jozefk
Aktivan član
- Poruka
- 1.493
bliski istok je show program, ljudi! show program
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ovo je prvi put da zivim u stanu od 1850sqft. velicina uvek zavisi od toga koliko imas novaca da platis. ako nemas za 1850 onda naravno iznajmis manji stan.
ma da, nije tema ali nasa deca su napumpana nekim vakcinama koje im verovatno ni ne trebaju nikad u zivotu. sve su to samo pare, u pravu si 100%. ja to sve isto govorim zeni ali ona meni, posto je med. sestra (znaci vec obradjena verovatno jos na faksu) kaze da danas postoje neke nove bolesti i virusi koji nisu postojali u doba kad smo mi bili mali pa zato. to je sve kerefeka
)
Vize
Pravo zbori Vuja, ako ne udjete na turisticku vizu ili vizit, na koju cete onda? Muz ce da udje na employment, ona pink viza, a vi? Rezidens viza se radi samo u UAE, nakon zavrsenog lekarskog i to nakon sto tvoj muz dobije prvo svoj rezidnes. Procesuiranje vize za zaposlenog i njegovu porodicu nikako ne moze ici paralelno, vec prvo zaposleni, pa porodica. Tako je bar bilo do sad, ne znam da li se nesto promenilo, jer se stalno menja. Jedino ako vam firma ne uradi turisticke vize koje mogu da vaze maksimalno 2 meseca, posle toga, ili se vracate kuci, pa ponovo dolazite ovde ili ne idete kuci, ali muz (ili njegova firma) placa tih 500 AED po osobi za neizlazak iz zemlje. Ovo vam je prijateljski savet, neka muz ispita sve detalje za vase vize pre dolaska, da se nesto ne bi iskomplikovalo.
Stanovi u AD
Ima i vila i zgrada, zivela sam i u vilama i u compoundu, a sada u zgradi. Zgrade su definitivno mnogo bolje uradjene od vila, mislim na zgrade ne starije od 3 - 4 godine. Stanovi imaju ok raspored prostorija, nema gipsanih pregrada, nema toliko vlage kao u vilama, vecina zgrada se lepo odrzavaju, ciscenje, pest control, naravno na sve to morate da obratite paznju kod trazenja, jer nije uvek standard. Vile su slabijeg kvaliteta, meni je smetala vlaga, znaci AC nam je radio od februara do novembra, a u zgradi jos uvek ponekad moze da se iskljuci klima na neko vreme, a do skoro smo ziveli i bez nje. Ono sto je jako vazno u AD od skoro je MUNICIPALITY APPROVED CONTRACT, trazice vam samo takav ugovor kada muz bude radio rezidens za tebe i dete, plus racun za vodu i struju na njegovo ime. U vilama ne placas vodu ni struju, jer vile uglavnom nisu municipality approved zbog gipsanih pregrada, a svaka vila je po zakonu samo za jednu porodicu i nije sharing, cega jos uvek ima puno u AD, ali inspekcije sada rade na tome da se stvari dovedu u red, tj. da nema vise po nekoliko porodica u jednoj vili. Inspekcija upadne u vilu i da ti rok da se iz nje iselis i kraj! Desilo se nekima iz moje firme skoro. Eto zato sam se preselila u zgradu mesec dana pre porodjaja, da ne bih imala glavobolje i sve je proslo smooth, jer smo imali sve papire po zakonu u imigraciji za cerkin rezidens. Cula sam da su nekima trazili racun za struju i vodu kad su hteli dete besplatno da vakcinisu u government hospital. Najvise mi se svidelo kad sam zivela u jednom ne tako skupom compoundu, gde su se vile delile na nekoliko porodica, cena je bila super, imala sam svoju slatku garsonjeru, novu novcatu, kad sam se udala hteli smo da predjemo u 1 bedroom ali smo odustali zbog ugovora koji nije bio municipality approved. Taj deo oko Bateen aerodroma i blizu Khalifa parka i Park Rotana hotela ima nekoliko compounda, u jednom zive 2 moje koleginice, to biste mogli uzeti u obzir, 1 bedroom kosta oko 100000 AED, a 3 bedroom je oko 150000, ima bazen, teretana, stanovi su velike kvadrature i lepog finisha, sa ugradnim plakarima i belom tehnikom, americka kuhinja sa pultom. Pricacemo o tome ako vas bude interesovalo. I da, ljudi se cesto sele, zbog cene, zbog posla...do sada sam se selila 5 puta i jos uvek nisam nasla mesto koje bih nazvala svojim domom nazalost, mesto na kome bih duze ostala....
Vakcine
A moja iskustva sa porodjaja, mislim da sam pisala o tome nekoliko stranica pre, sve je bilo ekstra! daleko bolje nego sto bi bilo u Srbiji.
Moja mala ima skoro 6 meseci, imamo pedijatra iz Australije, zadovoljni smo, a vakcine je do sada primila 3, krajem meseca ce jos jednu. Kad se ona rodila, jedna doktorka egipcanka nas je vrbovala za vakcinu za ROTA virus koja je bila opcija, mi smo joj rekli da uzimamo samo ono sto mora, sada je ROTA virus vakcina postala obavezna, ali daje se samo deci u drugom mesecu. Farmaceustki lobi, nista drugo. Besplatne vakcine se mogu dobiti u drzavnim klinikama i bolnicama, ali mora da se imati odgovarajuci tip zdravstvenog osiguranja (DAMAN) i mozda jos neko prihvataju. U privatnim bolnicama vakcine kostaju oko 800 AED.
haj,
"velicina uvek zavisi od toga koliko imas novaca da platis" hmm koja rečenica
imaš lijepu kvadraturu stana, zavidnu
...zanima me i to što se tiče tih čestih selidbi, jel' vam neke agencije preseljavaju namještaj ili svaki put kupujete novi
a što se tiče "obrađene" smijem se i sada![]()
kolika su vaša djeca?
da li vi imate privatne doktore i da li privatno zdravstveno pokriva sve ili ipak neke stvari treba dodatno platiti?
Nadam se da nikoga nisam udavila gomilom informacijai da ce ovo nekima biti od koristi.....
Selimo namestaj svaki put. Zadnji put nam je agencija preselila sve. Odlicno su odradili sve stvarno. A bili su jeftiniji poprilicno od drugih.
Starija cerka ima 4 godine, mladja tek mesec i po
Pa znas kako je do sada bio slucaj sa nama: posto je zena med. sestra mi smo svi isli kod lekara u bolnicu gde je ona radila i nismo nista placaliPrivatna bolnica. Doktori me vec svi znaju tamo
Ali sada posto zena ne radi (mada i danas da odem kod tih doktora ne bi mi naplatili) onda smo deci napravili health card i idu u drzavnu bolnicu. Tu je sve skoro dzabe. Inace moja firma pokriva 75% zdravstvenih troskova cele porodice. 90% u slucaju da neko mora da ostane u bolnici iz bilo kog razloga. Kako se to kod nas kaze ne znam. Ovde se kaze in-patient. Takodje 100% troskove za lekove sa preskripcijom. Jel se tako kaze? Prescription. Pozaboravljao sam izgleda te neke termine na srpskom
Znaci ako zdravstveno osiguranje tvog supruga ne pokriva i porodicu onda vi sami napravite dodatna osiguranja u tom istom zavodu. Ili health card i u drzavnu bolnicu. Vakcina u drzavnoj bolnici sam cuo je besplatna ako imas health card. U privatnoj oko 100 evra pa i vise po vakcini. Health card napravis za 15 minuta. Kosta oko 20 evra po osobi.
Postoji mnogo razlicitih zdravstvenih osiguranja: DAMAN, ALICO, ALAIN, SAICO, AXA, Green Crescent...itd itd. Firma svojim zaposlenima uradi jednu vrstu osiguranja u zavisnosti sa kojom osiguravajucom kucom su napravili deal. Skoro sam cula da health insurance nije obaveza poslodavcima u Dubaiju, znaci da ne moraju da daju svojim zaposlenima zdravstevno osiguranje, u Abu Dhabiju je MUST. Kada zaposleni osigurava svoju porodicu, ako mu je firma dala odgovarajuci status, onda su troskovi izrade zdravstvenih kartica na kompaniji, a ako ne, onda zaposleni mora sam da snosi troskove osiguravanja porodice bilo kod istog osiguranja koje i sam ima ili kod drugog koje mu vise finansijski odgovara. To treba proveriti obavezno sa poslodavcem pre potpisivanja ugovara.
Po meni, najjace osiguranje je DAMAN zato sto je lokalno, drzavno osiguranje, u Abu Dhabiju ono ima visoki status, sto znaci da se moze koristiti u svim bolnicama i privatnim klinikama. Drzavne klinike, kao sto je Khalifa Medical Center u Abu Dhabiju, prihvataju iskljucivo DAMAN i mozda jos po neko osiguranje. Drzvane bolnice su jace od privatnih sto se tice usluge. Ako nije DAMAN u pitanju, gore navedna osiguranja su dobra, samo je mozda limitiran izbor bolnica, ali sve bitne, dobre bolnice su uglavnom obuhvacene. Cak iako se ode u bolnicu koja nije pokrivena osiguranjem, odnese se claim form kod doktorke koja na kraju pregleda popuni formular, osoba plati usluge bolnici koje kasnije refundira od svog osiguranja. Znaci u pitanju je mreza, sve van mreze je samo malo komplikovanije i zahteva prolazak kroz proceduru.
Kada zaposleni dobije osiguranje, dobija i polisu osiguranja gde je objasnjeno sta polisa pokriva. Zaposleni bi uvek trebalo da trazi ovu polisu od HR departmenta, da bi znao sta je pokriveno. Svako osiguranje ima vise paketa ili planova, kao kada kupujete SIM karticu, pa vam nude plan sa besplatnim minutima, sms i ostalo.
Obajsnicu na mom slucaju: imam DAMAN regional plan sto znaci da placam ucesce od 50 AED prilikom svake posete lekaru, a lekovi su mi besplatni. Ponekad iskrsne poneki lek koji nije pokriven osiguranjem i koji moram da platim, kao sto je recimo svojevremeno bio onaj cuveni Tamiflu protiv pticijeg gripa. Pise mi u polisi do koliko para me pokrivaju, u koje bolnice mogu da idem itd. Evo vam link pa vidite sami da ne bih objasnjavala http://www.damanhealth.ae/eDaman/en/Products/Plans/Regional_Plan.html Opticara i zubara nemam pokriveno, to u vecini slucajeva nije pokriveno, u nekim firmama jeste. S obzirom da sam udata, imala sam pokriven maternity, sto znaci da za porodjaj nisam nista platila, kao i sve konsultacije sa doktorkom pre toga, Samo tih 50 AED svaki put kad bih otisla na pregled, a ako je u pitanju follow up rezultata, ne placa se dodatno. Znaci, u zavisnosti od plana imas odredjene benefite. Mnoge firme daju svojim zaposlenima BASIC coverage bilo kog osiguranja, sto je dovoljno za posete lekaru i besplatne lekove, eventualno lekovi mozda ne budu pokriveni 100%. Za neko ozbiljnije stanje ili emergency, BASIC coverage nije dovoljan. Zato pitajte koje zdravstveno osiguranje firma daje.
Ako vam je lekarska pomoc potrebna van UAE, uvek sa sobom nosite claim forms kad putujete, pa ce vam osiguranje refundirati preglede odradjene i kod nas u Srbiji recimo ili bilo gde drugde dokle vam je coverage, ako je sve bilo podneto u odredjenom roku i formular potpisan kako treba. Koliko vidim na ovom linku, izgleda da nemam pravo to da radim ,jer Evropa nije ukljucena, osim in emergency cases.
Firme inace imaju tendenciju da godisnje menjaju osiguranja, u zavisnosti sta im vise odgovara, tako da sam bila korisnik Damana, Axe, Green Crescenta i sada opet Damana (sve u istoj firmi), zbog cega sam posebno srecna.
Nadam se da nikoga nisam udavila gomilom informacijai da ce ovo nekima biti od koristi.....
...hvala na info,
Aribi i ti ste super, nemam riječi
čestitke na curkama
Nego imam ja još pitanja
Zanima me što se tiče potpisivanja ugovora za stan, da li se može prekinuti ranije ako je prethodno potpisan na godinu dana?
Kako to uopće šljaka i što su posljedice
Mora li se potpisati na godinu (mislim da li bi trebalo i jesu li onda stanovi znatno jeftiniji ili je samo lakše doći do njih), jeste li i vi potpisivali?
Obzirom koliko si puta selio ne čini mi se da su ti ugovori bili na godinu dana ili griješim?!
Aj sad i ja da pitam nešto.
Kuma, koja dočekuje mene i moju ćeru, živi u kući sa suprugom,nešto kao predgrađe Abu Dhabia.Mi dolazimo na turističku vizu i smeštamo se kod nje dok ne nađemo posao.U stvari, ja sam u prvom planu jer navodno je lako naći posao za rendgen tehničara.Na moju radnu vizu bi trebala odma' da se ''nakači'' ,gorepomenuta ćera.Dok ne nađe i ona posao.I tada bi došla njena porodica(muž na ''sređen'' posao i sin,ili ti đedov junak od 4g).Meni bi, na moju vizu došla supruga.Pre nego što se okupimo, kuma predlaže da sve tri porodice zajednički zakupimo vilu sa tri stana koja košta oko 2.500-3000e.?
-da li smo redosled dobro isplanirali ?
-navodno je takva vila ograđena, i ima čak zajednički bazen.Poseban ulaz,parking.Da li je realna cena ? Praktično bi svakog od nas koštao smeštaj od 850-1000e.
Ostale varijante su 6, 4, 3 i 2 ceka.
..hvala Aribi,
baš si se potrudila.
Ovdje otprilike slično funkcionira to sa privatnim osiguranjem koje većinom isto plaća firma.
Isto se razlikuje po policama i što obuhvaća koja polica.
Sve jasno, morat' ćemo i to ispitati prije nego dođemo.
Možeš mi i ti reći svoja iskustva sa ugovorima za stan, da li si potpisivala na godinu dana i koja su tvoja iskustva i savjeti.
Obzirom da si spomenula da si radila a sada ne, da li to znači da tamo nema rodiljnog dopusta i nije plaćen ili si na rodiljnom pa si zato spomenula da ne radiš?
Ne znam da li bi pretjerala ako bi te pitala što si radila prije nego si rodila?
Da li ćeš malu smjestiti u vrtić i kad se moraš vratiti na posao?
...ako sam pretjerala u osobnim pitanjima sorry i samo me ignoriraj i sve ok.
Uhhhhh, nadam se da sam razumljivo objasnila....![]()
Potpuno jasno.''Skontala'' si celu priču i sve što me je zanimalo, objasnila si mi.Kao i uvek...
Pretpostavio sam da ima kvaka za ćeru...Inače zet je sertifikovani plumber za neki švedski sistem postavljanja cevi (???) i kao takav, kum ga zapošljava u svoju firmu(građevinska), lako.Zato će pre biti da ćemo ja i zetonja na turističku vizu ''pa kom' opanci kom' obojci'' dok ne nađemo posao.
Hvala za cestitke
Moze da se prekine ugovor za stan. Posledice su da platis dva meseca stanarinu. Znaci recimo potpises ugovor 1. meseca a prekines ga 5. meseca i selis se zadnji dan u 5. mesecu. Platices stanarinu za 6. i 7. mesec.
Situacija nije pre bila kao danas. Zato sto Immigration nije trazio stambeni ugovor kada se radi viza za muza ili zenu (ili decu). A sada traze. Mislim da godinu dana nije neka frka odraditi u jednom stanuA ako se bas mora seliti - mora se. Sta ces. Pljunes tih dva meseca rente i seli Misko
Ugovor moze biti i na dve godine ako hoces. Recimo nadjes neku super cenu i stan ti skroz odgovara mozes da potpises ugovor na 24 meseca. I tako si sigurna da ti nece dizati cenu posle godinu dana. Inace, postoji varijanta za spustanje cene i sa brojem meseci u ugovoru. Recimo ako ti agent ili vlasnik ne da nizu cenu, mozes da pitas za recimo 14 ili 15 meseci umesto 12 i verovatno ce ti dati. Meni su daliNa taj nacin dobijes dva-tri meseca dzabe a ti to je vise nego 10% od ukupne cene kad preracunas. Security deposit ne bi trebao da bude veci od 5% od ukupne cene u ugovoru. Isto tako agency fee u slucaju da trazis stan preko agenta za nekretnine. 5% Security deposit, 5% agency free.
2006. kad sam dosao ovde nisam imao nikakve ugovore. To i danas moze ko dolazi sam i nema porodicu, kao ja u to doba pre 7 godina. Zivis gde hoces, boli te uvo za sveAli sa porodicom je sada drugacije.
Nema ugovora ispod 12 meseci. Ja bar jos nikad nisam video. Znas sta je jedino razlika sto se tice cene? Broj cekova. Ako odes i izvadis kesh za godinu dana unapred cena ce sigurno biti manja nego ako recimo placas u 12 cekova) Ostale varijante su 6, 4, 3 i 2 ceka. Nema velike razlike u ceni izmedju 2, 3 i 4 ceka. 6 i 12 mozda bude malo skuplje, zavisi. A jedan cek, naravno, mora biti jeftinije.
Nema frke, odgovaram sta znam, nikakav problem
Za stanove ti sve lepo objasnio jozefk gore.
Za posao, ne znam odakle si zakljucila da ne radim, ali ja radim. Mozda zato sto puno pisem na forumu![]()
Na porodiljskom sam bila 45 dana placeno. Toliko je po zakonu. Radim od 13. marta, ali radno vreme mi je skraceno za jedan sat zbog breast feeding break. I tako bi trebalo da bude 18 meseci. Inace radim kao office manager u jednoj nemackoj firmi oil & gas, power & water. Tu sam vec pune 4 godine i zadovoljna sam firmom. Malo sam se smorila jer sam upala u rutinu i nema sta vise novo da naucim, sad bih da napredujem u smislu suzavanja svog scope of work ka recimo communication & marketing, administration manager, ali tesko da cu to moci u ovoj firmi zbog politike individua, samo ako promenim firmu, ali nisam za to spremna sada. Inace bih volela da promenim i field kompletno, oil & gas ima para i stabilan je, ali ja sam vise za turizam, medije, hotelijersvo, edukaciju, sto bas i nije placeno u UAE.... za sada sam tu gde jesam i jeste, tesko je mnogo, dete mi cuvaju majka ili svekrva na smenu, dok ne napuni godinu dana, a posle u vrtic. Mi na veliki posao, a ona ce jadna mala na mali posao.....surov je ovaj zivot. Inace, mogla bih da dam otkaz i budem na muzevljevoj vizi neko vreme i da zivimo sa jednom platom, sve se moze kad se hoce, ali nije resenje. Zivot u UAE te uci da budes tough! i vise nego sto mozes da zamislis![]()
Cao tataris,ja sam lekar,upravo citam vase poruke....imam neke opcije za posao u Dubajiu ,dobro zvuce...ostalo bas ne obecava...Anyway jako me zanima vese iskustvo ali ne bih da "davim"na forumu.Da li ste u Dubajiu,i da li vas mogu nekako kontaktirati?