Advaita

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Suprotnosti i jedinstvo

Dva oka stvaraju jednu viziju,
Dva stopala hodaju istom stazom,
Dve šake drže jednu stvar,
Dva uha slušaju jedan zvuk,
Dve nozdrve udišu jedan dah,
Dve noge podupiru jedno telo,
Dve usne izgovaraju jednu reč.
A sve njih jedan duh usmerava.
Wil Nesbit

Dobro i zlo, svetlost i tama, lepo i ružno, prijatno i neprijatno, teško i lako...
Polariteti. Sve što postoji ima svoju suprotnost.
Nadilaženjem suprotnosti biće postiže oslobođenje od večitog tumaranja
između krajnosti.
Zapravo, čitava nevolja u tom tumaranju je to što je ono nesvesno, mehaničko,
po inerciji. Onaj osećaj kada nas ''nešto vuče'' da donesemo neku odluku ili nešto
uradimo, pa pomislimo da to zapravo slušamo sebe. Ili neko možda ima doživljaj
da je to Božiji glas u njemu, jer jeste jače od njega.
Bilo da smo ateisti ili vernici u jednakom smo problemu. Neko će reći ''ali barem
sam uradio onako kako ja hoću, pa se ne kajem.'' Drugi će reći ''takva je Božija
volja bila, šta ja tu mogu''.

Ko je ikada uradio onako kako on hoće i ko je ikada Božiju volju video?
Bez nadilaženja suprotnosti ništa se ne može uraditi.
da li je postavljacica teme htjela da kaze da da bi se bili dobar mora da se bude i los? a da bi se bilo MNOGO dobar onda kako,i mnogo los,iki manje nego za obicnu dobrotu ili kako?

Izvodi iz nekoliko predavanja Rudolfa Steinera, u periodu od 1917. do 1924.

"Doći će vrijeme, možda čak ne ni u tako dalekoj budućnosti, kada će se kazati: "Kod ljudi je bolesno već i to kada o duhu i duši uopće misle!" Duša će se dokinuti kroz "ljekovito" sredstvo. Izumit će se cjepivo kroz koje će se organizam toliko preraditi u što ranijoj mladosti, po mogućnosti odmah po rođenju. Materijalističkim liječnicima bit će povjereno da istjeraju duše iz čovječanstva. U određenim podzemljima svakakva društva rade na takvim stvarima. Takvim bi se cjepivom jednostavno postiglo labavljenje eterskog tijela u fizičkom tijelu. Čim se etersko tijelo olabavi, čovjek bi postao automat. Materijalističko doba nastoji iz određenih krugova paralizirati sav duhovni razvoj čovječanstva, učiniti ga nemogućim; dovesti ljude do toga da odbace, jednostavno kroz svoj karakter, da odbace sve duhovno, da to vide kao ludost."

Izvodi iz nekoliko predavanja Rudolfa Steinera, u periodu od 1917. do 1924.

"Doći će vrijeme, možda čak ne ni u tako dalekoj budućnosti, kada će se kazati: "Kod ljudi je bolesno već i to kada o duhu i duši uopće misle!" Duša će se dokinuti kroz "ljekovito" sredstvo. Izumit će se cjepivo kroz koje će se organizam toliko preraditi u što ranijoj mladosti, po mogućnosti odmah po rođenju. Materijalističkim liječnicima bit će povjereno da istjeraju duše iz čovječanstva. U određenim podzemljima svakakva društva rade na takvim stvarima. Takvim bi se cjepivom jednostavno postiglo labavljenje eterskog tijela u fizičkom tijelu. Čim se etersko tijelo olabavi, čovjek bi postao automat. Materijalističko doba nastoji iz određenih krugova paralizirati sav duhovni razvoj čovječanstva, učiniti ga nemogućim; dovesti ljude do toga da odbace, jednostavno kroz svoj karakter, da odbace sve duhovno, da to vide kao ludost."
Dva puta sam slušala video i nisam sigurna da sam nešto dobro razumela.
Da li je mislio da je zaraza zapravo saosećanje? Kao kada se zaraziš zevanjem
a nisi uopšte umoran. Mislim na onu pogrešnu vrstu saosećanja, kada se osećaš
isto kao neko u tvojoj blizini. Kako bih sad objasnila ispravno saosećanje.
Recimo dete padne, podere koleno i ti znaš da mu je teško, pomogneš mu,
zagrliš ga, razumeš ga, ali ne plačeš zajedno sa njim i ne osećaš da i tebe boli
koleno. Da li je na to mislio kada je rekao da se zatvoriš prema nečemu?

Nisam siguran da znam šta je on mislio, ali iz iskustva sa koronom sam video da saosećanje, ako dolazi od nesvesnih ljudi, može biti izmanipulisano.
Naime, manipulacija empatijom kroz želju da ne zaraziš okolinu je bilo uspešno sredstvo za uvođenje svih onih mera kojima smo bili izloženi. Naravno, empatija je bila dozirana svakodnevnim brojkama koje su nam servirali kroz medije. Cilj je bio da se probudi empatija kod ljudi kroz strah i brigu za društvo i okolinu u kojem obitavaš.
Oni koji su nesvesni sebe ne znaju da strah i briga stvaraju negativna emocionalna stanja koja mogu biti destruktivna za ceo organizam, a posebno za imuni sistem koji treba direktno da se suprostavi virusu ukoliko se useli u organizam.
Zato je neophodno da čovek bude svestan sebe i ne dozvoli manipulaciju nad svojim emocijama kroz nametnutu empatiju i saosećanja. Saosećanje je ispravno jedino ako si svestan sebe, to jest ako se saosećanje rađa u tebi kroz delovanje savesti, a ne van tebe nametnutom empatijom.

Suprotnosti i jedinstvo

Dva oka stvaraju jednu viziju,
Dva stopala hodaju istom stazom,
Dve šake drže jednu stvar,
Dva uha slušaju jedan zvuk,
Dve nozdrve udišu jedan dah,
Dve noge podupiru jedno telo,
Dve usne izgovaraju jednu reč.
A sve njih jedan duh usmerava.
Wil Nesbit

Dobro i zlo, svetlost i tama, lepo i ružno, prijatno i neprijatno, teško i lako...
Polariteti. Sve što postoji ima svoju suprotnost.
Nadilaženjem suprotnosti biće postiže oslobođenje od večitog tumaranja
između krajnosti.
Zapravo, čitava nevolja u tom tumaranju je to što je ono nesvesno, mehaničko,
po inerciji. Onaj osećaj kada nas ''nešto vuče'' da donesemo neku odluku ili nešto
uradimo, pa pomislimo da to zapravo slušamo sebe. Ili neko možda ima doživljaj
da je to Božiji glas u njemu, jer jeste jače od njega.
Bilo da smo ateisti ili vernici u jednakom smo problemu. Neko će reći ''ali barem
sam uradio onako kako ja hoću, pa se ne kajem.'' Drugi će reći ''takva je Božija
volja bila, šta ja tu mogu''.

Ko je ikada uradio onako kako on hoće i ko je ikada Božiju volju video?
Bez nadilaženja suprotnosti ništa se ne može uraditi.
Nedostaje nevjesta zato je ženik razapet izmedju krajnosti.

Mudji, Spiro i ostali su imali svoje učitelje, uglavnom iz Indije. Zanima me da li ti učitelji naplaćuju svoje znanje ili kako to već funkcioniše? Kako uopšte naći učitelja, a živiš u Srbiji?
Shvatam da donekle možeš sam uz pomoć knjiga, raznih videa i sl, a onda dodje vreme kada ti je potreban učitelj.

Mudji, Spiro i ostali su imali svoje učitelje, uglavnom iz Indije. Zanima me da li ti učitelji naplaćuju svoje znanje ili kako to već funkcioniše? Kako uopšte naći učitelja, a živiš u Srbiji?
Shvatam da donekle možeš sam uz pomoć knjiga, raznih videa i sl, a onda dodje vreme kada ti je potreban učitelj.
Znam neke ljude koji su odlazili kod Muđija. Postoji opcija da platiš
boravak tamo, ali i da svojim radom doprineseš, pa onda ne plaćaš.

Back