Abu Dhabi... Dubai

Ćao svima!
Zanima me posao mašinskog inženjera ili industrijskog inženjera u UAE. U Beogradu je nemoguće steći iskustvo s tim fakultetom (imam master) pa ako neko zna nešto o tome da li postoje početne pozicije, mnogo bi mi značilo.
Radila sam kao menadžer prodaje, na praksi malo kao inženjer i kao asistent, držala privatno časove matematike i radila kao freelancer web sajtove.

Mogla bih da radim kao crtač u autocad-u eventualno, kao početna pozicija pa da kasnije radim inženjerski posao tamo..
Ako neko zna neke firme da mi preporuči bila bih jako zahvalna.
Pokušavala sam sa slanjem cv-ja, naravno i dalje pokušavam, ali bi mi značilo ako neko ima već neko iskustvo s nekom firmom ili je čuo nešto...
Zanima me koja plata je realna za posao crtača i ako oni obezbeđuju smeštaj kakav se smeštaj tu podrazumeva, da li je to sa više zaposlenih u sobi, stanu,...

Da li su bolje plate u prodaji il negde drugde? Ako je tako možda bolje da tražim prvo posao van struke?

Hvala puno! ;-)

Ciao Bibi80.Da, mogla bi da pocnes kao CAD operater ako si vesta u tome ili asistent inzenjera, ali.....ovde ima puuuunoooo onih koji su zavrsili faks kao i ti i koji su na nekom pocetnom nivou sto se tice struke, ali za razliku od tebe, oni su vec ovde, a pogotovo ih ima iz arapskih zemalja. Ne bih da te obesharbrim, ali to je cinjenica i realnost. A i CAD operateri nisu dobro placeni, 4k,5k,6k, bez smestaja, bez icega i te poslove dosta rade Indusi i Pakistanci i Filipinci......Da imas lepo iskustvo masinskog ili industrijskog iznenjera, to bi bila druga prica, onda bi mogla da apliciras i iz Srbije na lepe pozicije, jer se to uvek trazi.
Druga varijanta je da pokusas da lovis firme ovde i da im posaljes svoj CV i priupitas za mogucnost da im budes trainee. E sad, kako to ide u praksi, pa uglavnom shefovi namestaju decu svojih klijenata da budu na treningu u firmi, daju im platu, smestaj, prevoz, ukljuce ih u neki projekat itd. Tante za mante sto bi se reklo. Mi smo tako imali bar 5 Nemaca u ovih 5 godina koliko radim, a sada trenutno imamo dvoje tek diplomiranih inzenjera, jedan je Marokanac, a druga Pakistanka, ali oboje su zavrsili faks ovde i zive ovde sa porodicom. Bas sam juce pitala ovu moju iz HR-a preko koga su dosli, kaze ona da su ih izabrali tek tako na osnovu CV-ja, trebaju im mladi inzenjeri da ih treniraju i zaposle posle treninga. Koja sreca! Ali ja i dalje ne verujem da nisu nicija veza.....
A zasto ne probas Nemacku? Tamo kukaju kako im fale inzenjeri, ma skoro da i ne pitaju koje si nacionalnosti, ne znam, tako mi rekao moj shef Nemac. A isto tako mi je rekao da u Nemackoj, ako trazis posao, najbolje je da posaljes kovertu sa CV-jem i propratnim pismom direktno osobi koja bi te zaposlila i nakon nekog vremena da pozoves istu osobu i pitas za feedback u vezi tvog CV-ja. To izgleda pali kod njih mnogo bolje nego e-mail. Neretko se desava da mladi tako dobiju posao, trening ili sta god. A ja verujem da ako bi tako nesto uradila i ovde, npr. da posaljes DHL (ili obicnom postom posto je kod nas DHL skup) CV nekim osobama u evropskim firmima ( a to izguglas, nazive firmi pa onda u linkedinu trazis odredjenu osobu koja radi u toj firmi, ali pazi da su evropljani i ne moraju da budu HR, nego project manager, project management head, engineering head) i vidis sta ce da se desi. Napises jedno lepo pismo i obajsnis im da bi zelela da dodjes na trening, koje bi oni benefite imali od toga ako tebe izaberu, bla, bla, bla...i cekas da vidis sta ce da se desi....nije lako ali, ako ne pokusas nikad neces zanti...
Danas su ljudi mnogo fleksibilni u trazenju posla i razvijaju citave strategije i taktike i - uspevaju! Hvala internetu! Moramo biti informisani uvek kako bismo se izborili za svoje mesto u ovom okrutnom svetu. Svet nema granica, granice su samo u nasim glavama! Nadam se da sam ti bar malo pomogla....
Pozdrav i srecno!

Poslednja izmena:
Hej Aribi,
Hvala na iscrpnom odgovoru, slažem se da treba biti uporan, i veruj sve sam pokušala i i dalje pokušavam, sad evo i preko foruma, ne znam šta bih više, to za Nemačku sam čula i ja ali nije baš tako, traži se ili iskustvo ili nemački a još bolje oba.
Ja ne biram, razmišljala sam čak i za Irak da idem pa odustala posle priče iz prve ruke iako su plate nenormalno dobre jer su ostali uslovi katastrofalni, od hrane na dalje....
Nemački ću možda upisati, znam osnovno, al nešto mi deluje da je u Dubaiju lakše naći posao.
Očekujem intervju za rad u prodaji, bolje išta za početak, kažu da je možda to i bolje od crtanja..
Inače imam varijantu za smeštaj u Londonu kod prijateljice a i tamo je to najveća stavka ali su jako male šanse za nalaženje nekog posla i ostanak duže od 3 meseca. Mogla bih da čistim, šetam pse, čuvam decu... To mi ne znači puno a nije sigurno da ne bih bila u minusu i što se tiče novca i vremena. Onda je bolje takav posao raditi u Nemačkoj i za to vreme učiti jezik.
Pokušavala sam prvo aplicirati i raspitivati se za posao u zemljama nemačkog govornog područja i svi kažu da teško može da se ostane duže od 3 meseca. Problem je što nismo u EU. Po njihovom zakonu prvo posao treba da dobije neko iz njihove zemlje, pa onda iz cele EU pa baš ako ne pronađu nekog s potrebnim kvalifikacijama moraju to navesti da su zato primili nekog iz država van EU.
Eto, zato tražim posao u Dubaiju, znam da se naši muče i tamo i u Dubaiju u startu s tim što u Dubaiju ako nađem posao mogu i da ostanem a u državama EU teško da ću naći posao s kojim ću biti zadovoljna u startu a jako je teško da dobijem posao u struci. To je moguće jedino na 100% radnog vremena što je jako teško pronaći da neko obezbedi r. dozvolu dok neko sa hr pasošem može da radi sa po 20% r. vremena više poslova.

Eto, to je otprilike nešto što sam ja saznhala i razlog zašto sada tražim posao u Dubaiju.
Do sada me niko nije zvao na intervju iz inostranstva, osim iz Dubaija. Ovde sam prolazila sve krugove selekcije i u jačim firmama al zbog više iskustva neko drugi bude primljen.
E sad, da li sam ja budala pošto sam iskrena ili svi oni koji zapošljavaju ljude jer nabudže CV pa odu da se snalaze, kopaju rukama i nogama, ovde se raspitaju kolko mogu i uspeju nekako tamo. To sam čula od više ljudi, u faz ništa se ne proverava, samo napakuj CV s 10 god iskustva u toj oblasti...
Moj CV jeste dobar ali nisam navodila ono što pojma nemam da radim i o čemu ne znam ništa. Kažem, ovde je skoro svuda prolazio, kao i ja posle na intervjuima i testiranjima...

Tako da ja želim u Dubai pa šta god da radim u početku, a mogu da radim u prodaji, kao menadžer prodaje, to sam ovde radila, znam engleski,... Ako neko čuje nešto bila bih jako zahvalna :)

Ciao Bibi80.Da, mogla bi da pocnes kao CAD operater ako si vesta u tome ili asistent inzenjera, ali.....ovde ima puuuunoooo onih koji su zavrsili faks kao i ti i koji su na nekom pocetnom nivou sto se tice struke, ali za razliku od tebe, oni su vec ovde, a pogotovo ih ima iz arapskih zemalja. Ne bih da te obesharbrim, ali to je cinjenica i realnost. A i CAD operateri nisu dobro placeni, 4k,5k,6k, bez smestaja, bez icega i te poslove dosta rade Indusi i Pakistanci i Filipinci......Da imas lepo iskustvo masinskog ili industrijskog iznenjera, to bi bila druga prica, onda bi mogla da apliciras i iz Srbije na lepe pozicije, jer se to uvek trazi.
Druga varijanta je da pokusas da lovis firme ovde i da im posaljes svoj CV i priupitas za mogucnost da im budes trainee. E sad, kako to ide u praksi, pa uglavnom shefovi namestaju decu svojih klijenata da budu na treningu u firmi, daju im platu, smestaj, prevoz, ukljuce ih u neki projekat itd. Tante za mante sto bi se reklo. Mi smo tako imali bar 5 Nemaca u ovih 5 godina koliko radim, a sada trenutno imamo dvoje tek diplomiranih inzenjera, jedan je Marokanac, a druga Pakistanka, ali oboje su zavrsili faks ovde i zive ovde sa porodicom. Bas sam juce pitala ovu moju iz HR-a preko koga su dosli, kaze ona da su ih izabrali tek tako na osnovu CV-ja, trebaju im mladi inzenjeri da ih treniraju i zaposle posle treninga. Koja sreca! Ali ja i dalje ne verujem da nisu nicija veza.....
A zasto ne probas Nemacku? Tamo kukaju kako im fale inzenjeri, ma skoro da i ne pitaju koje si nacionalnosti, ne znam, tako mi rekao moj shef Nemac. A isto tako mi je rekao da u Nemackoj, ako trazis posao, najbolje je da posaljes kovertu sa CV-jem i propratnim pismom direktno osobi koja bi te zaposlila i nakon nekog vremena da pozoves istu osobu i pitas za feedback u vezi tvog CV-ja. To izgleda pali kod njih mnogo bolje nego e-mail. Neretko se desava da mladi tako dobiju posao, trening ili sta god. A ja verujem da ako bi tako nesto uradila i ovde, npr. da posaljes DHL (ili obicnom postom posto je kod nas DHL skup) CV nekim osobama u evropskim firmima ( a to izguglas, nazive firmi pa onda u linkedinu trazis odredjenu osobu koja radi u toj firmi, ali pazi da su evropljani i ne moraju da budu HR, nego project manager, project management head, engineering head) i vidis sta ce da se desi. Napises jedno lepo pismo i obajsnis im da bi zelela da dodjes na trening, koje bi oni benefite imali od toga ako tebe izaberu, bla, bla, bla...i cekas da vidis sta ce da se desi....nije lako ali, ako ne pokusas nikad neces zanti...
Danas su ljudi mnogo fleksibilni u trazenju posla i razvijaju citave strategije i taktike i - uspevaju! Hvala internetu! Moramo biti informisani uvek kako bismo se izborili za svoje mesto u ovom okrutnom svetu. Svet nema granica, granice su samo u nasim glavama! Nadam se da sam ti bar malo pomogla....
Pozdrav i srecno!

I to sa Linkedinom sam pokušavala, puno kontakata imam, odlazila sam na razgovore, sve je bilo tipa teško je, sada se otpuštaju radnici,...
A ljudi iz inostranstva mi jesu pomogli ali što se tiče CVja, to sam odradila tako da se dopadne strancima, skroz drugačiji od ovdašnjih...
I tamo ( Engleska, Nemačka, Austrija,...) kažu da ne cvetaju ruže, ostaju ljudi bez posla....

Al opet, nikad ne odustajem ,tražim i dalje na sve strane, s tim što to jako puno vremena oduzme, tj po ceo dan uglavnom samo to radim već oko pola godine :D

Eto, zato tražim posao u Dubaiju,

Da to si u pravu, ovde nije bitno da li pricas jezik, koje kvalifikacije imas, ovo je jedna oportunisticka zemlja u kojoj iznad svega moras biti sposobna psihicki, ostroumna, da brzo razmisljas i sagledas sve mogucnosti, informisana i povezana sa ljudima, kao i puna cistog zivotnog iskustva da bi uspela i ostala...ima ljudi koji dodju bez znanja engleskog pa ga ekspresno nauce, onih koji lazu u CV-ju o svom radnom iskustvu, ma svi lazu manje ili vise i to niko ne moze da dokaze niti se trudi da dokaze. Ima onih koji ispozamljuju pare da bi dosli, pa zive ovde bez para, pa se nekako snalaze, ali jedino sto sigurno ne zele je da se vrate u svoje zemlje i ta motivacija ih gura. Laziraju se i diplome, pa neko biva uhvacen a neko prodje...Ma sta da ti pricam kad imas i opciju da u sred Dubaija legalno upises indijski faks i platis 15000 AED za dve godine, tri godine (ne znam tacno) i na faks uopste ne moras da ides i dobijes diplomu koju ce ti priznati...
Naravno, najbolje je onima koji imaju dobre pasose i / ili stvarnog radnog iskustva u posebnim strukama, pa dodju ovde bez cimanja i neko im sve sve plati i da im dobre uslove i dobre plate, a ostali se snalaze kako znaju i umeju i sta vise, naviru u sve vecem broju iz celog sveta....

Ajmo devojke jedan iskren i brz odgovor.
Kako bi prolašla profi kozmetičarka za nokte (nadogradnja) sa ''napucanom'' opremom i materijalima.Koliko se prate trendovi i kakav je kvalitet ondašnjih kozmetičkih salona sa ovim zanatom? Koja je cena ,uopšte, jedne nadogradnje noktiju.

Pozdrav svima,

Citao sam sve ono sto ste napisali i bit cu iskren kada kazem da su mi trebali dani da procesljam forum.......
Naime o sledecem se radi: zavrsio sam fax u Bg,imam radnog iskustva a struka mi je vezana za medicinu,znam sjajno engleski,snalazim se sa nemackim,odlicno se snalazim na racunaru(sta god....)
Nisam siguran kako otici?!S jedne strane postoje agencije (nase) u koje nemam bas nesto narocito poverenja(moje licno misljenje) a sa druge strane me obeshrabruje sve ono sto je Bibi80 napisala u svojim postovima......konkurises na oglase,niko da se javi..
Jedan od nacina je da odem kao turista pa naknadno da nadjem posao ali da bdem iskren nekako mi je za tu avanturu plitak djep(verovatno mi treba par hiljada Eur-a za tu avanturu koja je poprilicno rizicna.......
Sta Vi mislite?

Rizik stvara kapital. I ako ne nadjes posao za mesec dana, ja bi ti preporucio da produzis vizu i trazis i dalje. I tako sve dok ne opcnes da radis. Verovatno ces da puknes gomilu novaca ali kad pocnes da radis pare ce se vracati polako ali sigurno. Moje licno misljenje.

Rizik stvara kapital. I ako ne nadjes posao za mesec dana, ja bi ti preporucio da produzis vizu i trazis i dalje. I tako sve dok ne opcnes da radis. Verovatno ces da puknes gomilu novaca ali kad pocnes da radis pare ce se vracati polako ali sigurno. Moje licno misljenje.

Da,da,uvek se sve svodi na ono sto bi rekao Derek Edward Trotter:"Who Dares, Wins ... "......nisam iskreno siguran koliko bi mi trebalo para za pocetak.......recimo za tih mesec dana.....
Avanturista.....hahhahaha ili mozda ludak:z:p

Ljudi dolaze ovde ne pitaj kako, razne taktike, pozajmljen novac, krediti i nadju posao i ostanu... i nije to nista ludost, vec fleksibilnost. Ne znam sta da ti kazem, ali najbitnija je determinacija-ako si odlucan da zelis da dodjes ovde 100%, onda ces to i uraditi. Srecno i pozdrav!

Ajmo devojke jedan iskren i brz odgovor.
Kako bi prolašla profi kozmetičarka za nokte (nadogradnja) sa ''napucanom'' opremom i materijalima.Koliko se prate trendovi i kakav je kvalitet ondašnjih kozmetičkih salona sa ovim zanatom? Koja je cena ,uopšte, jedne nadogradnje noktiju.

Cao, kozmeticki salona ima jako puno i otprilike su slicni kao kod nas po opremljenosti ali kvalitet radnika varira jako. Iz mog iskustva uopste ne znaci da ako platis za neku uslugu vise u skupom salonu, da ona i vise vredi. Ima i puno 'dodgy' salona koji su jeftiniji, cak duplo od prosecnih cena tako da se nisam usudila da idem tamo jos.

Ovde se tim poslom uglavnom filipinke a strucnost im varira jako. Nadogradnje ima po svim salonima ali to nisam radila tako da ne znam koje su cene. Klasican manikir kosta od 50 - 70 dirhama (10 - 12 eura).

Nadam se da sam pomogla malo :-)

Pozdrav!

Ljudi dolaze ovde ne pitaj kako, razne taktike, pozajmljen novac, krediti i nadju posao i ostanu... i nije to nista ludost, vec fleksibilnost. Ne znam sta da ti kazem, ali najbitnija je determinacija-ako si odlucan da zelis da dodjes ovde 100%, onda ces to i uraditi. Srecno i pozdrav!

Hvala Aribi!

Moram jos malo sacekati da vidim dal ce upaliti nesto preko oglasa jer tako je daleko lakse za prvi put.Znam da mi nece biti problem kada sam tamo i imam posao traziti polako drugi, medjutim prema onome sto ste do sada napisali ni to menjanje posla ne ide kao kod nas:)))
Koliko sam shvatio,oni priznaju nase diplome ali je potreban prevod.....

Pozdrav:)

Zavisi gde bi ziveo. To je najskuplje. Na drugom mestu je viza i menjanje vize. Ostalo nije strasno

Pozdrav Jozef:)

Sto se tice zivota,nemam nekih velikih zahteva,poprilicno su skromni.........ne bih isao tamo da se provodim(bar ne za pocetak;))....uostalom nece mi biti prvi put u zivotu da se strpim za nesto.
Znam da je smestaj skup,bar sam tako procitao u onome sto ste do sada napisali.Ne bojim se rada,na to sam navikao ......ovo bi bilo za nijansu drugacije.....za pare....hehehehehe:dash:.
Prosto sok,zamisli radis i jos te neko placa:):):)

Toliko za sada,budite svi pozdravljeni!!!!

Back