polju. Nedjeljom će zateći, ljude kod kuće i tako će im se pružiti izvanredna prilika da iznesu istinu. Ako se nedjelja uvijek tako provodi, to će biti ugodno Gospodu. (Ellen White, Svjedočanstva za Crkvu)

Pogledajte ovo, nevjerojatno, kao da ono u Velikoj Borbi i ovo ovdje upućeno adventistima u Australiji nije pisala ista osoba!!! Sve ono zbog čega će drugi primiti žig zvijeri – odvajanje nedjelje za Boga, vjerska služba nedjeljom, misionarski rad nedjeljom – od adventista Bog će to primiti kao ugodu!? Sve što Ellen White sugerira adventistima da čine nedjeljom upravo kršćani čine dva tisućljeća - daruju nedjelju Gospodinu. Kako i zašto će kršćani primiti "žig zvjeri" ako čine baš ono što Ellen White sugerira adventistima - "darujte nedjelju Gospodinu"? Ne bi li onda i adventisti trebali primiti žig zvjeri ako poslušaju savjet Ellen White? S druge strane, zašto bi primili žig zvijeri ako čine ono što je "prihvatljivo za Gospodina"?

Kako se đav'o poigrao sa adventističkom proročicom

Evo što je adventistička proročica EGW naučavala o suboti, nedjelji i žigu zvijeri:

Promena subote јe znak ili žig autoriteta Rimske crkve. Oni koјi shvataјući zahteve četvrte zapovesti, izaberu da poštuјu lažnu, umesto prave subote, odaјu poštovanje upravo toј sili koјa јe to zapovedila. Promena četvrte zapovesti јe promena na koјu proročanstvo ukazuјe i držanje falsifikovane subote јe primanje žiga. ... Ispit po ovom pitanju neće doći sve dok svetkovanje nedelje ne bude zakonom nametnuto, a svet bude upućen u pogledu dužnosti prema pravoј suboti. Kad se ovo pitanje otvoreno iznese pred ljude i oni se nađu u položaјu da biraјu između Božјih zapovesti i ljudskih zapovesti, tada će oni koјi ostanu u prestupu, primiti žig zverin. (Ellen White, Velika Borba)

Ironija sudbine poigrala se upravo s onima koji su u nju čačkali, poigrala se s Ellen White i adventistima. U Australiji je donešen zakon koji propisuje neradnu nedjelju za određene djelatnosti i trgovine. Tako je zakon obvezivao i adventiste da zatvore svoje izdavačke kuće u nedjelju. Za tri nedjelje adventisti nisu poslušali. Tada im je zaprijećeno uhićenjem. Što sada? Evo ih pred izborom o kojem im je upravo Ellen White govorila. Ostati na Božjoj strani i prihvatiti kaznu, ili se povinovati državnim (ljudskim) zakonima i zapovijedima i primiti žig zvijeri?

Je li Ellen White dosljedna „odvjetnica mučeništva“ za Božju stvar? Evo što sada Ellen White poručuje svima onima koje je prethodno instruirala kako će svatko osobno kada se nađe u položaјu da bira između „Božјih zapovesti i ljudskih zapovesti“, ako se ne odluči za Božje, primiti žig zvijeri. Evo što piše ovim adventistima u Australiji:

Dragi brate, pokušaću odgovoriti na tvoje pitanje što treba raditi kad zakon o prisilnom svetkovanju nedjelje stupi na snagu. Prema svjetlosti koju mi je Gospod dao u vrijeme kad smo mi očekivali takvu istu krizu kakva se, izgleda, sad vama približuje, kad jedna sila odozdo nagoni narod da svetkuje nedjelju, adventisti sedmog dana moraju pokazati svoju mudrost na taj način što će se toga dana uzdržati od uobičajenog rada i posvetiti se misionstvu.
Prkositi zakonu o svetkovanju nedjelje značilo bi samo još više ohrabriti vjerske fanatike u njihovom nastojanju da nametnu taj zakon. Nemojte im pružiti priliku da vas nazivaju prijestupnicima. .....
Niko neće primiti žig zvijeri zbog toga što uviđa da je mudro sačuvati mir, ako se uzdržava od rada koji može izazvati negodovanje, i ako istovremeno vrši djelo koje je od najvećeg značaja. (Ellen White, Svjedočanstva za Crkvu)

Pogledajte, najprije ih je poučila kako će svi, koji prihvate zakonom nametnuti nedjeljni odmor, primiti žig zvijeri, a sada im poručuje, prema „svjetlosti od Boga“, da „moraju pokazati svoju mudrost na taj način što će se toga dana uzdržati od uobičajenog rada“. Prije ih je poučavala kako će biti otpadnici od Boga, ako prihvate ljudsku zapovijed o nedjelji, a sada im poručuje da se povinuju baš ljudskoj zapovijedi kako ne bi bili prijestupnici. Pogledajte, prije ih je plašila kako će takvim izborom „primiti žig zvijeri“, a sada im poručuje i hrabri ih: „Niko neće primiti žig zvijeri zbog toga što uviđa da je mudro sačuvati mir, ako se uzdržava od rada koji može izazvati negodovanje ...“

Evo što im Ellen White još piše:

Kad god je to moguće, vjerske službe treba održavati i nedjeljom. Neka ovi sastanci budu što zanimljiviji. Ljudi koji su upravljali školom u Avondejlu postavili su mi jednom slijedeće pitanje: »Što da radimo? Čuvari zakona su bili ovdje s nalogom da uhapse one koji rade nedjeljom«. Odgovorila sam: »Ova teškoća se može vrlo lako izbjeći. Odredite nedjelju za misionstvo, kao dan rada za Gospoda. Uputite studente da u raznim mjestima održavaju sastanke i rade na zdravstveno misionarskom polju. Nedjeljom će zateći, ljude kod kuće i tako će im se pružiti izvanredna prilika da iznesu istinu. Ako se nedjelja uvijek tako provodi, to će biti ugodno Gospodu. (Ellen White, Svjedočanstva za Crkvu)

Pogledajte ovo, nevjerojatno, kao da ono u Velikoj Borbi i ovo ovdje upućeno adventistima u Australiji nije pisala ista osoba!!! Sve ono zbog čega će drugi primiti žig zvijeri – odvajanje nedjelje za Boga, vjerska služba nedjeljom, misionarski rad nedjeljom – od adventista Bog će to primiti kao ugodu!? Sve što Ellen White sugerira adventistima da čine nedjeljom upravo kršćani čine dva tisućljeća - daruju nedjelju Gospodinu. Kako i zašto će kršćani primiti "žig zvjeri" ako čine baš ono što Ellen White sugerira adventistima - "darujte nedjelju Gospodinu"? Ne bi li onda i adventisti trebali primiti žig zvjeri ako poslušaju savjet Ellen White? S druge strane, zašto bi primili žig zvijeri ako čine ono što je "prihvatljivo za Gospodina"?
Evo kako se sotona poigrao sa katolickim 'svestenicima":

There have been many cases of sexual abuse of children by priests, nuns, and other members of religious life in the Catholic Church. In the late 20th and early 21st centuries, the cases have involved many allegations, investigations, trials, convictions, acknowledgement and apologies by Church authorities, and revelations about decades of instances of abuse and attempts by Church officials to cover them up.[3] The abused include mostly boys but also girls, some as young as three years old, with the majority between the ages of 11 and 14.[4][5][6][7] Criminal cases for the most part do not cover sexual harassment of adults. The accusations of abuse and cover-ups began to receive public attention during the late 1980s.[8] Many of these cases allege decades of abuse, frequently made by adults or older youths years after the abuse occurred. Cases have also been brought against members of the Catholic hierarchy who covered up sex abuse allegations and moved abusive priests to other parishes, where abuse continued.[9][10]

By the 1990s, the cases began to receive significant media and public attention in several countries, including in Canada, United States, Chile, Australia, Ireland, and much of Europe and South America.[11][12][13] Pope John Paul II was criticised by representatives of the victims of clergy sexual abuse for failing to respond quickly enough to the Catholic sex abuse crisis.[14] After decades of inaction, Sinéad O'Connor brought the scandal to a head when she tore up a photo of John Paul II on a 1992 episode of Saturday Night Live. The protest drew praise from critics of the church but also the ire of many Catholics, which greatly damaged her career and had a strong possibility of putting her life in danger. Her protest would see increased positive reappraisal as corruption and suppression efforts by the church related to abuse became more popularly known.

In 2002, an investigation by The Boston Globe, which later inspired the film Spotlight, led to widespread media coverage of the issue in the United States. Widespread abuse has also been exposed in Europe, Australia, and Chile, reflecting worldwide patterns of long-term abuse as well as the Church hierarchy's pattern of regularly covering up reports of abuse.[note 1]

From 2001 to 2010, the Holy See examined sex abuse cases involving about 3,000 priests, some of which dated back fifty years.[15] Diocesan officials and academics knowledgeable about the Catholic Church say that sexual abuse by clergy is generally not discussed, and thus is difficult to measure.[16] Members of the Church's hierarchy have argued that media coverage was excessive and disproportionate, and that such abuse also takes place in other religions and institutions, a stance that dismayed representatives from other religions who saw it as a device to distance the Church from controversy.[17]

NASTAVAK SLEDI ODMAH NAKON PONOVNOG VAN KONTEKSTA COPY/PASTE ANGAZMANA NASEG ANTILAZOVA !!!

Kad vas đav'o pod svoje uzme u pravilu od vas napravi budalu

(Ellen White prva, Velika Borba): Promena četvrte zapovesti јe promena na koјu proročanstvo ukazuјe i držanje falsifikovane subote јe primanje žiga. ... Ispit po ovom pitanju neće doći sve dok svetkovanje nedelje ne bude zakonom nametnuto, a svet bude upućen u pogledu dužnosti prema pravoј suboti. Kad se ovo pitanje otvoreno iznese pred ljude i oni se nađu u položaјu da biraјu između Božјih zapovesti i ljudskih zapovesti, tada će oni koјi ostanu u prestupu, primiti žig zverin.

(Ellen White druga, Svjedočanstva za Crkvu): Kad god je to moguće, vjerske službe treba održavati i nedjeljom. Neka ovi sastanci budu što zanimljiviji. Ljudi koji su upravljali školom u Avondejlu postavili su mi jednom slijedeće pitanje: »Što da radimo? Čuvari zakona su bili ovdje s nalogom da uhapse one koji rade nedjeljom«. Odgovorila sam: »Ova teškoća se može vrlo lako izbjeći. Odredite nedjelju za misionstvo, kao dan rada za Gospoda. Uputite studente da u raznim mjestima održavaju sastanke i rade na zdravstveno misionarskom polju. Nedjeljom će zateći, ljude kod kuće i tako će im se pružiti izvanredna prilika da iznesu istinu. Ako se nedjelja uvijek tako provodi, to će biti ugodno Gospodu.

(Ellen White prva, Velika Borba): Promena četvrte zapovesti јe promena na koјu proročanstvo ukazuјe i držanje falsifikovane subote јe primanje žiga. ... Ispit po ovom pitanju neće doći sve dok svetkovanje nedelje ne bude zakonom nametnuto, a svet bude upućen u pogledu dužnosti prema pravoј suboti. Kad se ovo pitanje otvoreno iznese pred ljude i oni se nađu u položaјu da biraјu između Božјih zapovesti i ljudskih zapovesti, tada će oni koјi ostanu u prestupu, primiti žig zverin.

(Ellen White druga, Svjedočanstva za Crkvu): Kad god je to moguće, vjerske službe treba održavati i nedjeljom. Neka ovi sastanci budu što zanimljiviji. Ljudi koji su upravljali školom u Avondejlu postavili su mi jednom slijedeće pitanje: »Što da radimo? Čuvari zakona su bili ovdje s nalogom da uhapse one koji rade nedjeljom«. Odgovorila sam: »Ova teškoća se može vrlo lako izbjeći. Odredite nedjelju za misionstvo, kao dan rada za Gospoda. Uputite studente da u raznim mjestima održavaju sastanke i rade na zdravstveno misionarskom polju. Nedjeljom će zateći, ljude kod kuće i tako će im se pružiti izvanredna prilika da iznesu istinu. Ako se nedjelja uvijek tako provodi, to će biti ugodno Gospodu.
Sexual abuse in the Catholic Church has been reported as far back as the 11th century, when Peter Damian wrote the treatise Liber Gomorrhianus against such abuses and others. In the late 15th century, Katharina von Zimmern and her sister were removed from their abbey to live in their family's house for a while partly because the young girls were molested by priests.[31] In 1531, Martin Luther claimed that Pope Leo X had vetoed a measure that cardinals should restrict the number of boys they kept for their pleasure, "otherwise it would have been spread throughout the world how openly and shamelessly the Pope and the cardinals in Rome practice sodomy."[32]

The sexual abuse of children below the age of consent by priests has received significant media and public attention in the United States, Canada, Ireland, the United Kingdom, the Philippines, Belgium, France, Germany, and Australia. Cases have also been reported in other nations throughout the world.[16] Many of the cases span several decades and are brought forward years after the abuse occurred.

Although nationwide inquiries have been conducted only in the United States and Ireland, as well as an Australian inquiry into institutional responses, cases of clerical sexual abuse of minors have been reported and prosecuted in New Zealand, Canada and other countries. In 1995, Austrian Cardinal Hans Hermann Groër resigned from his post as Archbishop of Vienna over allegations of sexual abuse, although he remained a Cardinal.[33]

In Ireland, the Commission to Inquire into Child Abuse issued a report that covered six decades (from the 1950s). It noted "endemic" sexual abuse in Catholic boys' institutions, saying that church leaders were aware of abuses and that government inspectors failed to "stop beatings, rapes and humiliation."[34][35][36] The report noted the "centrality of poverty and social vulnerability in the lives of the victims of abuse."[35]

In Australia, according to Broken Rites, a support and advocacy group for church-related sex abuse victims, as of 2011 there have been over one hundred cases in which Catholic priests have been charged for child sex offenses.[37][38] A 2012 police report claimed that 40 suicide deaths were directly related to abuse by Catholic clergy in the state of Victoria.[39] In January 2013, an Australian Royal Commission into Institutional Responses to Child Sexual Abuse was called to investigate institutional sexual abuse of minors related, but not exclusive, to matters concerning clergy of the Catholic Church.[40]

Of the Catholic sexual abuse cases in Latin America, the most widely known is the sexual scandal of Father Marcial Maciel, the founder of the Legion of Christ, a Roman Catholic congregation.[41] The revelations took place after the Legion spent more than a decade denying allegations and criticizing the victims who claimed abuse.[42]

In Tanzania, Father Kit Cunningham and three other priests were exposed as pedophiles after Cunningham's death.[43][44][45] The abuse took place in the 1960s but was only publicly revealed in 2011, largely through a BBC documentary.[46][47]

Church officials and academics knowledgeable about the Third World Roman Catholic Church [who?] say that sexual abuse by clergy is generally not discussed, and thus is difficult to measure.[16] This may be due in part to the more hierarchical structure of the Church in Third World countries, the "psychological health" of clergy in those regions, and because Third World media, legal systems and public culture are not as apt to thoroughly discuss sexual abuse.[16] In the Philippines, where as of 2002 at least 85% of the population is Catholic, the revelations of sexual abuse by priests, including child sexual abuse, followed the United States' widespread reporting in 2002.[48]

Academic Mathew N. Schmalz notes India as an example: "you would have gossip and rumors, but it never reaches the level of formal charges or controversies."[16] Traditionally, the Roman Catholic Church has held tight control over many aspects of church life around the globe, but it left sex abuse cases to be handled locally.[16] In 2001, the church first required that sex abuse cases be reported to Rome.[16] In July 2010, the Vatican doubled the length of time after the 18th birthday of the victim in which clergymen can be tried in a church court. It also streamlined the processes for removing abusive priests.[49][50][51]

According to a 2004 research study by the John Jay College of Criminal Justice for the United States Conference of Catholic Bishops, 4,392 Catholic priests and deacons in active ministry between 1950 and 2002 have been plausibly (neither withdrawn nor disproven) accused of underage sexual abuse by 10,667 individuals. Estimating the number of priests and deacons active in the same period at 110,000, the report concluded that approximately 4% have faced these allegations. The report noted that "It is impossible to determine from our surveys what percent of all actual cases of abuse that occurred between 1950 and 2002 have been reported to the Church and are therefore in our dataset."[52] The Augustin Cardinal Bea, S.J. specializes in abuse counseling and is considered an expert on clerical abuse; he states "approximately 4% of priests during the past half century (and mostly in the 1960s and 1970s) have had a sexual experience with a minor."[53][54] According to Newsweek magazine, this figure is similar to the rate of frequency in the rest of the adult population.[55]

In 2014, the Permanent Representative of the Holy See to the UN, Silvano Maria Tomasi, appeared before the Committee against Torture and reported that during the previous ten years, 3420 cases of abuse against minors had been investigated and 884 priests had been removed from their positions and reduced to lay status.[56] Allegations of and convictions for sexual abuse by clergy have occurred in many countries. There are no accurate figures available on the number of sexual abuse cases in different regions. But, in 2002 The Boston Globe reported, "clearly the issue has been most prominent in the United States."[16] The US is the country with the highest number of reported Catholic sex abuse cases.[57]

In response to the attention, members of the church hierarchy have argued that media coverage has been unfair, excessive, and disproportionate.[who?] According to a Pew Research Center study, in 2002 the media coverage was focused on the US, where a series in The Boston Globe initiated widespread coverage in the region. However, by 2010 the focus had shifted to Europe.[12][13]

In September 2011, a submission was lodged with the International Criminal Court alleging that the Pope, Cardinal Angelo Sodano (Dean of the College of Cardinals), Cardinal Tarcisio Bertone (Cardinal Secretary of State), and Cardinal William Levada (then-current Prefect of the Congregation for the Doctrine of the Faith) had committed a crime against humanity by failing to prevent or punish perpetrators of rape and sexual violence in a "systematic and widespread" concealment which included failure to co-operate with relevant law enforcement agencies.[59] In a statement to the Associated Press, the Vatican described this as a "ludicrous publicity stunt and a misuse of international judicial processes." Lawyers and law professors emphasized that the case is likely to fall outside the court's jurisdiction.[60]

In 1996, Philip Jenkins, professor at the Department of Religion and History at Penn State University, questioned the theses of increased sexual abuse among priests, saying the percentage of priests accused of molesting minors is 1.8%, much of which is not about pedophilia alone.[61]

On 13 May 2017, the 100th anniversary of the alleged apparition of Mary at Fatima, where three little children were supposedly shown a vision of Hell and told that “The sins which cause most souls to go to hell are the sins of the flesh,”[62] Pope Francis acknowledged that the Vatican had a backlog of 2000 sex abuse cases.[63]

Major cases​

[edit]
In the late 1940s, the American priest Gerald Fitzgerald founded the Congregation of the Servants of the Paraclete, a religious order that treats Roman Catholic priests who struggle with personal difficulties such as substance abuse and sexual misconduct. In a series of letters and reports to high-ranking Catholic leaders starting in the 1950s, Fitzgerald warned of substantial problems with abusive priests. He wrote, for example, "[sexual abuse] offenders were unlikely to change and should not be returned to ministry." He discussed the problem with Pope Paul VI (1963–1978) and "in correspondence with several bishops".[64]

In 2001, the Vatican first required that sex abuse cases be reported to the Vatican hierarchy; before that, it left management of the cases to local dioceses.[16] After the 2002 revelation by The Boston Globe that cases of abuse were widespread in the Church in Massachusetts and elsewhere, The Dallas Morning News did a year-long investigation.[4] It reported in 2004 that even after these revelations and public outcry, the institutional church had moved allegedly abusive priests out of the countries where they had been accused but assigned them again to "settings that bring them into contact with children, despite church claims to the contrary".[4] Among the investigation's findings was that nearly half of 200 cases "involved clergy who tried to elude law enforcement."[4]

The cases received significant media and public attention in the United States, Ireland where abuse was reported as widespread, Canada, and throughout the world.[16] In response to the attention, members of the church hierarchy have argued that media coverage has been excessive and disproportionate.[who?] According to a Pew Research Center study, media coverage was generated mostly in the United States, beginning in 2002, with a series in The Boston Globe that published hundreds of news reports. By contrast, in 2010 much of the reporting focused on child abuse in Europe.[12][13]

NASTAVAK SLEDI ODMAH NAKON PONOVNOG VAN KONTEKSTA COPY/PASTE ANGAZMANA NASEG ANTILAZOVA !!!

Tema je Adventizam i subota. Što je van konteksta i van teme u ovom mom upisu?

Tema je Adventizam i subota. Što je van konteksta i van teme u ovom mom upisu?
Zapravo adventizam je fundamentalno verovanje hriscana iz Svetog Pisma dok je subota sedmi dan za koji je Bog izricito zapovedio da se treba svetkovati.
U tom smislu se nasa diskuija treba zadrzati ISKLJUCIVO u okvirima Svetog Pisma sto ce reci da ovde nema prostora za bilo kakvog pljuvanja a narocito ne za neke glasnike iz proslosti koji su ziveli kasnije sto ce reci da nisu evidentirani u Pismu !!!

E sad ako li smatras da trebas produziti ovim tokom onda cu te i ja pratiti u koraku...

Different scandals of sexual abuse involving members of the Catholic clergy have been made public in Costa Rica, as more than ten priests have been formally accused.[65] However, one of the most recent and most dramatic events due to its media exposure occurred in 2019 when judicial accusations against the priests Mauricio Víquez[66] and Manuel Guevara[67][68] led to the search and seizure of the Episcopal Conference by the Judicial Investigation Department on 7 March 2019.[69] Víquez, who was the Episcopal Conference's spokesman and professor at the University of Costa Rica, was dismissed from the clerical state by the Holy See and the process for removal of his university tenure was started. He fled in January 2019 and was a fugitive overseas reason for which an international arrest warrant was issued against him.[70][71] He was captured in Mexico in August 2019[72] and condemned in 2022 to 20 years in prison for rape and abuse of an 11-year-old boy.[73] In the case of Guevara, parish priest of Santo Domingo de Heredia, was arrested by the authorities.[74]

Another priest wanted for sexual abuse, Jorge Arturo Morales Salazar, was arrested by the authorities while trying to escape through the Panama border and held on preventive custody.[75] Other notable cases are Father Enrique Delgado, popular figure due to his TV show La Hora Santa (The Holy Hour) who was sentenced to prison for rape and sexual abuse against three minors,[76][77] Father Enrique Vazquez who escaped the country in 1998 apparently with financial help from San Carlos' bishop Angel Sancasimiro, was captured serving as a priest in Honduras in 2007, but the charges couldn't be pressed due to the age difference of less than 28 years between the victims of 13–16 years and the perpetrator of 20 years,[65][78][79][80] and Father Minor Calvo, another TV personality with his TV show An encounter with Christ and as director of the Catholic radio station Radio maria who was found in a car with a teenager in the La Sabana Park at midnight. Although Calvo was convicted for corruption and embezzlement he was not convicted for sexual abuse.[81]

Dominican Republic​

[edit]
Józef Wesołowski, a Polish citizen who had been a nuncio (papal ambassador), was laicized in 2014 because of accusations of sexual abuse of minors during the five years he served as Vatican ambassador in Santo Domingo.[82] The Holy See refused to waive his diplomatic immunity in order to allow him to be judged in Santo Domingo, but charged him before the Vatican criminal tribunal. However, in July 2015 the trial was postponed due to Wesolowski's ill health; he died on 27 August 2015 before a trial could be held.[83]

El Salvador​

[edit]
Main article: Catholic Church sexual abuse cases in El Salvador
In November 2015, in El Salvador's sole non-military Catholic diocese, the Archdiocese of San Salvador, Fr. Jesus Delgado, biographer and personal secretary to Archbishop Oscar Romero[84][85] was dismissed by the Archdiocese after investigations revealed that he had molested a girl, now 42 years of age, when she was between the ages of 9 and 17.[85] Due to the statute of limitations, Delgado could not face criminal charges.[86] In December 2016, a canonical court convicted Delgado and two other El Salvador priests, Francisco Galvez and Antonio Molina, of committing acts of sex abuse between the years 1980 and 2000 and laicized them from the priesthood.[84][87][88][86]

In November 2019, the Archdiocese acknowledged sex abuse committed by Fr. Leopoldo Sosa Tolentino in 1994 and issued a public apology to his victim.[84] Tolentino was suspended from ministry and began the canonical trial process.[89] Another El Salvador priest, José Adonay Chicas Campos, was laicized in 2019 after pleading guilty to sex abuse in a criminal trial at the Vatican and sentenced to 16 years in prison.[84]

Zapravo adventizam je fundamentalno verovanje hriscana iz Svetog Pisma dok je subota sedmi dan za koji je Bog izricito zapovedio da se treba svetkovati.
U tom smislu se nasa diskuija treba zadrzati ISKLJUCIVO u okvirima Svetog Pisma sto ce reci da ovde nema prostora za bilo kakvog pljuvanja a narocito ne za neke glasnike iz proslosti koji su ziveli kasnije sto ce reci da nisu evidentirani u Pismu !!!

Zašto ti smeta da se iznesu činjenice, citati tekstova 'proročice' Ellen White? K tome, njezine riječi o suboti i nedjelji na temi: Adventizam i subota?

Samo je jedan logičan odgovor. I tebi se zgadilo braniti je, jer nije moguće obraniti njezinje shizofrene izjave.

Zašto ti smeta da se iznesu činjenice, citati tekstova 'proročice' Ellen White? K tome, njezine riječi o suboti i nedjelji na temi: Adventizam i subota?

Samo je jedan logičan odgovor. I tebi se zgadilo braniti je, jer nije moguće obraniti njezinje shizofrene izjave.
Eto pitao si i dao sebi odgovora a ja ti necu nista osporavati !!!

Jel mozemo sada nastaviti diskusiju, stali smo kod onog mog pitanja od kojeg si pobegao tvrdeci da mi je pitanje nebitno...
Jesam li ja tebi ikad tako odgovarao,jesam li tebi ili bilo kom drugom forumasu ostao duzan teoloskog odgovora...?
Pa naravno da nisam stoga imam legitimnog prava insistirati na odgovora !
Dakle ?????????

Back