Abu Dhabi... Dubai

Pozdrav, da li neko zna nesto o lancu fitnes centra "Fitness First" . Kakvi su uslovi rada? Da li ima neko na forumu ko vec radi u tom fitnes centru? Dobio sam posao u Fitness First i trebao bih doci u uae za mesec dana ali ne znam mnogo o tome jos.

Vidim da na forumu ima veoma ažurnih ljudi,što mi je izuzetno drago da vidim to jest da pročitam! Imam 28 godina, stomatolog sam i zanima me da li je neko polagao taj DOH ispit koji se traži da bi se moglo početi sa radom u Dubaiju. U fazonu sam evo me pasoška kontrolo ali čisto da proverim zna li možda neko nešto o tome? Hvala unapred

Vidim da na forumu ima veoma ažurnih ljudi,što mi je izuzetno drago da vidim to jest da pročitam! Imam 28 godina, stomatolog sam i zanima me da li je neko polagao taj DOH ispit koji se traži da bi se moglo početi sa radom u Dubaiju. U fazonu sam evo me pasoška kontrolo ali čisto da proverim zna li možda neko nešto o tome? Hvala unapred
Sta te zanima u vezi ispita? Ispit ko ispit. Ako polozis radis ako ne polozis ladis :) Salim se, rade med. sestre i bez DOH ali ne kao med. sestre nego ne znam ni ja sta rade, zuje uglavnom okolo. Pomazu nesto oko papira verovatno. Ili otprate pacijente do recepcije... Ali ti posto nisi med. sestra nego lekar moraces da polozis. Kad prodjes pasosku kontrolu odes do Nicolas Dental Clinic u Jumeirah i tamo nadjes zubarku Minu i pitas je sve licno i personalno ;)

@kajzerica
http://www.haad.ae/haad/tabid/585/Default.aspx
https://www.dataflowgroup.com/default.htm
http://eservices.dha.gov.ae/DHAWeb/default.aspx
http://www.haad.ae/haad/tabid/59/Default.aspx
http://www.dataflowgroup.com/haadforms.aspx
Pre pasoske kontrole procunjaj ovde.Ispit mozes, za Dubai (DHA),polagati i online u Bg (https://www.prometric.com/en-us/clients/dha/Pages/landing.aspx) i nema provere papira kao za HAAD licencu...
Ovo je iz prve ruke...moje iskustvo.Priprema dokumenata ti je najvaznija.:rtfm:
Naravno sve to moze i tamo zavisi od situacije u kojoj si.
Ja imam kod koga cu da odem ali se jos ne usudjujem dok ne sredim sve papire.
Za stomatologe je i dosta skuplje.

Poslednja izmena:
Dubai me je oduvao danas, premocan grad! Ali mi je drago sto zivim u Abu Dabi, jeftinije je dosta.

Cujem iste komentare, iako je do skoro bilo obrnuto. Dubai je na velikom prostranstvu, kad udjes u taksi nema sanse da izadjes pre nego sto taksimetar iskuca minimum 20 AED, a ovde za 20 AED predjes pola Abu Dhabi ostrva. Dubai ti takodje jede energiju, dok dodjemo kolima iz AUH, predjemo Shaikh Zayed Road, odemo npr. do Dubai mola, dok parkiramo u onom moru parkinga koji je uvek prepun (fashion parking, cinema parking, ne znam ni koliko ih ima), dok udjemo u mol i dok shvatimo gde se nalazimo, gde je food court, a gde je fontana (nikad da naucim, a bila sam vec 100 puta), pa dok prepesacimo do zeljene destinacije, dok iscekamo hranu u prepunom food cortu, nadjemo mesto gde da jedemo, pa dok otpesacimo do fontane, dok nadjemo mesto u nekom od kafica (sto je mission impossible petkom, da imas view na fontanu i da sedis u kaficu), odgledamo 2 do 3 fontane za tih sat i po koliko sedimo, dok se ponovo izvucemo iz mase i dok nadjemo parking gde smo parkirali, izvucemo se iz mola i potrefimo pravac za nazad sto je tesko u gradu koji stalno menja licni opis i nema princip paralelnih ulica, eto nas nazad u Abu Dhabiju posle ponoci, a gde smo bili, sta smo radili, rucali i popili kafu. O kupovini da ne govorim, nikad nisam nista tamo stigla da kupim..... Za zivot u Dubaiju treba puno novca i puno zivaca i puno strpljenja......po tom pitanju Abu Dhabi je opusteniji i laksi za snalazenje (ogranicen prostor jer je ostrvo plus paralelene ulice oznacene brojevima i nazivima), a ne manjka mu ni nocnog zivota, ni kulturnih desavnja, samo treba biti informisan...
uzivaj!

a odakle si ucio za DOH?:)

Mislim da se pise DHA ali...imas reference na sajtu DHA.Uglavnom, osnove struke, nista posebno.Ipak treba biti spreman i podsetiti se da ne bi "lupao gluposti" jer kazu da je ispit dosta lagan.:zper:
Vazno je napomenuti da za DHA ispit mozes polagati i u Bg (Prometric) a cela aplikacija se radi on-line cak i zakazivanje ispita (procesljaj linkove).Druga pogodnost je ta sto, potpisivanjem izjave (opet on-line) nema provere i overe dolumentacije (diploma,sertifikata...).Izjava se odnosi na davanje punomoci kojom oni imaju mogucnost da provere tvoje diplome...i da snosis posledice ako su falsifikati.Sve to traje oko 6 nedelja.Ali vazi samo u Dubaiu,iako imaju potpisan medjuemiratski sporazum o uzajamnom priznavanju licenci.Ipak je HAAD krovna licenca.Traje duze ali je jeftinija u uzasno komplikovana.I da...tamo polazes ispit.
Ala sam se raspisao.To je zato sto sam opterecen svom tom papirologijom koju,valjda jedino zdravstveni radnici moraju da prodju.
I da, mozes bez licence da se zaposlis (uglavnom u Dubaiu) ali su plate manje,nema ostalih beneficija...Bar su meni tako rekli.

Poslednja izmena:
POZDRAV ZA SVE

Hvala vam na pomoći koju ste do sada dali nama novima koji bi pokušali da promenimo lokaciju trenutnog rada i boravka.
Dobar forum i naravno tema, a sa konkretnim informacijama i dobro dočaranim slikama iz života u Dubaiju i Abu Dhabiu tj. UAE.
Novih pitanja ima uvek, ali i odgovori na neka stara pitanja se menjaju tokom vremena.
Zanimljive su i dobro došle konkretne informacije pa eto pišite i dalje kako je tamo iz vašeg ugla gledanja i saznanja, ali i šta ima novo ili šta se planira u skorijoj budućnosti, najviše mislim na Dubai.

Supruga i ja, fakultetski obrazovani, planiramo otići za Dubai, bar na neko vreme, ako bi dobili ozbiljnu šansu koja je sada tek samo na vidiku, pa prikupljamo informacije za i protiv. I ako se uverimo da više dobijamo nego što gubimo...eto nas tamo.

Trenutno nas interesuje većina tema i pitanja, od manjih do velikih, npr. od ove nove najnovije neproverene informacije ( da li će moći naša vozačka dozvola da se koristi kod njih? ), do toga da li neko zna kada će konačno da proradi ambasada UAE u Beogradu i naša ambasada u UAE, a nakon dugogodišnjih najava ( raspitivali smo se u našem ministarstvu ali odgovora još nema...nego za sada ostaje samo kao politička reklama na TV-u) ...pa do toga kako se živi u prosečnim pristojnijim zgradama ( npr. pominjano naselje Greens...) i da li postoji kućni red i npr. koji su mehanizmi za sprovođenje istoga ako postoji i koliko su recimo debeli zidovi i plafoni - kvalitet gradnje..., jer buka i sve ostalo ( osim vrućine i vlage ) ne ulazi spolja jer su klimatizovani prostori najveći deo godine.
Pre toga kako se uopšte i kupuje stan pošto koliko smo videli da nije kao kod nas odnosno stan se ne dobija u doživotno apsolutno privatno vlasništvo koje se prenosi dalje najčešće nasledstvom, iako piše property for sale... nego, kako smo razumeli, kupuje se na npr. 20, 30 ili 99 godina pod određenim uslovima pa se ugovor mora obnoviti.

Onda npr. koje intervencije i medicinski pregledi obično ulaze u health allowance tj. ono što ide na teret firme u kojoj radite? I kako npr. poslodavci gledaju na otvaranja bolovanja i da li žena koja je u radnom odnosu sme da zatrudni bez posledica kao kod nas i kakva ima prava (trudničko, porodiljsko ) itd...

Sledeća tema bi bila cenkanje u Dubaiju. Kažu da se pri svakoj kupovini i plaćanju mora obaviti i ritual cenkanja...
Pa recimo da navedemo samo slučajeve gde nema pogađanja i cenkanja, pa dodajte ili izbacite uljeze.
Dakle nema cenkanja u sledećim slučajevima:
- oko računa za bolničko lečenje i medicinske intervencije i preglede
- nema cenkanja sa policijom, i recimo sa cenama u auto školi
- sa DEVA računima
- sa računima Etisalata
- sa cenama prevoza taxi-bus-metro
- fiksne su i cene u shoping molovima i ulaznicama za muzeje, galerije, vodene parkove...

Sledeću bi mogli pomenuti i temu korupcije i mita, i koliko je to tamo rasprostranjeno. Pitanje glasi - da li će ići lakše obavljanje nekog posla ako odnesete nešto nekome da bi vam se ubrazao ili rešio problem ili obavio neki posao, kao što je ovde kod nas redovna pojava ? Ova tema proizilazi kao jedan od logičnih nastavaka iz poznatog stava da je tamo bitno - koga znaš a ne šta znaš.

I evo, podstaknuti pričom o problemima u saobraćaju, najnovije pitanje glasi da li radi GPS u automobilima za navođenje u Dubaiju radi lakšeg snalaženja po gradu tj. da li i ima svrhe ako i radi, pošto su promene svakodnevne i nešto se stalno gradi, zatvaraju - otvaraju ulice ?

...

Supruga i ja, fakultetski obrazovani, planiramo otići za Dubai, bar na neko vreme, ako bi dobili ozbiljnu šansu koja je sada tek samo na vidiku, pa prikupljamo informacije za i protiv. I ako se uverimo da više dobijamo nego što gubimo...eto nas tamo.
Obavezno bacite na papir šta imate već tu, a šta vam plata obezbeđuje ovde, pa uporedite. Pare uvek deluju veće iz Srbije nego ovde.

Trenutno nas interesuje većina tema i pitanja, od manjih do velikih, npr. od ove nove najnovije neproverene informacije ( da li će moći naša vozačka dozvola da se koristi kod njih? )
Word on the street je da će moći, ali od kada, to se još ne zna. Čekam da moj kontakt u MIPu sazna nešto o tome.

do toga da li neko zna kada će konačno da proradi ambasada UAE u Beogradu i naša ambasada u UAE, a nakon dugogodišnjih najava ( raspitivali smo se u našem ministarstvu ali odgovora još nema...nego za sada ostaje samo kao politička reklama na TV-u)
Videti odgovor gore. Mada baš i ne vidim neku preteranu potrebu za našom ambasadom ovde. Ako je cifra koliko-toliko ok, valjda može da se priušti odlazak kući jednom u nekoliko meseci, pa se tamo završi šta ima da se završi. Ili možda može posredno, preko prijatelja koji ide, ili rodbine nazad.
Ambasada uglavnom treba onim našim nesretnicama što se smuvaju sa Libancima/Egipćanima, pa im problem da za momka obezbede vizu za Srbiju.

...pa do toga kako se živi u prosečnim pristojnijim zgradama ( npr. pominjano naselje Greens...) i da li postoji kućni red i npr. koji su mehanizmi za sprovođenje istoga ako postoji i koliko su recimo debeli zidovi i plafoni - kvalitet gradnje..., jer buka i sve ostalo ( osim vrućine i vlage ) ne ulazi spolja jer su klimatizovani prostori najveći deo godine.
U Greens-u je ok, mada kod mene skoro i da nema komšija, pa se niko ne žali na buku, niti čujem druge. Ok, ja sam friško vamo, ali mi se sviđa Greens i zbog kraja, i zbog toga što ima dosta naših.

Pre toga kako se uopšte i kupuje stan pošto koliko smo videli da nije kao kod nas odnosno stan se ne dobija u doživotno apsolutno privatno vlasništvo koje se prenosi dalje najčešće nasledstvom, iako piše property for sale... nego, kako smo razumeli, kupuje se na npr. 20, 30 ili 99 godina pod određenim uslovima pa se ugovor mora obnoviti.
Možda bolje prvo da dođeš, da vidiš, da obezbediš boravak i posao u narednih par godina, pa da onda gledaš kako se kupuje stan? Siguran sam da ćeš prve godine sigurno rentirati, a tek posle razmišljati o kupovini.

Onda npr. koje intervencije i medicinski pregledi obično ulaze u health allowance tj. ono što ide na teret firme u kojoj radite? I kako npr. poslodavci gledaju na otvaranja bolovanja i da li žena koja je u radnom odnosu sme da zatrudni bez posledica kao kod nas i kakva ima prava (trudničko, porodiljsko ) itd...
Zavisi od agencije do agencije (za medicinsko osiguranje), kao i od paketa do paketa. Sve što je vezano za (normalnu) trudnoću je često VAN osiguranja. Porodiljsko je jako kratko, mislim da je do 3 meseca. Od kolege žena se već vratila na posao, a bebu čuva dadilja.

Sledeća tema bi bila cenkanje u Dubaiju. Kažu da se pri svakoj kupovini i plaćanju mora obaviti i ritual cenkanja...
Pa recimo da navedemo samo slučajeve gde nema pogađanja i cenkanja, pa dodajte ili izbacite uljeze.
Dakle nema cenkanja u sledećim slučajevima:
- oko računa za bolničko lečenje i medicinske intervencije i preglede
- nema cenkanja sa policijom, i recimo sa cenama u auto školi
- sa DEVA računima
- sa računima Etisalata
- sa cenama prevoza taxi-bus-metro
- fiksne su i cene u shoping molovima i ulaznicama za muzeje, galerije, vodene parkove...
Skoro sve što si naveo se plaća elektronski, online i slično, i nema cenkanja. Cenkanja ako ima, ima u delovima grada gde ćete ionako slabo zalaziti. Svakodnevne potrepštine nisu predmet cenkanja.

Sledeću bi mogli pomenuti i temu korupcije i mita, i koliko je to tamo rasprostranjeno. Pitanje glasi - da li će ići lakše obavljanje nekog posla ako odnesete nešto nekome da bi vam se ubrazao ili rešio problem ili obavio neki posao, kao što je ovde kod nas redovna pojava ? Ova tema proizilazi kao jedan od logičnih nastavaka iz poznatog stava da je tamo bitno - koga znaš a ne šta znaš.
Ili imaš, ili nemaš wasta... Drugačiji je svet, nije kao kod nas, ali ima korupcije u drugom vidu.

I evo, podstaknuti pričom o problemima u saobraćaju, najnovije pitanje glasi da li radi GPS u automobilima za navođenje u Dubaiju radi lakšeg snalaženja po gradu tj. da li i ima svrhe ako i radi, pošto su promene svakodnevne i nešto se stalno gradi, zatvaraju - otvaraju ulice ?
Većina ulica se zovu prva, druga, treća, i to se stalno reciklira, od "bloka" do "bloka". Šta misliš kako će izgledati traženje i navigacija? :)

Da li neko moze da mi pomogne makar okvirno, narocito nasi ljudi ako ih ima ovde a koji su u Dubaiju.. Zavrsen Stomatoloski fakultet Univerziteta u Beogradu, i hteo bih da nadjem posao tamo ,pa me interesuje kakvi su uslovi da li neko zna koliko se ceka dozvola , koliko su plate okvirno za dr stomatologije? hvala puno

Videti odgovor gore. Mada baš i ne vidim neku preteranu potrebu za našom ambasadom ovde. Ako je cifra koliko-toliko ok, valjda može da se priušti odlazak kući jednom u nekoliko meseci, pa se tamo završi šta ima da se završi. Ili možda može posredno, preko prijatelja koji ide, ili rodbine nazad.
Ambasada uglavnom treba onim našim nesretnicama što se smuvaju sa Libancima/Egipćanima, pa im problem da za momka obezbede vizu za Srbiju.
Ambasada je preko potrebna kada treba da ti se overavaju papiri za zaposlenje, koje npr. nisi stigao da odradis u Srbiji, uvek ima nesto ekstra sto mogu da zatraze, potrebna je kada ti istekne pasos, kada ti se rodi dete pa treba da mu se uradi pasos, a ne da glavom bez obzira juris u Srbiju, posle grace perioda od 4 meseca koje ti UAE daje da detetu zavrsis pasos i vizu, a tamo moras da provedes minimum 20 dana da bi zavrsio maticni broj, drzavljanstvo i pasos, a ponekad ne mozes da uzmes odmor bas kad ti hoces pogotovo ako si se vratila sa porodiljskog, ako treba da ti se overi neki papir, prevede na arapski ili obrnuto, ovde ne postoje sudski tumaci za srpsko-arapski, jer nema ambasade itd, a one "nesretnice" koje su se udale ili se muvaju sa Libancima/Egipcanima ili drugima mogu vrlo lako da za njih dobiju multi entry vizu na godinu dana, za koju se trenutno aplicira u Kairu, a uskoro nadam se i u Abu Dhabiju. Sreca pa su te "nesretnice" izasle malo iz svoje avlije i shvatile da nije sve onako kako veliki Srbi pripovedaju i kako sebe teše da su najbolji i najveći na svetu, a svi drugi ne valjaju....I ovo je forum u kojima se ljudima koji žele da dođu ovde daju relevantne i precizne inoformacije o onome sto ih interesuje, gde se razmenjuju informacije izmedju onih koji ovde vec zive, a da se pritom niko ne provocira niti vredja. Ovo je nasa dobra volja da pisemo ovde i pomazemo jedni drugima. Molim moderaciju da intervenise u slucaju bilo kakvih negativnih, provocirajucih ili uvredljivih komentara koji ni po cemu ne bi doprineli cilju ovog pdf-a.

Poslednja izmena:

Svaka zaposlena i udata zena od svoje firme dobije health insurance u koje je uglavnom ukljucen maternity coverage. Porodjaj kosta minimum 8000 AED ako je normalan, pa ide do 25000 ako je carski, u zavisnosti od bolnice. Sve je to pokriveno zdravstvenim osiguranjem. Postoje slucajevi gde firme daju basic insurance, gde dosta toga nije pokriveno (to takodje govori da firma nije jaka) i to se moze ukljuciti u jedno od pitanja poslodavcu pre potpisavnja ugovora: koje zdravstveno osiguranje obezbedjujete svojim zaposlenima i sta je ukljuceno? Vrlo je vazno, sa zdravljem se ne traba zezati, ovde je mnogo skupo leciti se. Maternity coverage se ne daje zenama koje nisu udate i nemaju marriage certifiacate, jer neudata zena ne moze po zakonu da rodi dete. Muz koji sponzorise zenu za vizu, dobije od firme zdravstveno i za nju, ali moze se desiti da joj tada ne bude pokriven maternity, ali u jakim firmama to nije slucaj.
Porodiljsko traje 45 dana, fully paid, moze se uzeti jos 10 dodatnih dana unpaid bez lekarskog uverenja i maksimum jos 100 dana unpaid, ali za to je potrebno dostaviti lekarsko uverenje. Takodje moze pored 45 dana uzeti i svoj godisnji odmor, pa to onda bude i do 75 dana placeno. Zena ima pravo na fully paid porodiljsko ukoliko je za firmu radila godinu dana, a ako je manje od toga, onda ce joj za ovaj period biti placeno pola plate.
Ovde je normalno da radna zena zatrudni, ide na porodiljsko i ta joj se prava ne uskracuju niti je zbog toga diskriminisana u vecini slucajeva.
U zdravstveno obicno nije ukljuceno dental ili u nekim slucajevima firma pokriva deo (npr 50 %), a ostatak je na tebi. Zubari su skupi.
U zdravstveno su ukljucene konsultacije sa doktorom, analize, operacije zahtevaju pre-approval od osiguranja, sto znaci da pre nego sto ti doktor zakaze operaciju, mora prvo da kontaktira osiguranje koje to treba da odobri, na to se ceka 2,3 dana (ako nije hitno) i obicno biva odobreno. Ne znam sta se radi u hitnim slucajevima.
Svaki zaposleni ima pravo na 15 placenih dana bolovanja godisnje (sick leave), kod mene je slucaj da mi za 1 dan ne traze opravdanje od doktora, ali za vise uzastopnih dana moram da im donesem. Uglavnom nije problem dobiti od doktora opravdanje. Ima ljudi koji svaki mesec uzmu po jedan dan sick leave, jer smatraju da im to pravo po zakonu pripada. Kada se potrosi tih 15 dana, ima jos 100 dana neplaceno, ako se ne vratis posle toga na posao firma ima pravo da te otpusti.

Poslednja izmena:
@neutron
Doktore, ne bih da delim packe jer sam i ja od skoro, na ovom forumu.Ali osnovno pravilo svih foruma je da se procita, ili bar pregleda na brzinu tema koja Vas interesuje.Ne bih da vas uvredim,ali morate procitati predhodne postove, pa onda pitati.Uglavnom ima odgovora za svako pitanje jer je,bar ova tema jako velika i sadrzi puno postova izuzetno vrednih ljudi koji imaju zelju i znanje da pomognu nama koji neznamo puno toga a interesuje nas.:)

Ili imaš, ili nemaš wasta... Drugačiji je svet, nije kao kod nas, ali ima korupcije u drugom vidu.

Wasta znaci veza, ali ovde nema kupovanja kafa, cokolada, viskija ko kod nas nego jednostavno, znas nekog, ko zna nekog ko moze da ti zavrsi sta treba i to je to. Kako ces se oduziti tom prvom u lancu veza, pa mozes ti nesto njemu da ucinis kad mu bude zatrebalo (on ce te vec prvi zvati kad mu nesto treba) ili se povremeno vidjas sa tim ljudima koji ti mogu biti od pomoci pre ili kasnije na vecerama, ruckovima, kafama, rodjendanima i svi znaju da je to obostrana korist, nema tu sta da se krije, ja tebi, ti meni. Tako ovde sve funkcionise i biznis i prijateljstva tj. poznanstva. Sto vise kontakata imas to vise vredisjer imas vise informacija i dostupnosti, kad menjas posao, tvoji kontakti idu sa tobom ili ti ides sa njima u njihom slucaju, kad trazis novi posao, ako si ovde duze vreme, tvom poslodavcu su bitni tvoji kontakti i ljudi koje znas. Dobar posao u dobroj firmi dobijas preko preporuke, to moze biti i kombinacija koja ti nikad nije pala na pamet, pa uspe. Bitan je NETWORKING.

@neutron
Doktore, ne bih da delim packe jer sam i ja od skoro, na ovom forumu.Ali osnovno pravilo svih foruma je da se procita, ili bar pregleda na brzinu tema koja Vas interesuje.Ne bih da vas uvredim,ali morate procitati predhodne postove, pa onda pitati.Uglavnom ima odgovora za svako pitanje jer je,bar ova tema jako velika i sadrzi puno postova izuzetno vrednih ljudi koji imaju zelju i znanje da pomognu nama koji neznamo puno toga a interesuje nas.:)

Naravno hvala, citao sam nesto nisam nasao jer ih je mnogo a vecina se odnosi na neke druge poslove, zahvaljujem se ..

@kajzerica
http://www.haad.ae/haad/tabid/585/Default.aspx
https://www.dataflowgroup.com/default.htm
http://eservices.dha.gov.ae/DHAWeb/default.aspx
http://www.haad.ae/haad/tabid/59/Default.aspx
http://www.dataflowgroup.com/haadforms.aspx
Pre pasoske kontrole procunjaj ovde.Ispit mozes, za Dubai (DHA),polagati i online u Bg (https://www.prometric.com/en-us/clients/dha/Pages/landing.aspx) i nema provere papira kao za HAAD licencu...
Ovo je iz prve ruke...moje iskustvo.Priprema dokumenata ti je najvaznija.:rtfm:
Naravno sve to moze i tamo zavisi od situacije u kojoj si.
Ja imam kod koga cu da odem ali se jos ne usudjujem dok ne sredim sve papire.
Za stomatologe je i dosta skuplje.

Naravno hvala, citao sam nesto nisam nasao jer ih je mnogo a vecina se odnosi na neke druge poslove, zahvaljujem se ..

Evo doktore ovo su glavni sajtovi za zdravstvene radnike od sestara do doktora.Od licenciranja pocni a ovo su oglasi(negde daju i plate)
http://dubai-bb.com/dubai-classifieds-43.html
http://gnads4u.com/jobs/-/UAE
http://www.indeed.ae/
http://jobs.abudhabi.ae/en/
http://dubai.dubizzle.com/jobs/medicalhealt

Postovanje svima na forumu! Procitala sam dosta strana ovde na u vezi posla u Dubaiju, naleteh juce na neke oglase vezane za posao u Dabaiju u nekoliko klinika,izmedju ostalog pominje se i jedna American Hospital u samom centru Dubaija, sa otvorenim radnom mestom za fizioterapeuta. Medjutim nigde se ne navodi visina plate. Moje pitanje je kolio je rizicno da devojka ode sama u D. i tamo se snalazi, i koliko se krece visina plate za fizioterapeuta po klinikama? Imam 13 god. iskustva, i zavrsenu specijalizaciju iz svoje struke.Hvala unapred svima na odgovoru!

Postovanje svima na forumu! Procitala sam dosta strana ovde na u vezi posla u Dubaiju, naleteh juce na neke oglase vezane za posao u Dabaiju u nekoliko klinika,izmedju ostalog pominje se i jedna American Hospital u samom centru Dubaija, sa otvorenim radnom mestom za fizioterapeuta. Medjutim nigde se ne navodi visina plate. Moje pitanje je kolio je rizicno da devojka ode sama u D. i tamo se snalazi, i koliko se krece visina plate za fizioterapeuta po klinikama? Imam 13 god. iskustva, i zavrsenu specijalizaciju iz svoje struke.Hvala unapred svima na odgovoru!

Ne znam kolika bi bila plata za fizoterapeuta, mozda ce ti neko drugi odgovoriti, a da devojka dodje sama, to nije nikakav problem, samo napred, dokle god samu sebe cuvas, nemas nikakvih problema. Bilo gde da odes, isto pravilo vazi, s tim da su UAE generalno miroljubiva i veoma bezbedna i sigurna zemlja. Naravno, tamo gde ima novca ima i raznih ludila, ali dokle god gledas svoja posla i ides svojim putem, sve ce biti ok, Plus sto ovde, iako je islamska zemlja, imas mesta za zabavu, kupovinu, odmor, rekreaciju, mozes da se oblacis kako zelis (pogotovo Dubai), drugim recima, mozes da zivis kao kod kuce, samo sa nekim manjim modifikacijama. Mozes da budes uspesna single women bez da te iko u tome spreci, jer je to ovde sasvim normalno. Samo treba voditi racuna o nekim pravilima, tipa vanbracna veza koja nije dozvoljena, sto ne znaci da je nema (ima mnogo i to kod svih nacija), ali treba biti oprezan, jer se nikad ne zna ko, kako i zasto moze da ti napravi problem. Znaci, pamet u glavu i samo napred! POzzzz

Ne znam kolika bi bila plata za fizoterapeuta, mozda ce ti neko drugi odgovoriti, a da devojka dodje sama, to nije nikakav problem, samo napred, dokle god samu sebe cuvas, nemas nikakvih problema. Bilo gde da odes, isto pravilo vazi, s tim da su UAE generalno miroljubiva i veoma bezbedna i sigurna zemlja. Naravno, tamo gde ima novca ima i raznih ludila, ali dokle god gledas svoja posla i ides svojim putem, sve ce biti ok, Plus sto ovde, iako je islamska zemlja, imas mesta za zabavu, kupovinu, odmor, rekreaciju, mozes da se oblacis kako zelis (pogotovo Dubai), drugim recima, mozes da zivis kao kod kuce, samo sa nekim manjim modifikacijama. Mozes da budes uspesna single women bez da te iko u tome spreci, jer je to ovde sasvim normalno. Samo treba voditi racuna o nekim pravilima, tipa vanbracna veza koja nije dozvoljena, sto ne znaci da je nema (ima mnogo i to kod svih nacija), ali treba biti oprezan, jer se nikad ne zna ko, kako i zasto moze da ti napravi problem. Znaci, pamet u glavu i samo napred! POzzzz

Najlepse hvala na brzom odgovoru! U velikoj sam dilemi posto niko iz mog blizeg okruzenja nema iskustva sa ovom zemljom. Imam veliku zelju da se pomerim sa ove mrtve tacke , smatram da imam i kvalifikacije za to, medjutim imam dozu rezerve, pogotovo sto bih otisla sama tako da me je strah u smislu da ne zavrsim na nekoj margini (trgovina robljem) i sl.

BYJA,

Hvala na ažurnom odgovoru, informacijama i komentarima...

Nadamo se da će kontakt iz MIP-a vezano za priznavanje vozačke dozvole imati pozitivan odgovor u skorije vreme.

Što se tiče novca i problema para ili kako kažeš - pare su veće iz srpske perspektive...to, kao što znaš, nije problem jer su samo fiktivno u tvojim rukama u Srbiji, pa ako si recimo, na tvoju žalost, pošten i plaćaš sve račune i nikom ništa ne duguješ, ispunjavaš obećanja i dogovore, i uz to obično ide lepo vaspitan, vredan, školovan...a ne kradeš tj. ne "snalaziš" se, to je ukratko rečeno najgora kombinacija čovekovih vrlina za život u Srbiji, ali to već i onaj mali vrabac na grančici zna, tako da se izvinjavam na obnavljanju gradiva...stvarno su ljudi u Srbiji dobli skoro sve ( najviše od prirode ) i od toga uspeli napraviti skoro ništa dobro...

Moje mišljenje, što se tiče obostranih ambasada, jeste da su potrebne. Osim zbog važnih konkretnih birokratskih poslova i papirologije i raznih ušteda novca, vremena i živaca, faktor od značaja kod postojanja ambasada jeste i u nekoj vrsti sigurnosti i stvaranju mostova principa dobre prakse odnosno saradnje među državama i stvaranja imidža naroda što je jako bitno... pa recimo da možeš otvoreno sa ponosom i sigurnošću reći odakle si a ne da se mora govoriti da si iz Jugoslavije ili kriti poreklo...a da bi te gledali kao čoveka...to bi se odnosilo i na UAE u velikoj meri. Ali naravno konkretno meni je trenutno bitna ambasada UAE u Beogradu iz poznatih razloga.

Što se tiče kupovine stana u Dubaiju, nadao sam se i još se nadam, da će se javiti neko ko je konkretno trenutno upućen u problematiku ( možda JOZEFK... ) i nalazi se na strani kupca ili recimo neko dobronameran ko se bavi nekretninama u Dubaiju da objasni ukratko bitne stavke procesa kupovine i odnosa kupac - prodavac odnosno tumač prava i obaveza ( ugovor ) za ljude koji imaju status stranca. Rentiranje stanova je mnogo, bar meni, jednostavnije i razumljivije... pa trenutno ne potenciram tu temu. Ovo moje interesovanje za proces kupovine stana, kao i mnoga druga interesovanja, nisu baš vremenski i konkretno vezana za kupovinu stana nego više pokazuju kako stvari funkcionišu u društvu i koji je stav tamošnje države prema strancima. Taj stav je i promenjiv pa su naravno bitne i tendencije da bi se videlo šta vam misle ali i za planiranje mogućih poteza u budućnosti. Konkretno me interesuje ono što sam i pisao a to je npr. koja je razlika u shvatanju vezanog za privatno vlasništvo u UAE i u shvatanja privatnog vlasništva nad nepokretnom imovinom koje mi imamo u glavama ovde. Dakle, recimo stoji pitanje "kako se uopšte i kupuje stan pošto koliko smo videli da nije kao kod nas odnosno stan se ne dobija u doživotno apsolutno privatno vlasništvo koje se prenosi dalje najčešće nasledstvom, iako piše property for sale... nego, kako smo razumeli, kupuje se na npr. 20, 30 ili 99 godina pod određenim uslovima pa se ugovor mora obnoviti."

Što se tiče ostalih tema u suštini si uglavnom potvrdio naša saznanja i pretpostavke, a radi se o cenkanju, saobraćaju, i zdravstvenom osiguranju.

ARIBI,

Hvala na, pre svega, sadržajnim i konkretnim opisanima primera za lakše razumevanje...

Na temu korupcije si pogodila na šta sam mislio kada sam postavio pitanje. Suština pitanja i jeste bila da li tamo obični ljudi na običnim svakodnevnim poslovima rade svoj posao jer su plaćeni da to rade ( i jasni su kodeksi i procedure ponašanja, komunikacije, oblačenja... ) ili treba da im se umiljavaš ( da ne kažem ulizuješ... ) raznim lažima i komplimentima, prenemaganjima, poklončićima i poklonima, sa ciljem da bi završio neki posao u npr. nekoj državnoj instituciji, u pošti, kod lekara, u opštini... Kako smo razumeli, tamo sistem na tom nivou funkcioniše bez subjektivnih izmišljenih prepreka pojedinca koji se nalazi sa druge strane šaltera. Mislim da se tu najviše radi i o navikama, tradiciji i mentalitetu naroda, ali i okolnostima i uslovima u kojima ljudi rade. Sa druge strane kontakti i poznanstvo odnosno networking i "lanac ljudi" koji si pomenula, su druga tema koja jeste bliska ovoj, ali se relativno lako prepoznaje granica, i takav način života, rada i komunikacije među ljudima već ima smisla i nekog opravdanja u pozitivnoj poslovnoj kulturi i odnosima među ljudima i rešavanju problema. Ukratko, mislim da se u takvim odnosima najviše radi o poverenju, pozitivnom iskustvu i tradiciji, ali tu su naravno i loše strane i ograničenja takvog modela ponašanja kojega su ljudi svesni, pa ona nekada prevagnu i ljudi odu više ili manje izvan zacrtanih granica i utabanih i oprobanih staza. Dokaz za to je i ovaj forum i naša razmena komentara i informacija...

Za svaku temu ima uvek još pitanja i potpitanja, ali za medicinske usluge si nam dala, kao i Byja, neke važne podatke. Što se tiče lečenja, ono što mogu reći je da je sigurno, gde god trenutno boravili ili živeli na svetu, najbolje je da vam pomoć lekara i bolnica ne trebaju. Pa evo Aribi, ako ti nije teško, napiši i tvoja saznanja na temu preventiva zdravlja i recimo temu porodičnog lekara. Naravno i svaki drugi komentar bilo koga na forumu je dobrodošao. Osim opštih pitanja o nacionalnoj strategiji u Dubaiju, neka od konkretnih pitanja bi bila i da li se obavljaju obavezni redovni ili vanredni preventivni zdravstveni pregledi ljudi na raznim nivoima, prvenstveno dece i žena...u određenim vremenskim periodima u zavisnosti od životnog doba, pola, predispozicija na neko obolenje... Pa mislim i na objektivne i ozbiljnije sistematske preglede radnika po firmama. Trenutno ne mislim na obavezan zdravstveni pregled pri dolasku u UAE ( na SIDU...). Kako radi hitna pomoć i sa kojim dokumentom vas primaju kada vam je potrebna hitna pomoć ? I možeš recimo još ponešto reći na temu trudničkog perioda tj. da li postoji mogućnost ili pravo odsustva žene ili muža sa posla, bez ili sa lekarskim uverenjem i u koji su to slučajevi do trenutka porođaja, odnosno i da li uopšte postoji mogućnost trudničkog plaćenog bolovanja i da li ima obaveznih lekarskih preventivnih pregleda ? ...( P.S. pohvale ( posebno od moje supruge ) za tvoj blog i tamošnje tekstove bliske ovoj temi... )

:bye: ... evo predaha uz pozdrav za sve, i samo da vidimo da li rade ove forumske mrdalice, a i trenutno postoji ograničenje u pisanju teksta za koje sam upravo saznao i obavešten sam da je dozvoljeno max 10000 karaktera...nastavak ide u nastavku...

...

...

Razmišljamo, informišemo se, tražimo najbolje moguće rešenje u hodu... Naravno sa nama je slučaj, kao i sa većinom ljudi koji znaju u principu šta hoće, sa što više konkretnih objektivnih informacija to je i lakše doneti odluku i usmeriti energiju u nekom pravcu. Malo je vremena i to je jedan od najskupocenijih čovekovih resursa tako da evo još par tema za razmišljanje sa željenom posledicom u vidu dobronamernog komentara i daljeg "razgovora" na ovaj topic.

Konkretno su nam interesantna i pozitivna i negativna iskustva, da kažem žargonski, sve sa ulice i iz svakodnevnog života.
Nekako nagonski i zbog proživljenih stvari u dosadašnjem životu više slušam i obraćam pažnju na negativne stvari i dešavanja, i o njima se raspitujem više nego o pozitivnim, dakle pitanje bi pored šturih informacija bilo i šta je sporno i problematično u nečemu odnosno šta obično krene po zlu u nekom poslu - iskustveno i kako se pripremiti ili izbeći problem.

Interesuju nas iskustva, saznanja i zapažanja i o sledećim temama:

- na koji način se kupuju lekovi u apotekama ( recepti ili slobodna prodaja tj. mešano ) i koje su cene, kakva je snabdevenost i kakva je mreža apoteka u Dubaiju ( može naravno i Abu Dhabi... i druge paralele ), a sa tim u vezi idu i pitanja od čega ljudi najčešće tamo obolevaju s obzirom na klimu ( makro - sunce, vlaga, temperaturne razlike i mikro - klimatizovani prostori ), navike, ishranu i namirnice, a i sam način života, rada i odmora ( npr. kakav je san noću s obzirom na neku vrste hermetike i zatvorenog klimatizovanog stambenih prostora tokom najvećeg dela godine )... pa tu je i problem higijene i sa tim i pojave raznih infekcija ( najčešće kože... )...pa i pitanje alergije ...

- kakva su iskustva ( običaji, cene, mogućnosti, rasprostranjenost, predusretljivost... ) kada koristite usluge automehaničara, frizera, raznih dugih majstora za montaže i npr. opravke - servisera, informativnih pultova ili centara, škola za učenje jezika...

- posebna tema bi bila voda i sve vezano za tu dragocenu tečnost, pa ide set pitanja - da li neko svakodnevno pije tu prečišćenu morsku vodu iz vodovoda, koji su sve njeni nedostatci u korišćenju ( ukus, miris, tvrdoća - kamenac,...), da li se slobodno koristi za kuvanje i u spemanju jela

- pa vezano usko za prethodnu temu jeste i problem kanalizacije tj. da li je jedinstven pošto i pored uveravanja i snimaka opet do kraja ne verujemo u postojanje septičkih jama i nepreglednih kolone kamiona-cisterni sa kanalizacionim sadržajem koji se otprema negde u more... koji to hoteli, kuće, stambene zgrade, delovi grada nemaju kanalizaciju tj. nisu priključeni na sistem kanalizacije i kako to onda izgleda ( a i oseti se ) u praksi i svakodnevnom životu

- da li postoji problem tipa nepoželjnih životinja kao što su ovde sezonske i svesezonske životinje...komarci, pacovi, bubašvabe, žohari, mravi, gušteri, muve, pauci... i kako se naši ljudi a i ostali kojima ne odgovara njihovo prisustvo nose sa tim problemom

- sledeća tema je nepravda u tamošnjem životu i radu među ljudima u smislu kakva su iskustva sa problemom koji svi naglašavaju i podvlače a to je bahati i osioni odnos tamošnjih domaćih stanovnika i starosedeoca prema strancima, loši primeri su brojni, od saobraćajne nepravde gde ste uvek krivi ako dođe do saobraćajnog udesa i nemate mogućnost žalbe do angažovanja i plaćanja radnika mimo njegovog znanja, korektnog rada, poštovanja radnog vremena tj. njihov sunarodnik može da kasni na posao da greši i da nije kompetentan za posao koji radi a dobijaće višu platu od vas, i to se radi o onima koji uopšte i rade jer u principu, kako smo razumeli, oni ne moraju da rade i sve im je obezbeđeno... što bi neki rekli - može im se i nema za sada leka za tu "anomaliju", i da li je uopšte moguće zapošljavanje naših ljudi u njihove državne institucije i ostalo ( vodovod, elektrodistribuciju, ...)

- kakvo je uobičajeno radno vreme molova, metroa - busa - taxi-ja, lekara i bolnica, a i kakva je obično nedeljna radna satnica po zakonu, kao što je kod nas propisano 40 sati, i kako se gleda na prekovremeni rad

- kakve su mogućnosti i uslovi da se završi tamo neki kurs ili obuka ( recimo 1-3-6 meseci ) u cilju usavršavanja ili u smislu neke prekvalifikacije za lakše pronalaženje posla ili dobijanja boljih uslova rada...

- i za kraj ove poruke je recimo tema hobi, relaksacij i ispunjavanje želja - u tom smislu da li se neko od vas družio sa delfinima u atlantisu ( ako ima i foto - video ), i da li se neko družio sa vazduhom u skydive-u tj. padobrancima ( i ovde je foto - video takođe dobrodošao )... i da li recimo ima tamo nekih kulturnih dešavanja tipa predstave - pozorišta ( npr. trenutno rade predstavu glumci Vesna T. koja živi u Dubaiju i Emir H. predstavu...) ili koliko su tamo česti koncerti ili slična dešavanja naših izvođača ( pevača, grupa, trupa, zabavljača, predavača...)

...

Back