Abu Dhabi... Dubai

Zanimljiva tema i istinita. Ali koliko je za kometarisanje? Po meni, to je sasvim ljudski, u Kerali ili Srbiji, da se ljudi prave vazni kada zive u inostranstvu. Da ostavljaju utisak onoga sto nisu jer im je bitno misljenje drugih. To je svuda prisutno. A sta je drugo Fejsbuk nego showing off? Isto tako i blog, forum, licni web sajt...
Nego, nervira me ovaj Gulfnews, vec neko vreme pisu tako neke provokatorske clanke, senzacionalisticke, krajnje pateticne, vise mi se ni ne citaju, postaju isti kao nase dnevne novine, a evo ge tekst od juce koji je bio glavna dnevna vest http://gulfnews.com/news/gulf/uae/crime/daughter-fools-mum-and-vanishes-with-20kg-gold-in-sharjah-1.1219532
A ovog jadnog coveka treba da nam kao bude zao... http://gulfnews.com/news/gulf/uae/general/businessman-loses-dh30-million-in-sharjah-fire-1.1219867

Emirates NDB kolje manje od svih ostalih banki za kredit. Za kreditne kartice je RAK Bank broj 1. Treba ti da si zaposlen godinu dana. To u stvari zavisi od velicine plate. Treba ti pay slip. Salary certificate. Pasos i viza.

Ne mora godinu dana, bitno je da si prosao probationary period i da ti je firma zvanicno potvrdila zaposlenje. U ADCB banci traze da ti firma bude registrovana kod njih ako hoces da uzmes veci loan, a ako nije, ono sto mogu da ti ponude je 6x tvoja plata. Za RAK banku sam cula da su klasifikovali Srbe kao untrusted i moras da imas debelo pokrice za loan ili kreditnu. Pokrice u smislu dobre plate i stalnog posla, ali iz prakse, na kraju dobijes loan i kod njih ako se dogovoris.:) Kamate ne znam kolike su. Za kola ti traze 20% ucesca, pre je bilo i bez toga. Kamata zavisi, od 4% do 10% (valjda) za kola, za personal loan ne znam. Da i poseban je kredit za kola, a poseban je novcani kredit, zbog pogodnosti.Ovde banke imaju razne ponude u raznim periodima, cula sam da je za kupovinu novih kola najbolji mesec Ramazan. Uvek se treba raspitati u vise banaka i ne treba zuriti. Svi detalji su dostupni na netu.

Poslednja izmena:
Za kreditne kartice je RAK Bank broj 1. Treba ti da si zaposlen godinu dana. To u stvari zavisi od velicine plate. Treba ti pay slip. Salary certificate. Pasos i viza.
Meni su iz SCB uvalili platinum kreditnu karticu kada su mi otvarali i račun, dakle nisam dobio ni jednu platu u tom trenutku preko njih. Doduše, kod njih mi je i račun na koji mi leže plata, znaju tačno koliko ide, i mislim da svi zaposleni iz firme imaju kod njih račun.

Pelet, za takve male pozajmice ti je dobro da npr. uzmes ADCB kreditnu, s obzirom da su u Abu Dhabiju. Prvo, mozes da uzmes 50% limita u keshu, npr. ako ti je limit 10k i sav novac ti je available na kartici, ako ih pozoves, dace ti koliko vec sutradan 5k na tvoj racun kes, a sa njima se dogovoris za koliko ces da vratis pare i kolika je kamata u tom momentu. Meni je najveca kamata bila 1% i vracala sam maksimum godinu ili najmanje 6 meseci.Evo sad je trenutno 0.60% ako apliciras putem internet bankinga. Par puta sam to uradila kad mi je trebalo i ekstra sam zavrsila stvari.

Drugo, svaku kupovinu vecu od 500 dirhama mozes da pertvoris u Pesonal Plan, npr. kupis iphone 2600, zovnes ih ili putem internet bankinga podelis sumu na 6 meseci do 2 godine, sta ti najvise odgovara i mesecno ti stigne rata od oko 400 AED (ako je 6 meseci) npr. sa kamatom od 0.38% (trenutno) ako apliciras preko internet bankinga. Tako mozes i da putujes, placas avionske karte ili ono prvo gore...Naravno ne treba preterivati, najbolje je sve placati keshom, ali ponekad je dobro uci i u ovakve kombinacije, naravno uz maksimalnu kontrolu i proracune za nekoliko meseci unapred da se ne bi strovalio u velike dugove.

Inace, Arapi imaju jedan savrsen nacin stednje koji se zove dzamaiya, jer je svaka vrsta kamate zabranjena u islamu. I vrlo su dosledni i moze im se verovati (ako i oni tebi veruju), ne znam samo kako im to uspeva :) Dogovori se npr 7 ljudi (rodjaci ili oni koji se vrlo dobro poznaju) kojima treba hitno kes da uloze svako po 2k. Odluce kojim ce redosledom svakog meseca drugi da dobije kes, u zavisnosti kome je potrebnije. 7x2=14k, svakog meseca jedan od sedmoro za ukupno 7 meseci dobije po 14k i to bez kamate! Ostali moraju 7 meseci da daju po 2k osobi koja je na redu da primi kes. Naravno, za ovu "igru" potrebni su ti ljudi od poverenja :) Ne znam kako bi ovo funkcionisalo medj' nasima hahah

Poslednja izmena:
Pa banke su banke! Pa cak i islamske, tipa Dubai Islamic Bank i ostale, sve one imaju kamatu koliko znam, jer banke od kamate i kazni zive...eeee, kad je novac u pitanju onda se ono sto u knjizi pise ne vazi...nazalost....

Zdravo svima, ako moze jedno kratko pitanje ako neko zna hvala puno. Da li je stomatolozima neophodno 3 god radnog iskustva za rad ili je moguce uz zavrseni fax i odradjeni staz da se ode i pocne nesto da se radi ? naravno engleski je jako dobar.. hvala

...pozdrav ekipa,
evo vam se pridruzujem u suzivotu u emiratima ;)
...konacno... nakon hrpe NEdogovora i svih mogucih zavrzlama oko viza, leta, hotela...
konacno stigli sinoc...
... prvi dojmovi su dobri, vidjet' cemo poslije, ali da je vruuuuuceeeeeee, bome je...
javim se s pitanjima poslije, vidim da ste se svi malo utisali :D
...posebni pozdrav za Aribi i za mojeg VELIKOG frenda :heart:

...pozdrav ekipa,
evo vam se pridruzujem u suzivotu u emiratima ;)
...konacno... nakon hrpe NEdogovora i svih mogucih zavrzlama oko viza, leta, hotela...
konacno stigli sinoc...
... prvi dojmovi su dobri, vidjet' cemo poslije, ali da je vruuuuuceeeeeee, bome je...
javim se s pitanjima poslije, vidim da ste se svi malo utisali :D
...posebni pozdrav za Aribi i za mojeg VELIKOG frenda :heart:

Welcome to the UAE :) My friend :)

...hvala vam svima na dobrodoslici...
...vec sam prepuna dojmova i utisaka ali to je uvijek tako na pocetku kad ti je sve novo i nepoznato.
cijelo vrijeme usporedjujem Aribi tvoje utiske i zapazanja sa trenutno svojim vidjenjem pojedinih situacija, samo sam ja manje tolerantna od tebe :)
...i sta kao ovdje je normalno da hranu uzme rukom iz tanjura i trpa u usta i zamulja se preko cijelog lica, i ruke i stol, i to sve ispada uokolo, hm, toliko tolerantna nikad necu biti a jos mislim da sam kao tradicionalna, Boze me sacuvaj kulture i tradicije...ha haha ajde necu biti negativna ali u ova dva dana sam zaista stosta vidjela...
...e da, Aribi u kom shopping centru ima najveci izbor djecjih potrepstina?
Obisla sam dva, Marina Mall i Wahda Mall i nisam nasla sto trebam.
...hvala na pomoci...
...

Hej ciao, po meni, imas sve u Baby Shopu, jedan ti je u Marina molu, tacnije u zgradi Center pointa iza mola, ima i jedan na Airport Rd, pa imas i Baby City u Najda St. Ako nisi nasla nista u Wahdi, onda ne znam, sve se radnje manje vise ponavljaju po molovima. Imas jos Mushrif, Khalidiya i Abu Dhabi mall. Dosta lepe pamučne garderobe nalazim i u Lulu-u i Karfuru, nije neka marka, Al mož da prodje. Isto tako sva prateća oprema, pored Baby shopa i Mother care-a, u Karfuru.
A sto se tice tolerancije, pa godine iskustva su to, hehe.
Na odmoru sam od prvog septembra, ali ostajem ovde, pa se cujemo. Pozzzz

Back