Hvala Summerday, obradovao sam se ovom saznanju da i britanska ambasada moze da izvrsi ovu overu

I meni su upravo isto to rekli u mip-u, i isto mi nisu zvucali uvereni u to. Kad sam pozvao egipatsku ambasadu oni su rekli da ne znaju da je doslo do nekih promena i koliko znaju njihova overa i dalje vazi, al ja sam naravno pomislio da mozda to namerno kazu da bi uzeli jos love dok mogu, posto overa nije nimalo jeftina - 51 USD po dokumentu!
Ja imam 2 dokumenta za koja znam da su obavezna za Dubai - diploma i uverenje da se protiv mene ne vodi krivicni postupak (vadi se u III opstinskom sudu - Timočka 15, 011 2458 122), pa prema tome sve overe placam duplo.
Pitala si ako zna neko nesto vise, evo ja smatram da bi imao dodatne korisne informacije posto sam ovo sve nedavno obavio, i da potvrdim tvoju proceduru sa pojedinim detaljima:
1. Dokument(e) sa 2 fotokopije nosis u palatu pravde (Savska 17 - Salter sluzbe za medjunarodnu pravnu pomoc) na overu institucije/skole koja je izdala i potpis direktora te skole. Overa kosta 1430 din po dokumentu. Ako dodjes ujutro bice gotovo do pred kraj dana. Rade od 8-15h
2. Na sajtu palate pravde mozes da nadjes spisak ovlascenih sudskih tumaca. Nadjes nekog ko ti je blizu. Ides kod sudskog tumaca za prevod na eng. jezik (ovo ne bi trebalo da kosta vise od 500-800 din po dokumentu, zavisno od tipa dokumenta). Ja sam za prevod cekao 2 dana. Mozda neko moze i u jednom danu to da ti zavrsi.
3. Vracas se u palatu pravde na overu prevoda i sudskog tumaca koji je preveo dokumenta (325 din po dokumentu). Obavlja se odmah. Inace moj savet je da se nacrtas u palati pravde oko 15 do 8 h ujutro i sacekas pored automata za brojeve kod Poste unutra da bi sto pre stigla na red za uplate, jer se vrlo brzo formira strasna guzva, pa se ceka i po pola sata-sat. Ja sam tako uradio, a ne znam da li je u toku dana mozda manja guzva.
4. Posle se ide u Ministarstvo pravde u Nemanjinoj 22-26, glavni ulaz pa salteri levo. Radi od 8:30-16h cini mi se, isto ima posta unutra koja radi od 9h. Ovde se vrsi overa da je sud koji je izvrsio prethodne overe validan (

). Kosta 365 din po dokumentu, ceka se 1 dan.
5. Ministarstvo spoljnih poslova (ugao Kneza Milosa i Bircaninove - ulazi se iz Kneza Milosa) overava sve prethodne pravosudne organe. Radno vreme im je od 9-13h. Otprilike kad udjes portir ce te uputiti u prostoriju levo u kojoj se nalazi telefon sa koga treba da se okrene lokal 8407. Kad se neko javi kazes da dolazis u vezi nadovere dokumenata.Pojavi se sluzbenik, uzme dokumenta i uputi te da uplatis cini mi se oko 360 din po dokumentu, overa se vrlo brzo zavrsi.
6. Najzad, ostala je overa u stranoj ambasadi, koja se sastoji od toga da oni prevedu dokument na arapski i overe sve prethodno. Kao sto sam vec rekao, u egipatskoj ambasadi se prevod naplacuje 25 $ a overa 26 $ (ne primaju dinare

). E sad ne znam kako bi britanska ambasada prevela ovo na arapski ili bi trazili da im se donese vec prevedeno od strane sudskog tumaca za arapski... to treba proveriti
E sad, zamolio bih nekoga ko je vec u Dubaiu ako vam nije tesko da se raspitate da potvrdite to da li vazi ova overa od britanske ambasade, ili cak i egipatske (mozda je u pitanju dezinformacija)... Predpostavljam da ste vi isto prosli kroz ovu proceduru pa ne bi bilo na odmet, ako vam nije veliki cim zvrcnite ministarstvo spoljnih poslova, pitajte nekog prijatelja, pravnika u firmi u kojoj radite... zaista bi puno znacilo da se ovo razjasni...
Hvala