Karamazov
Ističe se
- Poruka
- 2.450
Da li je istorija dala svoj konacan sud o Adolfu Hitleru? Ko je bio ovaj covek? Bolesnik? Definitivno. Medjutim, to ovde nije vazno. Posebno je zanimljivo da je Hitler nakon neuspelog puca resio da sasvim pravno i legalno dodje na vlast. U tome je uspeo. Odneo je ubedljivu pobedu na izborima i odrzao svoje predizborno obecanje: zaposlio je preko 70% do tada nezaposlenog stanovnistva- u vojnoj industriji. Neverovatnim politickim pritiscima i dobrom taktikom je naterao ostale politicke opcije da mu se polako ili prikljuce, ili da mu se sklone sa puta. Pitanje je, da li je to sve bila Hitlerova zamisao i da li je on ovakve igre umeo da vodi ovako, sa puno takta i strpljenja, posto je poznato da je bio impulsivan, nestrpljiv i zeljan vlasti. Izgleda da je on otkrio da se tako ne moze, pa je resio da posao obavi zaobilaznim putem. Takodje je zanimljivo da je bio okruzen uticajnim ljudima, ali svi su oni bili na nizem nivou od njega, najpre fizicki, a potom i psihicki. Da li je to bio deo njegovog plana? Da li se svesno i namerno okruzio upravo takvim ljudima, kojima je mogao da upravlja bez problema? Zatim, njegovi rasni zakoni, pazite zakoni, sto je van svake pameti; time je poceo da vraca prirodnopravne teorije u epicentar desavanja- pocelo je propovedanje o krvi, o tlu, o potrebi za vazduhom, prostorom... Upravo tako je stvoren put za jedan nov rezim- sasvim totalitarni, bez pardona. Tu su svakako tvrdnje da je u blizini firera uvek bilo napeto- svi su ga se plasili. Pitam se, kako je moguce da ih je sve zaveo, kako je moguce da se pojavila samo jedna manja grupacija koja je rizikovala da ga likvidira i u tome nazalost nije uspela... Nabacao sam ovde svega cega sam se trenutno setio... Ali, sta mislite o tome... Da li je mali brkati kreten ipak bio prosecan, ili nesto vise od toga? Da li je moguce drzati onakve govore, sa onim elementima, tacno predvidjenim, da li je moguce onako politicki delati kako je to on cinio a kako sam gore naveo- da li je to sve moguce ako je on bio samo prosecan moler, kako su to neki navodili...? Da li i danas ima uticaja od strane Hitlera? Evo, skoro se opet podigla prasina- jedan beogradski hotel ima sobu posvecenu malom brkatom cudovistu...