Adaptacija stana od poda do plafona

Ako oni potegnu pitanje para , ti potegni pitanje vremena .
I na dobitku si !

heh..ne bi bilo problema da je iznos koji oni traze jedan lcd TV...
oni dodatno traze oko 5900 evra! (ono sa šutom je bio samo primer a takvih stavki ima na dosta, kako oni kazi, pozicija)

prvobitan iznos koji je ugovoren je 30000evra sa pdv-om (uzet kredit i islo je preko racuna - pdv me ubio u pojam) za adaptaciju povrsine ~73m2 (bili samo DEBELI (70cm) zidovi od cigle, losa krovna konstrukcija, bez struje/vode, na podu trule daske preko zdravih nosecih greda - prostor ko u horror filmovima).
isti arhitekta je radio i glavni projekat zbog gradjevinske dozvole pa smo angazovali njegovu firmu i za izvodjenje radova.
vodili smo se razmisljanjem da ne bude kasnije problema da neki drugi izvodjac tvrdi da je uradio sve po projektu a da projekat nije dobar i obrnuto pa da jurim jedne i druge da nalazim ko je zeznuo stvar (pogotovo sto je trebalo promeniti krovnu konstrukciju i nakaciti stepeniste a arhitekta je bio upoznat sa svom problematikom - a bilo je stvarno zeznuto neke stvari realizovati na zgradi iz 1905 - opet, srecom, ta zgrada je i dalje u boljem stanju od nekih stanova u novogradnji)

postavicu ovih dana prvobitno stanje i gotovo stanje.

Poslednja izmena:
Moj savet je da okrenes gradjevinsku inspekciju i pitas ko je nadlezan za takve slucajeve i postoji li neko besplatno pravno savetovaliste za sluceve kao sto je tvoj.

Ili iskopaj medju frendovima nekog ko je advokat ....i daj ugovor da pregleda i vidi sta su prava a sta obaveze i na osnovu toga ces onda mirnije spavati.

Da je druga oblast mogla bi ti pomoci , al advokati koje poznajem bave se baknarskim tj finansijskim problemima.

@mirka sizika (a i ostali koji imaju iskustva u vezi sa postom)

probao sam da pretrazim temu ali malo bezuspesno pa da te pitam:
kakav si ti ugovor napravila sa tvojim izvidjacem radova?
da li na unapred ugovoren posao ili ste racunicu sveli na kraju, kada je posao bio zavrsen?
i iskustva po tom pitanu me zanimaju.

moja situacija:
radovi je trebalo da traju 2 meseca - produzili su se na 6-7. sav ugovoreni kes im je uplacen tokom drugog meseca.

gajba je gotova, prosao tehnicki prijem i sutra idem da podignem upotrebnu dozvolu.
problem koji imam je da izvodjac pokusava da mi naplati dodatni kes (srecom istrosen je sav kes koji im je dat tako da oni meni ne duguju nista osim par sitnih radova spolja).
ugovor koji smo potpipsali je na GOTOV posao. oni su u predmeru radova stavili odredjene kolicine materijala itd (meni te mere ne znace nista, to je njihov posao da izmere koliko cega im treba uz dozvoljenu toleranciju od 2-5% po stavci).
taj naknadni kes pokusavaju da obrazloze vecom kolicinom utrosenog materijala/rada, nekim naknadnim radovima koji nisu bili u predmeru radova a koji su tek tako iskrsli - tipa malterisanje i popunjavanje rupa kojim prolaze kablovi, zatim silikonisanje terase i popunjavanje rupa izmedju terase i zida nastale nedovoljno preciznim postavljanjem terase (ja sam platio gotovu terasu i ne moram da znam sta sve tu treba da se uradi - svi ti radovi je trebalo da udju u cenu realizacije terase a ne da kasnije dodatno naplacuju stavke i time dodatno muzu kes). naknadno su menjali jedinicne cene rada i materijala i kolicine bez da me prethodno upozore itd...
zakonski ne mogu da mi traze tako nesto jer je ugovor potpisan na odredjen iznos koji im je i isplacen.

iznos koji naknadno traze je skoro 20% od prvobitno ugovorene i ugovorom potpisane cifre.
za radove koje smo im naknadno trazili a koji nisu bili u ugovoru ce biti isplaceni.
iako sam ih upozoravao da me obaveste o predvidjanjima pre svakog sledeceg posla (u smislu eventualnih izmena itd..) - to nisu radili vec me obavestavaju kada je sve gotovo pa APP (ako prodje prodje jel?).
da su mi u startu dali ovoliku cifru ja ih ne bih ni angazovao.

ostavljena je bila mogucnost nepredvidjenih radova (onih koji nisu mogli da u startu predvide dok se ne krene sa radom - npr. trula greda koja se nalazila ispod suta itd.. ) a takvih radova je bilo u smislu otpusavanja kanalizacine cevi na koju smo se nadovezali(a nisu u startu proverili da li je cev 'prohodna').

ne volim da ikom ista dugujem ali ovo mi deluje kao naknadni pokusaj 'muženja'...

jedan primer: u startu je bila data jedna cena pripreme gradilista i ciscenje suta. na jednom sastanku (kada je sav sut vec odnet) su rekli da je bilo 3X vise dzakova od predvidjenog i da su povecali iznos za 10000din zbog toga. SADA pokusavaju JOS 15000 (pored onih vec dodatih 10000) da naplate. koja je tu logika ako su u trenutku kada su trazili jos 10000 vec odneli sav sut - kakvih naknadnih 15000??? ovakvih primera je pun njihov novi finalni racun.

ponavljam...mrzim da drugima nesto dugujem ali ovo mi bas bas mutno izgleda...

e ovako... kada se unajmljuje izvodjac radova, on je duzan da u saradnji sa arhitektom napravi predmer i predracun radova, to jest ponudu za izvodjenje istih. ukoliko ponudu prihvatis (a u ponudi je obavezno da moze doci do naknadnih i nepredvidjenih radova sa odstupanjima do 5%) potpisujes ugovor sa izvodjacem koji se vezuje za datu ponudu. sto se tice naknadnih radova oni su nuzno zlo u nasem poslu, tako da ih uvek mozemo ocekivati, ali to su uglavnom neke sitnice, ili krupnice ukoliko se investitor predomisli u vezi necega u samom toku gradnje. za sve naknadne radove on mora da ti da ponudu za izvodjenje naknadnih radova i aneks ugovora.
ono sto zaboravih, jako bitna dokumentacija su gradjevinski dnevnik i obracunski list gradjevinske knjige gde se po datumima vidi i pise ko je sta narucio/ugradio/demontirao i td. na osnovu svega toga se pravi okoncana situacija, to jest konacni racun za izvedene radove koji ni jedna ozbiljna firma nece ispostaviti pre nego sto su radovi zavrseni, vec na kraju. ti mozes da platis na pocetku avans u iznosu koji dogovoris, ali nikako da platis celu sumu!
uz pomoc gradjevinskog dnevnika i obracunskog lista gradjevinske knjige svaka inspekcija ovog sveta moze da zakljuci da li te je prevario ili ne. prosto i jednostavno zna se koliko cementa ide za malterisanje jednog zida po nekim normama u gradjevinarstvu. ali da ne opterecujem time sada.
dalje, kada te bude zvao za pare, reci mu da te tuzi nadleznom sudu koji ste spomenuli u ugovoru (ako ste ga spomenuli, po pravilu obavezno je da se napise ko je nadlezan u slucaju spora). ali mu reci, da ces uputiti kontratuzbu za krivicno delo prevare/obmane protiv njega jer:
1. nije ispostovao predvidjeni rok
2. nije ispostovao clanove ugovora
3. nije vodio ispravnu dokumentaciju
4. nije obavio radove kvalitetno
5. pokusava da ti naplati nesto cega nema ni na jednom papiru (ako nije vodio dnevnik i listove)
6. nije ti dostavio ponude i anekse ugovora za naknadne radove
7. nije ti dostavio racune o placenom materijalu koristenom za naknadne radove
8. ma smisli vec :lol:
generalno, kad mu sve to budes rekao, kada spomenes grad beograd koji ima zelje da se razracuna sa gradjevinskom mafijom, pripreti mu novinarima, negativnom reklamom i bla bla, verujem da ce zavrsiti sve to sto ima, da mu neces dati pare i da ga tvoje oci vise nikad nece videti!!!
good luck :heart:

e ovako... kada se unajmljuje izvodjac radova, on je duzan da u saradnji sa arhitektom napravi predmer i predracun radova, to jest ponudu za izvodjenje istih. ukoliko ponudu prihvatis (a u ponudi je obavezno da moze doci do naknadnih i nepredvidjenih radova sa odstupanjima do 5%) potpisujes ugovor sa izvodjacem koji se vezuje za datu ponudu. sto se tice naknadnih radova oni su nuzno zlo u nasem poslu, tako da ih uvek mozemo ocekivati, ali to su uglavnom neke sitnice, ili krupnice ukoliko se investitor predomisli u vezi necega u samom toku gradnje. za sve naknadne radove on mora da ti da ponudu za izvodjenje naknadnih radova i aneks ugovora.
ono sto zaboravih, jako bitna dokumentacija su gradjevinski dnevnik i obracunski list gradjevinske knjige gde se po datumima vidi i pise ko je sta narucio/ugradio/demontirao i td. na osnovu svega toga se pravi okoncana situacija, to jest konacni racun za izvedene radove koji ni jedna ozbiljna firma nece ispostaviti pre nego sto su radovi zavrseni, vec na kraju. ti mozes da platis na pocetku avans u iznosu koji dogovoris, ali nikako da platis celu sumu!
uz pomoc gradjevinskog dnevnika i obracunskog lista gradjevinske knjige svaka inspekcija ovog sveta moze da zakljuci da li te je prevario ili ne. prosto i jednostavno zna se koliko cementa ide za malterisanje jednog zida po nekim normama u gradjevinarstvu. ali da ne opterecujem time sada.
dalje, kada te bude zvao za pare, reci mu da te tuzi nadleznom sudu koji ste spomenuli u ugovoru (ako ste ga spomenuli, po pravilu obavezno je da se napise ko je nadlezan u slucaju spora). ali mu reci, da ces uputiti kontratuzbu za krivicno delo prevare/obmane protiv njega jer:
1. nije ispostovao predvidjeni rok
2. nije ispostovao clanove ugovora
3. nije vodio ispravnu dokumentaciju
4. nije obavio radove kvalitetno
5. pokusava da ti naplati nesto cega nema ni na jednom papiru (ako nije vodio dnevnik i listove)
6. nije ti dostavio ponude i anekse ugovora za naknadne radove
7. nije ti dostavio racune o placenom materijalu koristenom za naknadne radove
8. ma smisli vec :lol:
generalno, kad mu sve to budes rekao, kada spomenes grad beograd koji ima zelje da se razracuna sa gradjevinskom mafijom, pripreti mu novinarima, negativnom reklamom i bla bla, verujem da ce zavrsiti sve to sto ima, da mu neces dati pare i da ga tvoje oci vise nikad nece videti!!!
good luck :heart:

huh...tesko onom ko se pokaci sa tobom :D

hvala milice i tebi na ovako detaljnom objasnjenju...
dogovorili smo sastanak da rascistimo i da resimo situaciju (na ovaj ili onaj nacin)...
tek treba da im objasnim moje vidjenje finalnog racuna koji su mi mailom poslali.
ugovoreni novac im jeste bio prevremeno isplacen ali su oni uradili sve (99%) sto je ugovoreno predmerom.
gradjevinske knjige nisam video, pretpostavljam/nadam se da cu ih videti na dogovorenom sastanku.
malo sam se nasmejao kad sam procitao da je max odstupanje u praksi 5% - u mom slucaju je bilo odstupanja i do 300% (i to u vrlo skupim radovima) a u nekim stavkama i vise % u odnosu na inicijalni predmer i predracun i to je uradjeno bez da je dobijeno moje odobrenje - s'obzirom da im ni inicijalne cene nisu bas bile niske ovim su pokusali da mi nabace troskove koje nisam planirao jer je budzet toliki koliki je. da su u startu dali tolike cene - obratio bih se drugom izvodjacu jer jednostavno toliku cifru ne bih imao da platim - ne moze me neko zaduziti bez mog odobrenja...

ja stvarno nisam imao predstavu oko realnih kolicina/duzina/povrsina koje su pisale u predmeru - receno je sta gde treba, koliko zidova itd...mere u ponudi su mi delovale realne...

u ugovoru pise koji je sud nadlezan itd...nadam se da do toga nece doci ali...javicu epilog...

jos jednom, VELIKO hvala na ovim savetima. :bye:

Prošle sam godine zamjenila na kući sve stare drvene
prozore novom PVC stolarijom i skupljim IZO staklima. Prozori su super,
štedimo na grijanju i sve bi bilo odlično da me nije prije nekoliko dana nazvao vlasnik firme koja je postavljala prozore i rekao mi da je prošlo godinu dana, a da prozori nisu plaćeni. Bila sam jako iznenađena tom njegovom izjavom pa sam mu ponovila šta su mi rekli njegovi iz prodaje kada sam kupovala: "Ti su prozori toliko dobri i štedljivi da će za godinu dana sami sebe otplatiti." Halooooooo! Prošlo je godinu dana! Ako sam plava, nisam glupa. S druge strane linije nastao je muk pa sam spustila slušalicu. Sigurno se tip sad osjeća kao posljednja budala.

Poslednja izmena:
ostala sam vam duzna nekoliko fotki:D

veliko kupatilo u kome nedostaje jos jedna "sitnica" kao sto je kada, ali radimo i na tome:D

znaci na mestu korpe ce ici ugaona kada za jedno mesec dana. mislim, moram malo nesto i za sebe da kupim, kad god imam neke pare ja preracunavam u namestaj, sanitarije, serpe i lonce:zcepanje:

malo kupatilo

i spavaca soba

bas htedoh da se zalim kako nema fotki na temi samo suv tekst :)
kad...

mnogo mi se svidja polica i osvetljenje, sve je lepo, ali ova s polica mi je bas bas :super:!

Pogledajte prilog 69883

Pogledajte prilog 69884

Ovo su neke ideje moga stana,

Ono sto mi je stvorilo haos u glavi jeste ideja da zazidam izlaz na terasu, a da vratu za terasu napravfim na zidu gde su prozori u dnevnoj sobi. TIme bio dobila zid koji bih mogla da koristim, i da mi tu bude kao neki radni kutak.

Moji mi kazu da sam poluluda ako to uradim

Sta vi mislite

lepo organizovan i iskoriscen prostor, ali iako ne vidim drugo resenje, moram da ti kazem iz iskustva da spavacu sobu treba sto vise udaljiti od ulaznih vrata i hodnika, lepse je kada je ususkana u stanu, nego kad prvo na nju nailazis.

ne mislim da dobijas mnogo ako zazidas vrata od terase, sem zid za police, posto ti je u toj nisi trpezarija, ne znam kako bi uspela da uglavis i radni kutak...

ima potpuno metalnih (za koje mi je receno da znaju da zardjaju pa nece lepo da izbacuju tecnost posle nekog vremena) i u kombinaciji sa plastikom/gumom (koji su se u praksi bolje pokazali - opet, tako mi je receno).

ima dosta razlicitih modela i na buvljaku (vidjao sam iste takve u prodavnicama samo 30-100% skuplje)...

ja sam dozer platio 1200 din (u radnji posto me je mrzelo da odem na buvljak i kupim isti takav za 300-400 dinara manje - secam se da je sunce bilo przilo :)).

evo jos malo mojih slicica. fali dosta sitnica, ali ja sma zadovoljna za sada. tesko moze lepo da se uotka cela prostorija, pa cu na "parcice":Dparce dnevne sobe

iz drugog ugla

iz treceg ugla:D

Drage moje, evo jos nekog ko je usred izgradnje kuce i trazenja namestaja za opremanje.
Slike prostora koje sam videla su divne, svaka na svoj nacin (prelepa velika kuca opremljena stilskim namestajem ali i moderan prostor Kvinsi i jos nekoga, zaboravih nikname).
Htela bih Kvinsi da pitam ako se sme, koliko je kostala savrsena kozna garnitura i ima li mogucnost razvlacenja (trosed npr.)?

Back