BYJA,
Hvala na ažurnom odgovoru, informacijama i komentarima...
Nadamo se da će kontakt iz MIP-a vezano za priznavanje vozačke dozvole imati pozitivan odgovor u skorije vreme.
Što se tiče novca i problema para ili kako kažeš - pare su veće iz srpske perspektive...to, kao što znaš, nije problem jer su samo fiktivno u tvojim rukama u Srbiji, pa ako si recimo, na tvoju žalost, pošten i plaćaš sve račune i nikom ništa ne duguješ, ispunjavaš obećanja i dogovore, i uz to obično ide lepo vaspitan, vredan, školovan...a ne kradeš tj. ne "snalaziš" se, to je ukratko rečeno najgora kombinacija čovekovih vrlina za život u Srbiji, ali to već i onaj mali vrabac na grančici zna, tako da se izvinjavam na obnavljanju gradiva...stvarno su ljudi u Srbiji dobli skoro sve ( najviše od prirode ) i od toga uspeli napraviti skoro ništa dobro...
Moje mišljenje, što se tiče obostranih ambasada, jeste da su potrebne. Osim zbog važnih konkretnih birokratskih poslova i papirologije i raznih ušteda novca, vremena i živaca, faktor od značaja kod postojanja ambasada jeste i u nekoj vrsti sigurnosti i stvaranju mostova principa dobre prakse odnosno saradnje među državama i stvaranja imidža naroda što je jako bitno... pa recimo da možeš otvoreno sa ponosom i sigurnošću reći odakle si a ne da se mora govoriti da si iz Jugoslavije ili kriti poreklo...a da bi te gledali kao čoveka...to bi se odnosilo i na UAE u velikoj meri. Ali naravno konkretno meni je trenutno bitna ambasada UAE u Beogradu iz poznatih razloga.
Što se tiče kupovine stana u Dubaiju, nadao sam se i još se nadam, da će se javiti neko ko je konkretno trenutno upućen u problematiku ( možda JOZEFK... ) i nalazi se na strani kupca ili recimo neko dobronameran ko se bavi nekretninama u Dubaiju da objasni ukratko bitne stavke procesa kupovine i odnosa kupac - prodavac odnosno tumač prava i obaveza ( ugovor ) za ljude koji imaju status stranca. Rentiranje stanova je mnogo, bar meni, jednostavnije i razumljivije... pa trenutno ne potenciram tu temu. Ovo moje interesovanje za proces kupovine stana, kao i mnoga druga interesovanja, nisu baš vremenski i konkretno vezana za kupovinu stana nego više pokazuju kako stvari funkcionišu u društvu i koji je stav tamošnje države prema strancima. Taj stav je i promenjiv pa su naravno bitne i tendencije da bi se videlo šta vam misle ali i za planiranje mogućih poteza u budućnosti. Konkretno me interesuje ono što sam i pisao a to je npr. koja je razlika u shvatanju vezanog za privatno vlasništvo u UAE i u shvatanja privatnog vlasništva nad nepokretnom imovinom koje mi imamo u glavama ovde. Dakle, recimo stoji pitanje "kako se uopšte i kupuje stan pošto koliko smo videli da nije kao kod nas odnosno stan se ne dobija u doživotno apsolutno privatno vlasništvo koje se prenosi dalje najčešće nasledstvom, iako piše property for sale... nego, kako smo razumeli, kupuje se na npr. 20, 30 ili 99 godina pod određenim uslovima pa se ugovor mora obnoviti."
Što se tiče ostalih tema u suštini si uglavnom potvrdio naša saznanja i pretpostavke, a radi se o cenkanju, saobraćaju, i zdravstvenom osiguranju.
ARIBI,
Hvala na, pre svega, sadržajnim i konkretnim opisanima primera za lakše razumevanje...
Na temu korupcije si pogodila na šta sam mislio kada sam postavio pitanje. Suština pitanja i jeste bila da li tamo obični ljudi na običnim svakodnevnim poslovima rade svoj posao jer su plaćeni da to rade ( i jasni su kodeksi i procedure ponašanja, komunikacije, oblačenja... ) ili treba da im se umiljavaš ( da ne kažem ulizuješ... ) raznim lažima i komplimentima, prenemaganjima, poklončićima i poklonima, sa ciljem da bi završio neki posao u npr. nekoj državnoj instituciji, u pošti, kod lekara, u opštini... Kako smo razumeli, tamo sistem na tom nivou funkcioniše bez subjektivnih izmišljenih prepreka pojedinca koji se nalazi sa druge strane šaltera. Mislim da se tu najviše radi i o navikama, tradiciji i mentalitetu naroda, ali i okolnostima i uslovima u kojima ljudi rade. Sa druge strane kontakti i poznanstvo odnosno networking i "lanac ljudi" koji si pomenula, su druga tema koja jeste bliska ovoj, ali se relativno lako prepoznaje granica, i takav način života, rada i komunikacije među ljudima već ima smisla i nekog opravdanja u pozitivnoj poslovnoj kulturi i odnosima među ljudima i rešavanju problema. Ukratko, mislim da se u takvim odnosima najviše radi o poverenju, pozitivnom iskustvu i tradiciji, ali tu su naravno i loše strane i ograničenja takvog modela ponašanja kojega su ljudi svesni, pa ona nekada prevagnu i ljudi odu više ili manje izvan zacrtanih granica i utabanih i oprobanih staza. Dokaz za to je i ovaj forum i naša razmena komentara i informacija...
Za svaku temu ima uvek još pitanja i potpitanja, ali za medicinske usluge si nam dala, kao i Byja, neke važne podatke. Što se tiče lečenja, ono što mogu reći je da je sigurno, gde god trenutno boravili ili živeli na svetu, najbolje je da vam pomoć lekara i bolnica ne trebaju. Pa evo Aribi, ako ti nije teško, napiši i tvoja saznanja na temu preventiva zdravlja i recimo temu porodičnog lekara. Naravno i svaki drugi komentar bilo koga na forumu je dobrodošao. Osim opštih pitanja o nacionalnoj strategiji u Dubaiju, neka od konkretnih pitanja bi bila i da li se obavljaju obavezni redovni ili vanredni preventivni zdravstveni pregledi ljudi na raznim nivoima, prvenstveno dece i žena...u određenim vremenskim periodima u zavisnosti od životnog doba, pola, predispozicija na neko obolenje... Pa mislim i na objektivne i ozbiljnije sistematske preglede radnika po firmama. Trenutno ne mislim na obavezan zdravstveni pregled pri dolasku u UAE ( na SIDU...). Kako radi hitna pomoć i sa kojim dokumentom vas primaju kada vam je potrebna hitna pomoć ? I možeš recimo još ponešto reći na temu trudničkog perioda tj. da li postoji mogućnost ili pravo odsustva žene ili muža sa posla, bez ili sa lekarskim uverenjem i u koji su to slučajevi do trenutka porođaja, odnosno i da li uopšte postoji mogućnost trudničkog plaćenog bolovanja i da li ima obaveznih lekarskih preventivnih pregleda ? ...( P.S. pohvale ( posebno od moje supruge ) za tvoj blog i tamošnje tekstove bliske ovoj temi... )

... evo predaha uz pozdrav za sve, i samo da vidimo da li rade ove forumske mrdalice, a i trenutno postoji ograničenje u pisanju teksta za koje sam upravo saznao i obavešten sam da je dozvoljeno max 10000 karaktera...nastavak ide u nastavku...
...