gost 114587
Elita
- Poruka
- 23.661
...sad...ruski minimalizam......mislish Sovjetski...tako da...
...islamski ...hmmm...bilo uticaja na "nas Evropljane"...da...e sad, islamski minimalizam...diskutabilno...zavisi na shta si mislila...jer, "izrichito uglaste i pravouglaske kreacije" nisu zastupljene kod Arapa...od njih ( Arapa ) je pomenuti tobom Gaudi najvishe crpeo...a minimalizam, koji postoji kao takav ( neko ga zove i Neominimalizam) u sebi sadrzhi 90% pravih uglova, koji se razbijaju sa "zmija" policama i ostalim "malim nepravilnostima" ( za minimalistichki duh ), da ljudski um ( koji zhivi u njemu, sa njim ) ne bi "pobenavio" ...
...japanski...da...pogotovo s' kraja 20- veka, a i pochetkom ovog...kod njih je on ( minimalizam ) u trendu zbog funcionalnosti zhivota narastajucce populacije...stanovi SHIBICE u Tokio city, kako se popularno nazivaju, sa svojih 20 m. kv. su u modi, ne zato shto su dobri, lepi itd...nego praktichni...za arhitekte, i kupce - samce, kojih je sve vishe...
...samim tim i nameshtaj...
...ali, kada sam rekao da je minimalizam "zachet " u Finskoj, mislio sam na Evropu...imash i USA minimalizam, takodje...kao i Australian...
...kad si vecc spomenula Gaudi-ja...citiram ga..."napraviccu zgradu bez uglova"...i napravio je...![]()
1. ruski, sovjetski, votever. komunisti su "izmislili" parolu "manje je vise", zeleci da izjednace razlike medju stanovnistvom, bukvalno su uniformisali svaki enterijer i samim tim unakazili citav jedan period u ruskoj istoriji. svi znamo kako su izgledali enterijeri u rusiji pre crvenih, tako da... jeste, rusi imaju uticaja u stvaranju modernog minimalizma u arhitekturi.
2. japanci. kod njih kuce nisu "sibice" samo u 20. veku vec i pre toga. paravani, ravne linije, praznina prostora, mali niski stocici, sve je to bilo u japanu i pre pocetka 20. veka.
3. evropa. da i evropa. i ne samo finska, vec i svedska sa svojom ikeom, zatim norveska, citav skandinavski deo. u usa minimalizam nikad preterano nije opstao sem na menhetnu u jednom odredjenom periodu. o australiji necu ni da komentarisem. i kakvo ti je to deljenje minimalizma po kontinentima. svaremeni minimalizam je u citavom svetu isti.
4. islam. ravne geometrijeske linije, pustinjska jednostavnost, boje...
a kada sam spomenula gaudija, naravno da ga nisam spomenula u istom kontekstu sa minimalizmom, jer jedan sa drugim veze nemaju. mislila sam na raskos, boje, materijale, mastu.

...mislish Sovjetski...tako da...
na balkonima su prikazane ribe, zatim pticija gnezda, te da cela zgrada lici na zmaja koji je proboden macem.