Abu Dhabi... Dubai

sad ce rente gore, mojoj sestri u DU vec javili da od marta placa 20% vise i jedan cek manje nego pre.....
ja 10% vise u AD...
Znate da su uklonili onih 5% rent cap per year za stanove, sad moze da dize ko kako hoce i kad mu se hoce...ccccc.....svi kukaju......
ma aj sto ce Indusi, nego ce i Bristi i Ameri i ostali iz te kategorije, da dodju da se ugrade u cenu od 25 biliona i pokupe kajmak...

Poslednja izmena:
Postovana gospodo... pronasao sam ovaj forum i veoma mi se svidelo to sto "nasi" ljudi pomazu jedni drugima i daju im korisne savete u vezi UAE... Svi ste fantasticni i ne bih nikoga posebno izdvajao... A sad ono sto mene zanima i nadam se da ce mi neko pomoci... Juce sam bio u jednoj agenciji u Novom Sadu jer sam pre 3 meseca konkurisao za posao u UAE. Zvali su me i imao sam 15-to minutni razgovor (telefonski na engleskom naravno) sa 3 osobe koje su mi postavljala par pitanja o meni i tome da li bih i zasto dosao u Abu Dhabi konkretno jer je tamo taj posao... Nisam dobio nikakav odgovor od njih jer treba da razmisle o meni i mom CV-u. Bice mi javljeno do petka najverovtnije kakvo je stanje... O kom poslu je rec... Radio bih kao LAKEJ (pomocnik) ili kako se to vec zove na golf terenima. dobio sam i spisak obaveza sta bih trebao raditi i nije uopste nesto komplikovano. Zanima me da li poznaje neko nekoga ko vec obavlja taj posao,koliko je naporan i to za pocetak... Plata nije neka, ali svakako da mi je jasno da ja tek dolazim tamo i da svojim radom moram steci reputaciju dobrog i postenog momka. Moze li da se napreduje tamo posle odredjenog vremenskog perioda, povecava li se plata ? znam da sam mozda dosadan, ali vas molim da me shvatite i ukoliko je moguce pomognete jer sam jos uvek u Srbiji i mogu da odlucim definitivno TAMO ili OVDE . Kakav je smestaj koji dobijam od njih, hrana (cuo sam da je za nas ukus malo zacinjenja) ali navikne se covek na sve... da li je ok potpisati taj ugovor na 2 godine i da li mogu doneti makar nesto novca kuci za to vreme, npr 10.000 evra... Pozdrav svima i jos jednom vas molim da me shvatite za sve ovo sto sam napisao... Nadam se da cu dobiti par odgovora...

да уштедиш 10000 евра за две године, брате то није баш лако. али можда у Абу Дабију може, ко зна. а можеш и да дигнеш кредит и магла хаха али немој после да ми дођеш овде и кукаш како је то био лош савет :))

jesi li siguran da je naziv Lakej za golf? Na engleskom je caddy valjda, ne znam za srpski....
Ne znam nikog ko to radi od nasih, tvoj posao bi bio da nosis opremu onome ko te iznajmi i dajes mu moralnu podrsku. Trebalo bi da znas dosta o golfu, ali ako ne znas, nauci ces kroz posao. Kediji su obicno freelanceri koje placaju igraci golfa i to je lepo zanimanje jer se kreces u visokom drustvu, ides na treninge sa igracem, a posle i na turnire, ali ako ces raditi za golf klub u UAE, to je druga prica. Mada te cela ta prica moze odvesti u nesto interesantno jednog dana.... Mozda....Mogao bi malo da citas na netu o toj vrsti posla, kako se napreduje, kako je placeno u svetu itd, imas fala Bogu informacije na engleskom o svemu i svacemu, samo hit the googl search button! Ako to zanimanje ima smisla u svetu i dobro je placeno, zasto ne bi dosao ovde da naucis posao, ako vec neko hoce da ti ga da? Ovde su pomocnici zna se ko (indija, Pakistan, Filipinci....), tako da ne znam kako to izgleda kada je neko "nas" u svrsi golf pomocnika.....verovatno im trebaju belci, da podignu malo nivo golf kluba.
Na pitanja slicna tvojim o novcu smo odgovorali mnogo puta, znaci zaposlenima u hospitalitiju - hotelima i restoranima. Vrati se malo nazad i citaj. Tesko da ces moci da ustedis 50000 AED za 2 godine sa platom koju ces primati, koja nije velika, pretpostavljam.....
Srecno!

Da, u pravu si nije lakej... nesto sam se ja istripovao jer mi je neko provukao kroz pricu taj naziv, a ja ga prihvatio i mislio da je istina... hvala vam na odgovorima... pa mislim da ne bih ja bas bio nosac npr Tajgeru Vudsu ili nekom zesce poznatom golferu... daleko od toga... radio bih za golf klub i u okviru toga bih imao i to nosenje opreme klijentu... dakle preporuke su uglavnom da dodjem tamo?? hvala vam svima sto mi pomazete jer je sve to novo za mene ali iskreno avanturista sam po prirodi i volim izazove... o golfu ne znam puno toga, ali verujem da cu brzo nauciti sve... mislim koliko teska mogu da mi budu pravila igre ??? Ja igram na kartu da tamo mogu napredovati za te 2 godine... Srbija je najlepsa zemlja sa predivnim ljudima, ali mi nije pruzila nikakav razlog zasto bih u njoj ostao... mislim da je sa vecinom vas koji ste tamo isti slucaj....

A i to za taj kredit i sve to... nisam prevarant i nisam navikao nista gratis da dobijem... zelim da me shvate tamo kao dobrog i postenog momka, da prestavim moju zemlju i moju porodicu iz koje dolazim u najboljem mogucem svetlu... ko zna sta sve moze da mi donese "sutra" dobra reputacija... Hvala na savetu u svakom slucaju, ali verujem da ni ti to ne bi nikada uradio...

Pa to ti kazem, ako nemas sta da izgubis, dodji ovde makar zbog iskustva o golfu. Ko bi ti u Srbiji dao to iskustvo? I znas sta, ne mora uopste da bude Tiger Woods ili neko poznat, imas bogatih ljudi kojima je to hobi i placaju silne pare za svoj cef i uzitak. Videla sam jedan event proslog januara u Westin hotelu u AD-u. Moja mama, samo sto je sletela iz BG-a, pa kad je to videla rekla mi je: "Au dete gde mi zivimo, kuku...." Golf je sport za bogate, da se razumemo. Ako se zaintersujes, ko zna gde te to odvede, mozda u neku drugu zemlju gde idu golferi?
Sad bi mi tu neki ljudi na forumu mozda rekli kako lupam i pricam ljudima price kako je ovde sve sjajno i bajno i da svi treba da dodju da probaju, ali polazim od sebe i od ljudi koje znam, a koji su trenutno u Srbiji i koji mi kukaju kako im je tamo i kako bi pobegli nogom u doooope da mogu. I onda se javi neko ko ima sansu da dodje. Pa sta drugo reci, nego podrzati....
Zivot je realno tezak svuda, frustracija na svakom koraku. Srbija jeste najlepsa zemlja, ali ne nudi svojim ljudima nista, sta vise gura ih unazad u odnosu na zivot koji se odvija na nekim drugima mestima u svetu....

Drago mi je da se slazemo sto se tice Srbije konkretno... Jeste ovde lepo i jesam ja ovde odrastao,ziveo 26. godina, ali kada je vreme da covek napravi iskorak u zivotu, zaposli se, osnuje porodicu svi mu zatvaraju vrata i samo ga tapsu po ramenu fazon bice bolje.... Nisam partijski drug i nemam 5000 evra da bi me neko MOZDA zaposlio.... ali ne bitno, nije ovo forum o Srbiji i stanju o njoj... Ono sto me je zanimalo o UAE za sada sta mi pomogli dosta i dali odgovore... a glavno mi je bilo da li doci tamo... i da vam kazem sada ako je to uopste nekome i bitno... dolazim ukoliko dobijem taj posao i to bez razmisljanja... Konkretno @Aribi .... hvala tebi za sve odgovore ovde na forumu.... Drago mi je st se moze napredovati tamo... I da znam za to ko igra taj golf i kome je to interesantno... Videcemo, ali samo znam da ukoliko ne probam i ne dodjem tamo nikada necu moci da racunam na napredovanje i nekakvu "ludu srecu"

Sad bi mi tu neki ljudi na forumu mozda rekli kako lupam i pricam ljudima price kako je ovde sve sjajno i bajno i da svi treba da dodju da probaju, ali polazim od sebe i od ljudi koje znam, a koji su trenutno u Srbiji i koji mi kukaju kako im je tamo i kako bi pobegli nogom u doooope da mogu. I onda se javi neko ko ima sansu da dodje. Pa sta drugo reci, nego podrzati....
Zivot je realno tezak svuda, frustracija na svakom koraku. Srbija jeste najlepsa zemlja, ali ne nudi svojim ljudima nista, sta vise gura ih unazad u odnosu na zivot koji se odvija na nekim drugima mestima u svetu....

+1 :ok::klap:

Ja cu ponoviti dosadno pitanje na koje sam video razne odgovore... Mene, konkretno, zanima situacija u Abu Dabiju. Ponuđena plata od 1300-2000 usd, sa smestajem, bez hrane i avionske karte. Da li je to dovoljno da se živi normalno i nešto uštedi? Priče idu od 200e do 1000e mesečno za puko preživljavanje, to nije mala razlika. Koliko novca je mesečno potrebno za hranu? U dirhamima, dolarima, eurima, kako god... Ne želim da se zakopam u naredne dve godine sa platom od koje mogu samo da preživljavam, to mogu i u Srbiji... valjda :D Svaka konkretna informacija će mnogo pomoći u skupljanju hrabrosti za ovako (složićete se) krupan korak :)
Veliko hvala!

Dolazis na platu izmedju 4500 i 7000 AED, sto je plata koju dobija neko bez UAE iskustva ko nije inzenjer, doktor, menadzer itd, a sto je trenutno plata koju nasi u nekim kategorijama trenutno dobijaju. Plus imas smestaj koji ti izadje recimo oko 3000 AED. Ne mogu objektivno da ti kazem koliko ces placati hranu na mesecnom nivou, ali recimo, ako se hranis u Meku ili KFC-u svaki dan, placas u proseku 20 AED po obroku, ako hoces da jedes malo bolju hranu napolju po raznim restoranim u food courtu, oko 30 do 40 AED po obroku. Ako ces da kupujes i sve obroke pravis sam i nosis na posao, recimo za single osobu oko 200-300 nedeljno, uracunaj tu i prasak za pranje, hemiju za ciscenje, kozmetiku....Mi stalno poredimo cene hrane i odece iz BGa i odavde i dolazimo do zakljucka da je u najvecem broju slucajeva ista cena, a desi se da bude i jeftinije zbog brojnih akcija i snizenja koja su ovde sjajna. Ali onda uporedi i plate ovde i tamo. Meni da dam 25 AED za lorealov skidac sminke zaista ne steti kucnom budzetu, a u Beogradu verovatno ne bih mogla to sebi priustiti po istoj ili cak nizoj ceni....bar ne stalno.
E sad, ako razmisljas u pravcu da ces doci u AD i prezivljavati kao u SRB, mislim da se ova dva ne mogu porediti ni u kom slucaju. Kao prvo, neko ti iz inostranstva daje priliku da dodjes, da li imas bilo koju priliku za posao u Srbiji ili bilo koju drugu, bolju ponudu od posla na kome si trenutno? Kao drugo, da li u tvojoj masti mozes ikako da uporedis UAE sa Srbijom? Srbija koja ide unazad i UAE koji se razvijaju munjevitom brzinom....po menu UAE nudi sanse i mogucnosti, sve zavisi samo od tebe i kako ces se snaci....
Sa druge strane nisu svi sposobni da napuste zemlju u kojoj su se rodili i da zive napolju. Neki odu, pa im se ne svidi, pa se vrate. Sve je to OK. Na tebi je da odlucis.
Pricala sam sa ljudima ovde i u Srbiji na temu "ako prezivljam u UAE, onda bolje da se vratim u SRB - isto je..."E pa nije isto. Ovde moras da se boris jer nemas pomoc, nemas siru porodicu, nemas prijatelje. A svaka borba urodi plodom pre ili kasnije u smislu licnog razvoja i napretka. Bar ja to tako gledam, jer sam licno zadovoljna onim sto sam uradila u UAE za 5 godina i zadovoljna sam onim sto je vrlo moguce da cu postici u narednih 5 godina, ako ostanem ovde i kao individua i kao porodica. A pritom ne mislim da je zivot ovde med i mleko, vec naprotiv, vrlo tezak i surov....

Poslednja izmena:
To za prezivljavanje ovde i u Srbiji moze da se gleda i sa druge strane. Na primer ja mogu reci: ako ovde prezivljavam i u Srbiji takodje prezivljavam, zasto onda ne bih ostao ovde? Glavni razlog za to bi bio sto je ovde lakse naci posao. Ako nema razlike, prezivljavam i ovde i tamo, ja bih ipak izabrao ovde, jer je ovo nebo i zemlja :)) Ovo je za Srbiju Mars, sto je rekao jedan moj prijatelj kad je posetio Emirate.
Da, nema pomoci ni od koga. To je tacno. Ali eto, mozda ni to nije lose. Celicimo se :)

Zahvaljujem na konkretnim informacijama. Ta plata je sasvim korektna za početak koliko sam shvatio. Čeliče nas i u Srbiji, mislim da to neće biti problem :) I ja na osnovu snimaka imam utisak da je u pitanju Mars, da čovek ne poveruje da ti neko nudi posao na takvom mestu a da nije neka naša prevara :D Da li je neko upućen u sportska dešavanja? Video sam da košarkašku akademiju drži Ostojić, ali ime nije naše...

Ja cu ponoviti dosadno pitanje na koje sam video razne odgovore...

Samo ti pitaj, nema potrebe da se čeličiš više nego što treba.

Mene, konkretno, zanima situacija u Abu Dabiju. Ponuđena plata od 1300-2000 usd, sa smestajem, bez hrane i avionske karte. Da li je to dovoljno da se živi normalno i nešto uštedi?

Moraš i ti da daš prvo više detalja, kako bi ti ocenili situaciju.
Kakav je posao u pitanju? Čisto da ne budeš plaćen manje nego što treba. Za koga radiš, lokalce ili strance?
Zatim, kakav si ugovor dobio? Neodređeno, ili određeno (2 ili 3 godine)? Po zakonu o radu bi firma trebala da obezbedi makar kartu nazad po isteku ugovora.
Jel imaš obezbeđen prevoz? Zdravstveno osiguranje? Gde ti je posao u odnosu na smeštaj? Da li deliš smeštaj sa nekim ili živiš solo? Da li ti daju namešten stan, ili prazan, pa moraš da obezbediš sam? Ko pokriva troškove vize i da li imaš u ponuđenom ugovoru klauzulu o pokrivanju troškova vize ukoliko raskineš ugovora pre vremena?
Koliko imaš godina, jel imaš porodicu ili si solo?

Kada ti kažu da dođeš da probaš, trebalo bi da budeš svestan i opasnosti. Ovo je zemlja u kojoj lokalac ubije čoveka dok je vozio pijan i dobije istu zatvorsku kaznu kao i stranac koji drugom strancu kaže da odje6e, ili ako mu pokaže srednji prst. Ovo je zemlja u kojoj lako možeš da završiš u zatvoru ako daš ček bez pokrića. Gde ne možeš tek tako da promeniš posao ako ti naleti nešto bolje.

Ne znam detalje ugovora, prošao sam neke krugove selekcije, nisam bio na razgovoru. Ali neću da potpišem nešto pa da posle pitam da li sam pogrešio.... Posao je u rekreacionom centru Abu Dabi, na 2 godine, obezbeđen smeštaj i pomenuta plata... i to je sve što znam. Predpostavljam da je početna plata 1300, za više je potrebno dokazivanje, i nekako mi se čini da smeštaj nije solo... Ako bih došao, došao bih sam.
Neprocenjivo je kada neko pomogne pitanjima, hvala :)

i da li je dovoljno za platu od 2500 eura mesecno i
iznajmiti stan.

Mozes iznajmiti garsonjeru koja kosta oko 35k - 40k (sad vise ne znam tacno zbog promene cena), ali tesko da ces naci da placas mesecno nesto da valja, trebace ti minimum dva ceka, prvi platis pre nego sto se uselis, a drugi posle par meseci. Trebalo bi odmah da pitas u firmi da li postoji mogucnost da ti daju deo plate unapred za stan, ali praksa je da se novopridoslima ne daje novac odmah, vec nakon uspesno zavrsenog probnog rada (3 do 6 meseci).
Ako ti je firma npr. Etihad ili bilo sta government ili nesto jako poznato ili je tvoja pozicija strucna i dolazis na odredjeni grade gde po ugovoru imas pravo da ti odmah odvojeno daju acomoodation alowance, onda nemas frke. Mozes ti i da uzmes skuplji stan, ali sa 12500 sta ce ti ostati da zivis i da ustedis? Pozzz

Pozz svima
Lekar sam opšte prakse , dobila sam ponudu iz Abu Dabija iz jedne bolnice i sada se spremam za HAAD ispit . Tražila sam po sajtovima njihovog ministarstva kako tačno izgleda taj ispit on line , ali nigde nisam pronašla ništa konkretno , Zamolila bih ako ima nekog od mojih kolega koji je položio ovaj test da mi opiše kako izgleda ,da li je samo pismeni deo , koliko pitanja ,koliko ima vremena za odgovor i sl.

Pozz svima
Lekar sam opšte prakse , dobila sam ponudu iz Abu Dabija iz jedne bolnice i sada se spremam za HAAD ispit . Tražila sam po sajtovima njihovog ministarstva kako tačno izgleda taj ispit on line , ali nigde nisam pronašla ništa konkretno , Zamolila bih ako ima nekog od mojih kolega koji je položio ovaj test da mi opiše kako izgleda ,da li je samo pismeni deo , koliko pitanja ,koliko ima vremena za odgovor i sl.

Probaću ja.Nisam doktor,ali sam iz iste branše.Nisam ni ja uspeo da nađem primere testova.A zdravstvenih radnika ni od korova ovde,ili neodgovaraju ili...
Imam ja pitanja za tebe.Kako si dobila posao bez licence?Imaš li zakazan termin za ispit?

Back