Abu Dhabi... Dubai

Pozdrav svima na forumu! Pazljivo sam procitao sve postove, ali mi delovi "recepta" za overu nisu jasni.

Kao prvo: da li se overava diploma ili njena kopija. Ako je u pitanju original, to znaci da on zauvek ostaje isaran pecatima?!

Kao drugo: ovlasceni sudski prevodilac prevodi na engleski ili srpski?

Kao trece: britanska ili egipatska ambasada prevodi na engleski ili arapski?

Molio bih konkretne odgovore na gorepostavljena pitanja, po mogucnosti od nekoga ko je prosao proceduru.
Hvala i pozdrav svima!

Pozdrav svima na forumu! Pazljivo sam procitao sve postove, ali mi delovi "recepta" za overu nisu jasni.

Kao prvo: da li se overava diploma ili njena kopija. Ako je u pitanju original, to znaci da on zauvek ostaje isaran pecatima?!

Kao drugo: ovlasceni sudski prevodilac prevodi na engleski ili srpski?

Kao trece: britanska ili egipatska ambasada prevodi na engleski ili arapski?

Molio bih konkretne odgovore na gorepostavljena pitanja, po mogucnosti od nekoga ko je prosao proceduru.
Hvala i pozdrav svima!

Uvek se overava ORIGINAL i uz njega prevod overen od strane sudskog tumaca.{prvo prevedes pa onda zajedno na overu}

I da pecati ostaju zauvek.Ako ti je diploma na Srpskom moras da je prevedes, i sve zajedno overavas.

Ovlasceni sudski tumac prevodi na Engleski {zasto Srpski, diploma ti je na Srpskom?}

Egipatska ambasada overava onaj prevod koji doneses ,najbolje engleski ako ti treba arapski to uradis ovde sa engleskog.

Korake imas pobrojane nekoliko puta, meni su to radili moji u Beogradu u Junu. Imas na prethodnim stranama opisan
svaki korak.
U Srbiji je problem naci prevodioca sa Srpskog na Arapski a da bude dobar {tacan}

Ja sam imao diplomu izdatu na engleskom u Beogradu,
i posle overe tamo i ovde nisam morao da je prevodim na Arapski.

Poslednja izmena:
Hvala jos jednom da njegovu diplomu sam sredivala,on je iz Skopja ja i Hrvatske.trenutno imam boravak u Skopju
prvo sam nosila u osnovni sud za apostil pecat naravno u Skopju i on je zavrsio skolu u Skopju
zatim na prevod kod sudskog tumaca na engleski jezik,poslje sam zavjerila na notar
sa original diplomom i prevedenom na engleski u ministarstvo pravde gotovo isti dan
zatim ministarstvo inostranih poslova.
sad neznam za Egipadsku ambasadu sta da radim netko kaze da se moze sredit i iz dubaia da ne saljem?
jer on je vec tamo radi ima dogovor na 3g nitko mu nije trazio diplomu,ima kod sebe samo prevod na engleski i to je to..jer radili su mu provjeru preko UEFA I FIFA..a ovo sto se tice njegove diplome radim kad istekne ugovore ako bi htjeo da se prebaci na drugo mjesto da ima za svaki slucaj..zato se dvoumim za Egipadsku ambasadu sta da napravim.
ja se spremam na kraj augusta nadam se da sam i ja u Dubaiu.. :)

sad neznam za Egipadsku ambasadu sta da radim netko kaze da se moze sredit i iz dubaia da ne saljem?

Egipatska ambasada je opcija koju koristimo mi iz Srbije. U Makedoniji je drugačija situacija, i pošto nema egipatske ambasade, mora da se nađe neka druga opcija. Vidi da li ima neka druga arapska ambasada u Makedoniji, možda bi oni to mogli da obave. Ako nema, uvek ostaje opcija da se poštom pošalje u ambasadu UAE koja je zadužena za Makedoniju. U ovom slučaju, to je ambasada UAE u Turskoj.
Ova poslednja opcija (ambasada UAE u Turskoj) je svakako najsigurnija, ali trebalo bi stupiti u kontakt sa njima, sa konzularnim odeljenjem.

- - - - - - - - - -

U Srbiji je problem naci prevodioca sa Srpskog na Arapski a da bude dobar {tacan}

Nije problem, ima ih par komada. Ja sam moju diplomu prevodio na arapski, i išao sam kod čoveka koji je decenijama radio kao prevodilac za arapski za naše velike firme koje su poslovale u arapskom svetu.

Nije problem, ima ih par komada. Ja sam moju diplomu prevodio na arapski, i išao sam kod čoveka koji je decenijama radio kao prevodilac za arapski za naše velike firme koje su poslovale u arapskom svetu.

Slazem se, verovatno sam i ja isla kod tog, njega su mi preporucili, a prevod je dobar. Jos uvek koristim njegove prevode bez ikakvih problema.

Overava se prevedeni orginal na engleski, a ne originalna diploma na srpskom. Ta na srpskom se koristi u Srbiji. Jel trazi jos ko to u Srbiji? :)
Original na engleskom (znaci prevedeno sa srpskog na engleski) se pecatira, overava i onda koristi u inostranstvu.

Nadjoh ovo u sluzbenom glasniku, ali ne mogu da procitam tekst, jer nisam pretplacena:

ОДЛУКА о уласку носилаца свих врста путних исправа Уједињених Арапских Емирата у Републику Србију без визе

Da li ovo mozda znaci da cemo i mi u nekoj skoroj buducnosti moci u UAE bez vize?

Evo i na sedamdesetoj jubilarnoj strani opet razloga mog ulaska u Forum.

Naime, Mrka Prvi:

Uvek se overava ORIGINAL i uz njega prevod overen od strane sudskog tumaca.{prvo prevedes pa onda zajedno na overu}

I da pecati ostaju zauvek.Ako ti je diploma na Srpskom moras da je prevedes, i sve zajedno overavas.
,

a JozefK:

Overava se prevedeni orginal na engleski, a ne originalna diploma na srpskom... Original
na engleskom (znaci prevedeno sa srpskog na engleski) se pecatira, overava i onda koristi u inostranstvu.

Obojici se zahvaljujem na odgovorima i nadam se razjasnjenju.

Za kraj, kao mali doprinos Forumu, podatak da ce Bahrein od 31.12.2013. priznavati apostil nasih dokumenata.

Ko zna, zavisi kakav su dogovor ovi nasi dogovorili...Najverovatnije nisu razmišljali o svojim gradjanima kao i obicno...Emiracani mogu da ulaze u sve arapske zemlje bez vize, ali obrnuto nije moguce. Ajde da se nadamo da ce ipak biti drugacije. U tom slucaju ljudi bi mogli ostajati u UAE 2 meseca plus jos mesec ako plate produženje oko 500 AED...

Teško da će da nas puste tako lako. Budimo iskreni, ako bi sada oslabili vizni režim ka našima, ili čak uveli mogućnost visa run-a, mislim da bi se brzo pokajali.
Ok, možda da uvedu turističku VoA za neke manje pare, to bi bilo lepo.

Overava se prevedeni orginal na engleski, a ne originalna diploma na srpskom. Ta na srpskom se koristi u Srbiji. Jel trazi jos ko to u Srbiji? :)
Original na engleskom (znaci prevedeno sa srpskog na engleski) se pecatira, overava i onda koristi u inostranstvu.

-Originalna diploma izdata na Srpskom, se prevodi na Engleski kod ovlascenog prevodioca, i overava pecatom Sudskog tumaca, tako sto se original i prevod spajaju heftalicom, i onda se stavlja pecat da zahvati oba papira, { Eventualno mozda moze da se prevodi overena fotokopija dokumenta na Srpskom, ali koliko ja znam u sudu ne overavaju fotokopije, mozda gresim}
- U daljem postupku to su dva papira i oba se overavaju, kad bi se overavao samo engleski to niko ne bi priznao {i ne moze } jer je mogucnost falsifikata ogromna.
- Treba se raspitati da li firma trazi legalizovanu diplomu ili samo prevod, to uglavnom traze velike firme za jace pozicije, za rad u drzavnoj sluzbi ili ako otvaras privatnu firmu
- Ne postoji original na Engleskom to je prevod i mora da ima i original na jeziku na kom je izdata.Mada sada se izdaju u Srbijii i diplome na Engleskom ukoliko hoces.Platis 100E i dobijespod uslovom da si zavrsio po Bolonji
- Ovo je samo pjasnjenje takve stvari mogu da saznaju i tamo, pozivom ili na sajtu.

Ko zna, zavisi kakav su dogovor ovi nasi dogovorili...Najverovatnije nisu razmišljali o svojim gradjanima kao i obicno...Emiracani mogu da ulaze u sve arapske zemlje bez vize, ali obrnuto nije moguce. Ajde da se nadamo da ce ipak biti drugacije. U tom slucaju ljudi bi mogli ostajati u UAE 2 meseca plus jos mesec ako plate produženje oko 500 AED...

Oni strahovito vode racuna da slucajno ne udju neki radikalni elementi, tako cim negde izbije guzva prekida se izdavanje viza. Trenutno su na udaru Sirijci, Libanci zbog Hezbolaha {muslimani}. Neki su po 10 godina ovde pa ne mogu da produze.
Imas i sada vizu na 60+30 ali moras da imas sponzora , mislim da firma moze da se nadje da bude sponzor ili agencija ali oni deru.
Visit Visa - Valid 60 days from issuance, for a 90-day duration of stay from day of arrival; requires sponsorship from a UAE resident, company or hotel. The visa is non-extendable and is valid for single entry only.
Sto se tice turisticke vize najpovoljnija je u Beogradu preko Fly Dybaia ako letis sa njima 70E i dobije se sutra. Mogu i vize na 60 dana ali traze depozit.
Sto se tice Ambasade trenutno je najpotrebnija onima koji dodju grlom u jagode za male pare, potpisu ugovore i onda ne mogu da pobegnu jer su im pasosi van domasaja, i moraju da plate troskove za raskid ugovora a nemaju .

Nazalost takvih ima puno i mislim da bi taj konzulat sa njima imao najvise problema.

Slazem se, verovatno sam i ja isla kod tog, njega su mi preporucili, a prevod je dobar. Jos uvek koristim njegove prevode bez ikakvih problema.

Imali ste srece da naletite na dobrog, ja sam imao prilicno problema, i na kraju sam odustao. Jedan mi je sa Arapskog prevodio dokumenat na Srpski, ispao je tako da nisi imao pojma o cemu se tu radi. Na kraju su mi ga preveli u jednoj Arapskoj ambasadi, ni on nije bio sjajan a kad sam isao da popravim, rekli su mi kod nas se to kaze tako. Srecom proslo kod nas uz malo natezanja i pisanja izjava i kafu i cokoladu.

-Originalna diploma izdata na Srpskom, se prevodi na Engleski kod ovlascenog prevodioca, i overava pecatom Sudskog tumaca, tako sto se original i prevod spajaju heftalicom, i onda se stavlja pecat da zahvati oba papira, { Eventualno mozda moze da se prevodi overena fotokopija dokumenta na Srpskom, ali koliko ja znam u sudu ne overavaju fotokopije, mozda gresim}
- U daljem postupku to su dva papira i oba se overavaju, kad bi se overavao samo engleski to niko ne bi priznao {i ne moze } jer je mogucnost falsifikata ogromna.
- Treba se raspitati da li firma trazi legalizovanu diplomu ili samo prevod, to uglavnom traze velike firme za jace pozicije, za rad u drzavnoj sluzbi ili ako otvaras privatnu firmu
- Ne postoji original na Engleskom to je prevod i mora da ima i original na jeziku na kom je izdata.Mada sada se izdaju u Srbijii i diplome na Engleskom ukoliko hoces.Platis 100E i dobijespod uslovom da si zavrsio po Bolonji
- Ovo je samo pjasnjenje takve stvari mogu da saznaju i tamo, pozivom ili na sajtu.
Kod mene to nije bio slucaj. Nije bilo nikakvog spajanja i nista slicno. Prevod na engleski i overavanje tog prevedenog originala sve do Ministry of Foreign Affairs in UAE. Zadnji put kad sam se zaposljavao trazili su mi diplomu i to sam dao. Niko mi se nije nista bunio. Ali u Immigration kasnije mi nije trebala, niti u Labor Office, zato sto mi je designation nesto sasvim drugo od onoga sto pise u diplomi :D I tako.

Sto se tice diplome, trebalo bi da se po pravilu overavaju i original i prevod, to je valjda procedura, sto je i logicno, ali u praksi, kad se dodje u UAE, poslodavac ti trazi samo overen prevod , njega interesuje ono sto moze da razume iz tog papira, a to je legalizovan prevod, original ti moze traziti samo na uvid, naravno sa pecatima. Moze, ali i ne mora, zavisi i od zanimanja. Inzenjerima, doktorima, nastavnicima hoce sigurno, hotelijerima i adminima npr. vrlo malo verovatno, jer njihove diplome uglavnom nisu u skladu sa zanimanjem. Ja nisam htela da se zezam sa tim, pa da bude problem kad dodjem, nego sam sve papire overavala komplet original i prevod, pa sam onda filtrirala kad sam stigla ovde, sta mi je odmah trebalo to sam i odnela u Eg ambasadu i UAE ministarstvo i zavrsila proces jednom za svagda, a ostale papire, kako mi je koji trebao, npr. izvod iz maticne knjige rodjenih posle 3 godine.
Pretpostavljam da, kada bi se putovalo u neku drugu zemlju, da bi diploma bila validna, svi pecati do egipatske ambasade su ok, onda mora da se uzme pecat ambasade zemlje u koju se ide i da se legalizacija zavrsi dolaskom u tu zemlju po istom principu kao i u UAE. Prema tome, nista nije za bacanje, svi ti pecati mogu da se iskoriste i u buducnosti.

Poslednja izmena:
Da ali to isto sve zavisi koliko puta ces da menjas drzavu zar ne? Sta ako se jednom desi da nema vise gde da se lupi pecat i zalepi markica na originalnoj diplomi? Ides nazad u skolu ili fax i trazis novu diplomu?

Da ali to isto sve zavisi koliko puta ces da menjas drzavu zar ne? Sta ako se jednom desi da nema vise gde da se lupi pecat i zalepi markica na originalnoj diplomi? Ides nazad u skolu ili fax i trazis novu diplomu?

Zato se zahefta dodatni papir za diplomu, tako su meni uradili, pa onda mozes da heftas papira koliko ti volja za koliko ti zemalja treba :)

Kod mene to nije bio slucaj. Nije bilo nikakvog spajanja i nista slicno. Prevod na engleski i overavanje tog prevedenog originala sve do Ministry of Foreign Affairs in UAE. Zadnji put kad sam se zaposljavao trazili su mi diplomu i to sam dao. Niko mi se nije nista bunio. Ali u Immigration kasnije mi nije trebala, niti u Labor Office, zato sto mi je designation nesto sasvim drugo od onoga sto pise u diplomi :D I tako.

Ne bi da ulazim stvarno u raspravku, ali kada ti prevodi ovlasceni sudski tumac mora da postoji i Original dokumenta uz prevod prosto da bi se znalo da je to taj papir koji je preveden.Moze i overena fotokopija dokumenta onda se u prevodu navede i taj pecat i oba papira idu zajedno.
Mislim da u sudu, cak sam ubedjen nece da overe fotokopije.
Sto se tice legalizacije vec legalizovane diplome a za drugu zemlju sud doda jos jedan papir i na njega dalje lupaju pecate, ili ambasada te zemlje u UAE ,ako tu radis za drugu zemlju udari pecat da je vec legalizovano, ako nema mesta, doda se papir.
Ukoliko hoces da legalizujes dokument izdat u UAE u Srbiji {vencanicu, rodjenje deteta, nema sanse da to uradis ako nemas original dokumenta]
Firme ovde nisu merilo za dokumenta traze kome sta padne na pamet osim situacija koje sam naveo. Emirati za stjuardese traze overenu fotokopiju prevedenu na engleski kod sudskog tumaca, i to je to.
Ne znam gde si ti to radio ,meni su to radili u junu u Beogradu {vec sam pisao] i to je kako sam naveo, i nije prvi papir, radio sam u oba smera.
Toliko o tome od mene. Da ne pametujemo previse.POZ.

Pozdrav ,mene zanima posao za Lekare opste prakse,da li neko ima neki info.

Hvala,[/QUOTE

ima na forumu na mnogo mesta pisano o svemu i svacemu, pa i o lekarima, linkova uputstava, ako te ne mrzi citaj malo forum, vrati se unazad i sigurno ces naci sta te zanima.Ovog puta cu ti reci da tekstovi po novinama u Srbiji koji navode da se traze lekari, i da se priznaju diplome nisu bas najtacniji, i dezinformisu ljude. Postoje tu procedure koje traju i kostaju.
Uglavnom vracaj se unazad po forumu i naci ces sigurno ono sto te zanima.

Back