Abu Dhabi... Dubai

Preko jedne slovenačke agencije . Organizovali su untervju prvo u Beogradu , pa su u Ljubljanu došli predstavnici bolnice iz Abu Dabija i tamo su mi dali ponudu za posao , predugovor . Ispit za licencu oni plaćaju sad , a vraćam im novac kada počnem da radim . Troškove puta u Frankfurt snosim sama , Još nemam određen termin ,ali se nadam da će biti negde posle nove godine . Agencija se zove Zavodevita i bavi se porodičnom medicinom i posredovanjem pri zapošljavanju u inostranstvu ,Oglas su dali preko Infostuda i tražili su lekare opšte prakse i specijaliste iz raznih oblasti .

Ima li neko iskustva ko je otisao tamo preko neke agencije kakav je smestaj i da li je istina sto sam negde pronasao da ima po 5-6 pa cak i do 10 ljudi u istom apartmanu-garsonjeri. Nemam bas u planu da budem sa egipcanima,indijcima i filipincima u istom prostoru pa bih voleo da mi neko pojasni par stvari oko toga naravno ono sto zna iz licnog iskustva, i u vezi tih obroka besplatnih koje cu imati ukoliko dodjem... dakle kakvi su,koliko se brzo covek moze navici na njihovu vrstu jela ?? hvala vam unapred

Па мислим да ћеш морати да се навикаваш на пиринач уместо хлеба. Тако ми се чини. Можда грешим не знам.
А смештај рачунај, рецимо, да имаш свој кревет и орман. Сад колико ће вас бити заједно у соби/апартману зависи од тога колико кревета и ормана може да стане у њу. Бар ја тако мислим. Треба да питаш и послодавца ако је могуће. Али види, кад дођеш и почнеш да радиш ти можеш чак да питаш да ти дају паре уместо обезбеђеног смештаја и онда ти сам нађеш лепо људе са којима ти се чини да би лаше могао да делиш стан. Или са неком женском на пример :per: Мада то, у принципу, није дозвољено. Мислим на женске :)

E ovako drugari... Stigla mi je ta ponuda za golf terene, koje pratio moje ranije postove ovde zna o cemu se radi... Plata mi je 1400 AED ... To je iz ovog ugla gledano dosta malo, znam da cete mi to verovatno reci, ali uz to imam 3 obroka dnevno,placenu kartu avionsku, 8 h radim dnevno, stan, prevoz sa posla na posao i plus baksis kog kazu da ima, a ja im moram verovati na rec... Pa sad... da li mi preporucujete da dodjem??? Voleo bih vise misljenja da cujem... Smorio sam verovatno sa tim vec, ali 2 godine, na koliko bih dosao tamo nije mali period slozicete se... Nemam ovde (u Srbiji )nikakvih obaveza u smislu... nisam ozenjen, nemam dugu vezu,nemam decu, posao i tako to ( Sto je bas cudno jer Srbija jako brine o svojim mladim kadrovima-gradjanima i o njenoj buducnosti-egzistenciji ) ... hvala vam...

i ja bih isto :) zbrisala, ko sto i jesam...
1400 je malo ali racunaj i dodatke, konstatovali smo sve to, pa je na tebi da odlucis, a posto nemas obaveza, sta da ti kazem drugo osim onoga sto sam ti vec rekla....meni se cini da ti zelis da dodjes bez obzira na sve, bar mi tako deluje iz tvojih pitanja :)
Ovi nasi sto u AD rade po kaficima za takve neke pare, eno ih rade, nije im sjajno, to su ljudi sa zavrsenim fakultetima, ali naravno gledaju i druge varijante. I rade, sto je najbitnije, ima posla. I prilika....

Elem, Etihad ima hot offer :

Lounge Agent - Serbian Nationals ONLY
Country UNITED ARAB EMIRATES
City Abu Dhabi
Department Guest Services
Closing date 23 December 2013
WHAT WE EXPECT

Our Lounge Agents are the face of Etihad Airways in our Premium Lounges. As a Lounge Agent, you will ensure that you exceed our guests' expectations whilst they are in your care in the lounge and deliver great service 100% of the time, whilst offering a unique taste of United Arab Emirates hospitality - cultured, considerate, warm and generous.
WHAT YOU WILL DO

As one of our Lounge Agents, you must ensure that the lounge is well maintained and that you take care of your guests needs, whilst displaying a high degree of motivation, enthusiasm and commitment in everything you do. You will be an ambassador for Etihad Airways and the United Arab Emirates.
MINIMUM CRITERIA AND QUALIFICATIONS
To become a Lounge Agent you will need to meet the following criteria and qualifications:

Minimum age 21 years old.
Fluent in English and Serbian; verbal, written and comprehension. Fluency in another language is an advantage.
No tattoos that would be visible whilst wearing the Etihad uniform (bandages and cosmetic coverings are not permitted)
Customer service or food and beverage experience in an airline, hotel or the hospitality industry.
Educated to a minimum level of accredited secondary education or equivalent.
Never convicted of a criminal offence.
Excellent personal presentation, style and image.
Strong interpersonal and communication skills.

APPLY NOW
If you meet all our criteria and you don't want to miss out on a great career and exciting lifestyle, apply now!

We look forward to meeting you soon.

Mislim da mogu svi da apliciraju i oni van UAE, a sto da ne?
http://careers.etihadairways.com/ehire/English/HotJobs.aspx

i ja bih isto :) zbrisala, ko sto i jesam...
1400 je malo ali racunaj i dodatke, konstatovali smo sve to, pa je na tebi da odlucis, a posto nemas obaveza, sta da ti kazem drugo osim onoga sto sam ti vec rekla....meni se cini da ti zelis da dodjes bez obzira na sve, bar mi tako deluje iz tvojih pitanja :)
Ovi nasi sto u AD rade po kaficima za takve neke pare, eno ih rade, nije im sjajno, to su ljudi sa zavrsenim fakultetima, ali naravno gledaju i druge varijante. I rade, sto je najbitnije, ima posla. I prilika....

Elem, Etihad ima hot offer :

Mislim da mogu svi da apliciraju i oni van UAE, a sto da ne?
http://careers.etihadairways.com/ehire/English/HotJobs.aspx

Sto im je ovo? Nije valjda konobarisanje na aerodromu :)

Pozdrav svima

Ja sam iz Makedonija izvinite malo za jezik ali potrebna mi e pomoc ako neko moze da mi pomogne bio bi mnogo blagodaran

Hocu da pitam dali moze neko da mi pomogne i kaze kako je najbolji nacin da se vratis iz dubai da ne platiti penala ona 3-4k euro dali uopste postoi takvo nesto posto trazim po net nemogu da nadzem nigde , jednostavno dati odkaz ili nesto ako postoi da se primeni , hvala puno pozdrav svima
k3b is offline
Odgovori s citatom

Pozdrav svima

Ja sam iz Makedonija izvinite malo za jezik ali potrebna mi e pomoc ako neko moze da mi pomogne bio bi mnogo blagodaran

Hocu da pitam dali moze neko da mi pomogne i kaze kako je najbolji nacin da se vratis iz dubai da ne platiti penala ona 3-4k euro dali uopste postoi takvo nesto posto trazim po net nemogu da nadzem nigde , jednostavno dati odkaz ili nesto ako postoi da se primeni , hvala puno pozdrav svima
k3b is offline
Odgovori s citatom
O kojem penalu od 3-4k evra ti govoris?

O kojem penalu od 3-4k evra ti govoris?

Znaci ovako je situacija , pasos uzmen , u dogovoru pise da ako napustis treba da platis te troskove za viza i tvoje troskove sto je dala firma za tebe ...a to u dogovor pise da je 7000 dirhami sto u prevod bi doslo oko 1400 eura...greska moja 3-4 k ...

treba mi pomoc dali ima neki nacin da jednostavno zamines iz dubai i se vratis kuci ...hvala vam puno

Znaci ovako je situacija , pasos uzmen , u dogovoru pise da ako napustis treba da platis te troskove za viza i tvoje troskove sto je dala firma za tebe ...a to u dogovor pise da je 7000 dirhami sto u prevod bi doslo oko 1400 eura...greska moja 3-4 k ...

treba mi pomoc dali ima neki nacin da jednostavno zamines iz dubai i se vratis kuci ...hvala vam puno

Kad si počeo da radiš? Jel stoji u ugovoru šta oko godišnjeg odmora? Ako je prošlo godinu dana, traži pasoš nazad kako bi išao kući za odmor, ili izmisli razlog da moraš da ideš nazad kući.

Malo je čudna situacija, po zakonima je zabranjeno da ti poslodavac drži pasoš, možeš da se obratiš MOL (Ministry of Labor) kako bi ti vratili pasoš. Ali imaju pravo da ti onemoguće da izađeš iz zemlje ako nekom duguješ neke pare.

Inače, troškovi vize nisu 7000, pre su oko 3000 AED.

Kad si počeo da radiš? Jel stoji u ugovoru šta oko godišnjeg odmora? Ako je prošlo godinu dana, traži pasoš nazad kako bi išao kući za odmor, ili izmisli razlog da moraš da ideš nazad kući.

Malo je čudna situacija, po zakonima je zabranjeno da ti poslodavac drži pasoš, možeš da se obratiš MOL (Ministry of Labor) kako bi ti vratili pasoš. Ali imaju pravo da ti onemoguće da izađeš iz zemlje ako nekom duguješ neke pare.

Inače, troškovi vize nisu 7000, pre su oko 3000 AED.

vec treci mesec...plata samo jedna za oktomvri mesec....zdravstveno osiguranje uopste nemam.. znaci nikakvo zdravstveno a pricali su da opsti lekar imas...prevoz do posao i nazad kad ima kad ne...taksi svoje pare, u dogovor pise da godisni odmor ti sleduje da imas prevoz do posao i nazad da. ovo je bukvalni HAOS neznam sta da kazem , skoro 2 meseca plata nema...agencija je pricala jedno a ovde je nesto sosema drugo ..

Niko nema pravo da ti uzme pasos, ali to je suprotno od prakse u UAE, jer veliki broj firmi upravo to radi. Imas pravo da se zalis Ministarstvu rada, ali ne znam koliko ce ti oni pomoci, jer ljudi ovde nazalost, radije bi dozvolili da im neko uzme pasos nego da izgube posao i da se vrate u svoju zemlju. Kod tih stvari covek mora biti striktan od pocetka, nikom nema pasos i kraj! pa me otpustite ako vam se ne svidja. Jednom li pristanes na njihove pokvarene igre, nije lako izaci. A uzimanje pasosa je krsenje svih mogucih prava...

vec treci mesec...plata samo jedna za oktomvri mesec....zdravstveno osiguranje uopste nemam.. znaci nikakvo zdravstveno a pricali su da opsti lekar imas...prevoz do posao i nazad kad ima kad ne...taksi svoje pare, u dogovor pise da godisni odmor ti sleduje da imas prevoz do posao i nazad da. ovo je bukvalni HAOS neznam sta da kazem , skoro 2 meseca plata nema...agencija je pricala jedno a ovde je nesto sosema drugo ..
2 meseca nema plate? brate za to pod hitno ih prijavi ministarstvu za zaposljavanje (labour office) i zatvaraju firmu istog casa i trenutka. mozes i online da to uradis. samo ti treba dokaz da nisi dobio platu. dje si ti upao prijatelju :) Da za troskove pasosa pise u svim ugovorima da ces ti da platis ako napustis firmu u togu prvih 6 meseci koji je probni period. Sta god da pise, ja jos nikad nisam platio nikome te troskove. Lepo uzmes pasos, kazes da ti treba za ne znam sta, hoces da ostanes u hotelu sa devojkom ili nesto slicno, otkud znam, izmisli nesto. I onda pravac Kazablanka :) Mislim Makedonija. Ako si vec odlucio da bezis odavde.

Joj kad vidim ovakve postove odmah promenim misljanje o svemu... Imam ponudu i samo sto nisam vec u avionu za tamo, puno sam i papira prikupio, ali mi dodje da odustanem kad vidim sta se deava ljudima... a i plata brate nije neka 1.400 dirhama je mizerija klasicna... pa jbg, nisam bas socijalni slucaj i ne bih da dolazim samo da bih jeo njihovu hranu... to je nekih 250-280 evra mesecno... baksis ne pominju nigde u ugovoru kao ni bonus neki na platu koji su u agenciji pominjali... Pa nisam im ja neki filipinac-indijac pa da misle da me imaju u saci za toliko novca... dosli su do para pa hoce sad da im belci robuju... Tesko ce to ici sa mnom... Mada uopste i ne znam ko je vlasnik tog golf kompleksa da li su Arapi ili neki Evropljani tipa Englezi ili tako neko jer su oni pustili korene tamo vec odavno... Mislim da je malo i da nije u redu to sto mi se nudi, ali ko sam ja, to ti je pa prihvati-ne prihvati do tebe je... Jasno kao dan... isto i meni obecavaju taj prevoz sa polsa na posao, med.osiguranje, ma med i mleko... Ali kad vidim kako varaju ljude odmah promenim misljenje o svemu... imam jos malo vremena da odlucim definitivno... Voleo bih da dodjem, vidim, probam, ali da se mucim to nije vredno sigurno...

Ako je Abu Dhabi Golf Club, onda su lokalci vlasnici, ako je Westin - to je hotel iz starwood grupe u vlasnistvu stranaca, inace su ova dva mesta jedno do drugog. Nisam sigurna da u AD ima jos negde golf course...mozda jos jedan negde...
I da, to je zackoljica, sto se tice belaca, nijedan western nece prihvatiti posao za te pare, ali east europe nazalost da....a ko nece, ne mora, ima red crnaca za tu poziciju, pa ko upadne, upala mu kasika u med...Zato je employer ustvari na dobitku ako ima za radnika belca, sebi dize rejting, a placa minimalno...a da se izboris za vece pare u startu ne verujem da je moguce, mozda kasnije. To je standard koji nude...
Od nasih ko je dosao na takve poslove za te pare (a ima ih poprilicno), kao sto sam ranije vec rekla, neki su se vratili kuci posle godinu, dve, neki promenili posao, neki promenili zemlju, otisli u neku susednu na bolje, neki se ponovo vratili u UAE iz komsiluka jer su zakljucili da je ovde najbolje, a pritom na bolje uslove nego kad su poceli, neki otisli na kruzere po belom svetu, neki otisli u Srbiju pa vrlo brzi se ponovo vratili ovde i to dobili posao preko neta zbog prethodnog UAE iskustva itd... u svakom slucaju, svako se snasao, jer ovde moras brzo da mislis, juris prilike, juris konekcije, stalno se informises o novim poslovima, zakonima, nema spavanja. Nema da dobijes posao i onda mislis super cool, vijuge mora da rade 300 na sat ako hoces poboljsanje....
Zato kazem, mogucnosti, mogucnosti...za razliku od Srbije....
A sa druge strane, nije svako spreman na takav zivot, zato dobro razmisli pre nego sto odlucis....

I jos jedna napomena, u Dubaiju poslodavci ne moraju da obezbede health insurance zaposlenima prilikom zaposljavanja, ali i to se menja od 1. januara koliko sam procitala u novinama skoro.
U Abu Dhabiju od 2008. uslov da bi se dobio labour permit i rezidens viza je basic health insurance, znaci poslodavci moraju da daju health insurance.

1400 je realno mizerija.
ja sam poceo sa malo vise od toga, ali sam nakon 4 mjeseca dobio unapredjenje na recepciji, pa sam u kratko vrijeme duplirao platu, pa je sad relativno pristojna, s obzirom koliko sam vremena ovdje. Ja sam uvijek za to da se podje i proba, nikad se ne zna sto ce ispasti. Svaki dan je nova prilika za nesto dobro da se desi.

Sto se tice ovoga u vezi drzanja pasosa, to nikako nije u redu, to je mehanizam za kontrolisanje filipinaca i indijaca. U mom hotelu pasosi su u HR, i kad se ide na odmor daju ti nazad i plus treba da nadjes troje ljudi koji ce potpisati neki formular da ce snositi troskove tvoje vize i avio karte ukoliko se ne vratis. Za mene je ta cifra samo 1900aed, toliko su mi rekli.

Шта? То први пут чујем да неко тражи да нађеш људе да потпишу... Страва. Знаш кад бих ја радио у таквој фирми? Кад на врби засврби :))

u hotelima je tako...i u mnogim drugim firmama. ja sam se izborila za svoj pasos jos na samom početku jer sam bila izricita po pitanju toga, a ostalima drže pasos u sefu, indijcima i filipincima, jer oni nikad ni ne pokusaju da ga traže nazad. Evropljanima im ne pada na pamet da traže pasos... i imamo formular koji trebas da das PRu kad ti treba pasos, ja sam im rekla, nakon sto du mi uradili vizu pre 4,5 godine da mi ne pada na pamet da potpisujem nikakav formular i da hocu da vidim pasos u ruci momentalno... i otad mi vise nisu tražili. Čuj Filipinka iz PR departmenta da mi uhapsi pasos. E ne moze!

Ja nisam htio u startu da se busam i o jadu radim i svadjam s ljudima od samog starta. Neke ljude sto znam iz amerike i britanije isto tako im je pasos u kompaniji, a rade u dubai internet city. Neka im ga tamo kad im je takva politika, ja ne zelim da mijenjam okruzenje u kojem sam, jer sam se makao iz jednog gdje sam htio mijenjati.

Evo 8 mjeseci od kad sam ovdje i ne znam dje je proletjelo vrijeme. Vec sad u kompaniji se planiraju ciljevi za narednu godinu, a imaju me u planu za jos jedno unapredjenje na ljeto, kao supervizora na recepciji. Ako nista drugo plata i pozicije brzo rastu. Profesionalno se brzo usavrsavam, makar je to jedna odlika ovolikog rada.

Roling stonsi dolaze u februaru u Du Arenu, to se ne smije propustiti :)

Back