Abu Dhabi... Dubai

Nije me ništa stid da radim i ne mora biti struka. Osetio sam težak fizički rad koji me je i naterao da drugačije razmišljam....ali stvarno 300 USD nije humano, ispod svih granica normale za jednu takvu državu. Recimo da je u pitanju 500-600 USD ne bih sekunde razmišljao, spakovao bih kofere i pravac aerodrom !!!

Znam dve u AD, obe sa fakultetom kelnerisu i naravno da su frustrirane jer je tesko iz toga izaći. Ali ima slučajeva gde je npr.nasa devojka radila kao hostesa u restoranu, pa marketing u firmi a sada nastavnica u školi. Mislim, to je ono sto uvek potenciram, dodjes, vidis, pokusas, nekome se svidi, nekom ne, neko se progura dalje, neko ne, sve je splet okolnosti koji niko ne moze unapred da zna kako ce se odviti. Ako si nestrpljiv, prihvati kelnerisanje i dodji, ako imas strpljenja i zivaca, sacekaj neku bolju priliku da makar dobijes front office. Sta drugo da ti kazem...pozzz

Ja nikad ne bih dosao u Emirate da radim. Pogotovo ne posle ovih 8 godina koliko sam ovde. Ovo je sve ovde bol u dupetu. Englezi bi rekli honey trap. Ko god moze da ode u bilo koju drzavu gde moze da dobije drzavljanstvo, moj je savet da tamo radije ode nego ovde da dodje. Za ljude sa porodicom, zena, deca, jos gore. Uzas. :)

ljudi, nemojte da kupujete nista na ecart.ae
alshop.com valja. probao sam i crazydeals.ae isto valja. ali ecart.ae su mi poslali koristen mis a prodali ga kao novog! poslao sam im slike. nisu odgovorili. sad cu da svima rasprostranim to.

Ja nikad ne bih dosao u Emirate da radim. Pogotovo ne posle ovih 8 godina koliko sam ovde. Ovo je sve ovde bol u dupetu. Englezi bi rekli honey trap. Ko god moze da ode u bilo koju drzavu gde moze da dobije drzavljanstvo, moj je savet da tamo radije ode nego ovde da dodje. Za ljude sa porodicom, zena, deca, jos gore. Uzas. :)

Jel' se zezaš ? Znam da nema nigde ''obešenih komada'' ali da ti nije dobro, realno, ne bi bio tu. Pogotovo nakon toliko godina;)

Dobro kaze jozefk. kad zaglavis dugo kao mi, pa se jos i ozenis i dobijes decu, onda ce ti biti jasno. :D
I da, bolje je ici negde gde daju drzavljanstvo, ako se vec ide, ali o tome treba razmisljati na vreme, dok si mlad i zelen i bez "prikolica".
Sto tebi dodje dobro, ako si single, dodjes ovde, ali samo sa ciljem da palis negde drugde cim ti se za to ukaze prilika.

Dobro kaze jozefk. kad zaglavis dugo kao mi, pa se jos i ozenis i dobijes decu, onda ce ti biti jasno. :D
I da, bolje je ici negde gde daju drzavljanstvo, ako se vec ide, ali o tome treba razmisljati na vreme, dok si mlad i zelen i bez "prikolica".
Sto tebi dodje dobro, ako si single, dodjes ovde, ali samo sa ciljem da palis negde drugde cim ti se za to ukaze prilika.

Hm....''zakuju me'' ugovorom 2 godine, ne daju mi da radim nešto pored, štrumf plata a tek nakon isteka ugovora bih se mogao nadati nečem opet teško ostvarivom (ali u tome i jeste poenta- nadati se :) kao što reče neko :)
Inače, rekao sam ovoj iz US-a što radi u ljudskim resursima da ne pristajem u ovom momentu ali da ću nastaviti aplicirati bla bla :)

ps. isto kad sam gubio ogromno vreme aplicirajući za internship po EU uvek neke ''extra'' prepreke
( studenti EU u ovom slučaju trče na 50 metara a mi Balkanci na 150 za istu poziciju;) a kasnije mi pričaju o ''jednakosti, blagostanju, pravima, uniji'' i ostalim Ivicama i Maricama, pojma nemaju, neke kvazi radne pozicije. Ja to zovem ''expert za ništa'' :D

Nemoj prihvatati posao kelnera, strpi se jos malo i nadji makar front office. Mora se poceti sa neke tacke, a kako ce se prica odviti, zavisi samo od tebe. Ako imas pocetnu zelju da dodjes - istraj u trazenju. I uvek imaju u vidu da, koliko god provedes ovde, ma sta radio, to ce uticati na tvoj CV u buducnosti i otvarati neka nova vrata negde, ko zna gde. Svako iskustvo je zlata vredno, nece se baci :)

Nemoj prihvatati posao kelnera, strpi se jos malo i nadji makar front office. Mora se poceti sa neke tacke, a kako ce se prica odviti, zavisi samo od tebe. Ako imas pocetnu zelju da dodjes - istraj u trazenju. I uvek imaju u vidu da, koliko god provedes ovde, ma sta radio, to ce uticati na tvoj CV u buducnosti i otvarati neka nova vrata negde, ko zna gde. Svako iskustvo je zlata vredno, nece se baci :)

Evo uveliko sam nastavio da apliciram. Imam nekih 30-ak aktivnih prijava u ovom momentu pa ću da vidim. Hvala za savjete.:ok:

Poštovanje svim forumašima,
Kao novi član ovog foruma prvo moram da pohvalim sve koji tako nesebično dele svoja iskustva sa nama ostalima,i tako omogućavaju da se stvori slika o uslovima za život i rad u Emiratima.Od nedavno imam ideju o privatnom biznisu u Dubaiju ili Abu Dabiu.Naime radi se o proizvodnji kora za pitu.E sad,naravno,mene pre svega interesuje da li to uopšte ima tamo(mislim da li ima kora za pitu),da li ima već neko ko se time bavi(ovo ne zbog konkurencije,već da stupim u kontakt s njim),i kakvo je mišljenje Vas koji ste tamo da li bi ovaj posao mogao da se radi u ovim gradovima?Bio bih zahvalan svima koji bi mogli o ovoj temi nešto da mi napišu.Veliki pozdrav svima.

Hm....''zakuju me'' ugovorom 2 godine, ne daju mi da radim nešto pored, štrumf plata a tek nakon isteka ugovora bih se mogao nadati nečem opet teško ostvarivom (ali u tome i jeste poenta- nadati se :) kao što reče neko :)
Inače, rekao sam ovoj iz US-a što radi u ljudskim resursima da ne pristajem u ovom momentu ali da ću nastaviti aplicirati bla bla :)

ps. isto kad sam gubio ogromno vreme aplicirajući za internship po EU uvek neke ''extra'' prepreke
( studenti EU u ovom slučaju trče na 50 metara a mi Balkanci na 150 za istu poziciju;) a kasnije mi pričaju o ''jednakosti, blagostanju, pravima, uniji'' i ostalim Ivicama i Maricama, pojma nemaju, neke kvazi radne pozicije. Ja to zovem ''expert za ništa'' :D

Nemoj u F&B da radis ni pod razno. Kakvo kelnerisanje i bakraci, to samo filipinci i indijci. Plus ti je smjestaj katastrofa, dijelis sobu sa dvoje ljudi minimum.
Ne znam koliko, i da li uopste imas iskustva u turizmu, ali ja bih ti preporucio Front Office. Recepcija ili Guest Services, to su za pocetak respektabilne pozicije gdje se moze imati oko 500-600e plata. Solidno za pocetak. Bijela koza znacajno pomaze pri zaposljavanju.

Ja imam jos nekoliko nedelja u emiratima i prebacam se nazad u Tivat, imam dosta kvalitetnu ponudu u jedan luksuzni hotel sto se otvara u Porto Montenegro da budem dio pre opening tima.

Ako bih se vracao u Emirate, onda bi to bio Marketing. Sales executive je solidna pozicija. Moze se naci internship pola godine, pa se poslije toga uskoci na regularnu poziciju. Plata oko 6000aed, sto je dosta kvalitetno.
Ono sto mi smeta u emirate je sto su stanovi skupi. Ja ne mogu vise da dijelim sobu s nikim, jedino bih stan s nekim dijelio, ali u Abu Dabi cini mi se pristojan stan makar 4000aed mjesecno.

@miomirko 17
ono sto ti mogu reci je da ima kora za pitu ili na engleskom filo pastry sto se koristi za pravljenje sitnih arapskih kolaca sa sherbetom ili malih trouglica punjenih sa sirom, spanacem tzv. samosa (guglaj pa ce ti biti jasno), ali za razliku od nasih kora za pitu, ove su vrlo tanke, tako da je potrebno vise kora za jedan sloj naše pite. Inace je koncept pite kao sto je nasa poznat mozda jos samo Turcima i zove se burek, ali nisam primetila da ima negde osim u Dubaiju u srpskoj pekari. Ko zna za pitu ovde - zna, ali mislim da nije bas rasprostranjeno međju ljudima. Ne znam koliko bi tvoje kore bile trazene u odnosu na filo pastry npr. Inace nisam merodavna da ti dam savet, vec samo moje zapazanje. Počni mozda da guglas proizvodjace filo pastri-ja u UAE pa mozda zakljucis nesto. Pozzz

@miomirko 17
ono sto ti mogu reci je da ima kora za pitu ili na engleskom filo pastry sto se koristi za pravljenje sitnih arapskih kolaca sa sherbetom ili malih trouglica punjenih sa sirom, spanacem tzv. samosa (guglaj pa ce ti biti jasno), ali za razliku od nasih kora za pitu, ove su vrlo tanke, tako da je potrebno vise kora za jedan sloj naše pite. Inace je koncept pite kao sto je nasa poznat mozda jos samo Turcima i zove se burek, ali nisam primetila da ima negde osim u Dubaiju u srpskoj pekari. Ko zna za pitu ovde - zna, ali mislim da nije bas rasprostranjeno međju ljudima. Ne znam koliko bi tvoje kore bile trazene u odnosu na filo pastry npr. Inace nisam merodavna da ti dam savet, vec samo moje zapazanje. Počni mozda da guglas proizvodjace filo pastri-ja u UAE pa mozda zakljucis nesto. Pozzz

Hvala Aribi,na, za mene,iscrpnom odgovoru.Razumeo sam o čemu se radi.Naravno proguglaću o tome što si napisala.Još jednom puno hvala.A voleo bih da čujem i još nečije mišljenje u vezi ovoga.Pozdrav i sve najbolje.

Nemoj u F&B da radis ni pod razno. Kakvo kelnerisanje i bakraci, to samo filipinci i indijci. Plus ti je smjestaj katastrofa, dijelis sobu sa dvoje ljudi minimum.
Ne znam koliko, i da li uopste imas iskustva u turizmu, ali ja bih ti preporucio Front Office. Recepcija ili Guest Services, to su za pocetak respektabilne pozicije gdje se moze imati oko 500-600e plata. Solidno za pocetak. Bijela koza znacajno pomaze pri zaposljavanju.

Ja imam jos nekoliko nedelja u emiratima i prebacam se nazad u Tivat, imam dosta kvalitetnu ponudu u jedan luksuzni hotel sto se otvara u Porto Montenegro da budem dio pre opening tima.

Ako bih se vracao u Emirate, onda bi to bio Marketing. Sales executive je solidna pozicija. Moze se naci internship pola godine, pa se poslije toga uskoci na regularnu poziciju. Plata oko 6000aed, sto je dosta kvalitetno.
Ono sto mi smeta u emirate je sto su stanovi skupi. Ja ne mogu vise da dijelim sobu s nikim, jedino bih stan s nekim dijelio, ali u Abu Dabi cini mi se pristojan stan makar 4000aed mjesecno.

Ma da, znam o čemu pričaš i hvala na odgovoru.

Što se tiče turizma, imam nešto iskustva recepcija/bazen 1-2 godine , srednja turistička/hotelijerstvo takođe
vss mi je vezana za polje bezbednosti, dva strana jezika, a i softvera mi je preko glave....

Tražim/predajem za front office, guest services pa i lifeguard ali teško ide kad si sam i ne poznaješ nikoga.
( i bartender u nekom boljem klubu da dobijem kao drugu šansu prihvatio bih ali kelner za 1100 AED je stvarno stepen očaja do kojeg još nisam došao;)

Ma da, znam o čemu pričaš i hvala na odgovoru.

Što se tiče turizma, imam nešto iskustva recepcija/bazen 1-2 godine , srednja turistička/hotelijerstvo takođe
vss mi je vezana za polje bezbednosti, dva strana jezika, a i softvera mi je preko glave....

Tražim/predajem za front office, guest services pa i lifeguard ali teško ide kad si sam i ne poznaješ nikoga.
( i bartender u nekom boljem klubu da dobijem kao drugu šansu prihvatio bih ali kelner za 1100 AED je stvarno stepen očaja do kojeg još nisam došao;)

Jedna bitna stvar. Iznenadio bi se koliko se poslodavci ovdje oslanjaju na online aplikacije. HR svako jutro gleda aplikacije koje su stigle preko njihovog sajta. Ima i ovdje preporuka, ali ne u tolikoj mjeri. Ovdje je velika potrasnja za radnom snagom u turizmu.

Lifeguard nemoj ni pod razno. To samo afrikanci rade, o tome nemoj ni da pomisljas. Za bartendera, pogotovo u jakom klubu, trazi se jako prethodno iskustvo. Ja bih ti preporucio front office. Nasminkaj CV, obavezno stavi radno iskustvo iz front office-a makar godinu dana, i to zadnji posao. Izmisli ako treba, i nadji nekog ko radi u hotelu i ko ce garantovati za tebe. A onda ces ovdje poceti komplet obuku po standardima.

http://www.catererglobal.com/jobs/united-arab-emirates/

Ovdje imas masu oglasa pa vidji sto te interesuje. Kad nadjes oglas idi direktno na sajt firme i nadji opciju careers i apliciraj. Gledaj u abu dabi ili dubai.

draga Aribi,upravo sam zavrsila sa jednom knjigom koja opisuje zivot Arib slavne arapske poetkinje.S obzirom da si ti studirala ako se ne varam arapski,imas li neku knijigu u pdf arapske poezije ili sta go vezano za njihovu literaturu,pa ako ti nije tesko da mi sibnes na email?pliz pliiz pliiiiizzz :)

ciao,

Preporucila bih ti da citas poeziju Nizar Qabbani-ja, sirijskog pesnika, za pocetak. Nazalost nemam ni jedan pdf ovde, ali saljem ti 2 linka njegovih pesama prevedenih na engleski. Za srpski ne znam da li ima nesto na netu, u biblioteci na nasem faksu ima.
http://lovechallenged.wordpress.com/
http://allpoetry.com/Nizar_Qabbani

Ako obratis paznju na prvi link, naci ces jednu pesmu koja ze zove The Cup Reader - tu je pesmu na Nizarove reci ispevao poznati egipastki pevac Abdul Halim Hafez i govori zapravo o zeni koja cita sudbinu iz soljice kafe jednom momku. Ova je pesma toliko duboka i sentimentalna za jednog Arapina muskarca (iz bilo koje da je zemlje), da se prosto susdrzava da ne zaplace kada, u trenucima samoce i sete (uglavnom) voli da je slusa. Pesma inace traje mozda i sat vremena i prekidana je uzvicima odusevljenja publike koja pada u trans. Mozda je mozes naci na youtubu, cisto da znas. Inace, dosta Nizarovih pesama je prepevano od drugih poznatih pevaca, a jedan od njih je i iracki Kazem al Saher koji peva, izmedju ostalog, moju omiljenu pesmu koju je napisao Nizar, a koja se u prevodu zove "Izazivacka" ili Al Tahadiyat".

Problem kod svih prevoda je taj sto ni jedan od njih ne uspeva (po meni) da docara tu dubinu reci koju poseduje arapski jezik. Meni, kao nekom ko je arapski ucio, uspeva da makar naslutim sta je pisac hteo da kaze, a pogotovo posmatrajuci reakcije ljudi koji slusaju tu poeziju ili pesmu, pa uzviknu "Allah!" koje se ne moze nikako opisati sta zapravo znaci, a simbol je dubinskog saosecanja slusaoca i prepoznavanja emocija onog koji pesmu izvodi.

Drugo sto bi mogla da citas je svakako Khalil Gibran (libanski pisac) i njegov "Prorok" ili "Ludak" ili ostalo - verujem da na netu ovo mozes naci na srpskom ili engleskom.

Nadam se da sam ti bar malo pomogla, ali za citanje arapske literature (u originalu ili prevedene), a pogotovo poezije, potrebno je znanje i interesovanje, da bi se moglo razumeti. POzzz

Poslednja izmena:
oooo ja sam stari Gibranov ljubitelj ,pa Jallal al Din Rumi,jaooo pa Omar Hajam i njegove prelepe rubaije,ali ne poznajem ovaj malo juzniji deo,mada oni se svi medjusobno postuju.Hvala,cu guglam jos malo,a sto se ucenje arapskog tice blago tebi sto ga znas mislim da je taj jezik toliko raznovrstan i toliko bogat i toliko toga mogu da kazu na milion nacina,pocela sam da ga ucim,polako ali sta cu mora se nekada i raditi..smrc smrc

Nisam placala par meseci i nista, onda sam platila samo za running moth i ostavila onaj dug od 3 meseca i to mi i dalje stoji i nista. Namerno necu da im platim posto su hteli da mi naplate nadogradnju e-lifa koju nisam trazila vec neko ko sada koristi moj stari broj, onaj koji nisam registrovala pod mojim imenom jer mi nije trebao. I drzali su mi tih 100 aed na naplati nekoliko meseci iako sam se zalila ne znam koliko puta, a ustalom, njihova je greska jer nisu apdejtovali moj trenutni broj u sistemu kako treba, a sami su trazili da se izjasnimo za brojeve koje posedujemo kako bi ih registrovali. Onda su konacno skinuli sa naplate posle 3 meseca. E pa kad oni ne mogu da rade posao kako treba, onda ne mogu ni ja da platim.

Kako to mislis nisi placala par meseci i nista? Internet i dalje radi? Sta je running moth?
Mene su zvali ixs puta u vreme promene brzine i kao prica je bila: sada ces morati da dignes brzinu na 10mbps i mi ti nudimo TV... Ja odbio svaki put. Posle nekog vremena ih nazvao i trazio da mi dignu brzinu na 10mbps posto je cena i dalje ista. I to su i uradili. Nista nisam platio.
Ali ja sada razmisljam da jednsotavno predjem na 3G ili 4G (LTE) sa mobilnim i DU karticom. Jer za AED500 dobijem 25GB na 30 dana ali ako doplatim recimo AED20 pre isteka 30 dana produze mi sve na novih 30 dana i tako stalno. Ja bi to ladno tako mogao da razvucem 6 meseci najmanje :) To ispadne od prilike AED100 mesecno umesto AED300 koliko placam za eLife.
Juce sam otisao da iskljucim eLife i covek mi rekao da treba da platim AED600 ako hocu da iskljucim! Molim? Kao za ovaj mesec + jos jedan mesec u napred. Ja se okrenuo i otisao. Zato mislim da jednostavno prestanem da placam i cao. Samo ako mi ikad ponovo zatreba eLife sta cu onda? Da se registrujem ponovo provalice me sigurno pa ce da me saspu sa nekim racunima i ne bi me iznenadilo da nabacaju i neke kamate kao banka za kreditne kartice ili kredit :)

Sta je running moth?
running month (sorry)

tri meseca nisam platila i internet mi radio normalno, a kad sam cetvrtog meseca uplatila samo 300 aed za tekuci mesec, sve je ok do dana danasnjeg iako imam dug oko 900 aed za 3 neplacena meseca. ali pre ili kasnije cu to morati da platim...
to sa du dopunama je super, doplacujes 20 po 20 svakih 30 dana, meni 1 GB traje dva-tri meseca na telefonu.

Back