Adventisti sedmog dana

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ove subotare (vajtovce) - slepe sledbenike (podanike) prolupale šizofrene "proročice" elene mogu i da razumem da se iz petnih žila upiru ovde ne bi li nešto da dokazali!

Ali bre braćo pravoslavni (Neo The Chosen One *Emanuel* BOKYSTAMY i ostali) - zašto im pravite društvo i održavate ovu subotarsku temu (jeres) u životu!?

Prosto ignorisanje i odoše subotari-vajtovci na đubrište umrlih tema. Ovako, sami im dajete na značaju.

Pozdrav, i u buduće aj zdravo sa ove teme! :pivce:

Pa dobro Samuelu da pokusam i tebi da pomognem:

U Bibliji zapisani su razni zakoni isto kao sto ih i mi danas imamo u Crkvi i Drzavi.

Ovo su te vrste zakona:

1. Dekalog. Bog ga je napisao na kamenim plocama i cuvan je u Kovcegu zaveta. 2. Mojsijeva 20,1-17.
To se zove i moralni zakon koji je merilo Bozje pravde na sudu. Taj zakon je vecan kao i njegov Zakonodavac.

2.Obredni zakon. Taj zakon obuhvata propise o svestenstvu i njihovim odezdama, bogosluzneju, zrtvama, hram i opremi koja mu pripada itd. Ovi propisi su zapisani u 3. Mojsijevoj od 1-9. poglavlja.
Taj zakon Mojsije je napisao u knjigu i on nije cuvan u Kovcegu zaveta za plocasma Zakona, nego odvojeno, napolju pored Kovcega.
Tako i svaka hriscanaka crkvga danas ima svoje verske propise za soje svestenstvo i sistem bogosluzenja.
Jevrejski obredni zakon nasao je svoje ispunjenje u Hristovoj zrtvi, tako danas ni Jeverji ne prinose zrtve.

3. Gtadjanski zakon. Posto je Izrailj u ono vreme bio i nova drzava, ali bez pravnika i postojeceg sudskom sistema, zato su dobili i gradjanske propise.
Ovaj zakon nalazi se u 2. Mojsijevoj 21. 22. poglavlju.
Danas o tom zakonu vodi brigu drzava. On nije ukinut samo moze biti drugacije izrazen i rasclanjen. Po tom zakonu i dnas prestupnik odlazi u zatvor ili placa kaznu.

4. Zakon o zdravlju nalazi se u 3. Mojsijevoj og 11-15. poglavlja.
Ni taj zakon nije ukinut. Svaka zemlja ima svoj zakon o zdravlju. Taj zakon regulise ceo zdravsteni sistem.
Ne smes u restoranu imati skladiste hemijskih otrova. Ako se razbolis od zarazne bolesi po tom zakonu ides u karantin, izolaciju

Posto se svi ti zakoni nalaze u Pet knjiga Mojsijevih zato se i zbir tih knjiga naziva Tora, sto znaci knjiga zakona.
Mi bismo danas rekli svi ti zakoni su deo pravnog sistema.
Mika, zar je moguce da ovoliku gomilu nesuvislosti jedan iole pametan i iozbiljan covek izvali. Nisto od ovog sto si napisao nije tacno. Jednostavno, to je plod tvoje neobuzdane maste. To je, sto se tice hriscanstva, jednostavno jeres najtezeg oblika. Da kojim slucajem zivis u Srednjem veku, brzo bi se nasao na lomaci.

Uostalom, mozda u tvojim "svetim knjigama" tako pise, ali ne i u hriscanskim.

Ove subotare (vajtovce) - slepe sledbenike (podanike) prolupale šizofrene "proročice" elene mogu i da razumem da se iz petnih žila upiru ovde ne bi li nešto da dokazali!

Ali bre braćo pravoslavni (Neo The Chosen One *Emanuel* BOKYSTAMY i ostali) - zašto im pravite društvo i održavate ovu subotarsku temu (jeres) u životu!?

Prosto ignorisanje i odoše subotari-vajtovci na đubrište umrlih tema. Ovako, sami im dajete na značaju.

Ma, oni su svesni da je i pravoslavlje jedna od brojnih hriscanskih sekti. Zato se i upinju iz sve snage da dokazu da su u pravu.

Iz sledećeg razloga: Da ih za 5 godina ne bude 30 miliona, već deset. A to se jedino može postići pričom i razotkrivanjem Adventista a ne šutnjom.

Iz sledećeg razloga: Da ih za 5 godina ne bude 30 miliona, već deset. A to se jedino može postići pričom i razotkrivanjem Adventista a ne šutnjom.
Cuj, pre deset godina bilo je izmedju 850 i 900 miliona ateista, danas ih je preko jedne milijarde. Zar tebi nije sve jedno u kojoj se crkvi molis svom jedinom bogu, da li u adventistickoj, katolickoj, luteranskoj, itd. itd. Pa cak i da se bogu molis u dzamiji. Imate istog boga. Ili u sinagogi. Sta smeta, od Jevreja ste preuzeli njihovog boga. Sta vise, ne moras ni da ides u crkvu da bi se molio bogu. Kako se muslimani mole bogu pet puta na dan i to gde se zateknu kada je vreme molitve.

mi slavimo dan gospodnji,vaskresenje koje se desilo u Nedelju a ti ako si toliki pajser slavi izlazak izrelaca iz egipta.....a gde je zaposvest da se slavi subota?zasto su se prvi hriscani okupljali nedeljom i lomili hleb po Hristovoj zapovesti?zastu su apostoli u nedelju to radili?
izem ti teologiju i veru kad ti je jedan hebeni dan iznad Boga....

A to znaci sldece:

Prvo da nemas zapovest o praznovanju nedelje. Jeli tako?
Drugo, ne razumes ni sta je dan od odmora, kad brkas pojmove "jevrejski dan i Boga". To je dokaz da nijedno ne poznajes.
Trece, sta ti bi da pistas gde je zapovest o SUBOTI? Citaj 2. Mojsijeva 20,8-11. Dakle to ti je zapovest.
A sada cekam da tako nesta ti najdes za nedelju ako postoji.

Poslednja izmena:
Cuj, pre deset godina bilo je izmedju 850 i 900 miliona ateista, danas ih je preko jedne milijarde. Zar tebi nije sve jedno u kojoj se crkvi molis svom jedinom bogu, da li u adventistickoj, katolickoj, luteranskoj, itd. itd. Pa cak i da se bogu molis u dzamiji. Imate istog boga. Ili u sinagogi. Sta smeta, od Jevreja ste preuzeli njihovog boga. Sta vise, ne moras ni da ides u crkvu da bi se molio bogu. Kako se muslimani mole bogu pet puta na dan i to gde se zateknu kada je vreme molitve.

:hahaha: al lupas ko lonche niz stepenice.....:hahaha:

Број атеиста

Проценат људи у европским државама који је рекао: „Не верујем да постоји било какав облик духа, бога или животне силе.“ (2005)[134]
Тешко је одредити број атеиста у свету. Особе које одговарају на анкете о вери могу другачије дефинисати атеизам или правити другачије разлике између атеизма, нерелигиозних веровања и нетеистичких религиозних и духовних веровања.[135] Хиндус атеиста би могао себе да представи као хиндуса, иако је у исто време атеиста.[136] Истраживање из 2010. које је објављно у Енциклопедији Британика показало је да нерелигиозне особе чине око 9,6% светског становништва, а атеисти 2,0%. Ове бројке не убрајају оне који следе атеистичке религије, као што су неки будисти.[137]

:mazi:

Ato snaci sldece:

Prvo da nemas zapovest o praznovanju nedelje. Jeli tako?
Drugo, ne razumes ni sta je dan od odmora, kad brkas pojmove "jevrejski dan i Boga". To je dokaz da nijedno ne poznajes.
Trece, sta di bi d apistas gde je zapovest o SUBOTI? Citaj 2. Mojsijeva 20,8-11. Daskle to ti je zapovest.
A sada cekam da tako nesta ti najdes za nedelju ako postoji.

druga zapovest glasi 6 dana radi i asedmi dan je odmor tako radi ceo svet ako nisi upoznat a ti ako si jevrej slavi subotu i pashu i izlazak iz egipta...
to sto je vas paranoicni sektaski mozak uvreo da je papa izmislio nedelju nema veze ni sa mozgom ni sa istinom,biblija pise da su se Hriscani skuoljali u nedelju i lomili hleb i to je sedmi dan u nasoj nedelji
Shabat=odmor=ne raditi=na srpskom NEDELJA

Etymology

For more details on this topic, see Sabbath etymology.

The word Shabbat derives from the Hebrew verb shavat. Although frequently translated as "rest" (noun or verb), another accurate translation of these words is "ceasing [from work]", as resting is not necessarily denoted. The related modern Hebrew word shevita, (labor strike), has the same implication of active rather than passive abstinence from work. The notion of active cessation from labor is also regarded as more consistent with an omnipotent God's activity on the seventh day of Creation according to Genesis

batali elenu vajt i njena lazna prorocanstva i opameti se i vrati telu Hristovom

Postovanje Ixtuse,

Dodbo si rekao. Samo ima jedno sto jos nis priometio. Nismo mi adventisti postavili temu da bismo vam davali naravoucenije, nego ste vi postavili temu o advnetistima.
Nismo mi zapoceli da postavljamo o vama kojekakva pitanja, nego ih vi postavljate o nama i nasem verovanju, pa onda nemojte nas kriviti sto vam odgovaramo.

Zatim, koloko puta ti dajes taj isti predlog? Izgleda da te ta tvoja bratija nimalo ne slusa.
Zar nisi nekoliko puta bezao od nas, pa ni tako nisi mogao da budes bez nas, nego si naam se ko zna po koji put vratio.
Dobro si dosao i ja se nadam da si vec nesto pametno i naucio.

Nemoj sada da se i namene srdis, ja volim sve ljude bilo kakvi da su.

Sve najbolje

Mika, zar je moguce da ovoliku gomilu nesuvislosti jedan iole pametan i iozbiljan covek izvali. Nisto od ovog sto si napisao nije tacno. Jednostavno, to je plod tvoje neobuzdane maste. To je, sto se tice hriscanstva, jednostavno jeres najtezeg oblika. Da kojim slucajem zivis u Srednjem veku, brzo bi se nasao na lomaci.

Uostalom, mozda u tvojim "svetim knjigama" tako pise, ali ne i u hriscanskim.

Postovanje Hugariusu,

To je najlakse reci, to nije istina. Nije tacno. to je jeres. Hahahah.
Gde su ti dokazi koji putvrdjuju tvoju izjavu?
Znasli ti ista o hriscanstvu?
Da li si ikad procitao, a prostudirao sigurno nisi, Bibliju?
Ako je za tebe to tako, pa neka ti bude.
Takvih je najvise na svetu, koji ce reci to niej istina, a ja ni neznam sta je istina.

Zelim ti sve najbolje

Nije mi sve jedno!
Jer ako me nauče da držim sve što je rekla EGW - kom Bogu se ja molim!?
I da li sam spašen primenjujući učenja EGW, a ne biblijska?
Tako da ona popularna reklama: ''NIJE SVEJEDNO!'' je apsolutno istinita. U svemu, a naročito u odabitu Crkve.
A po slobodi izbora svako ima pravo da odluči u kojoj Crkvi će da se moli. Ja ću u Pravoslavnoj.

Nije mi sve jedno!
Tako da ona popularna reklama: ''NIJE SVEJEDNO!'' je apsolutno istinita. U svemu, a naročito u odabitu Crkve.
A po slobodi izbora svako ima pravo da odluči u kojoj Crkvi će da se moli. Ja ću u Pravoslavnoj.

tako je
traze boga gde ga nema

mada iskreno zabole me qurac vise da pisem na ovoj glupavoj temi budite mi pozdravljeni:bye:
Nemoj tako brate Neo.
Pre svega nije kulturno, a i mnogima su potrebni tvoji komentari i znanja koje imaš. I smatram da nam je od Boga data dužnost da razotkrivamo lažna i sektaška učenja. A ne da dozvolimo da nas svojim provokacijama iznerviraju. Tako da ostavi te pozdrave za neku drugu priliku.
Normalno ako želiš. Ako ne želiš - onda budi i ti pozdravljen.

druga zapovest glasi 6 dana radi i asedmi dan je odmor tako radi ceo svet ako nisi upoznat a ti ako si jevrej slavi subotu i pashu i izlazak iz egipta...
to sto je vas paranoicni sektaski mozak.

BRAVO NEO, sad si potrefio.
Mora da te :pohvalim za poznavanje Biblije, zaista si mudrac.

Od kada je ovo postala druga zapovest: "druga zapovest glasi 6 dana radi "?

Neo do sad si ismejavao mene i moje verovanje, a sad si se izgubio pa si isebe poceo da ismejavas. BRAVO!

Sta mislis, da li je kulturno da je dan normalan covek, ne mora ni da bude hriuscanina, upotrebi ovakve izraze: "paranoicni sektaski mozak"?
Neo, ovo samo pokazuje tvoju bespomocnost da pobijes ono sto mi iznosimo.
Francuzi kazu "Istinaje ta koja ranjava". Shvatamo mi zasto se ti tako ponasas, i zao mi je,
-------------------------

Etymology

For more details on this topic, see Sabbath etymology.

The word Shabbat derives from the Hebrew verb shavat. Although frequently translated as "rest" (noun or verb), another accurate translation of these words is "ceasing [from work]", as resting is not necessarily denoted. The related modern Hebrew word shevita, (labor strike), has the same implication of active rather than passive abstinence from work. The notion of active cessation from labor is also regarded as more consistent with an omnipotent God's activity on the seventh day of Creation according to Genesis

Umesto da ti ja to kazem, neka ti to objasni tvoj brat pravoslavac:

"Sabat (jevrejski schabbath) znaci SUBOTA". Vujaklija, Leksikon srpskih reci i izraza str. l089

Dakle etimoloski sabat je subota sedmi dan u sedbici koji je Bog blagoslovio i posvetio.

Neo, imas li ista drugo, kao sto i sam vidis da to ti ne pije vodu.

Sve najbolje

mada iskreno zabole me qurac vise da pisem na ovoj glupavoj temi budite mi pozdravljeni:bye:

I na kraju nazalost, pravoslavni verbnik je pokazao svoj pravi karkter.

Kako covek koji ovako psuje moze da razume istinu?

Isus je rekao, po rodovima cete ih poznati.

Ako neko nemoze po nauci da ustanovi ko je u pravu, onda po njegovim recima, delima i zivotu.

A svako zna kako hriscanin treba da se ponasa bilo gde da se nalazi.

I Hriscanin nemoze da ima dva lica.

Za foruum jedno za sve ostalo drugo.

Kao to vidimo Neo je nazalost, pokazao i sovje drugo lice...

DRAGI NASI RPAVOSLAVNI.
HRISCANSTVO I VERA U BOGA JE MNOGO VISE OD PRICANJA.
TO JE NACIN ZIVOTA...

KADA VAS TO U CRKVI NAUCE ONDA MOZEMO DA PRICAMO...

Poslednja izmena:
Nemoj tako brate Neo.
A ne da dozvolimo da nas svojim provokacijama iznerviraju. Tako da ostavi te pozdrave za neku drugu priliku.
Normalno ako želiš. Ako ne želiš - onda budi i ti pozdravljen.

Opet si pokazao da nista ti nisi bolji od njega.

Gde to mi vas provociramo???

Jesmo li mi postavili ovu temu?

Idemo li mi na pravoslvne diskusije?

I LEPO GA SAVETUJES DA PSOVANJE OSTAVI ZA DRUGU PRILIKU???

MESTO DA MU KAZES DA TO NIKADA NEC CINI; VI IMATE PRILIKE KADA PSUJETE I NE PONASATE SE HRISCANSKI???

Isus je rekao:

Mt 6:24 Niko ne može dva gospodara služiti: jer ili će na jednog mrzeti, a drugog ljubiti; ili jednom voleti, a za drugog ne mariti. Ne možete Bogu služiti i mamoni.

KROZ CELU OVU DISKUSIJU VI POKAZUJETE DA ZELITE DA SLUZITE GREHU ALI I DA DOBIJETE SPASENJE???

Neo,

kada si dosao na ovu temo bio si docekan sa dobrodoslicom.
U pocetku tvoji komentari bili su potpuno drugaciji nego sto su postali sada.
U pocetku uljudno si se ponasao i dosta dugo smo lepo razgovarali i ja sam ti zahvalan na tome.

Medjutim, vi ste iznosili razna i nova pitanja na koja ste s pravom ocekivali da vam odgovorimo.
Kada smo vam mi odgovorili, vi ste potpuno slobodni da to prihvatite ili odbacite i niko vam na tome ne bi zamerio.

Nego u poslednje vreme poceo si sa vredjanje, ponizavanjem i cinickim ismejavaanjem, sto nije donelo nicega dobroga ni tebi ni nama.

To sto ces nazvati nekoga sizofrenikom, maloumnim, ispranoga mozga, jeretikom, krivovercem, ne pomaze nista.
Takvim, izrazima obicno pribegavaju oni koji su u nedostatku argumenata.
Iskreno da kazem poneki put zabrinuo sam se za tvoje zravlje, jer ne bih zelo da zbog nase diskusije iko dobije srcani udar.
Pored svega, cak i pored konstantne odbojnosti prema istini, ipak ste nesto naucili i saznali sto pre toga niste znali.
A sta cete raditi sa tim informacijam to je u vasoj vlasti. Ja se molim Bogu da vam sve posluzi na dobro.

Zelim ti zaista sve najbolje

tako je
traze boga gde ga nema

Mi trazimo Boga u Svetom pismu i Hristu.
To su nasi pravi izvori.

Ti kao pravoslavacna ovaj nacin, da tvrdis da Boga nema u pismu ocigledno pokazuje da vi nemate nista sa tim Bogom, nazalost.

Na ovim diskusijama nema nikaoga da vise citira i uzdize Bozju rec i Hrista od adventista.
Jelenu Vajt pominjeti vi ne mi.

Vi pominjete Jelnu Vajt vise od svetog Save ili Hrista ne mi...

Vi ste opsednuti njome ne mi...

Vi nemseta sa nama da se uhvatite u kostac sa Svetim pismom jer gubite, pa ste se uhvatili Jelene Vajt jer mislite ako nju izvrejdate da ste nas ocrnili???

Bog blagosilja svoj narod sto vise sejete seme mrznje i lazi...

Poslednja izmena:
Nije mi sve jedno!

Kakve smejurije.

Niti Jelna Vajt spasava niti ju mi spominjemo nego vi ste ti koji ju spominjete a mi kada branimo lazi koje izgovarata na nju...

Jelena Vajt nikoga nista nije naucila da nesto drzi.

Ona upucuje na Hrista i na Bibliju.

OBJASNJVA DA BOZJU REC I OPOMENE U NJOJ TREBA DA SHVATIMO OZBILJNIJE.

Ako Hristos kaze idite naucite sve narode, ona govri o tome kako je vazno da ljudi upoznaju Hrista i ne budu izgubljeni.

VI PRICATE O JELENI VAJT A OVE OSNOVNE STVARI NEZNATE???

JELENA VAJT NEMA NEKU SVOJU NAUKU NEGO UPUCUJE POZIVA NA BOZJU REC NA HRISTA I NJEGOVA UCENJA.

Jelena Vajt nije donela nikakva nova ucenja.

IMAMO SAVETE ZA NAPREDAK CRKVE OD KOJIH JE CRKVA ZAISTA NAPREDOVALA...

NJENA DELA SU USTVARI SAVETI I OPOMENE CRKVI.

Nekada joj je Bog pokazao zivot nekog vernika kod koga je ona otisla i isricala mu da je videla njegov zivot kao na filmu.

Stvari za koje niko nije mogao da zna osim taj sam.

I onda mu kazala da ga Bog opominje inace ako nastavi na tom putu je da nece moci vise da se vrati.

I slicno...

Neo: druga zapovest glasi 6 dana radi i asedmi dan je odmor tako radi ceo svet ako nisi upoznat a ti ako si jevrej slavi subotu i pashu i izlazak iz egipta...
to sto je vas paranoicni sektaski mozak uvreo da je papa izmislio nedelju nema veze ni sa mozgom ni sa istinom,biblija pise da su se Hriscani skuoljali u nedelju i lomili hleb i to je sedmi dan u nasoj nedelji
Shabat=odmor=ne raditi=na srpskom NEDELJA

Neo. Ne da si psovac nego i govoris neistine i totalno se neiformisan.

KAKO JE NASTALA NEDELJA KAO DAN ODMORA:

ISTROIJSKI IZVORI KOJI RAZOTRKIVAJU NAMERE NASE PRAVOSLVNE BRACE:

U nekim jezicima je ostala nedelja kao dan sunca. latinski, nemacki, ebngelski.
ne u svim.

Prihvatanja hriscanstva u evropi je tada bilo kao danas Evropa.
Svi su jurili da prihvate hriscanstvo da bi bili prihvaceni da bi bolje psolovali itd. Kao danas sto jure u evropu.

Isti slucaj samo drugo ime.

Kao i danas sto moraju da menjaju mnoge zakone da bi usli u EU tako su i tada samo na religioznom polju.

I tada su morali da menjaju verske obicaje, a sa onim praznicima ili vaznijim, koji su imali probleme oni su ih uskladili sa neznabozackim.

Mesto subote uzeli su nedelju.

Poceo je car konstantin sa katolicima i Papizam je to dovrsio.

Nedleja je njihovo delo ne Bozje.
Ko slavi nedelju slavi paski dan.

Ovde je rec samo o suboti a o mnogim drugim neznábozackim praznicima kao uskrs, i slicno necu ni da govorim.

Setili se da uspostave uskrs jer im je trebalod apokriju taj neznabozacki praznik na taj dan i stavili uskrs na taj dan.

Mnogi praznici koje hriscani danas slave nisu ni postojali do tada vec su nastali u to vreme.

Problem je sto su ljudi lenji pa nece da pogledaju istorijske izvore u vezi toga ili sto veruju slepo svojem kleru ili crkvi.

Katolici kazu ovako:

Sve sto je trebalo cinbiti u subotu, mi smo rpeneli na Gospodnji dan... Eusbius, Commentaria in Pslamos 91, P. G. 23, 1172.

Zasto bi prenosili nesto ako se to do tada izmedju 3-5 veka nije praktikovalo???

Mario regitzi, poznati katolicki liturgista, pise:

Posto su hriscani poceli da uzivaju mir, Rimska crkva , da bi olaksala paganskim masama prihvatanje vere, nasla je za pogodno da ustanovi 25 decembar kao rpaznik Hristovog rodjenja (Bozic) da bi hriscane odvratila od paganskog praznika kojis se slavio 25 dezembar u cást nepobedivog sunca, Mitre pobednbika tame.
Citat Y S B. Sunday observance in Early Cristianity, p. 260.

TO TI JE TADASANJI EU; izmisli novi zakon, novi praznik da pokrijes stari..

Bog nije dao osam ili devet zapovesti nego 10.

Jer koji sav zakon odrzi a sagresi u jednome, kriv je za sve.
Jakov 2,10.

POGLEDAJTE ISTORIJSKE IZVORE:

Konstantin je 306 posle Hrista u Brritaniji proglasen kao Augustus i potpisnik je edikta kroz kojeg je vrhovni kajser Galerijus 311. promovisao podnosenje hriscana.
Kroz njegovu Konstantinovu pobedu nad Maxentiusa kod Ponte Molea (Moliv most) isrped Rima 312 zauzeo je celi zapad. I kroz nadvladjivanje Liciniusa 324 osvojio je Univeralnu monarhiju.
Preokretom od obozavatelja SUNCA obratio se hriscanstvu .
Tako su nastale postepne etape religiozne politike.
330 krajem njegove vlade pojcala se tendencija da se neznabostvo ogranicici i da se hriscanstvo ucini drzavnom religijom.
K. je umro u pripremi rata sa Persijancima posto je primio krstenje.
Veliki HERDER LEKSIKON STRANA 635.

Tek 4 veka je nedelja PROGLASENA danom odmora.
Prvo je starozavetni Subotni mir i blagoslov prenesen zakonski na nedelju, prvo kroz KONSTANTINA 321.
Ucesce nedlejom u Bogosluzenju pocinje 313 godine (Synode v. Elvira) kao zapovest.
Islam je svesno (namerno) postavio petak kao glavni dan Bogoslkuzenja nasurpót (hriscasnkoj)nedelji i suboti.
DER GROSSE HERDER LEKSIKON strana 831.

Ovde imatre sliku tog teksta iz herder leksikona:

Kada je Konstantin prihvatio hriscanstvo i svi su hteli onda.
Onda su se desile promene.
Jedna od tih promena je ZAKONSKI uvodjenje nedelje sa katolicma.
Dotle se nedelja nikako nije slavila kao Dan vaskrsenja ili odmora i slicno.
To pocinje u 3 veku.
Dotle je uvek subota bila dan odmora.
Zbog olaksanja neznaboscima napravljeni su mngi ustupci.
Promenjena je subota na nedelju a onda prekrstvana da je to sada kobajagi radi vaskrsenja iako postoji praznik uskrs.
Posto se u to vreme u hriscastvu jos uvek svetkovala i subota pocela je i nedelja, islam nasuprot tome uzima petak.

Nedelja je progurana kao danas EU ZAKONI.
Ista prica se ponavlja.

Ista prica ce se ponoviti kada se verski zakoni o nedelji budu uskoro nasilno sporovodili i kada svako ko ne bude svetkovao papsku nedelju bude krsilac drzavnog zakona.

Kada pogledate istoriju, ocigledno su katolici uspostavili nedelju sa Konstantinom.

Zasto ostali hriscani slave katolicki papski dan namesto Bozje subote koja se do 4 veka slavila u hriscastvu???

Promenili su na dan sunca da bi neznabosce lakse pridobili u hriscanstvo a i valjda samom Caru konstantinu kao dotadasnjem obozavaocu sunca u dan nedljni olaksali?

Promenili Bozju zapovest???

.

Poslednja izmena:
Neo: to sto je vas paranoicni sektaski mozak uvreo da je papa izmislio nedelju nema veze ni sa mozgom ni sa istinom,

KOJA MRZNJA IZVIRE IZ NASE PRAVOSLVNE BRACE U SVAKOJ RECI???:eek:

POREKLO NEDELJE:

Ta ista nepopustljiva odanost starom bogu svetlosti ostavila je svoj trag, sve do nasega vremena, na jednoj od svetih i opstih hriscanskih ustanova. Staro neznabozacko ime dies solis ili Sunday (nedelja) za sedmicni hriscanski sedmicni praznik je zadrzano u velikoj meri radi ujedinjenja neznabozaca i hriscana, iz razloga jer je Konstantin preporucio prvi dan sedmice svojim sledbenicima- neznaboscima i hriscanima kao casni dan sunca.
To je bio njegov nacin da bi ujedinio neslozne religije svojega carstva jednom zjednickom ustanovom.
History of the Eastern Church, p. 193.)

Car Konstantin osnivac je gradjanskog praznovanja nedelje.
Tako je svetkovanje nedelje u (rimskoj) crkvi moglo jedino postati univerzalno i dobro utvrdjeno... Hriscani su kao i neznabhosci bili navikli na svoje svetkovine.
Konstantin je uciniuo da njihov odmor dolazi u isto vreme, i on je izabrao nedelju.
(History of the Christian Church, vol. III, p.p. 379-380.by Philip Schaf.)

Poslednja izmena:
Neo: to sto je vas paranoicni sektaski mozak uvreo da je papa izmislio nedelju nema veze ni sa mozgom ni sa istinom,

POREKLO NEDELJE:

Prvi zakon o svetkovanu nedelje izdao je Car Konstantin.
On je naredio 321 godine da svi gradjanski i obrtnicki poslovi prestanu u gradovima, ali je poljoprivredni posao dopustio.
Ipak tu naredbu da se nedeljom ne radi, niko nije smatrao da se temelji na trecoj zapovesti (o danu domora) sve do kraja 6 veka. od tog vremena malo po malo postala je nauka crkve.
Tako su crkveni ucitelji, ili biskupi sa rimskim papom, njihovim prevoditeljem i zamenikom Hristovim, preneli subotu Staroga zaveta njenu slavu u svetost na prvi dan endelje.
Biskup Skat Rordam: Report of the Second ECClesiastical Meetings in Copenhage, Sept 13-15, 1887, p. Taaning, p.p. 40-41.

Nedelja je katolicka ustanova..
zahtevi svetkovanja nedelje mogu se zastiti samo nacelima katolicke crkve.
Od pocetka pa do kraja svetog pisma ne postoji nijedan stih, koji ovlascuje prenos sedmicnog dana Bogusluzenja od sedmog dana sedmice na prvi dan sedmice.
I gle, celi civilizovani svet klanja se u odanoj poslusnosti neredbi Katolicke crkve.
(Archbishop T. Enright, in American Sentinel, p. 173 Kansas City, mo)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back