Abu Dhabi... Dubai

@ far
Znam.. verujem ti ali i dalje sam zbunjen, zato sto su meni rekli da prevode i na arapski...
A da li se mozda secas koliko ste cekali na overu i koliko je to otprilike kostalo (po dokumentu)?...

@ far
Kazes da su poslali diplomu tvog supruga u Kairo? Ko je poslao? Firma koja ga zaposljava ili ima neka sluzba koja to radi, ili je on to uradio? Da li to znaci da je ova overa u egipatskoj ambasadi u Beogradu bila suvisna?
Izvini na tolikim pitanjima... ali ja mislim da ce mi uskoro ponestati mesta na poledjini diplome od silnih overa... :)
Molim te ako saznas neke novosti po tom pitanju obavesti plizz

Ckali smo na overu jedan dan, doneses danas i odes po nju sutra. Kostalo je 51 dolar- mislim da je original 25 i prevod (engleski) 26, ili obrnuto. Primaju samo dolare. Diplomu mog muza jos nisu poslali nigde, ovi iz njegove firme pokusavaju da to zavrse u Dubaiu. Mislim da nije suvisna overa u egipatskoj ambasadi jer oni to salju u Egipat zbog overe u nasem konzulatu, jer ovi nasi nemaju konzulat u UAE. Ne verujem da ce ista uraditi sa tom njegovom diplomom dok je ne posalju u Kairo. Nikakvih novosti jos nemam jer danas i sutra ne rade, ako u nedelju bude nesto novo obavesticu vas.

blue flower hvala ti puno,
nadam se da ces uspeti da dobijes
informaciju oko raspona plate.

U medjuvremenu,evo jos jedno:)
Da li mogu u Dubaiu da trazim posao sa uverenjem o diplomiranju
ili bas moram da cekam mesecima na diplomu?
Da li je za overu za uverenje o diplomiranju
ista procedura kao za diplomu?

Pozdravljam sve na forumu i
svaka cast na detaljnom obavestenju oko overe!

Brate nema me dan dva i vi ispisaste citavu knjigu ovde :))
Ne stizem da pregledam ni postu posteno. Promenio sam firmu od prvog septembra pa su me odmah zatrpali poslom :)

@far :) video sam se sa milanom par puta :)

@Wurdlack elektricari nemaju nesto posebno sto se tice plate ali kao inzenjer mozes imati mnogo vise. znam da ce blue flower da ti to sve objasni detaljno jer radi za firmu koja zaposljava izenjere, jel tako blue? :)

@Tina*Tina Dubai je daleko otvoreniji grad nego bilo koji drugi u emiratima tako da ces moci da pleses koliko hoces :D ja ne izlazim po clubovima i tsl ali znam ljude koji izlaze i ne vidim neku veliku razliku sto se tice nacina nocnog zivota. a sto se pozorista i kulturnih desavanja tice tu je blue stvarno u pravu. oskudica kao i sto se prirode tice.

@all a sto se ovih overavanja tice nemam pojma ja nisam prevodio ni overavao diplomu. nisam morao. mozda cu sad morati pa sam i ja naderao :DD

@blueflower gde cemo da vadimo nove srpske pasose? ima li nade da se to obavi odavde preko nase ambasade u kuvajtu DHL-om ili tako neka varijanta? i jel ima srpski kozulat u abu dhabiju? ako da imas li njihov broj telefona?

Da i ja malo pitam :D

@Tina*Tina
Da li mogu u Dubaiu da trazim posao sa uverenjem o diplomiranju
ili bas moram da cekam mesecima na diplomu?
mozes traziti posao sa uvjerenjem.
Da li je za overu za uverenje o diplomiranju
ista procedura kao za diplomu?
ako ti na osnovu uvjerenja rade vizu, mora ista procedura.

Poslednja izmena:
ovih dana treba da dobijem novi biometrijski pasos pa mogu samo da vam kazem da za proceduru vadjenja morate biti licno prisutni, posto vas fotografisu na licu mesta i uzimaju otiske prstiju ( i naravno, uverenje/izvod ne stariji od 6 meseci bla bla...)
kao sto znate rok je do 2009
e sad ne znam da li moze da se ode u nasu ambasadu u kairu pa tamo isto to.. al cisto sumnjam

Poslednja izmena:
yeah super, samo nek mi objasne kako ovih 4000 ili i vise srba odavde iz Dubaija i ostalih emirata, da to uradi.
kakvi ludaci.
rok je do kraja 2009.

blueflower a kakva je situacija sa vizom? hoce li je u immigration office-u samo prebaciti u novi pasos ili ajmo jovo nanovo? :D

I jedno pitanje se logicki namece. Kad odem da izvadim novi pasos u Kairo ili Kuwait recimo, kako da se vratim bez vize vamo? hahah Ko ce mi staviti vizu u novi pasos u Kairu ili nekoj drugoj ambasadi. :P

Bole me uvo nek ostanem ovde zauvek bez pasosa HAHA

Nego, ja sam danas počeo procedurčinu za overu diplome završivši tek prvi korak - dobijanje pečata u
Palati Pravde. Inače skrenuo bih vam pažnju na sledeće:

1. taj pečat koji sam danas dobio za 1430 din nije apostil koji sam već imao na poleđini (tj za sada na poledjini imam 2 pečata)!! Apostil je za zemlje EU (njega sam dobio zbog posla u Mađarskoj) dok ovaj koji su mi lupili danas je validan za UAE.

2. zvao sam Egipasku ambasadu. Oni su mi rekli da NE rade prevod već samo overavaju i (1) prevod diplome (25$) i (2) original diplome (26$). Ako im donesete arapski prevod lupaju pečat na arapski, ako im donesete eng prevod lupaju pečat na eng prevod! Kao što je @Far napisala (ako se ne varam).

3. moja buduća firma u Dubaiju (HQ u Abu Dhabiju) je potvrdila da Egipatska ambasada ima pravo da daje atest u ime UAE!!! - (možda bi svako trebao da proveri kod HR svoje firme)

Poslednja izmena:
Evo da se javim i treći put da izbijem prve tri poruke pre da mi moderator da odobrenje za postovanje...

Da li neko može da preporuči u Bgdu prevodioca tj. ovlašćenog sudskog tumača za arapski jezik, pošto se ja nosim mišlju da ovde odmah prevodim diplomu na arapski, pošto kako sam ukapirao prevod na arapski ne gine kada tad, pa je bolje to što pre da obavim!?

Hvala u napred na infosima

Poslednja izmena:
@Wurdalack

Hvala na informaciji. Nego ja sam u međuvremenu dobio mejl u kome kolega iz Dubaija kaže da arapski prevod ne donosi nikavu prednost, tako da sam danas završio prevod na Eng.i taj ću prevod overavati dalje u postupku.

btw. moram da primetim da ne postoje dva čoveka koja imaju istu priču za overu diplome!

Htela sam samo da vas obavestim da je mom muzu overu diplome zavrsila firma. Kazu da je nisu slali u Kairo. Eto, znaci moze pecat Egipatske ambasade iz Beograda. Pitacu ga da li je dobio i neki prevod na Arapski, ali mislim da nije, samo mi je rekao da ima jos nekoliko pecata iza. Pretpostavljam da je to praksa da vam firma zavrsava dalje

hehe, pa valjda u zemlji sa 90% stranaca mora da postoji neko resenje i za to :think:

Da da ima resenje. Treba da naprave mobilnu ambasadu samo za ovakve slucajeve :D

Recimo, na primer, posle par godina odcepi se Vojvodina i ja treba da menjam pasos ponovo.

Ovaj sto trenutno imam sam izvadio par meseci pre nego sam dosao vamo bas zbog toga da ne razmisljam o problemu produzavanja bar narednih 10 godina :) Mada je Crna Gora u to vreme vec "otisla".

Citao sam negde na net-u da ce sa izdavanjem novog srpskog pasosa u inostranstvu poceti od oktobra. Znaci za 10-ak dana. Moracu da nazovem ambasade pa ih pitam sta i kako. Ako odem u Srbiju da izvadim novi to ce da mi otme bar mesec dana, koliko sam cuo da se ceka da ti ga naprave :P

Vidim ja da ce morati da nadju neko specijalno resenje za nas u Emiratima :)

Brate, nekad mi dodje da promenim drzavljanstvo u bilo koje drugo, bilo koje, samo zbog ovakvih smaranja :)

pozdrav
procitao sam sve forume na
"srpsko hrvatsko bosno hercegovacko crnogorsko slovenacko makedonskom"
jeziku o dubai u, ovaj ima ubedljivo najvise informacija...

Konkurisem za posao u "fly emirates" ako prodjem super! a ako ne prodjem dolazim na neki drugi nacin....:ok:

inace malo mi je frka sto dolazim sam,,,:sad2:
zasto se srbi tu nebi drzali malo vise zajedno :cmok:

blue flower, jozefk, hvala na odgovorima!
Mnogo mi pomazete, nadam se da vas ne mucim previse:)

Citala sam na forumu vezano za promenu posla, ali mi nije jasno sledece:

1 da li mogu pre isteka(i koliko pre?) 1god preci da radim
kod Novog poslodavca,
ako se stari poslodavac sa tim slaze?

(Razmisljam da ako ne nadjem pogodan posao ni posle 2 meseca trazenja,
da se zaposlim privremeno preko poznanika.
To bi mi omogucilo da iz Dubaia trazim
pogodniji posao, dok radim.)

2 Moze li novi poslodavac legalno da mi brzo sredi
dokumenta i da predjem kod njega cim to zavrsi?

3 gde dobiti informacije o tim zakonskim detaljima?
(sajt,ustanova,telefon...)

iii, kako su uredjeni godisnji odmori?
Posle koliko meseci mozes prvi put na odmor?
Ima li sanse da capim pasos petkom i subotom i
otputujem ili kad pocnes da radis to bas i ne moze jer firma"zaplenjuje"
pasos kako sam procitala, pa ne daju ni za vikend?

Pozdrav!:)

Citala sam na forumu vezano za promenu posla, ali mi nije jasno sledece:

1 da li mogu pre isteka(i koliko pre?) 1god preci da radim
kod Novog poslodavca,
ako se stari poslodavac sa tim slaze?

(Razmisljam da ako ne nadjem pogodan posao ni posle 2 meseca trazenja,
da se zaposlim privremeno preko poznanika.
To bi mi omogucilo da iz Dubaia trazim
pogodniji posao, dok radim.)

2 Moze li novi poslodavac legalno da mi brzo sredi
dokumenta i da predjem kod njega cim to zavrsi?

3 gde dobiti informacije o tim zakonskim detaljima?
(sajt,ustanova,telefon...)
Imas gomilu Q&A na http://www.gulfnews.com/uaessentials/ask_the_law/index.html samo moras da znas da ovde nije retko da zakon kaze jedno a praksa nesto drugo

iii, kako su uredjeni godisnji odmori?

Posle koliko meseci mozes prvi put na odmor?
Ima li sanse da capim pasos petkom i subotom i
otputujem ili kad pocnes da radis to bas i ne moze jer firma"zaplenjuje"
pasos kako sam procitala, pa ne daju ni za vikend?

Firme po zakonu nemaju pravo da uzimaju pasose, i ako insistiraju to je prvi znak da moze biti problema sa njima

blueflower a kakva je situacija sa vizom? hoce li je u immigration office-u samo prebaciti u novi pasos ili ajmo jovo nanovo?
Kad odem da izvadim novi pasos u Kairo ili Kuwait recimo, kako da se vratim bez vize vamo? hahah Ko ce mi staviti vizu u novi pasos u Kairu ili nekoj drugoj ambasadi.

viza ostaje u starom pasosu, ponistavaju se sve stranice sem te gdje je viza i onda oba pasosa zajedno koristis. dakle, ako vadis novi pasos izvan UAE, na povratku pokazujes oba pasosa. takva je procedura bila kad istekne pasos, pa predpostavlajm da ce biti i sad.

e pa to bi bilo super bluflower!
nadam se da ce tako i biti :)

Tina*Tina

Mozes da predjes u drugu firmu i prebacis papire tj. vizu i pre isteka ugovora ako firma koju zelis da napustis nema nista protiv i da ti NOC [no objection letter]. Ja sam trenutno u toj fazi :)

Da, pasos uzimaju, bespravno, kao sto to kkojot kaze, ali to je ovde praksa i svi tako rade. Mada moram ti reci nesto :) Prvo im das pasos i posle kad dobijes vizu i sve bude sredjeno sa papirima, trazis pasos (kao treba ti za nesto) i vise im ga ne vratis. Ja sam bar tako uradio. Stvar je u tome ako odmah na pocetku kazes da ne das pasos - nece te zaposliti. Ali NIKO nema pravo da ti uzima pasos. NIKO. I niko ti ne moze pokazati nikakav dokumenat po kome ima pravo da ti uzme pasos jer takav dokumenat ne postoji.

Back