Abu Dhabi... Dubai

hvala puno na info
a sto se tice iskustva jel to puno bitno,znam da jeste al eto kakve su sanse ako se nema bas puno iskustva
jer ja imam jos nekoliko ispita i zavrsavam trebala bi poceti raditi u nekoj lizing(leasing) agenciji ili banci ,da se prvo sta zaradi para :) a Dubai bi tek posle toga dosao na red,
pa ono neznam kako bi bilo naci posao u osiguranju npr ako nisam radila ni u jednom
veliki pozz ;)

Vazno je da imas iskustvo. Nema veze kakvo. Uvek se moze naci posao u Dubaiju.
Cak i da dodjes odmah posle skole opet bi mogla naci posao. Verovatno bi ti plata bila malo manja u pocetku zato sto si bez iskustva ali mogla bi da nadjes posao svejedno. Ja sam uvek optimista :)

I ne smaras ti nikoga. Bar mene ne. Javi se kad god hoces. Nema zime :D

Poz it tebi!

E pa lepo posto vas ne smaramo :) imam i ja jedno pitanje:
U Ministarstvu inostranih poslova Srbije sam dobio informaciju da u Dubaiu vise ne prihvataju diplomu overenu od strane egipatske ambasade u Beogradu.

Da li moze iz Dubaia da se izvrsi ova overa diplome na neki nacin?

Nesto sam nacuo da moze preko Emirates Posta, ali ne znam tacno kako pa ako neko zna voleo bih da to razjasni. Samo da napomenem da egipatska ambasada nije upoznata sa time da njihova overa vise nije validna.
Takodje znam da je najbliza UAE ambasada u Briselu, kao i da su neki obavljali ovu overu u ambasadi Saudijske Arabije u Sarajevu. U Beogradu takodje postoji ambasada Kuvajta, ali ne znam da li to ima neke veze.
Ako vi koji ste u Dubaiu znate iz licnog iskustva ili imate mogucnosti da saznate kako i gde bih to mogao da uradim ustedeli biste mi puno vremena.
Hvala :)

Cao svima!
Ova tema je i meni vrlo aktuelna, i bas sam se iznenadila kada sam procitala da Egipatska ambasada ne moze vise da overava diplome. Meni su npr u Ministarstvu spoljnih poslova rekli da za UAE to usluzno rade Egipatska i Britanska ambasada, ali mi nisu zvucali bas najuvereniji u to, naravno, rekli su da proverim.
Sto se tice najblizih UAE ambasda, one su u Austriji i Italiji.
Mene zanima sledeca stvar...Da li je potrebno diplomu prevesti na engleski , ili engleski i arapski pre overe u ambasadi?
Ako neko nesto vise zna o samoj proceduri, naka napise, dobro ce doci :)
Hvala

Dodatak mom prethodnom postu...

Provereno je , Britanska ambasada u Beogradu vrsi uslizno atest diploma za UAE! Cena po dokumentu je 2900 din. a procedura za diplomu ( nisam sigurna da je i za svu propratnu dokumentaciju) je sledeca :
* prevesti diplomu na engleski jezik
* overiti u sudu
* overiti u ministarstvu pravde ( to je pri sudu )
* overiti u Ministarstvu spoljnih poslova
* overiti u Britanskoj ambasadi

Procedura je prava sitnica ...:)

Pozdrav svima,
vrlo zanimljiva tema, moram i ja da se umesam. Kakve su sanse za posao za inzenjere elektronike u UAE? Ja bi radio i kao najobicniji elektricar, samo da se maknem iz Srbije.
Imate li kakvu informaciju da mi pripomogne?

Hvala Summerday, obradovao sam se ovom saznanju da i britanska ambasada moze da izvrsi ovu overu :) I meni su upravo isto to rekli u mip-u, i isto mi nisu zvucali uvereni u to. Kad sam pozvao egipatsku ambasadu oni su rekli da ne znaju da je doslo do nekih promena i koliko znaju njihova overa i dalje vazi, al ja sam naravno pomislio da mozda to namerno kazu da bi uzeli jos love dok mogu, posto overa nije nimalo jeftina - 51 USD po dokumentu!

Ja imam 2 dokumenta za koja znam da su obavezna za Dubai - diploma i uverenje da se protiv mene ne vodi krivicni postupak (vadi se u III opstinskom sudu - Timočka 15, 011 2458 122), pa prema tome sve overe placam duplo.

Pitala si ako zna neko nesto vise, evo ja smatram da bi imao dodatne korisne informacije posto sam ovo sve nedavno obavio, i da potvrdim tvoju proceduru sa pojedinim detaljima:

1. Dokument(e) sa 2 fotokopije nosis u palatu pravde (Savska 17 - Salter sluzbe za medjunarodnu pravnu pomoc) na overu institucije/skole koja je izdala i potpis direktora te skole. Overa kosta 1430 din po dokumentu. Ako dodjes ujutro bice gotovo do pred kraj dana. Rade od 8-15h

2. Na sajtu palate pravde mozes da nadjes spisak ovlascenih sudskih tumaca. Nadjes nekog ko ti je blizu. Ides kod sudskog tumaca za prevod na eng. jezik (ovo ne bi trebalo da kosta vise od 500-800 din po dokumentu, zavisno od tipa dokumenta). Ja sam za prevod cekao 2 dana. Mozda neko moze i u jednom danu to da ti zavrsi.

3. Vracas se u palatu pravde na overu prevoda i sudskog tumaca koji je preveo dokumenta (325 din po dokumentu). Obavlja se odmah. Inace moj savet je da se nacrtas u palati pravde oko 15 do 8 h ujutro i sacekas pored automata za brojeve kod Poste unutra da bi sto pre stigla na red za uplate, jer se vrlo brzo formira strasna guzva, pa se ceka i po pola sata-sat. Ja sam tako uradio, a ne znam da li je u toku dana mozda manja guzva.

4. Posle se ide u Ministarstvo pravde u Nemanjinoj 22-26, glavni ulaz pa salteri levo. Radi od 8:30-16h cini mi se, isto ima posta unutra koja radi od 9h. Ovde se vrsi overa da je sud koji je izvrsio prethodne overe validan (:dash:). Kosta 365 din po dokumentu, ceka se 1 dan.

5. Ministarstvo spoljnih poslova (ugao Kneza Milosa i Bircaninove - ulazi se iz Kneza Milosa) overava sve prethodne pravosudne organe. Radno vreme im je od 9-13h. Otprilike kad udjes portir ce te uputiti u prostoriju levo u kojoj se nalazi telefon sa koga treba da se okrene lokal 8407. Kad se neko javi kazes da dolazis u vezi nadovere dokumenata.Pojavi se sluzbenik, uzme dokumenta i uputi te da uplatis cini mi se oko 360 din po dokumentu, overa se vrlo brzo zavrsi.

6. Najzad, ostala je overa u stranoj ambasadi, koja se sastoji od toga da oni prevedu dokument na arapski i overe sve prethodno. Kao sto sam vec rekao, u egipatskoj ambasadi se prevod naplacuje 25 $ a overa 26 $ (ne primaju dinare :thumbdown:). E sad ne znam kako bi britanska ambasada prevela ovo na arapski ili bi trazili da im se donese vec prevedeno od strane sudskog tumaca za arapski... to treba proveriti

E sad, zamolio bih nekoga ko je vec u Dubaiu ako vam nije tesko da se raspitate da potvrdite to da li vazi ova overa od britanske ambasade, ili cak i egipatske (mozda je u pitanju dezinformacija)... Predpostavljam da ste vi isto prosli kroz ovu proceduru pa ne bi bilo na odmet, ako vam nije veliki cim zvrcnite ministarstvo spoljnih poslova, pitajte nekog prijatelja, pravnika u firmi u kojoj radite... zaista bi puno znacilo da se ovo razjasni...
Hvala ;)

Hvala jozefk i hvala blue flower!:)

blue flower, mozes li molim te, da saznas
u kojem rasponu bi se kretala plata za dipl.ekonomistu bez iskustva?
Napomenula si da imas prijatelje koji rade u osiguranju i sl.,
pretpostavljam da mozda imas jos neke kontakte
sa ekonomistima u Dubaiu?
Bila bih ti veoma zahvalna kada bi uspela da dobijes tu informaciju,
da bih znala kakve uslove da ocekujem.

(Znam da zavisi od kompanija,
upravo zato sam i predlozila nekakav raspon plate.)

Upravo sam diplomirala, dakle, nemam iskustva na tom polju,
ali imam 3 godine iskustva kao district sales manager.
Mada mislim da to nece biti narocito relevantno...

Takodje, jozefk, ukoliko i ti u medjuvremenu dodjes do
informacija o tome,molim te prosledi mi.

Planiram da dodjem u Dubai najranije u oktobru, najkasnije do kraja godine.

Drugo pitanje...
Volim setnje, bioskope, pozorista, brckanje na plazi,posebno me interesuje
nocni zivot jer volim da plesem(nije u pitanju trbusni ples:) )...pa,dakle,
mogu li ja tamo da bezbedno plesem kao ovde u klubu sa drugaricama?
Iiiii -gde?Odredjeno,molim:)

Naravno, ukoliko jos neko ima informacije
o svemu ovome, neka se ne ustrucava da posavetuje...

Hvala ti puno vl4anr!
Informacije su vise nego korisne ...I mogucnost da me birokrate iznerviraju, svedena na mimimum :) Sada znam sta me ceka...
Thanks

Nema na cemu summerday! ;)
vidim da si iz NS ne znam da li mozda nesto moze i tamo da se uradi (mislim da sam negde procitao da moze) ali ovo je ono sto ja znam.

Jozefk i blue flower, da li mozete mozda da se raspitate za ono sto sam pitao u vezi overe u ambasadi da li se i koja priznaje u UAE Ministry of Foreign Affairs? (eto navalismo svi na vas... :))

Cao svima, moj muz je juce predao diplomu zbog dobijanja vize (nasao je posao) i rekli su mu da treba da se prevede na arapski i jos negde da se overi. Inace diploma mu je prevedena na engleski i overena je u egipatskoj ambasadi. To se danas dogadjalo, pa ne znam bas detalje, a ni on nije znao da mi objasni, uglavnom sad su diplomu poslali u nas konzulat u Kairu, ne moze u Kuvajtu zato sto je taj u Kairu centralni za bliski istok. Valjda ce tamo da je overe. Kad saznam nesto javicu vam, jer i ja sam overila vencani list u egipatsoj ambasadi (original i engleski prevod, oni ne daju nikakav prevod na arapski), koji mi treba za dobijanje vize, pa ce on sutra pitati da li treba da ga prevodim i na arapski i gde da ga overim jos.

uh, svasta ste nesto napisali.
ovako, u vezi ovjere diplome. to sa em postom je ukinuto, inace je bila mnogo laksa procedura.
summerday, tebi ce prvi korak biti sud u novom sadu.
ovo sto su rekli da ne moze preko egipatske ambasade, mislim da nije tacno, nema logike.
za britansku ambasadu ne garantujem da ce ovdje prihvatiti da ovjere ako nije poslato u britaniju, znaci moze se desiti da prodje, ali i ne mora.
ja predlazem taj put preko egipatske ambasade i kaira. tako svi uglavnom rade.
prevod na engleski u srbiji je dovoljan, a arapski moze ovdje.

Jozefk i blue flower, da li mozete mozda da se raspitate za ono sto sam pitao u vezi overe u ambasadi da li se i koja priznaje u UAE Ministry of Foreign Affairs? (eto navalismo svi na vas... :))

Ministarstvo inostranih poslova UAE (to je pecat s kojim zavrsavate) ce ovjeriti dokument koji ima pecat bilo koje ambasade u Emiratima.
Dakle, zadnji korak je pecat Ministarstva inostranih poslova UAE, predzadnji je bilo koja ambasada u Abu Dhabiju, u vasem slucaju vjerovatno Egipatska, a prije toga dokument mora ici u Egipat.

blue flower, mozes li molim te, da saznas
u kojem rasponu bi se kretala plata za dipl.ekonomistu bez iskustva?

Volim setnje, bioskope, pozorista, brckanje na plazi,posebno me interesuje
nocni zivot jer volim da plesem(nije u pitanju trbusni ples:) )...pa,dakle,
mogu li ja tamo da bezbedno plesem kao ovde u klubu sa drugaricama?
Iiiii -gde?

za raspon plata cu probati da saznam.
za ovo drugo: setnje-moze od novembra do aprila. moze uz more, u abu dhabiju je ima bas lijepo setaliste uz more. po gradu nema setanja kao kod nas, ono, centar, pjesacka zona, pa ides po radnjama. ovdje se radnje obilaze u ogromnim zatvorenim trznim centrima, i tu ima dobro da se nasetas. al zatvoreno je i klimatizovano.
dalje, pozorista, uh, slabo, slabo. ako to bas volis, bice ti ovdje tesko bez toga. u abu dhabiju s vremena na vrijeme ima desavanja, ali je sve to jako rijetko u porodjenju sa evropom.
bioskopa ima mnogo i bas su dobri, velike udobne stolice, nije guzva, jedino sto se mora obuci jer prilicno hlade.
nocni zivot, da, ima diskoteka i moci ces da pleses.
generalno, drustveni zivot je slabiji nego u srbiji.
jozefk, dopuni me malo za dubai, moja iskustva su uglavnom iz abu dhabija.

vl4danr,
svaka cast na detaljnom opisu u vezi ovjera.

Hvala blue flower, doduse zaboravio sam na pocetku da naglasim da ova procedura vazi za Beograd (sto se moze shvatiti) ali bi bilo dobro da se ukljuci ako neko ima iskustva iz susednih gradova i drzava (Hrvatska, Bosna..)

da li sam na sve odgovorila?

sad su stvari mnogo jasnije, hvala.. al imam jos neka pitanja:

Ako sam ja dobro shvatio, nasa ambasada u Egiptu je obavezna stvar. E sad da li je pametnije slati papire iz srbije u kairo, ili slati ih iz UAE, ne znam koliko dugo traje taj proces, i da li postoji neka sluzba koja to radi i koja garantuje, da ne bude ja posaljem DHL-om pa to ostane na nekoj gomili... a opet ako saljem iz UAE dal se to ceka par dana ili par nedelja, zbog vize...? Jel shvatas moj problem? Ne bih da saljem papire tek tako a da nemam podatak ni koliko traje taj proces, da li je 100% da ce mi se vratiti za sto krace vreme a nece se zaturiti negde "usput", ipak u pitanju su original dokumenta, jedina koja imam.. ako se to zagubi, moram ponovo da vadim diplomu i sve ove overe ponovo placam i cekam...:banovati:
A da sednem na avion i odem u kairo samo zbog toga... :dash: onda placam povratnu i za Kairo, i za Dubai... ode lova...:whistling:

Sto se tice zabune oko prevoda na arapski, ja sam zvao egipatsku ambasadu i oni su mi rekli da prevode na arapski i rade overu, kao sto sam napisao ranije.
far:
...Inace diploma mu je prevedena na engleski i overena je u egipatskoj ambasadi...
Ne znam kako je overio diplomu u njihovoj ambasadi a da mu nisu uradili prevod na arapski... to mi nema smisla

Poslednja izmena:

Cao svima!
Vezanu za overu diplome u Britanskoj ambasdi, evo ja sam kopirala odgovor koji sam dobila od gospodje koja Pro-Consul, mislim da je kompetentna da kaze da li im je potpis validan ili nije. Nadam se da nisu bas toliko neozbiljni. Drugo, suma koja se spominje za fee u Egipatskoj ambasadi odgovara ovoj sumi koja je fee i za Britansku.
Sada sam malo zbunjena, u kojoj da uradim overu Egipatskoj ili Britanskoj :)

Yes, the Embassy does the legalisation of the signature of the Ministry of Foreign Affairs on any documents for the UAE.
The fee per legalisation is Dinars 2900 (in Dinars only)
Regards
Jagoda Trajkovic
British Pro-Consul

Sto se tice procedure, ja sam sve zavrsila u Novom Sadu sto se tice suda, samo nadovere obavljam u Ministarstvu spoljnih poslova u BG i naravno u Ambasadi , za koju jos uvek ne znam koja je validna !?
Mozda eci peci pec :) pa da probam...

Sto se tice zabune oko prevoda na arapski, ja sam zvao egipatsku ambasadu i oni su mi rekli da prevode na arapski i rade overu, kao sto sam napisao ranije. Ne znam kako je overio diplomu u njihovoj ambasadi a da mu nisu uradili prevod na arapski... to mi nema smisla

Ne znam sta su ti rekli u ambasadi ali ja sam isla sa njim kad je to prevodio i overavao. Preveli smo na engleski a kad smo odneli u ambasadu oni su samo lupili pecate na original i na engleski prevod. Isto tako su uradili i za moj vencani list, sve je na engleskom

@ far
Znam.. verujem ti ali i dalje sam zbunjen, zato sto su meni rekli da prevode i na arapski...
A da li se mozda secas koliko ste cekali na overu i koliko je to otprilike kostalo (po dokumentu)?

@ summerday
A zasto ti je zena koja se zove Jagoda Trajkovic odgovarala na engleskom? Ti si im slala e-mail?
Ovde imamo jedan ozbiljan problem:
- u egipatskoj ambasadi u Beogradu meni su rekli da njihova overa vazi u UAE
- u britanskoj ambasadi u Beogradu summerday su rekli da njihova overa vazi u UAE
- ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu su rekli da prethodne dve overe ne vaze i predlazu ambasadu Srbije u Egiptu
- far kaze da su diplomu njenog supruga poslali u ambasadu Srbije u Egiptu
- blue flower kaze da diploma mora da ide na overu u ambasadu Srbije u Egiptu

Dakle... sta?!
Moje misljenje je da odgovor na to zna samo UAE Ministry of Foreign Affairs... ali bojim se da zaista i ne vaze ove prve dve opcije. Ne bih bas rekao da su neozbiljni, samo neobavesteni. Koliko sam shvatio ovo je nesto od nedavno, jer dosta ljudi je u 2007 i ranije islo samo sa overom iz egipatske ambasade...

@ far
Kazes da su poslali diplomu tvog supruga u Kairo? Ko je poslao? Firma koja ga zaposljava ili ima neka sluzba koja to radi, ili je on to uradio? Da li to znaci da je ova overa u egipatskoj ambasadi u Beogradu bila suvisna?
Izvini na tolikim pitanjima... ali ja mislim da ce mi uskoro ponestati mesta na poledjini diplome od silnih overa... :)
Molim te ako saznas neke novosti po tom pitanju obavesti plizz

Poslednja izmena:
@ summerday
A zasto ti je zena koja se zove Jagoda Trajkovic odgovarala na engleskom? Ti si im slala e-mail?

Da, poslala sam mail na adresu britanske ambasade, i odgovorila mi je ova gospodja, kako god da se zove. Obzirom da sam prethodno i zvala ambasadu, kada objasnis sta ti treba oni te svakako preusmere na osobu koja ti moze pomoci ili nesto vise o tome zna. I odgovor je bio isti. Rade overu.Mislim da konzul licno ne odgovara na mailove :)

Ne znam sta da kazem povodom ovih dilema...Iskreno, mislim da je i ova Britanska overa sasvim ok, uostalom oni u UAE i primenjuju njihov sistem skolstva, zdravstva, i svega ostalog, pa zasto ne bi poverovali njihovoj ambasadi :)

Ako sam ja dobro shvatila, ove overe jedna za drugom samo potvrdjuju da prethodne institucije postoje i da su njihovi pecati validni. A prva instanca, tj sud ti daje prvi pecat da ta skola( ciju diplomu posedujemo) je neka normalna i postojeca, a ne neka bezveze. Sve nakon toga su nadovere. I konacno ambasda... Verovatno potvrdjuju da drzava kao takva postoji...otkud znam :)
Dakle, nemoguce je da Ministarstvo spoljnih poslova , Britanska, i Egipatska ambasada zive u zabludi i obmanjuju sve nas...
Ja sam jos u fazi suda, i dok stignem do ambasade, nadam se da cemo se dogovoriti u koju trebam da idem...
Pozdrav svima

Back