Adaptacija stana od poda do plafona

Googlala i ne uspeh da nađem kako se postavljaju potprozorske daske. Zar je moguće da je to tako komplikovano da majstori naplaćuju 10 evrića po prozoru ?

treba kupiti tu dasku, pripremiti sims, iskrojiti,izneti sve na XY sprat, postaviti, zasrafiti,staviti silikon,plus unutrasnja strana .... e sad ako mislis da taj posao vredi 2 evra po prozuru, ugradjuj sama ;)

Imaš danas čitav spektar tih izolacija i kako se ugrađuju prozori. Da se zabezekneš kako se rade termoprekidi itd. Kod nas nema potražnje za time a nije nesto skupo. Pola srbije nema fasadu jbt...

Uglavnom kod nas se prisarafi sims a ispod nagura malo pur pene i voziiiiii

Imaš danas čitav spektar tih izolacija i kako se ugrađuju prozori. Da se zabezekneš kako se rade termoprekidi itd. Kod nas nema potražnje za time a nije nesto skupo. Pola srbije nema fasadu jbt...

Uglavnom kod nas se prisarafi sims a ispod nagura malo pur pene i voziiiiii

Радим у пољу грађевине виђам све и свашта и полако учим, али углавном данашње генерације мајстора (своје бранше) раде старим, да се изразим мало грубље, затуцаним системом. За фасаду баце погаче на стиропор онако ајд боже помози и дај пиво... Ја сам ставио бели камен уемсто лима на клупице... сад ми је жао што нисам урадио тај хидро премаз, макар и Сику... То што кажеш нема потражње, Марио мислим да су многи људи су пре свега неинформисани. Није да не би хтели. Зато није лоше посетити и сајмове грађевинарства макар били физичка лица као ја...

Moze na vise nacina da se uradi, u Engleskoj sam video da daska ima zljeb, koji se uklapa sa zljebom na profilu prozora, srafi se odozdo za prozor, i onda postavlja zajedno sa prozorom.

Marge, ako do sad nisi resila, najjednostavnije je da se zalepe montaznim kitom.

U svkaom slucaju, slazem se da su nasi majstori zatucani, da ih ne interesuje da nauce nesto novo, uostalom, da su hteli da uce ne bi bili majstori, bar je tako u Srbiji, a u stvair, danas i najobicniji majstor mora stalno da uci, jer se stalno pojavljuju novi materijali, nove tehnike rada, itd.

A cene njihovog rada, necu da komentarisem. Ima stvarno onih koji zasluju da budu dobro placeni, ali vecina je onih koji su culi da tamo neko uzima toliko po kvadratu, pa i oni tako, a sto je njihov rad nebo i zemlja, to nema veze.

Moze na vise nacina da se uradi, u Engleskoj sam video da daska ima zljeb, koji se uklapa sa zljebom na profilu prozora, srafi se odozdo za prozor, i onda postavlja zajedno sa prozorom.

:gace: pa skoro na svim profilima imas taj zljeb. samo pogledaj roloplastove (inace najveci proizvodjac pvc profila na Balkanu)

mada mi nekako nije zao ljudi koji nipostodavaju znanje majstora pa misle da sa svojim jutub skilom mogu uraditi isto ako ne i bolje :zcepanje:

Odozdo se srafi za prozor, pre montaze, nemaju takav zljeb roloplastove daske.

Koje znanje majstora, gde su se skolovali? Nigde. Nego su gledali dok neko radi, mesali beton, lepak, malter,, pa tako i oni poceli, to ti je isto, gledas na youtube, pa probas sam. Jedino sto imaju vise prakse, a teorijskog znanja skoro pa nista.

I sta to znaci? Da svako uz malo prakse moze da nauci da uradi bar za svoje potrebe.

pa u sustini da.
ali opet, koliko puta u zivotu montiras balkonska vrata i prozore u svojoj kuci?

ako nemas urodjeni skill sigurno ga neces iz prve ubosti..

ako cemo, svaki majstor je poceo na mesalici

pod "malo prakse" se podrazumeva desetak ugradnji da bi mogao sebe da nazoves nekim ko se "nesto razume oko ugradnje"

Ova diskusija meni liči na to da niko osim majstora ništa ne bi trebalo da radi. Ok, neka svako radi svoj posao, ali sam ovaj put limitirana iznosom novca koji možemo da potrošimo pa se stoga trudimo da uštedimo gde je to moguće.
Takođe krečimo sami, ali na primer obradu prozora i vrata posle ugradnje prepuštamo majstoru jer to ne umemo.

pa sad moze se nazvati sujetom ali ako si dobar u svom poslu, mozes to sebi dozvoliti
(tu ne pricam o samozvanim priucenim majstorcicima nego u ljudima koji se stvarno kapiraju u materiju)

najlepse naplacuje kada ides da popravljas za nekim samoukim gazdosom :hahaha1:

on je video na jutubu kako je to jednostavno a hteo da isciganise i da ne plati majstore pa probao sa drugarom koji se "poznaje oko toga"

omiljeno mi je kada kazu: jao pa na to nismo mislili!
pa naravno da niste :cool:

Ovde ja dodjem na razgovor za posao sa fakultetskom diplomom i iskustvom a direktor primi rođaka sa srednjom školom. Eto sad ti je malo jasnije zašto moraš podprozorsku dasku sam da montiraš i još sto stvari u govnjivoj zemlji.

Obilazi drug Tito fabriku i pita radnika koliko čeličnih vijaka proizvede na dan.
* Pet, druže Tito - odgovori radnik.
* Samo pet?! Pa ja bi ih napravio bar trideset.
* Bi vi, druže Tito. Vi ste bravar, a ja sam diplomirani ekonomista.

Da li postoji neka tapeta koja je ujedno i termoizolator. Imam urađen demit na celoj kući, ali mi je severni zid i dalje hladniji od ostalih pa bi tu nešto stavila iznutra. Tečnu tapetu ne bih jer nije ravna nego hrapava. Treba mi nešto poput papirne tapete, ne pluta i stiropor.

Back