Abu Dhabi... Dubai

Bosko, ona je iz Hrvatske :)

Predpostavljam da je procedura ista jer je regulisana medjunarodnim sporazumima. Najbolje da ide na sajt Hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova, tamo ima verovatno sve, {bar na Srpskom ima} cela procedura, a neka zove egipatsku ambasadu u Hrvatskoj da pita, u Beogradu su izuzetno ljubazni.
Ambasada Egipta u Beogradu obavlja te poslove za UAE, isto kao i nasa u Kairu za dokumenta odavde,
Neka proveri ima sve na Internetu. Zao mi je nisam obratio paznju odakle je.

Predpostavljam da je procedura ista jer je regulisana medjunarodnim sporazumima. Najbolje da ide na sajt Hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova, tamo ima verovatno sve, {bar na Srpskom ima} cela procedura, a neka zove egipatsku ambasadu u Hrvatskoj da pita, u Beogradu su izuzetno ljubazni.
Ambasada Egipta u Beogradu obavlja te poslove za UAE, isto kao i nasa u Kairu za dokumenta odavde,
Neka proveri ima sve na Internetu. Zao mi je nisam obratio paznju odakle je.

Evo male pomoci

LEGALIZACIJA/NADOVJERA JAVNIH ISPRAVA IZDANIH U HRVATSKOJ RADI KORIŠTENJA U INOZEMSTVU

Javne isprave izdane u Hrvatskoj, koje stranka namjerava koristiti u drugoj državi potrebno je legalizirati ako je prema propisima te države to potrebno, te ako u odnosima između Hrvatske i druge države ne postoji posebni dvostrani ili mnogostrani ugovor koji ukida ili olakšava legalizaciju.

{spisak drzava potpisnica sporazuma imas na njihovom sajtu, odeljak konzularni poslovi ,legalizacija dokumenata }

Potpis i pečat tijela ili ustanove koja je izdala ispravu potrebno je nadovjeriti sljedećim redoslijedom:

1.u općinskom sudu, prema mjestu sjedišta ovjerovitelja isprave (matičnog ureda, javnog bilježnika, sudskog tumača, sveučilišta i sl. jer kod istog suda potpisnici isprave trebaju prethodno deponirati potpis i otisak pečata),

2.u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske, Ulica grada Vukovara 49, 10000 Zagreb;

3.u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Uprava za europsko pravo, međunarodno pravo i konzularne poslove, Sektor konzularnih poslova, Služba za međunarodnu pravnu pomoć, Petretićev trg 2, 10000 Zagreb

Ovi zadnji ce ti reci koja je ambasada nadlezna.Mozda ces morati u BEC
.{postu ti ne savetujem, osim dhl i slicno, i ambasada obicno trazi da ti platis troskove slanja nazad}

U beogradu je Britanska to radila, vise ne.Sto se prevoda tice navodi u gornjim porukama su tacni.

Znaci procedura je ista kao i u Srbiji;)

Poslednja izmena:
Evo male pomoci

LEGALIZACIJA/NADOVJERA JAVNIH ISPRAVA IZDANIH U HRVATSKOJ RADI KORIŠTENJA U INOZEMSTVU

Javne isprave izdane u Hrvatskoj, koje stranka namjerava koristiti u drugoj državi potrebno je legalizirati ako je prema propisima te države to potrebno, te ako u odnosima između Hrvatske i druge države ne postoji posebni dvostrani ili mnogostrani ugovor koji ukida ili olakšava legalizaciju.

{spisak drzava potpisnica sporazuma imas na njihovom sajtu, odeljak konzularni poslovi ,legalizacija dokumenata }

Potpis i pečat tijela ili ustanove koja je izdala ispravu potrebno je nadovjeriti sljedećim redoslijedom:

1.u općinskom sudu, prema mjestu sjedišta ovjerovitelja isprave (matičnog ureda, javnog bilježnika, sudskog tumača, sveučilišta i sl. jer kod istog suda potpisnici isprave trebaju prethodno deponirati potpis i otisak pečata),

2.u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske, Ulica grada Vukovara 49, 10000 Zagreb;

3.u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Uprava za europsko pravo, međunarodno pravo i konzularne poslove, Sektor konzularnih poslova, Služba za međunarodnu pravnu pomoć, Petretićev trg 2, 10000 Zagreb

Ovi zadnji ce ti reci koja je ambasada nadlezna.Mozda ces morati u BEC
.{postu ti ne savetujem, osim dhl i slicno, i ambasada obicno trazi da ti platis troskove slanja nazad}

U beogradu je Britanska to radila, vise ne.Sto se prevoda tice navodi u gornjim porukama su tacni.

Znaci procedura je ista kao i u Srbiji;)

...e pa svaka čast,
hvala puno :)
...koliko truda, možda sam se i ja mogla malo više potruditi...
hvala...

prilicno jeftinije. jer ovde nema poreza. a mozes i da se cenjkas. bas sam kupio novi netbook danas. cena uvek zavisi i od konfiguracije.
imam liste sa cenama iz nekoliko prodavnica u Computer Street u Dubaiju ali te cene su vise nego sto ce ti stvarno dati kad se izjasnis koji laptop bi zelela da kupis.
mobiteli, za to je alshop.com dobar.

a laptop sve odradis preko interneta. ja u stvari tako radim. trazim trenutno vazeci cenovnik, posalju mi, uporedim, proanaliziram, pogledam, vidim na internetu sta drugi ljudi kazu o tom modelu laptopa, i onda pitam za cenu sa popustom i tako. na kraju kazem salji i oni ti posalju za 30-40 dhs.

prilicno jeftinije. jer ovde nema poreza. a mozes i da se cenjkas. bas sam kupio novi netbook danas. cena uvek zavisi i od konfiguracije.
imam liste sa cenama iz nekoliko prodavnica u Computer Street u Dubaiju ali te cene su vise nego sto ce ti stvarno dati kad se izjasnis koji laptop bi zelela da kupis.
mobiteli, za to je alshop.com dobar.

a laptop sve odradis preko interneta. ja u stvari tako radim. trazim trenutno vazeci cenovnik, posalju mi, uporedim, proanaliziram, pogledam, vidim na internetu sta drugi ljudi kazu o tom modelu laptopa, i onda pitam za cenu sa popustom i tako. na kraju kazem salji i oni ti posalju za 30-40 dhs.

...hvala na informacijama,
upravo gledam mobitele :)
da, najbolje će biti doći praznih ruku i punih džepova i u shopping :)

zavisi gde ides u shopping. u trznim centrima neces nikad dobiti cenu laptopa kao ako odes na computer street u dubaiju (a nemoras ni ici nigde od kuce, kao sto rekoh). ne znam za abu dhabi. nisam tamo nikad ziveo. bio sam nekoliko puta, proveo par dana ali nemam pojma sta oni tamo imaju :)

http://www.alshop.com/faq-help/

"Can I buy products from ALSHOP.com if I live outside the UAE?
Currently we ship orders to Bahrain, Oman, Kuwait, Qatar, Saudi Arabia, Jordan, Egypt, Turkey and Iraq. We also do facilitate deliveries to other countries on certain special requests. Exact shipping charges to your country will be calculated at the time of checkout. All non-UAE orders are handled by FedEx or DHL."

znaci cak i van UAE

free delivery in uae
alshop-free-delivery.jpg

jel treba vama viza za Srbiju? :D

Treba overen prevod dokumenata sa hrvatskog na srpski. Overa se finalizira u ambasadi Papue Nove Gvineje, koja zastupa interese Republike Srbije u Republici Hrvatskoj... :)

...ništa puno bolje ni ovdje :(
nego da pitam kad si već tu, kako se kreću cijene tehnike u odnosu na Europu ili Srbiju?
Konkretno recimo laptopa i mobitela...

Pa i nije baš jeftinije, ako ćemo pošteno. Standardne cene su tu negde. Ali velika prednost je što ovde uvek ima neka akcija, pa tada ispadne dosta jeftinije. Znači samo treba pratiti kad i gde ima neki popust.

Ima u Abu Dhabiju Defense Street rezervisana za mobilne telefone i Electra Street za ostalu elektroniku i tehniku. Tu se moze cenjkati i naci jeftinije. Naravno tu je i Carrefour, Coop i Lulu hipermarketi (puno akcija i snizenja uvek), Costless Infotech, Plug-ins Electronics, Jumbo electronics...ovo za kupovinu sa interneta nisam probala, a ako kaze jozefk, onda mora da je dobro.

U Dubaiju ako odes na Computer Street cene su najmanje 500 dhs nize nego po Carrefour i ostalim prodavnicama (cak i ako tamo imaju akcije ili snizenja!). A Plug-ins, Jumbo, SharafDG, eMax i ostali su jos skuplji nego Carrefour i Lulu. Ljudi, ja radim kao IT tako da ne ocekujem od vas da budete carobnjaci u vezi ovih stvari. Samo delim ono sto znam :) A ziveo sam u sledecoj paralelnoj uluci od Computer Street neko vreme :)

Back