Abu Dhabi... Dubai

@jozefk upooomooooccc ne mogu sa udjem na facebook stranicu,sve ostale stranice ucitava chrome bez problema,kanda sam navukla neki vajrus ....obrisala sam sve kukiz,kes,brausing dejtaz ali nemere pa nemere sta da radim dalje?
Malware. Probaj sa malwarebytes.com
Mada jedini pravi lek za to je da formatiras hard, kupis NOD32 antivirus + Malwarebytes Premium i onda si mirna. Ovako ces se klackati stalno. Ili kupis Mac. Prodajem ja moj Mac ako si zainteresovana :)

Pozdrav
Imam ponudu da idem u Abu Dhabi da radim kao konobar, sa platom od 550e plus smestaj, hrana, prevoz, sve...
Da li neko moze da mi kaze iskustva u ovom poslu i zivotu tamo i na sta da obratim paznju?
Plus me zanima da li je moguce dovesti porodicu tamo da zivi i posle koliko vremena?
Hvala

Čitala sam vas danas, vidim da ima dosta ljudi iz bivše Jugoslavije u Abu Dabiju. Doktor sam arapskog jezika i orijentologije, doktorirala sam u Bgd. Ne mogu da se zaposlim a skoro sam doktorirala, interesuje me kakve su šanse da nađem posao u Abu Dabiju, šta mogu da radim i kakve su im plante i generalno standard. Jedna agencija me zvala da budem stjuardesa s obzirom da još nemam 30 godina ali imam strah od aviona. Ako ima drugih predloga molila bih vas da mi pomognete.
Unapred zahvalna :)

Dobio sam ponudu za posao u Kataru pa bih vas zamolio za mišljenje:

- plata 15 000 rijala (3000 €)
- stan 30% od osnovne plate plate
- auto 7% od osnovne plate
- škola za dvoje djece 50% od cijene školarine
- jednom godišnje povratna avionska karta za 4 člana porodice
- 3 sedmice godišnji odmor
- osiguranje

Imam 36 godina, inžinjer, 10 godina iskustva, četvero djece od toga troje ide u školu, radio bih za firmu koja bi me iznajmljivala po projektima, za početak nekoj vladinoj instituciji.

Koliko bih mogao uštedjeti odnosno šta dobijam odlaskom u Katar?

Evo šta ostavljam: Lagan posao od 1000 €, priznat u struci, supruga ne radi, imam stan, auto, kvalitetan život, puno slobodnog vremena, godišnji 30 radnih dana.

Vrijedi li probati?

Dobio sam ponudu za posao u Kataru pa bih vas zamolio za mišljenje:

- plata 15 000 rijala (3000 €)
- stan 30% od osnovne plate plate
- auto 7% od osnovne plate
- škola za dvoje djece 50% od cijene školarine
- jednom godišnje povratna avionska karta za 4 člana porodice
- 3 sedmice godišnji odmor
- osiguranje

Imam 36 godina, inžinjer, 10 godina iskustva, četvero djece od toga troje ide u školu, radio bih za firmu koja bi me iznajmljivala po projektima, za početak nekoj vladinoj instituciji.

Koliko bih mogao uštedjeti odnosno šta dobijam odlaskom u Katar?

Evo šta ostavljam: Lagan posao od 1000 €, priznat u struci, supruga ne radi, imam stan, auto, kvalitetan život, puno slobodnog vremena, godišnji 30 radnih dana.

Vrijedi li probati?

Šta ti znači ono "stan 30% od osnovne plate plate"? Jel stan obezbeđen ili ne?
Ako ti treba od te plate da platiš stan, i da platiš školarinu za troje dece koja idu u školu, onda je ponuda izuzetno niska. Nisam baš u toku sa cenama u Kataru, ali mislim da su uglavnom jače nego u Dubaiju.

Osim toga, čega si konkretno inženjer?

Za sve ostalo važi sve ono što sam pomenuo i kod drugih, vidi da li je zdravstveno za celu familiju ili samo za tebe, vidi šta zdravstveno pokriva, itd...

I baci pogled na http://www.expatforum.com/expats/middle-east-qatar-expat-forum-expats-living-middle-east/

Čitala sam vas danas, vidim da ima dosta ljudi iz bivše Jugoslavije u Abu Dabiju. Doktor sam arapskog jezika i orijentologije, doktorirala sam u Bgd. Ne mogu da se zaposlim a skoro sam doktorirala, interesuje me kakve su šanse da nađem posao u Abu Dabiju, šta mogu da radim i kakve su im plante i generalno standard. Jedna agencija me zvala da budem stjuardesa s obzirom da još nemam 30 godina ali imam strah od aviona. Ako ima drugih predloga molila bih vas da mi pomognete.
Unapred zahvalna :)

Pa jel imaš ti nekog iskustva u nečemu konkretno? Jer ako nemaš, onda ta varijanta kao stjuardesa je najbolje plaćena pozicija koju možeš da dobiješ.
To što znaš arapski ti ne znači mnogo, većina ljudi u Dubaiju npr ionako ne govori arapski. A oni koji govore, verovatno govore bolje od tebe, barem lokalnu varijantu. Jedino da radiš pri našoj ambasadi ako ima neka pozicija. :)

Šta ti znači ono "stan 30% od osnovne plate plate"? Jel stan obezbeđen ili ne?
Ako ti treba od te plate da platiš stan, i da platiš školarinu za troje dece koja idu u školu, onda je ponuda izuzetno niska. Nisam baš u toku sa cenama u Kataru, ali mislim da su uglavnom jače nego u Dubaiju.

Osim toga, čega si konkretno inženjer?

Za sve ostalo važi sve ono što sam pomenuo i kod drugih, vidi da li je zdravstveno za celu familiju ili samo za tebe, vidi šta zdravstveno pokriva, itd...

I baci pogled na http://www.expatforum.com/expats/middle-east-qatar-expat-forum-expats-living-middle-east/

Ja kako sam shvatio nude platu od 15 000 rijala i još allowances i to oko 4500 rijala (ili 30% plate) i tako dalje. Dakle 15 000 + 4500 + ...

Inžinjer sam u IT-u.

Ja kako sam shvatio nude platu od 15 000 rijala i još allowances i to oko 4500 rijala (ili 30% plate) i tako dalje. Dakle 15 000 + 4500 + ...

Inžinjer sam u IT-u.

I opet slabo... Samo stan će te verovatno koštati oko 10.000 rijala mesečno, ako su cene komparativne sa onim u Dubaiju, a mislim da su čak i skuplje.
Ako misliš da im vrediš, i da ne radiš nešto za šta lako mogu naći zamenu u Indiji, traži mnoogo više.

blue flower ja sam se ovde ozenio :)
bio sam u sudu i pitao jel moze rekli su mi "ako nisi musliman, ne moze".

a pravoslavna crkva je jos uvek u izgradnji. radim sa rusima, pravoslavcima, pa znam iz prve ruke.
ljudi koje poznajem ne idu na bogosluzenje u nju nego imaju termin u protestanstkoj crkvi i tamo se okupljaju.

ali ne kazem da nisi u pravu. ja samo iznosim sto ja znam. ;)

Pozdrav svima, imam 20 god. želim da putujem u Dubai kako bih radio i živeo tamo, da li je moguće u mojim godinam dobiti vizu? Da naglasim, imam strica koji tamo živi 10 god, da li to nešto znači i da li preko njega mogu da dobijem vizu, Hvala unapred! :D

Pozdrav svima, imam 20 god. želim da putujem u Dubai kako bih radio i živeo tamo, da li je moguće u mojim godinam dobiti vizu? Da naglasim, imam strica koji tamo živi 10 god, da li to nešto znači i da li preko njega mogu da dobijem vizu, Hvala unapred! :D

Mislim da je moguce dobiti vizu. Stric znaci ako ce da kesira neku lovu da ti pomogne :) Inace te niko ne pita jel imas strica ili nemas. Preko njega da dobijes vizu mozes da pokusas. To sve zavisi od immigration. Moras njih kontaktirati posto nisam imao slicnu situaciju ja licno, do sada. A ako dodjes turisticki ili na visit vizu (mozda bi ta upalila od strica), nadjes posao i dobijes boravisnu vizu i cao. Radis, zivis i uzivas :)

Pozdrav svima!

Želim da podelim sa vama moje iskustvo u dobijanju vozačke dozvole ovde u Abu Dhabiju. Moram da pozdravim uspostavljanje diplomatskih odnosa R Srbije i UAE, barem što se tiče tog dela svakodnevnog života, jer je jako lepo što sada ovde u Emiratima (ili je to možda samo u Abu Dhabiju - ne znam :think:) više ne mora da se završava kompletna obuka, već se dobijanje vozačke dozvole svelo "samo" na dva sata teorijske nastave, teorijski i praktičan ispit ("samo" košta 1500 dirhama, ako uzmete VIP paket - ne znam šta je VIP u svemu tome, jer je ceo proces trajao skoro dva meseca!). Sve u svemu, bolje je nego više hiljada dirhama i 20 časova vožnje... Nakon 20 godina vozačkog iskustva verovatno bih jadnom instruktoru iščupala jezik kada bi mi rekao "ovo je auto, a ovo napolju su gume" - što se dogodilo mojoj prijateljici pre par godina :dash:
Naravno, osim 1500 dirhama spremite i nešto "sitniša" za usputne troškove, kao što je prevod dozvole koju posedujete na arapski (ja još uvek imam staru vozačku dozvolu, onu roze boje...), fotografije, otvaranje dosijea (iliti fajla - 100 dirhama), vožnja autobusom na dan polaganja (40 dirhama) i izrada vozačke dozvole (200 dirhama). Sjajna mašinerija za uzimanje novca, kao što uostalom i jeste cela ova zemlja. Izvinjavam se ako sam nešto od detalja izostavila.

Osim toga, interesuje me kakva su vaša mišljenja o kupovini nekretnina ovde u Abu Dhabiju. Da li mislite da je to dobra i pametna investicija ili se u to ne vredi upuštati? Znam da su cene potpuno promašene ako ih poredimo sa kvalitetom, kao i za sve ostalo ;) , i da je sve precenjeno...
Volela bih da znam kako ovdašnji "starosedeoci" razmišljaju o tome...

Ljudi kupuju nekretnine i proizvode novce sa njima. Bez obzira da li je precenjeno ili nije.
A za vozacki ja bih jednostavno instruktoru rek'o: "decko ja vozim 20 godina vec. koliko si ti ovde u Emiratima?" Spustis ga malo. Ali pretpostavljam da su prgavi svejedno. Inace Emirati kao drzava postoje tek 42 godine od prilike. Tako da ti vozis pola veka ovde :)

Za nekoliko sedmica trebao bih krenuti za Katar. Može li mi neko reći šta bi najbolje bilo da ponesem od odeće i obuće i ostalog? Da li ovdje da kupim katarske rijale ili da nosim dole eure? Lekovi? Ostalo... Svaki savet je dobro došao.

Za nekoliko sedmica trebao bih krenuti za Katar. Može li mi neko reći šta bi najbolje bilo da ponesem od odeće i obuće i ostalog? Da li ovdje da kupim katarske rijale ili da nosim dole eure? Lekovi? Ostalo... Svaki savet je dobro došao.

Ponesi dolare. Evro je u zadnja dva meseca prilično pao u odnosu na dolar, a sve zalivske valute su fiksno vezane za dolar:
http://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=QAR&view=2Y

Što se lekova tiče, osim ako ne uzimaš nešto redovno za hronične probleme, bolje da ne nosiš ništa. Jel ti poslodavac obezbeđuje zdravstveno osiguranje, i kakvo?

Šta si uradio po pitanju smeštaja? Da li ti je poslodavac obezbedio privremeni smeštaj, dok ne nađeš nešto? Stanovi se plaćaju unapred, osim ako ne nađeš nešto zgodno. Da li će ti poslodavac dati avansno te pare ili obezbediti smeštaj? Ovo je velika stvar u pogledu para.

Ponesi dosta strpljenja... trebaće ti.

Ljudi kupuju nekretnine i proizvode novce sa njima. Bez obzira da li je precenjeno ili nije.
A za vozacki ja bih jednostavno instruktoru rek'o: "decko ja vozim 20 godina vec. koliko si ti ovde u Emiratima?" Spustis ga malo. Ali pretpostavljam da su prgavi svejedno. Inace Emirati kao drzava postoje tek 42 godine od prilike. Tako da ti vozis pola veka ovde :)

Ok je praviti novce sa nekretninama, kad imaš novce da ih kupiš. A šta kad nemaš novce i moraš da uzmeš kredit? Mislila sam na takvu kupovinu... Kupovina stana da bi u njemu stanovao, ne da bi ga iznajmljivao i pravio novce :)
Šta biva ako npr. "pozajmimo" novac od banke ili neke druge finansijske organizacije i uredno plaćamo mesečne rate, sve dok npr. dobijemo otkaz, poništi nam firma vize, moramo da napustimo UAE ili se već koznašta nepredviđeno dogodi...?
Naslušali smo se svakakvih priča - da je čovek uzeo kredit, kupio stan, posle par godina firma je pukla, poništena mu je viza, krenuo kući, na aerodromu ga zaustavili zbog tog dugovanja i završio je u zatvoru sve dok se stan nije prodao i dok se kredit nije isplatio do kraja i sl. U tom slučaju mi se ne uzima nikakav kredit, a posebno ne neki na beskonačno dugih 20-ak godina...
Meni te priče uopšte "ne piju vodu". Što bi me neko ganjao dokle god ja na vreme isplaćujem rate, zar ne...? Zar moram da živim u UAE da bih redovno plaćala kredit? A i ta kupljena nekretnina je pod hipotekom, zar ne...? Svakako banka je sigurno zaštićena, ali opet...
U ovoj zemlji ništa nije nemoguće i sve je moguće ;)

Poslednja izmena:
Ponesi dolare. Evro je u zadnja dva meseca prilično pao u odnosu na dolar, a sve zalivske valute su fiksno vezane za dolar:
http://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=QAR&view=2Y

Što se lekova tiče, osim ako ne uzimaš nešto redovno za hronične probleme, bolje da ne nosiš ništa. Jel ti poslodavac obezbeđuje zdravstveno osiguranje, i kakvo?

Šta si uradio po pitanju smeštaja? Da li ti je poslodavac obezbedio privremeni smeštaj, dok ne nađeš nešto? Stanovi se plaćaju unapred, osim ako ne nađeš nešto zgodno. Da li će ti poslodavac dati avansno te pare ili obezbediti smeštaj? Ovo je velika stvar u pogledu para.

Ponesi dosta strpljenja... trebaće ti.

Hm, sad mi pade na pamet, platu bi trebao dobijati u katarskim rijalima, a u čemu je nejbolje štediti? Kojoj valuti?

Imam obezbeđeno zdravstveno, ali ne znam koje ni kakvi us uslovi.

Što se smeštaja tiče moram sam iznajmiti stan. Valjda će mi obezbediti oni nešto kad tek sletim. U vez detalja stvarno pojma nemam.

Vidim da treba puno strpljenja.

Ok je praviti novce sa nekretninama, kad imaš novce da ih kupiš. A šta kad nemaš novce i moraš da uzmeš kredit? Mislila sam na takvu kupovinu... Kupovina stana da bi u njemu stanovao, ne da bi ga iznajmljivao i pravio novce :)
Šta biva ako npr. "pozajmimo" novac od banke ili neke druge finansijske organizacije i uredno plaćamo mesečne rate, sve dok npr. dobijemo otkaz, poništi nam firma vize, moramo da napustimo UAE ili se već koznašta nepredviđeno dogodi...?
Naslušali smo se svakakvih priča - da je čovek uzeo kredit, kupio stan, posle par godina firma je pukla, poništena mu je viza, krenuo kući, na aerodromu ga zaustavili zbog tog dugovanja i završio je u zatvoru sve dok se stan nije prodao i dok se kredit nije isplatio do kraja i sl. U tom slučaju mi se ne uzima nikakav kredit, a posebno ne neki na beskonačno dugih 20-ak godina...
Meni te priče uopšte "ne piju vodu". Što bi me neko ganjao dokle god ja na vreme isplaćujem rate, zar ne...? Zar moram da živim u UAE da bih redovno plaćala kredit? A i ta kupljena nekretnina je pod hipotekom, zar ne...? Svakako banka je sigurno zaštićena, ali opet...
U ovoj zemlji ništa nije nemoguće i sve je moguće ;)
Da to je problem. Bolje nemoj. Rentaj i placaj i uzivaj.

Kakvo je stanje sa unošenjem u državu IT opreme, lične stvari su u pitanju, par laptopa, externi diskovi i slično, prave li probleme u smislu carine i sl?
Ne bi trebalo da prave problem osim ako imas gomilu hard diskova. Ja sam nosio oko 3-4 komada od po 1TB svaki, ako ne i vise TB, niko me nije pitao nista. :)

Može li mi neko dati informacije u vezi ove tri stvari:

Medical Coverage (za članove porodice, kakve su opcije, jel obavezno, mogu li seplaćati pregledi po potrebi)?

Government fees (vađnje vize za članove porodice, obnova, kako to ide)?

Personal Insurance (o čemu se ovdje radi, jel obavezno)?

Pozd svima! :)
Nova sam ovde, mozda ste i pisali o tome, ali ono sto me interesuje jeste posao lekara opste prakse u UAE.
Zavrsila sam fakultet, nemam iskustvo, kakve su sanse naci posao? Kakva je procedura? Neki sajt sa oglasima?
Svaka informacija je dobrodosla :)
Spremna sam sutra spakovati kofer i otici u zemlju sunca... :D

Jedno pitanje: trebao bih raditi, hajde da tako kažem, u blizini Sheraton Doha Resort & Convention Hotela.

Mogu li naći normalan smještaj za nekih 9000 QAR da ima tri spavaće sobe, u normalnom dijelu gradu, a da nije od posla dalje od pola sata vožnje?

Ima li neko prijedlog?

Back