Adaptacija stana od poda do plafona

Aha ....pregorela sam , pre neki dan sam shvatila da me boli uvo i sto cigle padaju ljudima po glavama i sto imam dve tone srce na terasi i sto muz nije tu kad treba tj kad je organozovao celu zajebanciju - ja sedim mirno na trosedu pijem kafu i kuliram.

Znas ono samo vi pucajte ja i dalje drzim cas.

E pa kad je tako - ajmo jovo nanovo.

Ide mi na k ova kocka ima da je nema.
;) To je trend koji je ovde prosao pre vise od dve decenije (mada ima odredjeni broj ljudi koji to i danas...praktikuje:mrgreen: bezi od...trendova, brzo dosade). Ima uzrecica malo je vise i uvek je...pravilna. Ja sam uvek fasciniran slikama koje se postavljaju na Krsti, dnevne sobe u stilu...Bistra:confused:
Moj predlog, ubaci skriveno neonska svetla, jako malo trose struje a daju toplu i prostranu svetlost. Sa malo fantazije i znanja, dobijaju se odlicni efekti a najvaznije, dovoljno osvetljenja.
Zivot (posebno gradnja) je proces koji te na svakom sledecem poduhvatu ucini...mudrijim:mrgreen:

Znas sta me muci kod ove kocke :

Prvo svetlo je upereno na dole iako rozetna ima mogucnost okretanja u stranu :confused:

Drugo potpuno je osvetljen samo centralni deo dnevne sobe a ako li odes 1 m od kocke u mraku si

trece na moja dva :zaljubljena: kilovata trebalo bi da sijam najmanje ko diskoteka

I cetrvto kocka je prilicno spustena pa sad imam utisak da me pritiska po glavi

E da ima i peto ... ne svidja mi se to svetlo koje daje po plafonu odvratno je i priguseno a ja sam (naravno) htela da bije ko ludo .

I sve to sam do sad i nekako trpela al sad mi se vise ne trpi.

Mirka, ja bih se složila sa Drizztom - halogenke će teško dati količinu svetla koju želiš, bar u ovakvoj varijanti.
E, sad, ja se unutrašnjom rasvetom ne bavim, bavim se spoljnom, a ona barata drugim vrstama izvora.
Ono što znam (i iz iskustva) da je halogena pogodna za detalje, za efekte, kad je ovako rađena kao kod tebe. Pretpostavljam da su ovo one halogenke sa sopstvenim ogledalom, a one uvek usko usmeravaju svetlost. Za ozbiljno osvetljenje velike prostorije moraš ih gomilati, što više nije praktično. Meni je potpuno nenormalno imati toliku vatažu svetla u sobi, maltene ti je svetlo najveći potrošač posle bojlera. Ali, dobro, to sam ja :mrgreen:

Ako želiš osvetljen plafon, znači da ne dolaze u obzir ni viseći lusteri koji usmeravaju svetlost na dole , već nešto što je uz plafon i ima široku svetlosnu raspodelu. Ili kugla, koja je kao luster ružna.
Ja sad imam neki luster koji bi to zadovoljio - moram da kažem da ga ja mrzim, ali je osvetljeno kao na stadionu.

Pokušaću popodne da postavim sliku, ali otprilike: drvena ploča koja se fiksira uz plafon i na koju je montirano 9 opalnih kugli prečnika cca 10cm. Unutra su opalni G9 izvori od 40W (ja sam promenila na bistre od 25W da oborim snagu, osvetljenost je, čini mi se, ista ili vrlo malo oborena).
Kugla ti daje kružnu raspodelu, 360stepeni u horizontalnoj i 180 u vertikalnoj (pošto je gore fiksirana). U prevodu, ona baca svuda.

E, sad, luster je estetski ok, ima neke dodatke od inoxa, sav je fensi i tako nešto bi ti se uklapalo u ovu priču.

Mislim da ti je alternativa uvođenje sporednog svetla - stojećih ili zidnih lampi, ili ovo dodavanje fluo cevi oko kocke...

Drugari moji mali ( to iz one pesme o zirafi )
Da se razumemo ....treba mi predlog svetala znaci praksa ne teorija.
U teoriji sve ja to fino znam jer sam iz dosadasnjeg iskustva shvatila sta valja a sta ne valja.
Ono sto ne znam je kako stvoriti to sto hocu bez da opet pogresim.

Osim toga jos nisam srela majstora koji ima volje da misli.
Izvinte ako sam nekog uvredila al ....ovi koje ja poynajem samo rade sta im se kaze.
Nece da sugerisu ič da je to sto radis mozda promasaj veka.

Osim toga kad sam trazila kocku moja ideja nije bila da imam 2 Kw u sobi iako to vas beskrajno zabavlja.:confused: ( sto moram priznati pocinje i da mi smeta jer se ne secam da sam trazila misljenje o tome ikada ) Trazila sam puno svetla jer je soba sama po sebi siva i tamna.

Ni jedan majstor i podvlacim ni jedan a proslo ih je kroz moju kucu kao sto i sami znate bataljon, nije se setio da mi sugerise ili da kaze da time sto zelim necu dobiti efekat koji zelim.

No dobro .....kako se na greskama uci , evo ja to uzimam za svoju gresku i sad pre nego sto cu srusiti ovo sto imam trazim savet o tome kako da dobijem puno lepog - toplog svetla a da je pozicionirano centralno obzirom da na tri strane sobe postoji redno svetlo ....

Sad cu da slikam pa da stavim i onda vas molim da date kreativne , prakticne i korisne savete kako da resim ovo, ili da predlozite nekog ko ima pojma o tome .

Ne gori pod nogama, ne planiram to sutra da radim zato mislite o tome.

Poslednja izmena:
Drugari moji mali ( to iz one pesme o <zirafi )
Da se razumemo ....treba mi predlog svetala znaci praksa ne teorija.
U teoriji sve ja to fino znam jer sam iz dosadasnjeg iskustva shvatila sta valja a sta ne valja.
ono sto ne znam je kako stvoriti to sto hocu bez da opet pogresim.

osim toga jos nisam srela majstora koji ima volje da misli.
Izvinte ako sam nekim uvredila al ....ovi koje ja poynajem samo rade sta im se kaze.
Nece da sugerisu ič da je to sto radis mozda promasaj veka.

Osim toga kad sam trazila kocku moja ideja nije bila da imam 2 Kw u sobi iako to vas beskrajno zabavlja.:confused: ( sto moram priznati pocinje i da mi smeta jer se ne secam da sam trazila misljenje o tome ikada ) Trazila sam puno svetla jer je soba sama po sebi siva i tamna.

Ni jedan majstor i podvlacim ni jedan a proslo ih je kroz moju kucu kao sto i sami znate bataljon, nije se setio da mi sugerise ili da kaze da time sto zelim necu dobiti efekat koji zelim.

No dobro .....kako se na greskama uci , evo ja to uzimam za svoju gresku i sad pre nego sto cu srusiti ovo sto imam trazim savet o tome kako da dobijem puno lepog - toplog svetla a da je pozicionirano centralno obzirom da na tri strane sobe postoji redno svetlo ....

Sad cu da slikam pa da stavim i onda vas molim da date kreativne , prakticne i korisne savete kako da resim ovo, ili da predlozite nekog ko ima pojma o tome .

Ne gori pod nogama, ne planiram to sutra da radim zato mislite o tome.
Ok.
Izvini ako te je nešto uvredilo ili smorilo u mom postu (deo o vataži), nisam imala nikakvu zlu nameru, niti se ja nešto na tu temu zabavljam. Prosto, znam šta se sa tom snagom može uraditi sa nekim drugim izvorima i više mi je, šta znam, šteta kad efekat ispadne slab, a sa tom brojkom.

Drugo, ako te je uvredila ili smorila moja teorija...ebg, ja na prostiji način nisam umela da objasnim svoj odgovor na tvoje pitanje. Ne znam šta znaš i šta si sama shvatila, pa sam bila malo opširnija u objašnjenju.

Uglavnom, neće mi više pasti na pamet takva nepodopština :)

Što se majstora tiče, neki bi verovatno znali kakav će da bude krajnji efekat, tj. znali bi da ti kažu šta ćeš dobiti, ali to ima više veze sa iskustvom nego sa nekim specijalnim poznavanjem stvari. Postoje ljudi koji se bave projektovanjem unutrašnjeg osvetljenja, a na majstorima je postavljanje, povezivanje i ostalo....elektrika, a ne fotometrija. Ne znam koliko treba na njih da budeš kivna.

A za konkretan predlog rešenja....reci da li ti uopšte igra varijanta lustera koji sam opisala, da znam da li da slikam.

Nego je vec rekao to .... možeš da staviš neonke oko kocke koje se neće videti i neonke u ovoj maloj koci koje se takođe neće videti.

E sad, ako hoćeš toplu rasvetu onda uzmeš neonke koje daju toplo bijelu boju ( ne žutu ) imaju oznaku jačine 2700K, a umesto ovih halogenih staviš LED sijalice u obliku halogenke, takođe u toplo bijeloj boji, koje će da ti daju sasvim solidno ali ne i preterano osvetljenje ispod i oko kocke, a biće i estetski lepe :)

Nešto slično sam ja radio u salonu na jednom dijelu, slikaću kasnije pa ću ti pokazati :)

Ok.
Izvini ako te je nešto uvredilo ili smorilo u mom postu (deo o vataži), nisam imala nikakvu zlu nameru, niti se ja nešto na tu temu zabavljam. Prosto, znam šta se sa tom snagom može uraditi sa nekim drugim izvorima i više mi je, šta znam, šteta kad efekat ispadne slab, a sa tom brojkom.

Drugo, ako te je uvredila ili smorila moja teorija...ebg, ja na prostiji način nisam umela da objasnim svoj odgovor na tvoje pitanje. Ne znam šta znaš i šta si sama shvatila, pa sam bila malo opširnija u objašnjenju.

Uglavnom, neće mi više pasti na pamet takva nepodopština :)

Što se majstora tiče, neki bi verovatno znali kakav će da bude krajnji efekat, tj. znali bi da ti kažu šta ćeš dobiti, ali to ima više veze sa iskustvom nego sa nekim specijalnim poznavanjem stvari. Postoje ljudi koji se bave projektovanjem unutrašnjeg osvetljenja, a na majstorima je postavljanje, povezivanje i ostalo....elektrika, a ne fotometrija. Ne znam koliko treba na njih da budeš kivna.

A za konkretan predlog rešenja....reci da li ti uopšte igra varijanta lustera koji sam opisala, da znam da li da slikam.

Pajz vamo medvede
pre nego odes u zimski san na ovoj temi da se razumemo nije mene nista u tvom postu ni smorilo ni uvredilo, nego ti i ja pricamo istu stvar sa dva razlicita kraja. Slazemo se da je sa 8x50w soba trebalo da sija ( toliko ima u kocki ) cela a ne da ja na metar od nje corim.

Sto se ovog drugog tice ja te ic ne razumem o kakvim nepodopstinama pricas al racunam da smo se i tu negde mimoisle u razumevanju i ne bi sad na to da se vracam jer podpada pod ovo prvo pa racunam da nema svrhe da ponavljamo isto.

Sustina vam je jasna.
Ocu da mi soba ima svetla.
Znaci lomimo kocku menjamo plan.
Nemam volje da sad zovem tog sto proektuje a nemam ni para ( prijateljski su mi trazili hiljadu za dnevnu ) tako da mi kao potencijalni pomagaci ostajete vi i casopisi za uredjenje enterijera.

Kako se casopisi nisu pokazali kao adekvatni pomocnici ...ostajete samo vi i vase iskustvo sa terena.

Sto se tice moje ljutnje na majstore , ni to nije istina jer kazem i u prvom postu da gresku za rasvetu pripisujem sebi jer se nisam adekvatno pripremila za cinjenicu da ce oni da rade samo ono sto im se kaze i nece da misle. Sad znam zato se i pripremam kao da cu u rat.

I tako....razmisljam o lusteru ali me malo smara sto nemam zamisao tog koji bi se sad lako uklopio u nas ambijent a i muz oce difuzno svetlo ebalo ga difuzno svetlo pa onda mora da postoji neka opcija dja da svetli tamo dja da svetli amo.

Neko rece lampe ...bice i to al poludim sto nisam na vreme o njima mislila kako sad kablove da sakrijem :dash:

Eto....sad sam nadam se bila jasna i precizna ...niko ne misli da me uvredio i nadam se nikog nisam uvredila, bas postaje dosadno ovo frumasenje kad ne umem da napisem post a da posle ne moram da napisem jos jedan u kome se objasnjavam sta sam htela da kazem ..

Jel to znak da je vreme da prekinem da forumasim ???

Ok, završavamo onu priču.

I tako....razmisljam o lusteru ali me malo smara sto nemam zamisao tog koji bi se sad lako uklopio u nas ambijent a i muz oce difuzno svetlo ebalo ga difuzno svetlo pa onda mora da postoji neka opcija dja da svetli tamo dja da svetli amo.
Do večeri ćeš videti ovo moje, ja mislim da bi se nešto tog tipa uklopilo, ako ništa, daće ti makar neku ideju.

Ne razumem baš kakva to opcija treba da bude đa tamo, đa amo - ono tipa uključi deo iznad fotelje, isključi deo iznad tv-a? Jel' na to misli ili baš na difuzno svetlo, prosto svetlo raspršeno u svim pravcima bez usmerenja?

Ovo se i ja često pitam i pošto nemam adekvatan odgovor, smucam se i dalje :lol:

Pajz vamo medvede
pre nego odes u zimski san na ovoj temi da se razumemo nije mene nista u tvom postu ni smorilo ni uvredilo, nego ti i ja pricamo istu stvar sa dva razlicita kraja. Slazemo se da je sa 8x50w soba trebalo da sija ( toliko ima u kocki ) cela a ne da ja na metar od nje corim.

Sto se ovog drugog tice ja te ic ne razumem o kakvim nepodopstinama pricas al racunam da smo se i tu negde mimoisle u razumevanju i ne bi sad na to da se vracam jer podpada pod ovo prvo pa racunam da nema svrhe da ponavljamo isto.

Sustina vam je jasna.
Ocu da mi soba ima svetla.
Znaci lomimo kocku menjamo plan.
Nemam volje da sad zovem tog sto proektuje a nemam ni para ( prijateljski su mi trazili hiljadu za dnevnu ) tako da mi kao potencijalni pomagaci ostajete vi i casopisi za uredjenje enterijera.

Kako se casopisi nisu pokazali kao adekvatni pomocnici ...ostajete samo vi i vase iskustvo sa terena.

Sto se tice moje ljutnje na majstore , ni to nije istina jer kazem i u prvom postu da gresku za rasvetu pripisujem sebi jer se nisam adekvatno pripremila za cinjenicu da ce oni da rade samo ono sto im se kaze i nece da misle. Sad znam zato se i pripremam kao da cu u rat.

Neko rece lampe ...bice i to al poludim sto nisam na vreme o njima mislila kako sad kablove da sakrijem :dash:

Eto....sad sam nadam se bila jasna i precizna ...niko ne misli da me uvredio i nadam se nikog nisam uvredila, bas postaje dosadno ovo frumasenje kad ne umem da napisem post a da posle ne moram da napisem jos jedan u kome se objasnjavam sta sam htela da kazem ..

Ne, to je znak da si nezadovoljna rasvetom a toliko si vremena i truda ulozila, muz te kulira, možda si i dobila i od sve te nervoze nemas tacnu predstavu sta ces.

Mislim, nemo da se ljutis, nisam ja mislio ovim nista lose, nego samo ti kazem kako izgleda s` moje tacke gledista :)

Istih problema sam ja imao, evo 2 meseca cekam da se preselim u spavacu sobu i tek sam preksinoc presao da spavam u isto.

Na zidu mi stoji, tj. visi jedan kabal grlo i sijalica :) A prekidač za istu je neki koji se zove "testni" jer je prešao mali milion kuca zgrada stanova i ostalog sto smo pravili, i svugde se skidao i stavljao .............. ovom dugom pricom hocu reci, samo polako i smireno .... nigde ne gori :)

Evo ovo je najbolje sto sam uspela u ovom trenutku da slikam, dakle svetlo ide u cirilicno g plus kocka i jedan red svetala paralelno sa kojim bi se moglo reci da rasveta ide u cirilicno p.

i sad kad se popali to g ili p sve je ok al centralni deo sobe je u mraku, ako se pak upali ikocka onda ne moze dugo da se sedi pod njom jer je ko u solarijumu a opet je deo sobe u mraku.

Pokusavam taj problem da resim...da ima puuuuuuuno svetla , da bude dobro iskorisceno, da ima opcija paljenja na razne nacine i da je lepo rasporedjeno po celoj dnevnoj sobi.

to je znak da si nezadovoljna rasvetom a toliko si vremena i truda ulozila, muz te kulira, možda si i dobila i od sve te nervoze nemas tacnu predstavu sta ces.
:)

:zcepanje: i ti si nezadovoljan , muz te kulira i dobio si ??? :zcepanje:

Ne ljutim se mnogo mi je smesno ....rekla sam vam danas da sam pregorela od majstora sad mi sve to dodje smesno ....al u cilju ocuvanja preostalihzivaca tezim da ovog puta budem zadovoljna .

Onda samo u toj kocki stavi LED sijalice u boji po tvojoj želji - moja preporuka ( toplo bijela )

KY-2226.jpg

Imaces solidnu jacinu svetla a nece biti vruce ispod njih :)

Evo ovo je najbolje sto sam uspela u ovom trenutku da slikam, dakle svetlo ide u cirilicno g plus kocka i jedan red svetala paralelno sa kojim bi se moglo reci da rasveta ide u cirilicno p.

i sad kad se popali to g ili p sve je ok al centralni deo sobe je u mraku, ako se pak upali ikocka onda ne moze dugo da se sedi pod njom jer je ko u solarijumu a opet je deo sobe u mraku.

Pokusavam taj problem da resim...da ima puuuuuuuno svetla , da bude dobro iskorisceno, da ima opcija paljenja na razne nacine i da je lepo rasporedjeno po celoj dnevnoj sobi.

Koliko trose struje ove sijalice, pogle koliko ih ima da ti se zavrti u glavi :worth:
A lepo izgleda nije da nije :D

PS: Kako se budze te kocke? Jel to od gipsa ili?

Ovako to izgleda kod mene u salonu.

Samo sto u ovom delu koji ide oko kruga imaju i LED svetleca creva koja se ne vide ( neko ce da se pita sta ce ti LED ako se ne vidi, ali ja sam ih stavio zato sto se ne greju ) u hladno bijeloj boji.

100_8014-1.jpg

100_8015-1.jpg

Jedan "ćošak" gde stoje lajsne, isto led za dekoraciju, nisu upaljene, i 2 ugradna reflektora, bacaju svetlost prema zidu :)

100_8016-2.jpg

Dobices manju jacinu svetla ispod kocke, lepši izgled i toplinu istih uopšte nećeš osećati :)

To ti je daleko povoljnija varijatna nego zamena cele kocke. Probaj, jedna je kod mene 3.5 eur što uvozim iz Kine, probaj da nađeš isto negde neke povoljnije za prvu ruku. Čisto da probaš. Verujem da će ti se svideti ;)

A ako ti se bude svidelo i krenu da crkavaju brzo uzmi neke skuplje, Philips možda. Ove moje su extra kvaliteta, nije da svaki cigo svoga konja hvali, nego ocu da ti napomenem da i iz Kine moze biti ok. Ja sam zamenio ceo salon, oko 250 komada, i evo godinu dana njih 90% radi kao sat :)

Ili ako ti se baš sviđaju halogene, uzmi manju jačinu, recimo od 20W ( mislim da sam negde pročitao da imaš 50W )

nije mirki samo problem u wataži i osecaju da je u "sauni" nego sto svetlost nije raspostranjena kako treba vec usmerena kao na operacionom stolu.

tacno znam na sta misli kada kaze da je ispod kocke osvetljeno a na metar van kocke pomarcina.
treba joj vrsta sijalice koje ce celu sobu da osvetle a ne samo klub sto ispod kocke...

i ja sam imao slican problem samo srecom nemam kocku.

halogenke sa manjom snagom ovde tesko da mogu da pomognu.

Back